AFWEZIGHEIDSDAGEN - VARIA - 10.04.2024

Pas bij u in dienst en dan neemt hij al zijn geboorteverlof op?

Stel, u werft een werknemer aan die voordien werkloos was met een contract van bepaalde duur van één maand. Hij was echter in februari vader geworden en wilde daar nu in april al zijn vaderschapsverlof voor opnemen, waardoor hij direct twee weken afwezig zou zijn. Een abonnee vond dat nogal straf: kan dat inderdaad? Moest hij die dagen niet tijdens zijn werkloosheid opnemen?

Vaderschapsverlof op eerste werkdag?

Werknemer kan dat inderdaad vrij opnemen. Elke werknemer, ongeacht het arbeidsregime waaronder hij aangenomen werd (voltijds of deeltijds), heeft sinds 1 januari 2023 recht op 20 dagen afwezigheid ter gelegenheid van de geboorte van zijn kind.

Binnen de vier maanden na de bevalling. Die 20 dagen mogen vrij gekozen worden door de werknemer binnen de vier maanden die volgen op de bevalling. De werknemer kan de opname vrij kiezen verspreid over de periode van vier maanden na de bevallingsdatum. De dag waarop de bevalling plaatsvindt, is de eerste dag van de periode van vier maanden.

Goed om te weten. De werknemer krijgt niet meer dagen voor een twee- of meerling, het recht is gekoppeld aan de gebeurtenis – de bevalling – en niet aan het aantal kinderen.

Ook als hij bv. werkloos is bij de geboorte. De wet voorziet geen anciënniteitsvoorwaarde, noch een voorwaarde om onder een overeenkomst te vallen op het ogenblik van de geboorte. Hij moet echter wel onder een overeenkomst vallen op het ogenblik van de aanvraag van het vaderschapsverlof en hij moet u vooraf verwittigen dat hij verlof wil opnemen.

Voorbeeld. Een werknemer start bij u op maandag met een arbeidsovereenkomst voor één maand en vraagt geboorteverlof aan voor donderdag en vrijdag. Als hij minder dan vier maanden geleden vader geworden is, heeft hij recht op geboorteverlof.

Niet volledig te betalen door werkgever

Enkel eerste drie dagen. Tijdens de eerste drie dagen van het vaderschapsverlof behoudt de werknemer zijn complete verloning en die is ten laste van de werkgever. Om recht te hebben op de verloning moet de werknemer in eerste instantie de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de geboorte.

De overige 17 dagen betaalt het ziekenfonds. Voor de overige 17 dagen van het vaderschapsverlof hoeft u de werknemer geen loon te betalen. Het ziekenfonds zal 82% van het normale – door het RIZIV begrensde – brutoloon betalen.

Hoe weet u of hij die dagen niet eerder opnam? Stel dat de werknemer voordien elders in dienst was, dan kunt u enkel aan hem vragen hoeveel dagen hij al opgenomen heeft. Het is niet zoals bij wettelijke vakantie dat u een attest krijgt van de vorige werkgever. U moet hem dan m.a.w. op zijn woord geloven. Voor de 4de tot de 20ste dag zal het ziekenfonds wel maar één keer een uitkering toekennen. Wat u wel altijd kunt doen, is een geboorte-uittreksel opvragen.

Let op! Houd er rekening mee dat zo’n werknemer beschermd is tegen ontslag. Indien u het contract vroeger beëindigt zonder een goede reden die losstaat van het geboorteverlof, riskeert u dat u een extra beschermingsvergoeding moet betalen. Ook vragen of hij geboorteverlof zal opnemen tijdens een sollicitatie is dus niet zonder risico.

De werknemer kan inderdaad binnen de vier maanden die volgen op de geboorte van zijn kind het geboorteverlof aanvragen, ook als hij op het moment van de geboorte nergens in dienst was. U moet dat als werkgever dus wel ‘dulden’ – ook van een nieuwe werknemer die maar even bij u komt werken – maar u moet gelukkig wel enkel de eerste drie dagen uitbetalen, de rest betaalt het ziekenfonds.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878