Alle domeinen

2011 - Juni

GOED OM TE WETEN - ERVEN - 29.06.2011

Schulden die opduiken in een testament?


GOED OM TE WETEN - BELASTINGCONTROLE - 29.06.2011

Is verklikking een reden tot controle?


PRIVÉ - ERVEN - 29.06.2011

Mag u zélf uw testament schrijven?

U kunt uiteraard aan een notaris vragen om uw testament uit te schrijven, maar in principe kunt u dat ook zelf doen. Moet u dat dan doen met pen en papier? Welke regels zijn er ook alweer van toepassing?

BELASTINGAANGIFTE - BELASTINGAANSLAG - 29.06.2011

De aanslag van ambtswege: een reëel gevaar?

U heeft weleens horen vertellen dat de fiscus een aanslag ‘van ambtswege’ kan vestigen, bv. omdat de boekhouder te laat antwoordde op een vraag om ­inlichtingen. Wat houdt dat in en moet ú daarvan wakker liggen?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 29.06.2011

Is de auto van uw partner een abnormaal voordeel?

Een recent arrest brengt goed nieuws voor wie zijn echtgeno(o)t(e) op het einde van het leasingcontract de aankoopoptie laat lichten op de auto van de BVBA. Helaas heeft dit arrest ook minder positieve gevolgen voor andere situaties...

RIZIV-INSPECTIE - 29.06.2011

Een pv gekregen, dus een procedure?

Volgens recente persberichten zou het RIZIV in 2010 ruim 1.000 dossiers ­inzake inbreuken op de ziekteverzekering afgesloten hebben. Betekent dat dan dat er ook zo veel (tand)artsen veroordeeld zijn door de ‘RIZIV-rechtbanken’?

ASSOCIATIE - ORDE - 29.06.2011

Nieuwe regels voor toe- en uittreden

Sinds kort schrijft de Orde enkele beperkingen voor inzake de toetredings- en de uittredingsvergoeding. ­Gelden die ook voor bestaande associatiecontracten?

VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 29.06.2011

Gewaarborgd inkomen beter koppelen aan iets?

Sluit uw vennootschap een verzekering gewaarborgd inkomen af met u privé als begunstigde, dan is dat fiscaal gezien zeer nadelig voor u. Sluit u de verzekering dan beter gewoon privé af of bestaan er andere oplossingen?

BUROTICA - PC - 28.06.2011

Vergaderen via uw webcam


BELEGGEN - FONDSEN - 28.06.2011

Zijn high yield-fondsen dé nieuwe trend?

Volgens uw bankier zijn zgn. high yield-fondsen dé manier om mits een beetje meer risico een perfecte spreiding en dus een stuk meer rendement te halen. Wat maakt ze zo interessant en kunt u er nu werkelijk méér van verwachten?

SUCCESSIERECHTEN - HUWELIJKSCONTRACT - 28.06.2011

Heeft u een goed of een verouderd keuzebeding?

Heel wat vrije beroepers hebben de laatste jaren een keuzebeding ingebouwd in hun huwelijkscontract of overwegen om dat te doen. Heeft ú een goed keuzebeding en hoe checkt u dat snel? Hoeveel kost het u om dit te veranderen?

VASTGOED - VARIA - 28.06.2011

Wie is de eigenaar van die woning?

U heeft een perceel grond en/of een pand op het oog dat u zou willen kopen of huren. Hoe komt u te weten wie daarvan nu de eigenaar is? Waar kunt u daarvoor terecht?

SOCIALE BIJDRAGEN - VARIA - 28.06.2011

Wat doet u met uw teruggekregen sociale bijdragen?

Sinds dit jaar moet het bedrag aan terugbetaalde sociale bijdragen apart vermeld worden op het attest van de sociale kas. Wil dat zeggen dat zo’n terug­betaling voortaan ook steeds belastbaar is? Even kijken hoe dat precies zit...

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 28.06.2011

Uw jaarrekening tijdig neerleggen

Zit u in vennootschap, dan houdt u één dezer dagen weer uw jaarvergadering en wordt uw jaarrekening van 2010 neergelegd. Waarop moet u letten en kunt u ook wachten met de neerlegging tot uw vennootschapsaangifte klaar is?

PENSIOEN - VAPZ - 28.06.2011

VAPZ: steeds lagere rendementen?

U kreeg onlangs wellicht een overzicht met de prestaties van uw VAPZ. Het rendement lijkt weer gedaald. Is een opbrengst van 3,4% dan nog wel ‘normaal’?

ONKOSTENVERGOEDINGEN - 24.06.2011

Nieuw km-forfait beroepsverplaatsingen op 1 juli


ARBEIDSINSPECTIE - 24.06.2011

Het sociaal Strafwetboek komt eraan...

Op 1 juli a.s. zal het zgn. sociaal Strafwetboek in werking treden. Hierin worden alle sancties op sociaalrechtelijke inbreuken verzameld in één geheel. Welke gevolgen kan dit hebben op het vlak van controle en bestraffing?

ZIEKENFONDS - RVA - 24.06.2011

Zijn rechtszaak winnen en een slechte zaak doen?

Stel, iemand vecht via gerechtelijke weg de beslissing van het ziekenfonds aan die hem arbeidsgeschikt verklaart. Ondertussen krijgt hij RVA-uitkeringen. Als hij de zaak uiteindelijk wint, moet hij nog opleggen ook... Hoe kan dat?

ABSENTEÏSME - CONTROLE - 24.06.2011

De controlearts is geweest. Neen, hij is niet geweest...

Stel, omdat de werknemer niet thuis was, heeft de door u gestuurde controlearts een zgn. convocatie in de bus gestoken om zich in zijn praktijk aan te bieden. De werknemer beweert echter niets gezien te hebben. Hoe verloopt dit verder?

STUDENTENARBEID - 24.06.2011

Mag er ook een student uit Congo bij u werken?

Stel, iemand die zich aanbiedt als jobstudent is afkomstig van buiten de EU, maar studeert in België. Kunt u hem/haar ook tewerkstellen met toepassing van de speciale RSZ-bijdragen en zo ja, gelden er dan speciale formaliteiten?

PROEFPERIODE - ONTSLAG - 24.06.2011

Nog eens verbreken, ook op het einde van de proef?

Stel, het einde van de proeftijd van een bediende nadert en u zegt hem nog vlug op. Wanneer u naderhand alles goed uittelt, blijkt het einde van de opzegtermijn echter na het einde van de proeftijd te zullen vallen. Kunt u dan nog iets doen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - CLAUSULES - 24.06.2011

Moet u betalen voor uitvindingen na een ontslag?

Stel, een werknemer doet een nuttige uitvinding voor het bedrijf. Later beweert hij dat die uitvinding zijn eigendom is en eist hij er een vergoeding voor. Moet u daar inderdaad voor betalen? Een recent arrest licht toe...

GROEPSVERZEKERING - RSZ - 24.06.2011

Opgepast: db2p is operationeel!

Op 1 juli wordt de databank voor de aanvullende pensioenen operationeel, db2p genaamd. Moet u nu zelf zorgen voor de aangifte van uw groepsverzekering?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 24.06.2011

Geen groene lening voor isolatiewerken?


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 24.06.2011

Hoeveel BTW factureert u bij zonweringen?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 24.06.2011

Huur niet langer dan nodig…

U huurt wellicht ook weleens een machine of een stelling voor een paar dagen. Wat als die nadien beschadigd geraakt? Riskeert u om daar dan toch nog voor op te draaien? Inderdaad, oordeelde de rechter bij uw collega. Wat liep er fout?

PERSONEEL - AANWERVEN - 24.06.2011

Hoe straks optimaal een jongere in dienst nemen?

Dit is het laatste jaar dat de strenge regeling voor jobstudenten geldt. Ook een aantal interessante maatregelen vervallen echter volgend jaar. Hoe optimaliseert u dan het één en ander als u straks een jongere in dienst neemt?

OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 24.06.2011

Als de overheid van gedachten verandert…

Uw collega voerde werken uit in opdracht van de overheid. Toen hij de vraag kreeg om ander materiaal te gebruiken, ging hij daar iets te vlot in mee, zo bleek nadien. Hoe gaat u dan het best om met zo’n vraag?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - VENNOOTSCHAP - 24.06.2011

Een valse start met uw BVBA…

Uw collega bracht zijn eenmanszaak onder in een BVBA. Nadien bleek dat één van zijn activiteiten niet in de KBO vermeld was. Het had heel wat voeten in de aarde om dat recht te zetten. Hoe vermijdt u problemen? Wanneer zit u safe?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 24.06.2011

Beter te veel dan te weinig melden of meegeven!

Het is inmiddels weer volop aangiftetijd en dus ook het moment om uw boek­houder alle nodige info te geven zodat hij uw aangifte naar behoren kan in­dienen. Even kijken wat er in de praktijk ter zake nogal eens vergeten wordt...

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 24.06.2011

De prijs ligt vast... Of toch niet helemaal?

Belooft u uw klant om werken uit te voeren tegen een vooraf vastgelegde prijs, dan leidt dat finaal vaak tot discussies over de aanrekening van ­meerwerken. Een collega trok daarbij onlangs aan het langste eind. Wat is er voor u van belang?

BTW - CONTROLE - 24.06.2011

Zoomit-facturen oké voor de BTW?

Steeds meer facturen zijn online beschikbaar via de gratis Zoomit-functie van uw pc-bankingprogramma. Is zo’n factuur ook in orde voor de BTW-aftrek?

KORT & KRACHTIG - 24.06.2011

Uiterst interessant om te weten...


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.06.2011

Gaat een motor ten koste van ‘uw’ auto?

Door de files overweegt u om een motor te kopen. Kan dat ook op naam van uw vennootschap en heeft dat dan gevolgen voor de aftrek van uw autokosten?

Kan dat op naam van uw vennootschap? Absoluut, dat is op zich geen enkel probleem, zelfs niet indien die motor hoofdzakelijk gebruikt zal worden voor privéverplaatsingen. Uiteraard zal dat privégebruik dan fiscaal gecorrigeerd moeten worden, maar bon, dat is finaal met een auto ook het geval, dus dat maakt geen verschil.


JAARREKENING - VARIA - 24.06.2011

Waar is uw winst gebleven?

U heeft in 2010 heel wat winst gemaakt, zei uw boekhouder. U vindt daarvan echter weinig cash terug op uw rekening. Waarom volgt uw ‘cash’ uw ‘winst’ niet noodzakelijk? Wat betekent het als het één en ander wel in evenwicht is?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.06.2011

Zij zijn groot en u bent klein... Is dat nog wel zo?

Als KMO-vennootschap heeft u op fiscaal vlak bepaalde voordelen ten opzichte van een grote vennootschap. De vraag is echter of uw vennootschap voor 2010 fiscaal gezien nog wel klein is, want was er niet het één en ander gewijzigd?

ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 24.06.2011

Extra verslagen, verder niets... ?

Uw boekhouder liet u dit jaar meer verslagen tekenen dan anders, blijkbaar omdat uw eigen vermogen te laag was. Wat bedoelt hij precies? Wat is het nut van die verslagen en moet u dat eigen vermogen nu niet opkrikken?

AANDEELHOUDERS - RECHTEN & PLICHTEN - 24.06.2011

Wet aandeelhoudersrechten: ook iets voor uw KMO?

Recentelijk werd de zgn. Wet aandeelhoudersrechten gepubliceerd. Die is vooral bedoeld voor de ‘grote’ jongens, maar bevat toch enkele regels die ook voor u interessant kunnen zijn, zoals e-voting. Wat is dat precies en hoe werkt het?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 24.06.2011

Betaalt de nieuwe zaakvoerder zijn sociale bijdragen?

Uw vennootschap is hoofdelijk aansprakelijk voor de sociale bijdragen van al haar zaakvoerders. Wat houdt dat precies in en hoe vermijdt u eventuele problemen als u morgen een nieuwe zaakvoerder wilt laten starten in uw BVBA?

DIVIDENDUITKERING - 24.06.2011

Valkuilen bij dividenduitkering

Het uitkeren van een dividend is één van de klassieke zgn. winstbestemmingen. Waarop moet u ­echter l­etten als u beslist om daarvoor te kiezen?

PERSONEEL - ZONDAGSWERK - 24.06.2011

Is uw gemeente nog een toeristisch centrum?


BANK - BORGSTELLING - 24.06.2011

Destijds borg gesteld uit sympathie…

Het aantal faillissementen lag in de maand mei spectaculair hoog. Wat als u zich destijds borg gesteld heeft voor een vriend die nu failliet gegaan is? Bent u dan automatisch de sigaar? Een rechter had daar onlangs een klare kijk op…

HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 24.06.2011

Uw verhuurder zegt de handelshuur plots op…

Uw collega huurde een handelspand. Plots kreeg hij een brief van de verhuurder die doodleuk meldde dat de huur opgezegd werd. Kan dat ook ú overkomen? Wat is er daarbij allemaal van belang?

FISCAAL - ZAAK OVERNEMEN - 24.06.2011

Hoe u het één en ander regelt bij een overname…

U wilt een zaak van een collega overnemen. Hoe vermijdt u dat u nadien opdraait voor de fiscale en/of sociale schulden? Onlangs verduidelijkte de rechter wat er voor u van belang is en hoe u het één en ander het best aanpakt…

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 24.06.2011

Fluistersolden of koopjes laten reserveren?

De sperperiode staat ter discussie. Sommige winkelketens storen zich er niet aan en onlangs zette een rechter zelfs het licht op groen voor ‘fluistersolden’. Wat kunt u de komende dagen doen zonder over de schreef te gaan?

BELASTBAAR VOORDEEL AUTO - 23.06.2011

Is de jacht op bedrijfswagens weer open?


PERSONEEL - VAKANTIE - 23.06.2011

Ons Linda is in vaderschapsverlof...

Wordt één van uw werknemers vader, dan heeft hij hiervoor recht op een aantal dagen afwezigheid, het zgn. vaderschapsverlof. Hoe zit deze regeling precies in elkaar en wie heeft er recht op? Wat is er recentelijk gewijzigd?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 23.06.2011

Kettingverkoop aan de ketting gelegd…

Door een recente wetswijziging is kettingverkoop als verkooppraktijk sneller strafbaar. Welke verkooppraktijken bedoelt men precies? Wat mag niet langer en met welke soort van verkooppraktijken komt u nog steeds niet in de problemen?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 23.06.2011

Een privézwembad op kosten van uw vennootschap?

U woont in een pand van uw vennootschap. Mag u uw vennootschap dan een zwembad laten bouwen of moet u dat privé betalen omdat het privé gebruikt zal worden? Welke gevolgen heeft dat voor u en/of uw vennootschap?

RECHT - GARANTIE - 23.06.2011

Hoe lang krijgt u ‘garantie’ van uw leverancier?

Uw klant stuurt uw levering terug omdat er iets mis mee is. Kunt u dan nog aankloppen bij uw eigen leverancier om u te vergoeden, ook als u die goederen voordien al lang in stock had? Recentelijk sprak het Hof van cassatie zich uit...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 21.06.2011

Gesplitste eigendom, wie mag er ‘stemmen’?


FISCAAL - AANGIFTE - 21.06.2011

Onbelaste huurinkomsten én woonbonus?

U plant de aankoop van uw enige en eigen woning waarvan u op termijn een stuk zal verhuren aan uw vennootschap. Wist u dan dat u dat beter meteen doet? Waarom is dat zo en is er geen alternatief mogelijk?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 21.06.2011

Bouwen en dan verkopen, ook belastbaar?

Wordt een grond of een pand opnieuw verkocht binnen een bepaalde termijn, dan is de winst daarop belastbaar. Wat echter als u een grond koopt, daar een huis op zet en dan verkoopt? Is er dan een dubbele winst belastbaar of geen?

FISCAAL - AANGIFTE - 21.06.2011

Waar de interesten ‘groene lening’ het best invullen?

Binnenkort moet u de interesten van uw zgn. groene lening van 2010 in uw aangifte opnemen, maar onder welke code precies? Er zouden immers drie codes mogelijk zijn en de ene code zou meer voordeel opleveren dan de andere...

WONINGHUUR - OPZEG - 21.06.2011

Opzeg van een huurder, die intussen getrouwd is…

Verhuurt u een woning of een appartement aan een gehuwd koppel, dan moet u beiden tegelijk opzeggen. Wat echter als slechts één huurder het contract tekende en die intussen wellicht getrouwd is? Hoe pakt u het dan het best aan?

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 21.06.2011

Hoeveel bijdrage in de kosten betaalt u als huurder?

U betaalt als huurder van een handelspand of van een appartement mogelijk een deel van de gemeenschappelijke kosten in de mede-eigendom. Hoe weet u of u niet te veel betaalt? Kunt u een overzicht van die kosten eisen?

REGISTRATIERECHTEN - SAMENWONENDEN - 21.06.2011

Een beding van aanwas met optie, een nieuwe trend?

Voor samenwonenden wordt er dikwijls een beding van aanwas of ook wel een zgn. tontine opgenomen in de akte. Omdat geen van beide echter ideaal is, werkt men nu vooral met een zgn. beding van aanwas met optie. Is dat beter?

WONINGHUUR - WAARBORG - 21.06.2011

Hoe zit het nu met de huurwaarborg?

Recentelijk kwam er in de pers dat het systeem van de huurwaarborg niet goed werkt. Hoe zit dat precies? Is dat voor u als verhuurder een probleem?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 20.06.2011

Enquêtes maken met Facebook Vragen


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 20.06.2011

Zo vindt u vrije domeinnamen


SOFTWARE - OFFICE - 20.06.2011

Pdf-bestanden samenvoegen of splitsen


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 20.06.2011

Met uw digitale pen op internet

Fabrikanten van digitale pennen worden steeds inventiever. Zo heeft Live­scribe een pen gelanceerd die nu gelinkt is met Google Docs en Evernote. I­nteressant?

ZAKELIJK - VARIA - 20.06.2011

Onderscheid u met het juiste logo

Met een goed logo krikt u de herkenbaarheid van uw zaak of product op. U gebruikt het op uw site, facturen, brieven, ... en misschien zelfs op kleding of voer­tuigen. Welke tools helpen u aan een goed logo en waarop moet u letten?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 20.06.2011

Haal alles uit uw digitale spiegelreflexcamera

Heeft u sinds kort een digitale spiegelreflexcamera? Het zou zonde zijn om op vakantie te vertrekken zonder de mogelijkheden van zo’n uitgekiende camera goed te leren gebruiken. De volgende sites helpen u op weg...

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 20.06.2011

Uw bestanden in de Europese cloud

Dropbox is wellicht de populairste dienst om een online back-up van uw belangrijke documenten te maken, zodat u er overal bij kunt (thuis, op het werk, via uw smartphone, …). Wuala is een Europees alternatief. Is het de moeite waard?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 20.06.2011

Sneller uw bestanden ordenen

Als u veel bestanden of e-mails op uw computer heeft, is het soms een helse klus om een goed overzicht te bewaren. Wij testten enkele tools die u helpen om uw bestanden sneller in mappen te ordenen...

SOFTWARE - MUZIEK - 20.06.2011

Handige tools voor uw mp3’s

Heeft u een mooie, uitgebreide muziekcollectie op uw computer? Wij gingen op zoek naar enkele handige tools waarmee u uw mp3’s kunt bewerken: tags a­anpassen, knippen in fragmenten, enz.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 20.06.2011

Zo haalt u uw deadlines

Heeft u een aantal lopende projecten, dan weet u wellicht dat er webtools bestaan die u kunnen helpen bij het nakomen van uw deadlines. Biedt het onlangs gelanceerde Cohuman een meerwaarde?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 20.06.2011

Een boost voor Outlook

Vindt u dat Outlook nog een tandje mag bijsteken? Met deze add-ons wordt u veel productiever in Outlook...

ZOEKEN - INTERNET - 20.06.2011

Zoeken op uw persoonlijk stuk van internet

Om te zoeken op publiek internet is er niets beters dan Google of Bing. Wat e­chter als u iets wenst te vinden in uw mails bij Gmail, uw tweets bij Twitter, kortom: al uw persoonlijke informatie op internet? Dan is er nu Greplin...

BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 20.06.2011

Een online virusscanner nodig?

Een goede security suite beschermt uw pc tegen allerlei malware en is dus een absolute must. Soms heeft u echter nood aan een tweede opinie. In welke mate kan een online virusscanner u dan helpen?

ONTSPANNING - SPORT - 20.06.2011

Werken aan een zomerconditie

Zin om tijdens de zomermaanden aan uw conditie te werken? Is het vernieuwde My ASICS dan een goede hulp bij het uitwerken van uw trainingsschema?

BEDRIJFSLEIDER - ONKOSTENVERGOEDING - 20.06.2011

Zeg maar dag tegen uw buitenlandse dagvergoeding?

Recentelijk werden de nieuwe buitenlandse onkostenvergoedingen gepubliceerd en gaf ook de fiscus nog eens tekst en uitleg daarover. Voortaan zou niet iedereen die onkostenvergoeding nog kunnen opnemen! Oei, wat is dat allemaal... ?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 20.06.2011

Een goede waardering is goud waard...

Een zgn. gesplitste aankoop van een pand samen met uw vennootschap is ­fiscaal gezien voordelig, maar de fiscus doet vaak moeilijk over de waardering van het vruchtgebruik. Onterecht, zo oordeelde een rechter recentelijk...

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 20.06.2011

Hoe u privé voordeel doet bij een kapitaalverhoging...

Bij de afsluiting van uw jaarrekening blijkt uw tegoed op uw vennootschap i­ntussen vrij hoog te zijn. Uw vennootschap heeft ook meer kapitaal nodig, bv. om een lening te kunnen krijgen bij de bank. Hoe optimaliseert u deze situatie?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 20.06.2011

Één of twee voordelen voor één of twee zaakvoerders

Heeft u een schuld via RC waarop u geen interesten betaalt, dan worden daar bij de jaarafsluiting zgn. debetinteresten bij opgeteld. Kunt u die interesten dan niet verdelen als uw partner ook zaakvoerder is en wat als er twee RC’s zijn?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 20.06.2011

Beding van terugkeer: (g)een fiscale boemerang?

Zowel bij een notariële schenking als bij een bankgift wordt er bijna automatisch een beding van terugkeer in de akte of in het bewijsdocument gezet. Hoe vermijdt u dat dit (op latere leeftijd) een dure ‘fiscale boemerang’ wordt?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 20.06.2011

Privé-uitgaven laten betalen door uw vennootschap?

Vaak worden bepaalde uitgaven die een (gedeeltelijk) privékarakter h­ebben, betaald (en afgetrokken) door de vennootschap. Op zich hoeft dat geen ­probleem te zijn, al zal de fiscus de spelregels voortaan strenger controleren...

AANGIFTE - 20.06.2011

‘Token-troubles’ bij Tax-on-web?

Om uw aangifte in de personenbelasting via TOW in te dienen, heeft u in principe ‘tokens’ nodig. Wat als u deze kwijt bent of ze bv. bij uw (bijna-)ex liggen?

VOORKOOPRECHT - 17.06.2011

Voorkooprecht: interessant bij successieplanning, mits de juiste afspraken…

Onlangs moest een rechter zich uitspreken over een discussie over een voorkooprecht dat afgesproken was in het kader van een schenkingsregeling tussen ouders en hun kinderen. Wat houdt zo’n voorkooprecht precies in? Waarom kan dat in het kader van een familiale successieplanning interessant zijn en in welke andere situaties kan het van pas komen?

Hoe vermijdt u dat er achteraf een rechter aan te pas komt om discussies rond dat voorkooprecht te beslechten? Welke afspraken zet u het best duidelijk op papier?


MEERWAARDEN OP AANDELEN - 17.06.2011

U verkoopt de aandelen van uw vennootschap, is de meerwaarde belastbaar?

Recentelijk stond er in de krant te lezen dat Danny ‘Samson’ Verbiest een miljoenenzaak gewonnen heeft tegen de fiscus. Hij had nl. al zijn aandelen in de vennootschap Studio 100 met een forse meerwaarde verkocht aan zijn medeaandeelhouders Gert Verhulst en Hans Bourlon. De fiscus wilde deze meerwaarde belasten, maar kreeg ongelijk van de rechtbank.

Betekent dit dat de meerwaarde die ú over enkele jaren zal realiseren wanneer u de aandelen van uw vennootschap overdraagt aan uw kinderen of aan een derde (vennootschap), ook belastingvrij zal blijven? Welke regels gelden er eigenlijk en wanneer riskeert u problemen met de fiscus?


MODALITEITEN - 17.06.2011

Schenken en in pand geven ‘voor alle zekerheid’?

In het kader van uw successieplanning zou u graag nu al een belangrijk deel van uw beleggingsportefeuille aan uw kind(eren) schenken. U wilt er echter wel zeker van zijn dat u zelf later zeker niets te kort komt door aan deze schenking een zgn. financiële last te koppelen van bv. 3% per jaar.

U wilt er echter zeker van zijn dat u die 3% elk jaar (of per maand) ook effectief zal krijgen. Volgens uw bankier is dat geen probleem. Het volstaat dat de bank het geschonken vermogen beheert en dat de geschonken goederen in pand gegeven worden aan de bank.

Hoe zit deze techniek precies in elkaar en is dit (juridisch gezien) wel 100% sluitend?


KOSTEN HUWELIJKSFEEST - 17.06.2011

Huwelijksfeest van uw kinderen fiscaal aftrekbaar voor uw vennootschap?

Één van uw kinderen gaat trouwen en de komende zomermaanden zijn uiteraard de meest uitgelezen periode voor een mooi feest.

Als ondernemer kunt u vaak niet anders dan uw goede zakenrelaties uit te nodigen op dat feest of toch op zijn minst op de receptie, zeker wanneer uw kinderen mee in uw bedrijf werkzaam zijn en uw goede zakenrelaties dus ook hún goede zakenrelaties (zouden moeten) worden.

Het lijkt dan ook niet meer dan correct te zijn dat uw vennootschap een deel van de kosten van het huwelijksfeest betaalt en dat deze kosten ook voor haar fiscaal aftrekbaar zijn. De fiscus zal daar wellicht echter moeilijk over doen. Hoe pakt u dat het best aan in het licht van de meest recente rechtspraak daarover?


ONTSLAG - 17.06.2011

Wat wijzigt er in de ontslagtermijnen door de zgn. IPA-Wet?

Na maandenlange discussies over de toenadering tussen de statuten van arbeiders en die van bedienden bracht uiteindelijk de zgn. IPA-Wet van 12 april 2011 hierover meer zekerheid. De wet voorziet een aantal stappen om de statuten van arbeiders en bedienden meer op elkaar af te stemmen. De ontslagtermijnen van arbeiders en bedienden wijzigen dan ook.

Wat wijzigt er precies en moet u daarmee al onmiddellijk rekening houden als u een arbeider of een bediende moet ontslaan? Blijft er een boete (de zgn. crisispremie) bestaan als u een arbeider ontslaat?


EINDE OPSTALRECHT - 17.06.2011

Einde opstal, altijd een belastbaar voordeel?

U heeft uw vennootschap destijds een pand (bv. uw woning) laten bouwen door haar voor bv. 20 jaar een opstalrecht te geven op een grond die van u privé is. Nu nadert het einde van dat opstalrecht en zal u in principe zonder vergoeding eigenaar worden van die woning.

Het is bekend dat de fiscus de waarde van dat pand dat u ‘gratis’ krijgt van uw vennootschap graag belast als een zgn. voordeel van alle aard (lees: zoals een loon, dus tegen 50% plus sociale bijdragen).

Volgt de rechtspraak de fiscus altijd? Kunt u de belasting op een voordeel van alle aard (VAA) vermijden? Recentelijk hebben enkele rechters zich nog eens moeten uitspreken over deze problematiek...


VASTGOED - 17.06.2011

Rendeert uw investering in een huurhuis of -appartement wel en/of komt dat rendement weldra misschien onder druk te staan?

Terwijl de beurs woelige jaren kende, had de vastgoedmarkt in België weinig last van de crisis. Misschien overweegt u als belegger dan ook om (meer) te investeren in bakstenen. Daarmee haalt u gemakkelijk een rendement van 5%, zo wordt er weleens gezegd. Hoe bewaakt u het rendement van uw investering in een huis of appartement dat u wilt verhuren?

Welke actuele evoluties zetten het rendement van uw vastgoedportefeuille mogelijk onder druk? Welke factoren spelen daarbij een rol?


NIET-CONCURRENTIEBEDING - 17.06.2011

Moet u zelf stoppen als u uw zaak overlaat?

Indien u de aandelen van uw vennootschap verkoopt, zal de koper meestal vragen om in de overeenkomst die u met hem sluit een zgn. niet-concurrentiebeding op te nemen.

Betekent dat dan echter dat u - als u zo’n clausule ondertekent - zelf echt niets meer mag doen of kunt u nog ‘uitbollen’, bv. nog occasioneel werken voor bepaalde van uw vroegere klanten of meewerken in de zaak van uw zoon?

Wat als er uiteindelijk geen dergelijke clausule in het overnamecontract staat? Misschien dringt de koper wel niet aan op de inlassing van een niet-concurrentiebeding of kunt u vermijden dat dit in de overeenkomst ingelast wordt. Is in dat geval dan echter wel alles toegelaten?


SUCCESSIEPLANNING - 17.06.2011

Is een overeenkomst over uw latere nalatenschap nu wél mogelijk?

U heeft bv. één dochter en twee zonen, van wie er één u zal opvolgen in het bedrijf. U heeft uw dochter, die dus niet actief is in het familiebedrijf, intussen op allerlei manieren financieel gesteund, bv. bij de bouw van haar huis.

U vindt het dan ook maar normaal dat uw ene zoon, die al jaren in het bedrijf actief is en slechts een lage bezoldiging als zaakvoerder krijgt, later (een stuk van) het familiebedrijf krijgt en dat ook uw andere zoon niet benadeeld wordt.

Is het mogelijk om hier nu al een overeenkomst over te sluiten met alle kinderen? Een recent cassatiearrest stelt nl. dat het sluiten van een overeenkomt over een nalatenschap die nog moet openvallen, niet ‘absoluut’ nietig is. Wat betekent dat nu concreet?


PRO MEMORIE - 16.06.2011

Tussen 1 juni en 30 juni


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 16.06.2011

Loopbaanoverzicht, wat moet u ermee?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 16.06.2011

Hoeveel hapt de fiscus uit uw obligatiefonds?

U heeft wellicht vastgesteld dat de koers van de meeste obligatiefondsen mooi gestegen is. Hoe wordt u nu precies belast op de meerwaarde hiervan en speelt het een rol of u een kapitaliserend of een uitkerend fonds heeft?

ONROEREND GOED - FISCAAL - 16.06.2011

Wordt uw huis verkopen fiscaal gezien gevaarlijk?

Onlangs meldden de media dat de fiscus de jacht geopend had op iedereen die een huis verkocht had en zijn winst daarop niet aangegeven had. Moet u hiermee ook rekening houden of gelden er voor u nog andere regels?

PATIËNTENWENKEN - CONTROLEARTS - 16.06.2011

Na de controlearts ook nog naar een arbiter?

Stel, de controlearts heeft geoordeeld dat een patiënt arbeidsgeschikt is. Nu heeft zijn werkgever ook een aangetekende brief gestuurd die hem oplegt om zich aan te bieden voor een arbitrage. Moet de patiënt daaraan gevolg geven?

WACHTDIENST - ORDE - 16.06.2011

Een aantal praktische vragen over de weekwacht

Stel, u bent huisarts en in uw wachtzone wordt er beslist om een weekwacht in te voeren (vanaf 19 uur). In welke mate moet u volgens de Orde deelnemen aan dit systeem en verhindert dit dat u zelf nog avondraadplegingen doet?

GRONDIG ONDERZOCHT - LIQUIDATIEBONUS - 16.06.2011

Eventjes stoppen en opnieuw beginnen: interessant?

Als u uw BVBA definitief stopzet, kan het opgespaarde geld op een fiscaalvriendelijke manier uitgekeerd worden als dividend. Kan dit ook als u daarna een nieuwe BVBA opricht... waarin u gewoon verder werkt? Een vonnis licht toe...