AANGIFTE - 15.04.2024

Personenbelasting: aandachtspunten bij aangifte van (on)roerende inkomsten

Waarop moet u letten bij de jaarlijkse aangifte in de personenbelasting wanneer u buitenlands vastgoed heeft? Hoe kunt u ingehouden roerende voorheffing recupereren? Hoe verkrijgt u de verrekening van het forfaitair gedeelte buitenlandse belasting bij Franse dividenden? Heeft u ook een aangifteplicht voor de taks op de beursverrichtingen en de effectentaks?

Aangiftetermijn

Als u de aangifte op papier indient, moet dat uiterlijk op 30.06.2024 gebeuren. Dient u ze online in, dan moet dat bij een ‘eenvoudige’ aangifte ook ten laatste op 30.06.2024. Voor een ‘complexe’ aangifte krijgt u tijd tot 18.10.2024. Een aangifte is complex als ze een of meerdere van volgende inkomsten bevat: winsten en/of baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten/wettelijk samenwonenden of buitenlandse beroepsinkomsten.

Onroerende inkomsten

Sinds aanslagjaar 2022 wordt de belastbare grondslag voor inkomsten uit onroerend goed in het buitenland, dat toebehoort aan natuurlijke personen, op dezelfde wijze bepaald als voor vastgoed dat in België is gelegen, nl. aan de hand van het kadastraal inkomen (ki). Dit ki wordt toegekend op basis van een spontane, eenmalige aangifte door de belastingplichtige van de actuele verkoopwaarde van het onroerend goed.

Onder rubriek A van vak III geeft u alle inkomsten van onroerende goederen aan. Enkel het ki van de eigen woning moet niet worden aangegeven, aangezien dat is vrijgesteld. Er zijn dus geen afzonderlijke codes meer voor inkomsten uit buitenlands onroerend goed. In de meest voorkomende situatie dat u uw woning in het buitenland zelf gebruikt of verhuurt aan particulieren, moet u het niet-geïndexeerd ki vermelden onder de code 1106-58/2106-28.

Verder zal u onder rubriek B van vak III ‘Inkomsten van buitenlandse oorsprong’ moeten aangeven welk deel van het onder rubriek A aangegeven kadastraal inkomen afkomstig is uit het buitenland, met vermelding van het land, de code waarnaast het is ingevuld en het bedrag van de inkomsten. De meeste dubbelbelastingverdragen kennen immers de heffingsbevoegdheid met betrekking tot onroerende inkomsten toe aan het land van ligging. België stelt dan de buitenlandse inkomsten vrij, met progressievoorbehoud, d.w.z. dat er wel rekening mee wordt gehouden voor het bepalen van het belastingtarief op de andere inkomsten. Voor inkomsten uit niet-verdragslanden bedraagt de vrijstelling 50%.

Interesten van schulden die specifiek zijn aangegaan voor het verwerven of behouden van buitenlands onroerend goed (ander dan de eigen woning) zijn aftrekbaar van het totaalbedrag van uw onroerende inkomsten. U vermeldt ze in vak IX, onder codes 1146-18/2146-85.

Vrijstelling dividenden

Net zoals de voorbije jaren kunt u ook dit jaar voor dividenden toegekend of betaalbaar gesteld in inkomstenjaar 2023 een belastingbesparing genieten. Deze bedraagt dit jaar maximaal € 249,90, namelijk 30% (algemeen tarief rv) van het maximaal vrij te stellen bedrag aan dividenden van € 833. Deze vrijstelling geldt enkel voor ‘gewone’ dividenden van ‘gewone aandelen’. Dividenden uitgekeerd door beleggingsfondsen (zoals beveks, gemeenschappelijke beleggingsfondsen, ...) komen niet in aanmerking, net zomin als inkoop- of liquidatieboni. De vrijstelling geldt per inkomstenjaar en per persoon.

Omdat bij de uitbetaling van de dividenden in principe 30% rv wordt ingehouden, moet u de te veel betaalde rv terugvragen in de aangifte personenbelasting. Concreet vermeldt u het bedrag van de ingehouden rv (en niet de ontvangen dividenden), met een maximum van € 249,90, in vak VII ‘Inkomsten van kapitalen en roerende goederen’, rubriek A, onder code 1437-18/2437-85. Wanneer u een voorstel van vereenvoudigde aangifte krijgt, zal de ingehouden rv niet vooraf ingevuld zijn. U zal dus het voorstel van vereenvoudigde aangifte moeten verbeteren, via het antwoordformulier of online via Tax-on-web.

Dividenden van Franse oorsprong

Als u dividenden van Franse oorsprong ontvangt, wordt er eerst Franse bronheffing ingehouden, waarna deze dividenden onderworpen zijn aan belasting in België (ofwel door inhouding van rv, ofwel in de personenbelasting). Om de dubbele belasting te milderen, voorziet het huidige Frans-Belgische dubbelbelastingverdrag dat België de Franse bronheffing moet verrekenen met de Belgische belasting. Dit belastingkrediet, de zgn. forfaitaire buitenlandse belasting (FBB), wordt door deze overeenkomst vastgesteld op een minimumbedrag van 15% van het nettodividend ‘aan de grens’, d.w.z. na inhouding van Franse bronheffing. Om aanspraak te kunnen maken op dat belastingkrediet zal u als belastingplichtige daartoe het initiatief moeten nemen via de aangifte personenbelasting.

Werd het Franse dividend via een Belgische bank uitbetaald, dan geeft u het nettobedrag van de dividenden, na aftrek van de Franse bronheffing en de Belgische rv, aan onder code 1160-04/2160-71 (inkomsten waarvan de aangifte facultatief is).

Verder moet u onder rubriek F van vak VII, specifiek gewijd aan de inkomsten waarop een bijzonder aanslagstelsel van toepassing is, volgende gegevens vermelden: het betreffende land (bv. Frankrijk), de code waaronder de dividenden worden vermeld (1160-04/2160-71 en/of 1444-11/2444-78), het totaal van de eerder vermelde dividendbedragen en de aard van de betreffende inkomsten (dividenden) (circ. 2021/C/49, 28.05.2021) .

De fiscus maakt de aftrek van het FBB dus afhankelijk van de opname van de dividendbedragen in de aangifte, zelfs als bevrijdende rv is ingehouden door de Belgische bank. In twee arresten van 23.11.2023 bevestigt het Hof van Cassatie evenwel dat het FBB moet worden verrekend, ook wanneer het Franse dividend onderworpen werd aan de bevrijdende roerende voorheffing en niet werd opgenomen in de aangifte personenbelasting. De circulaire werd echter nog niet ingetrokken.

Buitenlandse bankrekening

Inde u dividenden op een buitenlandse bankrekening, dan kunt u de belastingvrijstelling op dividenden tot € 833 genieten door voor maximaal dit bedrag de dividenden niet op te nemen in vak VII, onder de code 1444-11/2444-78. Om de aftrek van het FBB te verkrijgen wanneer het Franse dividend op een buitenlandse bankrekening werd uitbetaald, geeft u het nettodividend ‘aan de grens’, d.w.z. na inhouding van Franse bronheffing, aan onder diezelfde code 1444-11/2444-78 (inkomsten waarvan de aangifte verplicht is).

Belgische beleggers zijn een beurstaks (TOB) verschuldigd voor een aantal aankoop- en verkoopoperaties van effecten, ook wanneer ze hun beursverrichtingen uitvoeren via een buitenlandse bank of broker. In principe houdt de Belgische bank, en soms ook buitenlandse bank, de TOB in. Doet de buitenlandse bank of broker dit niet, dan moet u zelf instaan voor de berekening, aangifte en betaling van de TOB. Deze aangifte gebeurt via een aangifteformulier dat ter beschikking wordt gesteld door de FOD Financiën ( https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/overige-belastingen/voor-financiele-instellingen-en-verzekeringsondernemingen/taks-op-beursverrichtingen ). De aangifte en betaling moet u doen uiterlijk op de laatste werkdag van de tweede maand die volgt op de transactie.

Taks op effectenrekeningen

Voor effectenrekeningen aangehouden in België, zal de bank, voor rekening van de titularissen van de effectenrekeningen, instaan voor de inhouding van de taks. Voor effectenrekeningen in het buitenland zal ofwel de buitenlandse bank deze taks inhouden en doorstorten, ofwel moet de belastingplichtige zelf zorgen voor de aangifte en de betaling van de belasting. Deze aangifte gebeurt via een aangifteformulier dat ter beschikking wordt gesteld door de FOD Financiën ( https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/jaarlijkse-taks-op-effectenrekeningen#q4 ). Voor de referentieperiode 01.10.2022 tot 30.09.2023 moet de taks ten laatste op 31.08.2024 betaald worden.

ADVIEZEN

  • De jaarlijkse aangifte in de personenbelasting dient u uiterlijk op 30.06.2024 in. Voor een complexe aangifte krijgt u tijd tot 18.10.2024.
  • Voor uw buitenlands vastgoed geeft u, net zoals voor Belgisch vastgoed, het ki aan.
  • Via de aangifte verkrijgt u een belastingvrijstelling op een bedrag van € 833 aan dividenden. Op dezelfde manier verkrijgt u de terugbetaling van het FBB op Franse dividenden. Dat FBB moet volgens het Hof van Cassatie ook worden toegekend wanneer de dividenden aan bevrijdende rv werden onderworpen en niet werden opgenomen in de aangifte.
  • Belegt u via een buitenlandse bank of broker, dan heeft u een aangifteplicht voor de roerende inkomsten (behalve voor dividenden tot € 833) en mogelijk ook voor de taks op de beursverrichtingen en de effectentaks.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878