WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 05.04.2024

Mag huurder bij woninghuur een tegenopzeg geven?

Stel, u heeft als verhuurder bij woninghuur een opzeg gegeven aan uw huurder. Tijdens die opzeg vindt de huurder een nieuw pand waar hij direct kan intrekken. Kan hij dan laten weten dat hij het pand vroeger wil verlaten of kunt u vragen dat hij blijft tot het einde van de opzeg?

Verhuurder geeft opzeg

Kan om verschillende soorten opzeg gaan. Verhuurt u een huis of een appartement met een contract van negen jaar in het kader van zgn. woninghuur, dan weet u dat u het huurcontract niet zomaar kunt opzeggen voordat die negen jaar voorbij zijn.

Opzeg met betaling van vergoeding. De huur opzeggen tegen het einde van het derde en het zesde jaar kan zonder reden met een opzegtermijn van zes maanden, maar dan moet u de huurder een vergoeding betalen van zes maanden (na zes jaar) of negen maanden (na drie jaar) huur.

Opzeg met een goede reden. Heeft u als verhuurder een goede reden om op te zeggen, dan hoeft er in principe niets betaald te worden. Wilt u het huis of het appartement grondig verbouwen, dan kunt u de huur in Vlaanderen op elk moment beëindigen met een opzeg van zes maanden waarvan de opzegtermijn niet kan verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode. In de andere gewesten kunt u de huur zes maanden voor het einde van het derde of het zesde jaar opzeggen.

Tip.  Wilt u het huis of het appartement zelf (of door naaste familie) in gebruik (laten) nemen, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden, die licht verschillen per gewest, op elk moment een einde maken aan de huur met een opzeg van zes maanden.

Kan huurder vroeger vertrekken?

Is er een tegenopzeg mogelijk? Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst vroegtijdig beëindigt voor eigen gebruik, voor renovatiewerken of zonder motief, dan kan de huurder een tegenopzegging geven van een maand, zonder een schadevergoeding te betalen, ook al gebeurt die opzegging tijdens de eerste drie jaar van zijn contract. Deze regeling is nog steeds voorzien in de drie gewesten.

Let op!  De verhuurder moet de motivering en voorwaarden van zijn opzegging nog altijd naleven. Bij niet-naleving heeft de huurder recht op een schadevergoeding van achttien maanden.

Goed om te weten. De huurder kan deze tegenopzeg op elk ogenblik geven, waarbij die begint te lopen vanaf de eerste dag van de maand volgend op de maand van de opzeg.

Niet bij opzeg tegen het einde van de huur! Op deze regeling bestaat wel een uitzondering. Wanneer u als verhuurder de huurovereenkomst beëindigt door een opzeg van zes maanden tegen het einde van de huurovereenkomst, is een tegenopzeg niet mogelijk. Geeft u dus een opzeg wanneer de negen jaar bijna om zijn, dan kan de huurder geen tegenopzeg geven.

Let op!  De huurder heeft dan zoals steeds wel de mogelijkheid om de huurovereenkomst te beëindigen door een opzeg van drie maanden te respecteren.

Niet bij huur van korte duur. Bij een overeenkomst van korte duur kan de verhuurder enkel een opzeg geven tegen het einde van de huur. Bijgevolg is er in de drie gewesten geen tegenopzeg mogelijk bij een huur van korte duur.

De huurder kan een tegenopzeg van één maand geven, wanneer u als verhuurder een gewone negenjarige huurovereenkomst vroegtijdig beëindigt wegens persoonlijk gebruik, het uitvoeren van werken of zonder motivering met betaling van een vergoeding. Geeft u tegen het einde van de negenjarige huur een opzeg met de klassieke zes maanden opzeg, dan kan de huurder op zijn beurt enkel opzeggen met de gebruikelijke termijn van drie maanden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878