VZW - VRIJWILLIGERS - 23.04.2024

Geen verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwillige sporttrainer die uitkering krijgt

Jean-Pierre is een vrijwillige trainer van de U16 in de lokale hockeyploeg. Zijn dochter Els is eveneens een vrijwillige trainer voor de meisjesploeg, maar ze is werkloos. De VZW geeft hen per dag dat ze training geven een forfaitaire kostenvergoeding van € 40, wat hen op jaarbasis € 2.000 oplevert. Is dat voor beiden belastingvrij in de personenbelasting?

Even schetsen. Stel dat zowel Els als Jean-Pierre de onderstaande kostennota uitbetaald krijgen.

Is deze kostennota correct? De twee kostennota’s zijn identiek en op het eerste gezicht helemaal juist. De Vrijwilligerswet staat immers een maximale forfaitaire kostenvergoeding toe van € 41,48 per dag (2024). Zowel Jean-Pierre als Els krijgen een vergoeding onder dat minimum. In de sportsector bedraagt het maximale jaarbedrag bovendien € 3.047,43 (2024). Ook daar zitten beide vrijwilligers ruim onder, maar… Els is werkloos!

Verhoogd maximum niet voor werkloze vrijwilligers. De verhoogde forfaitaire kostenvergoeding in de sportsector geldt niet voor vrijwilligers die een uitkering ontvangen. Denk aan werklozen, gepensioneerden, mensen die een leefloon ontvangen. Bij die vrijwilligers is het algemene jaarmaximum van toepassing. Els mag dus maximaal € 1.659,29 aan forfaitaire kostenvergoeding ontvangen.

Let op! De verhoogde forfaitaire kostenvergoeding voor vrijwilligers in de sportsector is bovendien enkel van toepassing op bepaalde functies. Het gaat dan om sporttrainers, -lesgevers, -coaches, jeugdsportcoördinators, sportscheidsrechters, juryleden, stewards, terreinverzorger-materiaalmeesters en seingevers bij sportwedstrijden. Voor alle andere functies (barmedewerker, voorzitter, chauffeur, omroeper, …) geldt het gewone maximum van € 1.659,29 per jaar.

Mag Els het teveel behouden? In principe wel. Het is enkel zo dat het bedrag dat ze als vrijwilliger krijgt slechts tot de maximumgrens van, in haar geval, € 1.659,29 fiscaal vrijgesteld zal worden. Het bedrag boven dat maximum zal ze moeten aangeven in de personenbelasting, waar het wellicht belast zal worden als een ‘divers’ inkomen tegen een vast tarief van 33%.

Tip. Het is dus niet zo dat Els het bedrag dat ze te veel gekregen heeft per se moet terugstorten aan uw VZW.

Is uw VZW actief in de sportsector, dan mag ze bepaalde vrijwilligers, zoals sportlesgevers, een verhoogd maximumbedrag per jaar aan forfaitaire kostenvergoeding betalen (€ 3.047,43 in 2024). Dat verhoogde maximumbedrag is evenwel niet van toepassing op vrijwilligers die een uitkering krijgen wegens bv. werkloosheid of pensioen. In dat geval geldt het algemene maximumbedrag (€ 1.659,29 in 2024).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878