VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 24.04.2024

Hoe voorkomen dat het misloopt op de dag van de sociale verkiezingen?

De verkiezingsdag (‘dag Y’) valt tussen 13 en 26 mei 2024. Soms gebeuren er op die dag nog fouten die nadien leiden tot procedures en uiteindelijk misschien wel tot de nietigheid van de verkiezingen. Waarop moet u letten om dat te vermijden?

Wie mag er mee kiezen?

Brief vergeten. Wie mag kiezen, heeft normaal gezien een oproepingsbrief ontvangen en brengt die mee naar het stemlokaal. Soms zijn er uiteraard werknemers die brief vergeten mee te nemen of verloren. U kunt ze dan toch laten stemmen, op voorwaarde dat de mensen achter de tafel hen kunnen identificeren op hun lijst aan de hand van een identiteitskaart, een badge, een rijbewijs, enz.

Werknemer staat niet op de lijst? Als een werknemer zich aanbiedt om te stemmen, maar niet op de lijst staat, kan dat betekenen dat hij niet in dienst was op dag X en dus niet aan de voorwaarden voldoet om te stemmen. Het is ook mogelijk dat u hem ten onrechte vergat op te nemen op de documenten van dag X. Als hij daartegen niet tijdig een bezwaar ingediend heeft, mag men die ‘vergeten’ werknemer evenmin laten stemmen.

Iemand die al uit dienst is? Op dag Y-13 konden de werknemers die geen deel meer uitmaakten van het bedrijf geschrapt worden van de kiezerslijsten. Die schrapping van kiezers is echter niet verplicht. Het kan dus ook voorvallen dat er zich een werknemer aanbiedt die wel nog op de lijst staat, maar ondertussen het bedrijf al verlaten heeft. In dat geval heeft u het recht om hem de toegang tot het bedrijf te ontzeggen, maar als dat niet gebeurd is en hij biedt zich aan in het stemlokaal, heeft hij het recht om te stemmen.

Iemand een volmacht geven kan niet. Elke werknemer kan slechts zijn eigen stem uitbrengen. Moet iemand niet werken op dag Y, dan mag hij natuurlijk wel naar het bedrijf komen om te stemmen, maar hij is niet verplicht om dat te doen.

Ongeldige of onduidelijke stemmen

Ongeldige stembiljetten. De wet voorziet in een opsomming van ongeldige stembiljetten. Het is bv. niet toegelaten om te stemmen voor kandidaten op verschillende lijsten. Zo’n stem is per definitie ongeldig.

Onduidelijke stemmen. Een stembiljet kan bv. een onvolmaakt teken bevatten door een kruisje te zetten in plaats van het bolletje volledig te kleuren. Daarnaast kan het stembiljet een teken bevatten, bv. door het omcirkelen van een naam. In de wet is voorzien dat een stembiljet waarover twijfels rijzen bij de leden van het stembureau als ‘verdacht’ aangemerkt moet worden en als dusdanig in het proces-verbaal vermeld moet worden. In dat geval beslist de voorzitter om het stembiljet al dan niet geldig te aanvaarden.

Rol van voorzitter is belangrijk

Hij moet consequent zijn. De voorzitter moet zich vooraf goed informeren en in geval van discussie overleggen met de andere leden van het stembureau én met de getuigen van de vakbonden. Zo kan hij voorkomen dat die laatsten een opmerking in het pv laten noteren. Als men consequent is, zal niemand zich bevoordeeld of benadeeld voelen en verkleint de kans dat een vakbond naar de rechtbank stapt en daar gelijk krijgt.

Niet iedereen die zich aandient, mag meestemmen en ongeldige stemmen moet u buiten beschouwing laten. Bij onduidelijke stemmen beslist de voorzitter. Het is van belang dat de voorzitter consequent is en bij twijfel goed overlegt met de leden van het stembureau en de vakbonden. Zo kan hij de kans verkleinen dat er iemand misnoegd is en nadien naar de rechter stapt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878