Alle domeinen

2011 - April

SOCIAAL STATUUT - 29.04.2011

Pensioen, voortaan online aanvragen…


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 29.04.2011

Douchecabines, eventueel tegen 6% BTW?


PERSONEEL - ZIEKTE - 29.04.2011

Bij u ziek gemeld, maar wel elders aan de slag…

Één van uw mannen meldt zich regelmatig ziek terwijl u verneemt dat hij dan elders aan het werk is. Kunt u zo iemand ontslaan om dringende reden? Een rechter bevestigde dit onlangs en verduidelijkte waarop het dan aankomt…

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 29.04.2011

Inhoudingsplicht en werfmelding gekoppeld?

U doet de nodige inhoudingen op een factuur van een onderaannemer omdat die nog schulden heeft bij de RSZ. Klopt het dat u dan toch een boete riskeert van de RSZ? Hoe zit dat dan en hoe vermijdt u dat?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - RECHT - 29.04.2011

Beperkte garantie en toch opdraaien voor alle schade…

Uw collega had werken uitgevoerd bij een klant. In zijn algemene voorwaarden had hij een beperkte garantie voorzien. De rechter besliste onlangs echter dat hij toch moest opdraaien voor álle schade. Dat klopt toch niet?

RECHT - VARIA - 29.04.2011

Is procederen duurder geworden sinds 1 maart 2011?

Sinds 1 maart 2011 ligt de zgn. rechtsplegingsvergoeding 10% hoger. Betekent dat dan dat u beter niet meer procedeert omdat de kosten oplopen? Hoe gaat u daar het best mee om?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 29.04.2011

Mag uw nieuwe auto blitser zijn van de fiscus?

U staat op het punt om een nieuwe auto te kopen die toch wel een stuk ­duurder is dan uw vorige auto. Kan de fiscus dan problemen maken over de fiscale aftrek? Hoe vermijdt u discussies op dat vlak?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 29.04.2011

Nieuwe richtlijn over slechte betalers!

Onlangs werd er door Europa een nieuwe richtlijn uitgevaardigd met betrekking tot slechte betalers. Wat wijzigt er precies en moet u nú al iets doen?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 29.04.2011

De mythe van de termijn van drie jaar...

Inzake schenkingen leeft bij velen nog steeds het idee dat er het best een dubbele termijn van drie jaar nageleefd wordt. Wat is daar nu precies van aan?

JAARREKENING - INHOUD - 29.04.2011

Jaarrekeningenweetjes om rekening mee te houden...

De ‘jaarrekeningenkoorts’ stijgt stilaan en dus ook het aantal vragen daarrond. Moet of mag u bv. uw omzet in de jaarrekening opnemen? Wat is het verschil tussen overgedragen en gereserveerde winst? Wat bij een verlengd boekjaar?

ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 29.04.2011

Alarmbel: verder doen of ermee stoppen?

Als de alarmbelprocedure speelt, is dat volgens uw boekhouder een kwestie van een paar zinnetjes toe te voegen aan het verslag van de jaarvergadering. Klopt dat wel? Kan een medevennoot u niet dwingen om ermee te stoppen?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 29.04.2011

Wisselen van zaakvoerder, waarop moet u letten?

Om diverse redenen wenst u zelf ontslag te nemen als zaakvoerder van uw BVBA en uw vrouw het van u te laten overnemen. Hoe verdeelt u dan het best het totale op te nemen loon in 2011 onder u beiden?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 29.04.2011

Werkonbekwaam, dus geen sociale bijdragen betalen?

Een bestuurder in een NV werd werkonbekwaam en vroeg daarom om gelijkstelling van de ziekteperiode zonder sociale bijdragen te moeten betalen. “Kan niet”, zei de RSVZ. “Toch wel”, besliste de rechter onlangs. Wat is er van belang?

DOORREKENEN VAN KOSTEN - AUTOKOSTEN - 29.04.2011

Uw volgende auto privé kopen of toch maar niet?

Bedrijfsauto’s liggen serieus onder vuur en moeten volgens sommigen zelfs afgeschaft worden! Anticipeert u daarop door uw volgende auto privé te kopen en een kilometervergoeding te vragen of laat u alles het best zoals het is?

KORT & KRACHTIG - 29.04.2011

Uiterst interessant om te weten...


ONKOSTENVERGOEDINGEN - 29.04.2011

Voor hoeveel dagen toe te passen?

Voor zgn. dienstreizen in binnen- en buitenland kunt u zich een interessante onkostenvergoeding toe­kennen. Klopt het dat die wel enigszins beperkt is?

PERSONEEL - AANWERVEN - 29.04.2011

Ergert u zich aan nepsollicitanten?


BELEGGEN - SPAAR- & TERMIJNREKENINGEN - 29.04.2011

Het nadeel van de internetrekening…


RECHT - VARIA - 29.04.2011

Mag u zélf uw testament schrijven?

U kunt uiteraard aan een notaris vragen om uw testament uit te schrijven, maar in principe kunt u dat ook zelf. Moet u dat dan doen met pen en papier? Was er onlangs niets gewijzigd? Cassatie verduidelijkt wat er van belang is…

PERSONEEL - TIJDSKREDIET - 29.04.2011

Uw deeltijdse werknemers extra uren laten presteren...

U kunt uw deeltijdse werknemers binnen bepaalde grenzen goedkoop extra uren laten presteren. Geldt dit ook voor werknemers met tijdskrediet? Recentelijk zette de RVA op dit vlak de puntjes op de i...

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 29.04.2011

Een hypothecaire lening zonder registratierechten?

De aankoop van uw gemengd pand heeft u gefinancierd met een hypothecaire lening. U denkt eraan om een tweede verblijf te kopen met een nieuwe lening. Moet u dan altijd opnieuw registratie- en hypotheekrechten betalen?

BTW - REKENINGUITTREKSEL - 29.04.2011

Zeker checken als u het een keertje krijgt!

Mogelijk heeft ook ú weleens een zgn. BTW-rekeninguittreksel gekregen. ­Waarom krijgt u dat soms wel en soms niet en hoe moet u dat in feite ‘lezen’? Erg duidelijk is dat immers niet. Lees vooral verder...

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 29.04.2011

Buitenlandse leveranciers…


HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 29.04.2011

Huur niet hernieuwd, toch nog opzeggen?


RECHT - HUUR - 29.04.2011

U wilt nog iets extra huren bij uw handelspand…

U huurt een handelspand, maar u zou daarnaast ook graag nog (al dan niet tijdelijk) een extra ruimte huren die vrijkomt. Hoe pakt u dit het best aan? Een rechter verduidelijkte met welke regels u rekening moet houden…

PERSONEEL - KLEIN VERLET - 29.04.2011

Klein verlet voor de communie van ‘die van ons’

Binnenkort is het ‘communietijd’ en vragen uw werknemers om klein verlet voor het communiefeest van hun kind, hun stiefkind, het kind van hun vriendin, … Hoe zit dat precies en wie heeft daar nu in feite recht op?

PERSONEEL - STUDENTEN - 29.04.2011

Een jobstudent aanwerven, hoe zat dat ook alweer?

U wilt binnenkort een jobstudent laten inspringen in uw zaak. In de pers was onlangs te lezen dat die voortaan vier dagen méér mag werken, maar klopt dat wel? Is er nu al dan niet iets gewijzigd aan de bestaande regeling?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 29.04.2011

Is uw aannemer wel een vakman?

Zopas berichtte de pers dat de registratie van een aannemer er tegenwoordig niet meer toe doet. Wat klopt hiervan? De rechtspraak verduidelijkte onlangs toch dat u het best niet om het even welke aannemer aan de slag laat gaan...

FISCAAL - BTW - 29.04.2011

Toch 6% BTW als uw klant alles ter plaatse opeet?

Onlangs was er veel heisa rond het nieuwe arrest van het Europese Hof van justitie. Zet dit arrest de BTW-regels rond het restauranttarief van 12% en het afhaaltarief van 6% op zijn kop of is het een storm in een glas water?

BANK - VARIA - 29.04.2011

Men vist met een ‘bank alert’…

De laatste weken zijn er weer oplichters actief. Een tijdje geleden kon u een telefoontje krijgen van ‘uw bank’. Nu probeert men het op een andere manier…

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 28.04.2011

Is een akte nu wel of niet nodig?

De statuten moeten aangepast worden aan de  n­ieuwe Wet op de mede-eigendom. Is er hiervoor een authentieke akte nodig? De minister brengt duidelijkheid…

VLAAMS GEWEST - ONROERENDE VOORHEFFING - 28.04.2011

Méér tijd om de aanslag te vestigen?


WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 28.04.2011

Opzeg eigen gebruik bij huur van korte duur?


FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 28.04.2011

Wie betaalt de zonnepanelen: u of uw vennootschap?

Nu de waarde van de groenestroomcertificaten stelselmatig daalt, wilt u nog snel zonnepanelen laten zetten op de woning van uw vennootschap. Laat u die panelen dan door uw vennootschap betalen of doet u dat toch het best privé?

BTW - VERHUUR - 28.04.2011

Vanaf wanneer is ‘verhuren’ onderworpen aan BTW?

Het louter verhuren van een pand is zoals bekend niet onderworpen aan BTW. Dat laatste is mogelijk echter wel het geval als de verhuurder méér doet dan de huur ontvangen. Waar ligt de grens precies en wat is het belang ervan?

FISCAAL - LENING - 28.04.2011

Deels lenen voor een gemengd gebruikt pand...

Een vrije beroeper koopt via uw kantoor een pand dat hij deels als privéwoonst zal gebruiken en deels voor zijn praktijk. Hij vraagt u hoe hij zijn lening voor dat ‘gemengd pand’ fiscaal kan optimaliseren. Welke raad geeft u hem?

RUIMTELIJKE ORDENING - VARIA - 28.04.2011

Een archeologische vondst op uw domein…

Recentelijk was er commotie over bepaalde bouwwerken, waarbij er vooraf archeologisch onderzoek moest gebeuren. Als gevolg van het verdrag van Malta moest de bouwheer opdraaien voor de kosten. Wanneer speelt dit verdrag?

VERKOOP - VOORKOOPRECHT - 28.04.2011

Welke afspraken maakt u rond het voorkooprecht?

In een aantal gevallen geldt er een ‘wettelijk’ voorkooprecht. Ú kunt echter ook perfect een voorkooprecht afspreken. Wanneer is dat mogelijk interessant? Wat zet u in het voorkomende geval het best op papier?

VERKOOP - COMMANDVERKLARING - 28.04.2011

De command: koper voorlopig onbekend…

Koopt u een pand, dan kunt u eventueel werken met een stroman of via een zgn. commandverklaring. Wat is dat ook alweer, kan die ook bij een openbare verkoop gebruikt worden en hoeveel tijd heeft u in de verschillende gevallen?

WEBDIENSTEN - VARIA - 26.04.2011

Behoud het overzicht via een tijdlijn


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 26.04.2011

Laat uw computer wakker blijven


BEVEILIGING - BACK-UP - 26.04.2011

Back-uppen, hoe pakt u het aan?

Volgens recente studies blijkt dat slechts 8% van de gebruikers dagelijks een back-up maken van hun bestanden. Daarom een reminder: wat zijn de mogelijk­heden om goed en op een eenvoudige manier te back-uppen?

COMPUTER - HARDWARE - 26.04.2011

Zet uw pc aan… vanop afstand

Heel wat programma’s (bv. TeamViewer) maken het mogelijk om vanop afstand uw pc te ‘besturen’. Wilt u uw pc echter niet de hele tijd ingeschakeld laten, dan is ‘wake on lan’ de oplossing. Wat is het en hoe werkt dit?

OPLEIDING - TAAL - 26.04.2011

Interactief talen leren

Plant u tijdens de zomermaanden een vakantie in het buitenland? Of komt u vaak in contact met anders sprekende zakenrelaties? Welke websites helpen u dan om snel een taal onder de knie te krijgen via video of audio?

ONTSPANNING - REIZEN - 26.04.2011

Hotel online boeken of niet?

Plant u voor deze zomer een vakantie of voor binnenkort een businesstrip? Voor het boeken van uw hotel heeft u de keuze: ofwel via internet, ofwel via een reisbureau. Wat is eigenlijk de beste keuze?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 26.04.2011

Een checker voor al uw e-mails

U heeft verschillende e-mailadressen, ook minder vaak gebruikte, die u toch allemaal in het oog wilt houden. Misschien kan een e-mailchecker u daarbij een handje helpen?

SOFTWARE - MUZIEK - 26.04.2011

Thuis overal naar uw iTunes-muziek luisteren

Heeft u thuis op uw pc’s of Macs iTunes staan om uw muziek te beheren en heeft u ook nog een iOS-toestel (iPhone, iPad, iPod Touch)? Dan kunt u uw muziek­collectie op die mobiele toestellen ook ‘streaming’ beluisteren. Hoe?

WEBDIENSTEN - VARIA - 26.04.2011

Hoe is het gesteld met uw reputatie?

Hoe laten uw klanten (of eventueel uw werknemers) zich uit over uw bedrijf of dat van uw concurrenten? Dat kunt u nagaan met een aantal online hulpjes. Wij testten er enkele die u wellicht nog niet kende.

E-MAIL - BEVEILIGING - 26.04.2011

Maak een back-up van uw webmail

Gebruikt u Gmail, Hotmail of een andere webmaildienst? Die werken zeer goed, maar het is al gebeurd dat ze enkele uren offline gaan. Hoe zorgt u ervoor dat u dan toch nog iets kunt opzoeken in eerder binnengehaalde mails?

NIEUWS - NIEUWSSITES - 26.04.2011

Goede nieuwssites: eens wat anders

Op de website van The New York Times kunt u sinds kort nog maar 20 ­artikelen per maand gratis lezen. Een goede aanleiding om het alternatieve online nieuwsaanbod eens onder de loep te nemen.

ONTSPANNING - MUZIEK - 26.04.2011

Al uw muziek… in the cloud!

Amazon lanceerde in de Verenigde Staten Cloud Drive, een dienst om uw muziek online (‘in the cloud’) te zetten. Is dit de moeite waard en zijn er al alternatieven die bruikbaar zijn bij ons?

WEBDIENSTEN - KAARTEN & ROUTES - 26.04.2011

Op zoek naar geografische info

Op Google Maps kunt u ‘gewone’ kaarten opvragen. Welke websites bieden u echter gespecia­liseerde geografische info over een bepaalde regio?

BEROEPSKOSTEN - 26.04.2011

Betalingen als borg aftrekbaar


INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 26.04.2011

Toch vijf jaar om te wederbeleggen in vruchtgebruik?

Uw vennootschap kan een meerwaarde gespreid laten belasten als ze de verkoopprijs opnieuw investeert. Investeert ze in een vruchtgebruik, dan moet dat volgens de fiscus binnen de drie jaar. De rechter was het daar niet mee eens...

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 26.04.2011

U moet de fiscus kunnen vertrouwen...

De fiscus heeft bij meerdere controles nooit opmerkingen gemaakt over uw manier van werken, maar weigert nu plots uw aanpak omdat die in strijd zou zijn met een circulaire. Kan dat zomaar? Een recent cassatiearrest verduidelijkt...

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 26.04.2011

Een groepsverzekering én een pensioenbelofte samen?

De opbouw van uw extralegale pensioen kunt u ofwel binnen uw vennootschap doen via een zgn. interne pensioenbelofte, ofwel extern via een groepsverzekering. Kunt u die twee eigenlijk ook combineren en waarom zou u dat doen?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 26.04.2011

Niet enkel de Europese Centrale Bank trekt de rente op!

In de media was te lezen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de zgn. basisrente verhoogt van 1% naar 1,25%. Wist u al dat u daarvan kunt profiteren als u zelf een lening geeft aan uw vennootschap? Lees vooral verder...

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 26.04.2011

Vermijd registratierechten ‘op termijn’

U wilt via een ‘gesplitste aankoop’ samen met uw vennootschap een pand verwerven dat later bij u privé zal komen. U heeft nu echter privé het geld niet om de blote eigendom te financieren, maar over bv. vijf jaar wel. Hoe pakt u dat aan?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 26.04.2011

De (fiscale) voordelen van motorrijden...

De brandstofprijzen rijzen de pan uit en met al die extra files door wegenwerken besluit u dat het een ideaal moment is om een motor te kopen. Kan uw vennootschap die motor kopen? Hoe zit dat dan fiscaal gezien weer precies?

BELASTINGCONTROLE - 26.04.2011

De fiscus mag niet zomaar binnen...

Een collega liet zijn controleur vrijwillig binnen in een privévertrek en betwistte nadien diens vaststellingen. De rechter geeft hem nog gelijk ook...

PRIVÉ - ERVEN - 21.04.2011

Duolegaten: bouw een minimum in voor het goede doel

Via een zgn. duolegaat waarin u een goed doel betrekt, kunt u iets schenken aan een ver familielid of een ‘derde’ zonder dat dit een fortuin aan successierechten kost. Hoe zorgt u ervoor dat het goede doel het spel meespeelt?

GOED OM TE WETEN - BANK - 21.04.2011

Step-up beter dan een gewone termijnrekening?


GOED OM TE WETEN - AUTO - 21.04.2011

Andere auto, twee keer betalen?


BELEGGEN - 21.04.2011

Beleggingsproducten ‘binnen’ en ‘buiten’ balans

Zoals u weet, zijn uw beleggingen tot € 100.000 beschermd. Het loont echter de moeite om te bekijken of uw beleggingsproducten ‘binnen’ de balans of ‘buiten’ de balans van de bank zitten. Hoe zit dat en wat als de bank toch failliet gaat?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 21.04.2011

Een klacht tegen de adviserend geneesheer?

Het gebeurt weleens dat een patiënt zich stoort aan de houding of werkwijze van de geneesheer van bv. een ziekenfonds of federale Administratie. Kan hij dan ook de Wet op de patiëntenrechten inroepen om klacht neer te leggen?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 21.04.2011

Weet wat u ondertekent, vraag eerst naar de AR!

Stel, u staat op het punt om uw opgebouwde reputatie te gelde te maken en in te gaan op de aanbieding van een ander ziekenhuis. Waarop moet u letten als u uw individuele overeenkomst ondertekent?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAPSCONTROLE - 21.04.2011

Wat als de controleur uw kostenforfait verwerpt?

Keert uw BVBA u elke maand een kostenforfait uit, dan kan ze die vergoeding aftrekken, terwijl u er niet op belast wordt. De fiscus trekt echter vaak in twijfel of er wel kosten gemaakt werden. Wat is dan het gevolg? Een arrest licht toe...

ACCREDITERING - ARTSEN - 21.04.2011

Hoe vermijdt u sancties wegens te laat zijn?

Als u te laat bent met de aanvraag om verlenging van uw accreditering, verliest u dan automatisch het tarief van geaccrediteerde arts? Onlangs werd deze vraag uitvoerig besproken in de medische pers...

BELASTINGCONTROLE - 21.04.2011

Verdwijnt weldra het bankgeheim?

Het bankgeheim zou binnenkort verdwijnen en ­vervangen worden door een zgn. getrapt systeem. Hoe zit dat precies en verdwijnt het effectief?

VERZEKERINGEN - TAK 21 - 21.04.2011

Is 3,8% slecht, goed of net uitstekend voor uw Tak 21?

De laatste weken kwamen de meeste verzekeraars naar buiten met hun ­rendement op spaarverzekeringen (Tak 21) voor 2010. Uw verzekeraar meldde u schriftelijk dat het rendement 3,8% bedroeg voor 2010. Is dat goed of slecht?

BUROTICA - VARIA - 21.04.2011

Bedien uw slideshow vanop afstand


SCHENKING - VARIA - 21.04.2011

Een termijnrekening schenken?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 21.04.2011

Uw obligatieaankoop fiscaal optimaliseren?

Bij de aankoop van een obligatie op de secundaire markt betaalt u niet alleen de aankoopprijs, maar ook de verlopen rente. Hoe werkt dit precies? Is het fiscaal gezien nadelig om een obligatie te kopen die bijna op coupondatum komt?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 21.04.2011

Moet u elke kilometer kunnen verantwoorden?

Bij een belastingcontrole is het aan u om aan te tonen welk deel van uw auto­kosten beroepsmatig is. Moet u voor elke kilometer het beroepsmatige karakter kunnen hard maken of gaat het zo ver niet? Een recent arrest licht toe...

VERZEKERINGEN - TAK 21 - 21.04.2011

Geen ‘Ferrarisyndroom’ meer met een ‘derdenbeding’?

U wilt sparen voor uw (klein)kinderen, maar u zou graag de controle behouden tot zij bv. 24 jaar oud zijn. De nieuwe trend hierbij is een (effecten)rekening met een zgn. derdenbeding. Wat is dit en wat gebeurt er bij een overlijden?

BANK - LENEN - 21.04.2011

Welke referte-index gebruikt uw bank voor uw lening?

In de maanden na Batibouw is er meestal een piek in het aantal aanvragen van hypothecaire kredieten. Hoe weet u zeker dat een scherp tarief nú u op termijn niet zuur opbreekt? Wat is het belang van de referte-index in dat verband?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 21.04.2011

Hoe wordt de zgn. 80%-grens nu precies berekend?

Regelmatig komen er vragen van abonnees over hoe de ‘80%-grens’ be­rekend wordt. Wat betekent dat concreet? Wil dat bv. zeggen dat u maar € 48.000 ­pensioen kunt opbouwen als u een loon van € 60.000 opneemt uit uw BVBA?

ENERGIEAFTREK - 21.04.2011

Nog nieuws over de energieaftrek...

Zoals u weet, geniet u privé de energieaftrek als u de factuur betaald heeft. Mag uw vennootschap in uw plaats betalen? Een recente circulaire licht toe...

CRISISMAATREGELEN - 18.04.2011

Stand van zaken inzake verlenging...


ALTERNATIEF BELONEN - PC-PRIVÉPLAN - 18.04.2011

Pc-privéplan: de RSZ volgt de fiscus...

In 2009 heeft de fiscus de regels inzake het pc-privéplan aangepast. Onlangs is ook de RSZ gevolgd. In welke mate is het nog mogelijk om een pc te laten kopen en dat te vergoeden zonder dat er bijdragen of belastingen verschuldigd zijn?

PERSONEELSBELEID - WETTELIJKE VAKANTIE - 18.04.2011

Tussenbalans van het aantal vakantiedagen opmaken?

Met de paasvakantie is de derde schoolvakantie al (bijna) achter de rug. Uw werknemers hebben wellicht dus al wat vakantiedagen opgesoupeerd. Waarom is het nuttig om nu al eens een round-up van de vakantiesaldi te maken?

CONTROLE VAN HET PERSONEEL - INTERNET & E-MAIL - 18.04.2011

Mag u de e-mails lezen van wie vertrokken is?

Als een werknemer uit dienst gaat, komen er de eerste weken die volgen vaak nog e-mails toe op zijn adres. Bestaat er een juridisch bezwaar tegen het op­volgen van zijn mailbox en het lezen van de berichten aan de ex-werknemer?

SOCIALE VERKIEZINGEN - ONTSLAGBESCHERMING - 18.04.2011

Vooruitkijken inzake ontslag wegens de verkiezingen?

Het feit dat er volgend jaar opnieuw sociale verkiezingen zullen plaatsvinden (in bedrijven met minstens 50 werknemers), kan soms het ontslag van een werk­nemer bemoeilijken. Hoe komt dat en hoe anticipeert u hierop?

PROEFPERIODE - 18.04.2011

Proeftijd voor nieuwe functie, dus nieuw contract?

Stel, u wilt een werknemer een nieuwe functie geven met meer verantwoordelijkheden én een hoger loon. U wilt er echter wel een proefperiode aan koppelen. Is dat mogelijk? Zo ja, hoe moet u dat dan formaliseren?

WILLEKEURIG ONTSLAG - 18.04.2011

Niets gezegd over zijn verleden, dus buiten?

Stel, pas jaren na zijn aanwerving verneemt u dat een arbeider in de gevangenis gezeten heeft voor ernstige feiten uit zijn privéleven. Riskeert u dan willekeurig ontslag als u hem om die reden ontslaat? Een recent arrest licht toe...

LOONNORM - 18.04.2011

Verboden opslag te geven?

De loonnorm bedraagt 0% voor 2011 (en 0,3% voor 2012) en werd ook vastgelegd in een KB. Welke gevolgen heeft dit voor de rest van het jaar?

BUROTICA - GSM - 18.04.2011

Zet een ‘ICE’-nummer in uw gsm!


VLAAMS GEWEST - VARIA - 18.04.2011

De nieuwe riolering van uw klant moet gekeurd worden

Vanaf 1 juli 2011 moet in Vlaanderen elke privéafvoer van afval- en/of regen­water die aangesloten wordt op het openbare rioleringsnet gekeurd worden. Geldt dat enkel bij nieuwbouw? Wat is er daarbij voor u als aannemer van belang?

PERSONEEL - SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 18.04.2011

Voor de schijn een zelfstandig aannemer, zegt cassatie

De inspectie treedt minder snel op tegen schijnzelfstandigheid, zo was onlangs te horen. De RSZ trok recentelijk toch nog eens aan het langste eind bij de r­echter. Blijft waakzaamheid geboden? Hoe zit dat precies?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 18.04.2011

Er zijn grenzen aan uw plicht om te informeren…

De klant van uw collega wilde de factuur niet betalen omdat hij vochtproblemen kreeg. Hij vond dat uw collega hem vooraf had moeten informeren over fouten die de architect gemaakt had in het concept van het dak. Zijn er geen grenzen?

VERZEKERINGEN - BRAND - 18.04.2011

Correct verzekerd, ook ná uw verbouwing?

Gezien het hoge aantal ‘renovatiekredieten’ wordt er in België aardig wat verbouwd en gerenoveerd. Hoe zorgt u ervoor dat u nadien nog goed verzekerd bent? Wat is er daarbij van belang en betaalt u nadien sowieso meer premie?

ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 18.04.2011

De hoofdaannemer betaalt uw factuur niet…

Met de zgn. rechtstreekse vordering heeft u als onderaannemer een stok achter de deur als de hoofdaannemer uw factuur niet betaalt. De rechter verduidelijkte onlangs dat u daar in heel wat situaties nuttig gebruik van kunt maken…

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 18.04.2011

Uw klant optimaal de energieaftrek laten genieten…

Uw collega verbouwt een woning tot meerdere appartementen, inclusief ‘groene werken’. De klant vraagt één factuur per appartement. “Vanwaar die vraag?”, informeerde uw collega. Een recente circulaire verduidelijkt een aantal zaken…

FACTUUR - PROTESTEREN - 18.04.2011

Protesteren: van de eerste keer goed!

Krijgt u een factuur waarmee u het niet eens bent, dan komt het erop aan om meteen ‘goed’ te protes­teren. Wat is er daarbij van belang volgens de rechter?

ONROEREND GOED - HUUR - 18.04.2011

“Zo goedkoop krijgt u mij er niet uit, beste verhuurder…”

Weigert uw verhuurder om de huur te hernieuwen, dan is het van belang dat hij er een goede reden voor heeft. Sommige rechters waren daar nogal soepel in zodat de verhuurder er vaak goedkoop van afkwam. Cassatie floot ze onlangs terug…

BUROTICA - PC - 18.04.2011

Verklik uw baas, de softwarepiraat…

Onlangs werd er aan werknemers € 10.000 aangeboden om hun baas te ­verklikken. Wie verzint er zo’n campagne? Waarop moet ú letten en hoe zorgt u ervoor dat u min of meer zeker in orde bent?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 18.04.2011

De vennootschap betaalt: heeft ú recht op ­energieaftrek?

Wanneer u ‘groene’ werken doet aan uw privéwoning, dan heeft u privé mogelijk recht op de zgn. energieaftrek als u de factuur betaald heeft. Mag uw vennootschap de factuur ook in uw plaats betalen? Een recente circulaire licht toe...