GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 10.04.2024

Elektrische auto van BV laden met privézonnepanelen?

U rijdt met een elektrische auto van uw vennootschap, die u ook thuis oplaadt. Wordt u boven op het voordeel alle aard (VAA) auto belast op een extra VAA wanneer u die laadkosten door uw vennootschap laat terugbetalen en wat als de elektriciteit deels afkomstig is van uw privézonnepanelen?

Extra VAA voor laden van auto?

Geen extra VAA voor gratis tanken. Wanneer u gratis privé rijdt met een benzine- of dieselauto of een hybride, wordt u niet op een extra VAA belast wanneer uw vennootschap ook de brandstofkosten voor haar rekening neemt, bv. met een tankkaart of door een terugbetaling op basis van bewijsstukken (FAQ, VAA auto, nr. 11) . Het voordeel van de gratis brandstof wordt dus geacht inbegrepen te zijn bij het VAA auto.

Let op!  Wanneer uw vennootschap de brandstofkosten voor privéverplaatsingen betaalt, moet ze wel een verworpen uitgave aangeven van 40% in plaats van 17% van het bedrag van het VAA (art. 198, §1, 9°bis WIB 92) .

Wat met gratis laden? Daarvoor geldt hetzelfde principe. U wordt dus niet op een extra VAA belast als u met een elektrische auto of plug-inhybride van uw vennootschap rijdt en uw vennootschap de laadkosten betaalt (bv. als u een laadkaart van uw vennootschap gebruikt of gratis laadt via een laadinstallatie van uw vennootschap) (parl. vr. nr. 818, 20.03.2014) .

Extra VAA als u thuis laadt?

In principe niet. Laadt u de auto van uw vennootschap thuis op (in uw privéwoning of de woning die uw vennootschap u gratis ter beschikking stelt) en neemt uw vennootschap de kosten van die elektriciteit voor haar rekening, dan is er in essentie geen verschil met extern de auto opladen op kosten van uw vennootschap. Er is dan echter wel het praktische probleem dat u het bedrag van de kosten voor het laden van de auto moet kunnen bepalen en daarvoor is het van belang of u thuis al dan niet een slimme laadpaal heeft.

Slimme laadpaal. Dat is een laadpaal die enkel het verbruik voor het laden van de auto registreert. Dit verbruik kan door de laadpaalprovider aan uw vennootschap gecommuniceerd worden, die dan de (terug)betaling ervan doet op basis van de werkelijke elektriciteitsprijs per kWh, waardoor er geen bijkomend belastbaar VAA ontstaat (parl. vr. nr. 472, Vandenbroucke, 01.06.2021) . Is de laadpaal van uw vennootschap en stelt zij die gratis ter beschikking van u, dan wordt u voor deze terbeschikkingstelling ook niet op een extra VAA belast.

Geen slimme laadpaal. Laadt u de auto niet met een slimme laadpaal, dan ontvangt u van uw elektriciteitsleverancier een factuur voor uw totale verbruik, niet enkel voor het verbruik om uw auto te laden. In die situatie moet het verbruik om uw auto op te laden op een andere wijze vastgesteld worden, bv. met behulp van een tussenteller (mond. parl. vr. nr. 55024138C, Donné, 16.02.2022) .

Wat als u zonnepanelen heeft? Mogelijk is de laadpaal verbonden met privézonnepanelen op uw woning en werkt hij dus deels op groene stroom die door die zonnepanelen geproduceerd wordt. Op de vraag of uw vennootschap u in die situatie de ‘gratis’ groene stroom tegen een marktconforme prijs kan doorrekenen, heeft de minister ontwijkend geantwoord (mond. parl. vr. nr. 55037315C, Leysen, 19.07.2023) . Hij raadt wie over een concrete situatie rechtszekerheid wil verkrijgen aan om een ruling aan te vragen.

Let op!  De Rulingdienst zegt in een positieve beslissing over de niet-belastbaarheid van de terugbetaling van laadkosten aan werknemers (voorafg. besl. nr. 2023.0080, 28.03.2023) dat ze geen betrekking heeft op werknemers die beschikken over zonnepanelen.

Als uw vennootschap de werkelijke elektriciteitskosten voor het thuis opladen van de auto terugbetaalt, wordt u niet op een extra VAA belast. Op de vraag of ook de ‘gratis’ groene stroom van uw privézonnepanelen tegen een marktconforme prijs doorgerekend kan worden, heeft de minister niet geantwoord, maar de DVB laat uitschijnen van niet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878