Alle domeinen

2011 - September

EDUCATIEF VERLOF - 30.09.2011

Nieuwe bedragen educatief verlof 2011-2012


ECOCHEQUES - CAO’S - 30.09.2011

Deadline voor de omzetting van ecocheques


PENSIOEN - TOEGELATEN ARBEID - 30.09.2011

Vakantiegeld en het ‘gepensioneerdenplafond’

Stel, iemand die gepensioneerd is, werkt bij u nog (deeltijds) in het zgn. stelsel van toegelaten arbeid. Nu heeft hij schrik dat hij het inkomstenplafond zal overschrijden doordat hij vakantiegeld gekregen heeft. Wat kunt u hem zeggen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 30.09.2011

Wanneer toch een OR vanaf 50 werknemers?

Bij de vorige sociale verkiezingen was er al sprake van om reeds vanaf 50 werk­nemers een ondernemingsraad (OR) te laten oprichten. Een recente wet stelt nu dat dit nog niet het geval is. Hoe zit het dan wel voor deze bedrijven?

VAKANTIE - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 30.09.2011

Terug na een langdurige afwezigheid en direct vakantie?

Stel, een werknemer is nog maar net terug na een langdurige afwezigheid (sinds begin dit jaar) wegens arbeidsongeschiktheid. Klopt het nu echt dat u die nog al zijn vakantiedagen van 2011 moet laten opnemen?

EINDEJAARSGESCHENKEN - 30.09.2011

Mogelijke gevolgen als u méér geeft dan € 35...

Aan de bevoegde (ex-)ministers werd er onlangs gevraagd of ze het vrijgestelde bedrag inzake eindejaarscadeaus wilden optrekken en de gevolgen van een overschrijding wilden verzachten. Is dat gelukt? Waarop moet u letten?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 30.09.2011

Commissieloon all-in: geen goed idee?

Een vertegenwoordiger die (deels) op commissie betaald wordt, heeft ook recht op een vergoeding voor verlies aan commissieloon tijdens schorsingen. Kunt u zeggen dat deze vergoeding inbegrepen is in de ‘normale’ commissies?

ONTSLAGBESCHERMING - SOCIALE VERKIEZINGEN - 30.09.2011

Procedureregels tot in het absurde?

Wilt u een lid van de OR of het CPBW ontslaan om dringende reden, dan moet u een speciale procedure volgen waarin u de toelating om te ontslaan vraagt van de rechter. Uit een recent vonnis blijkt dat de vormregels heel strikt zijn...

ONTSLAGBRIEF - 30.09.2011

Driedagentermijn en Servipost

Servipost is een afdeling van bpost die uw post, ook aangetekende brieven, ter plekke komt ophalen. Let echter op als het gaat om ontslagbrieven. Waarom?

BELASTINGAANGIFTE - 30.09.2011

Nog snel extra dienstencheques bestellen?


VERZEKERINGEN - VARIA - 30.09.2011

Aansprakelijk wegens te weinig spuigaten?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 30.09.2011

Niet zomaar 5% inhouden op de factuur, zei de rechter…

Een klant hield zonder boe of bah 5% in op de eindfactuur van uw collega, als extra garantie. De rechter kon daar echter niet om lachen. Hoe zit dat precies met die 5% ‘borg’ en hangt het ervan af wie uw klant is?

PERSONEEL - OPLEIDING - 30.09.2011

Die dure opleiding betaalt u wel terug als u vertrekt…

Één van uw mannen gaat een dure opleiding volgen. U zou graag hebben dat hij u ten minste die kosten terugbetaalt als hij nadien overstapt naar een concurrent. Hoeveel kunt u precies vragen dat hij u terugbetaalt en hoe pakt u dat aan?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 30.09.2011

Nog voorafbetalen vóór 10 oktober of niet?

De volgende vervaldatum voor de voorafbetalingen komt alweer dichterbij. Is dat ook voor u van belang of net niet en waar moet u in het voorkomende geval dan vooral rekening mee houden? Enkele vuistregels die u verderhelpen...

FACTUUR - PROTESTEREN - 30.09.2011

Nog een factuur, méér dan een jaar na datum…

Een collega ontving méér dan een jaar na het einde van de werken nog een factuur van een onderaannemer. “Die moet ik toch niet meer betalen?”, was zijn vraag. Hoe reageert u in zo’n geval?

6%-BTW-TARIEF - TUINWERKZAAMHEDEN - 30.09.2011

Liever 6% BTW voor werken rond het huis en in de tuin...

Uw klant betaalt uiteraard liever niet te veel BTW op de werken die u voor hem uitvoert. Wanneer kunt u voor werken rond het huis en in de tuin tegen 6% BTW factureren? Helpt het om in bepaalde gevallen de factuur op te splitsen?

INTERNET - VARIA - 28.09.2011

(Internationaal) doorbreken via internet…


HANDELSHUUR - VARIA - 28.09.2011

Dure werken nodig om te voldoen aan de normen…

Onlangs kregen twee abonnees inspecteurs over de vloer. Om te voldoen aan de geldende normen waren er dringend investeringen nodig. Zijn die uitgaven dan voor uw rekening of voor de verhuurder? Wat is daarbij van belang?

PERSONEEL - PROEFTIJD - 28.09.2011

Tijdens de proefperiode geldt er toch een verkorte opzeg?

Uw collega ontsloeg zijn bediende tijdens de proefperiode en moest van de rechter toch een ontslagvergoeding van drie maanden loon betalen. Hoezo, in de proeftijd is er toch een korte opzeg voorzien?

ONROEREND GOED - BOUWVERGUNNING - 28.09.2011

Een bouwvergunning nodig voor uithangborden?

Onlangs werd uw collega in Brussel op de vingers getikt omdat hij geen bouw­vergunning had voor het uithangbord van zijn zaak. Hoe zit dat eigenlijk? Heeft u voor zulke borden dan telkens een bouwvergunning nodig?

RECHT - WEBSITE - 28.09.2011

Is uw website ook niet in orde?

99% van alle Belgische websites is niet in orde, blokletterden de media onlangs. Wat zou er dan mis kunnen zijn met uw website en moet u nu een boete vrezen als u niet snel het één en ander in orde laat maken?

RECHT - BETALING - 28.09.2011

Met de maaltijdkaart bij u betalen?

Vanaf 1 oktober 2011 krijgt u mogelijk klanten die willen betalen met de maaltijdkaart. Hoeveel kost dit voor u? Is de betaling duurder dan Bancontact?

GEMEEN HUURRECHT - HUURDER - 28.09.2011

Meerdere studenten huren één appartement...

U verhuurt een appartement in een studentenstad. Nu willen enkele studenten uw appartement samen als ‘kot’ gebruiken. Hoe pakt u dat het best aan? Laat u hen dan allemaal het contract tekenen? Wat als één van hen nadien vertrekt?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 28.09.2011

De syndicus en de aanpassing van de liften tegen 2013

Alle liften moeten voldoende veilig zijn tegen 2013. Voor welke liften moeten er aanpassingen gebeuren? Hoe zorgt u ervoor dat men u als syndicus niets kan verwijten nu deze datum dichterbij komt?

VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 28.09.2011

Strengere energienormen vanaf 1 januari 2012

Vanaf 1 januari 2012 gelden er strengere normen voor de energiezuinigheid van gebouwen waarvoor in Vlaanderen een bouwvergunning toegekend wordt. Wat wijzigt er precies en in welke gevallen moet u daarmee rekening houden?

HANDELSHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 28.09.2011

Verhoging wegens voorzienbare feiten, het kan!


WONINGHUUR - WAARBORG - 28.09.2011

Tweemaal twee maanden huur als (waar)borg?

Twee maanden huur op een geblokkeerde rekening blijkt finaal vaak te weinig waarborg als een huurder het te bont maakt. Wat riskeert u als u vraagt dat méér geld vastgezet wordt? Op welke extra borg is er echt niets aan te merken?

VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 28.09.2011

De verkopers willen toch nog niet verhuizen...

U heeft als vastgoedmakelaar een pand verkocht. De koper meldt u echter dat de verkopers er langer in willen blijven dan eerst voorzien. Hoe regelt u dat voor de koper zodat de koop zelf niet op losse schroeven komt te staan?

FISCAAL - WOONBONUS - 28.09.2011

Hoe dit jaar nog het maximum uit uw woonbonus halen?

U heeft zopas uw hypothecaire lening afgesloten voor de aankoop van uw enige en eigen woning. Moet u dan de woonbonus prorateren voor de rest van dit jaar of niet? Hoe zorgt u ervoor dat u uw woonbonus volledig opgesoupeerd krijgt?

VASTGOEDMAKELAAR - NOTARIS - 28.09.2011

Hoe is het voorschot betaald?

Bij de betaling van het voorschot bij een vastgoedtransactie, kunt u als makelaar maar beter zien dat de puntjes op de i staan. Oei, wat is dat allemaal... ?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 28.09.2011

Nog de oude eigenaar of meteen de nieuwe?


BELEGGEN - RENDEMENT - 28.09.2011

Lucratief op korte termijn?

Veel klanten die over enig kapitaal beschikken, kunnen vandaag de dag mooie condities bedingen voor korte­termijnplaatsingen. Bestaat de ‘free lunch’ dan toch?

SUCCESSIERECHTEN - VERZEKERINGEN - 28.09.2011

Zorg voor de juiste begunstigde!

Heeft u een levensverzekering afgesloten, dan is het zeer belangrijk hoe de begunstigde precies omschreven wordt. Die begunstigde moet ook regelmatig ‘geëvalueerd’ worden. Gewijzigde omstandigheden kunnen nl. een andere begunstigde vereisen. Hoe moet de begunstigde in uw contract precies omschreven zijn en waarom is dat van belang? Recentelijk werd de wetgeving daarover gewijzigd...

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 28.09.2011

Meerwaarde op uw privépand belastbaar?

Wanneer u een privépand verkoopt voor méér dan u er zelf voor betaald heeft, dan is uw winst (zgn. meerwaarde) normaal gezien niet belastbaar, tenzij bij een ‘snelle’ verkoop, dan betaalt u op de meerwaarde in principe 16,50% belasting. Toch tracht de fiscus dit de laatste tijd meer en meer te belasten tegen 33%. Kan de fiscus dat zomaar doen? Hoe zorgt u ervoor dat u niet belast wordt?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 28.09.2011

Zekerheid bij de verkoop van uw bedrijf?

Verkoopt u de aandelen van uw vennootschap, dan kan of wil de koper de koopprijs mogelijk niet dadelijk betalen. Hoe zorgt u ervoor dat u uiteindelijk boter bij de vis krijgt? U wilt immers als verkoper graag voldoende zekerheid inbouwen dat u de koopprijs uiteindelijk volledig zal krijgen. Welke waarborgen zijn hier mogelijk? Is het een optie om te werken met een zgn. escrow account?

VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 28.09.2011

Meer tijd om uw statuten aan te passen!

Op basis van de Wet op de mede-eigendom van 28 juni 2010 moesten de syndici de statuten van elk appartementsgebouw aanpassen tegen 31 augustus 2011. De wet van 13 augustus 2011 verlengt nu die termijn met twee jaar. Hierdoor krijgt u dus méér tijd om over belangrijke beslissingen te overleggen met andere mede-eigenaars. We overlopen de belangrijkste punten…

BELEGGEN - VARIA - 28.09.2011

Wees kritisch voor uw beleggingsadviseur!

Misschien sloot u een overeenkomst voor beleggingsadvies met uw bank of met een andere adviseur en stelt u nu vast dat de waarde van uw portefeuille er zwaar op achteruit gegaan is. Gaat zo’n beleggingsadviseur dan sowieso altijd vrijuit? Cassatie deed onlangs een opmerkelijke uitspraak in een zaak tussen een belegger en zijn bank. Kunt u daarmee uw beleggingsadviseur toch onder vuur nemen?

BELEGGEN - AANDELEN - 28.09.2011

Van Europese naar Amerikaanse aandelen?

Wie aandelen(fondsen) in zijn portefeuille heeft, heeft doorgaans ‘veiligheidshalve’ veel Europese aandelen. Nu blijkt dat de groei in Europa de volgende jaren niet veel zal voorstellen, raadt uw bankier u aan om uw Europese aandelen voor een stuk te ruilen voor Amerikaanse aandelen, waarvoor de verwachtingen veel beter zijn. Heeft hij gelijk of moet dat toch genuanceerd worden?

SCHENKING - BEHOUD CONTROLE - 28.09.2011

Een schenking ‘tijdelijk bevriezen’?

U wilt nu een stuk van uw vermogen of familiebedrijf schenken aan uw kinderen. Wat u absoluut wilt vermijden, is dat ze deze schenking al na een aantal jaren verkopen om ‘zotte aankopen’ te doen. Kunt u de schenking als het ware tijdelijk ‘bevriezen’ tot uw kinderen ‘de jaren van verstand’ bereikt hebben en hoe pakt u dat aan zonder te vervallen in al te ingewikkelde structuren?

PERSONEEL - VERLONING - 28.09.2011

Nu al beginnen met elektronische maaltijdcheques?

Het systeem van elektronische maaltijdcheques start vanaf 1 oktober 2011. Niets belet u dus om aan uw werknemers een maaltijdkaart toe te kennen i.p.v. papieren maaltijdcheques. Of is het toch beter om daar nog mee te wachten?

AUTO - FISCALE AFTREK - 28.09.2011

Is een aanhangwagen ook een auto?


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 28.09.2011

Een testament voor uw woning, overbodig of net niet?

In Vlaanderen is in geval van een overlijden de gezinswoning sinds enkele jaren vrijgesteld van successierechten. Dit wekt de indruk dat u ter zake niets meer kan of moet optimaliseren, maar niets is minder waar...

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 28.09.2011

Nog voorafbetalen voor 10 oktober of niet?

De volgende vervaldatum voor de voorafbetalingen komt alweer dichterbij. Is dat ook voor u van belang of net niet en waar moet u in het voorkomende geval dan vooral rekening mee houden? Enkele vuistregels die u verderhelpen...

VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 28.09.2011

Worden privé belastbare voordelen gevaarlijk?

Volgens een nieuwe interne richtlijn van de fiscus moeten belastingcontroleurs voortaan veel strenger optreden tegen privé belastbare voordelen die niet correct vermeld werden op de loonfiches. Wat is het probleem precies?

RECHT - VARIA - 28.09.2011

Aangetekende brief via e-mail nu niet meer mogelijk?

Eind vorig jaar werd er een wet gestemd over het versturen en ontvangen van aangetekende brieven via e-mail. Vreemd genoeg werd die wet recentelijk terug afgeschaft. Wat betekent dit concreet voor u?

HANDELSPRAKTIJKEN - 28.09.2011

Beschermd tegen reclameronselaars?

Dankzij een nieuwe wet zou u voortaan beter be­schermd zijn tegen reclameronselaars. Klopt dat inderdaad of blijft u ook nu beter heel alert?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 23.09.2011

De ‘verzekeringstontine’ als successieplanning?

Bij een (voorlopige) successieplanning tussen echtgenoten wordt tegenwoordig ook de verzekering op twee hoofden of de zgn. verzekeringstontine aangeraden. Voor wie is dit interessant en vermijdt u hiermee altijd successierechten?

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 23.09.2011

Eindejaarsgeschenk voor uw personeel


AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 23.09.2011

Terug van vakantie: wat met de péagekosten?


CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 23.09.2011

Beste controleur, ik woon in mijn appartement in Knokke

Wie in Knokke of Koksijde woont, betaalt geen gemeentebelastingen. De verleiding is dan ook groot om u daar te domiciliëren. Recentelijk had een rechter daar echter een strenge kijk op. Wat moet u daarvan onthouden?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 23.09.2011

Niet verantwoorde prestaties toch nog deels aftrekbaar?

Managementfees moeten onderbouwd zijn, zoveel is zeker. Hoe zorgt u daar het best voor en wat als uw controleur die fees toch als kosten verwerpt? Kunt u dan helemaal niets uit de brand slepen? Een rechter vond onlangs alvast van wel...

CONTROLE & GESCHILLEN - BTW-CONTROLE - 23.09.2011

Mag de controleur toch bij u privé binnen?

Uw controleur mag in principe niet binnen in uw privéwoning, tenzij met een machtiging van de politierechter. Onlangs vond een rechter echter dat een controleur toch binnen mocht zonder die machtiging. Is het hek nu van de dam?

BTW - BTW-AFTREK - 23.09.2011

BTW op het leegstaand deel niet aftrekbaar?

De vennootschap van een collega had een nieuw beroepsmatig pand (bv. kantoor­ruimte, fabriek, magazijn, …) gebouwd ‘op de groei’. 20% daarvan stond nog leeg. Zijn controleur weigerde de BTW-aftrek voor 20%. Kan dat zomaar?

VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 23.09.2011

Inkoop + kapitaalvermindering: de volgorde is belangrijk

Wilt u ‘overtollige liquiditeiten’ uit uw vennootschap halen door de combinatie van een kapitaalvermindering en een inkoop van eigen aandelen, dan kunt u dit fiscaal optimaliseren door de juiste volgorde te respecteren. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - 23.09.2011

“Dat is dan 309%, de volgende, a.u.b.”

Niet in orde zijn met uw voordelen van alle aard, zou voortaan steeds tot een aanslag van 309% leiden. We zullen dan maar in de rij aanschuiven, zeker... ?

BELASTINGEN - BANKGEHEIM - 21.09.2011

Opheffing fiscaal bankgeheim is een feit


BUROTICA - INTERNET - 21.09.2011

Bent u ook een ‘nieuwsfreak’?


BELEGGEN - FONDSEN - 21.09.2011

Minder keuzestress bij fondsen?

Er bestaan enorm veel fondsen. Is het een goed idee om te beleggen in een fonds dat zelf voor u kiest in welke fondsen het belegt, een ‘fonds van fondsen’ dus? Hoe werkt dat precies, welke zijn de kosten en is het interessant?

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 21.09.2011

Veel meer dan alleen de afschrijving!

Heeft u een eenmanszaak, dan is het gedeeltelijk afschrijven van uw woning in zekere zin nadelig bij een latere verkoop, maar dan doet u er nu wel uw voordeel mee. Niet a­fschrijven, is dan weer beter voor later. Wat doet u nu het best?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 21.09.2011

Nu nog voorafbetalen voor 2011?

Stel, u heeft dit jaar al meer verdiend dan de vorige jaren, waardoor u (wellicht) niet genoeg voorafbetalingen deed. Tegen 10 oktober kunt u voor de derde keer dit jaar nog een (extra) voorafbetaling doen. Is dat wel interessant?

SUCCESSIERECHTEN - BESCHERMING PARTNER - 21.09.2011

De ‘sterfhuisclausule’ terug naar af?

De fiscus heeft beslist om het recente cassatiearrest, dat de successieplanning tussen echtgenoten via de zgn. sterfhuisclausule be­­vestigt, naast zich neer te leggen. Hoe zit dat precies en welke alternatieven bestaan er?

GEHEIME COMMISSIELONEN - 21.09.2011

Vlugger geheim commissieloon?

De controleurs van de vennootschapsbelasting ­moeten voortaan streng optreden als er geen fiche op­­gemaakt werd van een privévoordeel. Wat houdt dit in?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 21.09.2011

Voor sneller opstarten


SOFTWARE - BROWSER - 21.09.2011

Upgraden naar Firefox 6?


CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 21.09.2011

Wat zegt iemand anders hierover?

Of u nu particulier of ondernemer bent, u koopt geregeld nieuwe spullen. Als particuliere of professionele consument heeft u dan ook behoefte aan goede ge­bruikersinfo. Welke websites kunnen u hierbij helpen?

BEVEILIGING - BACK-UP - 21.09.2011

Cloud Experience: een concurrent voor Dropbox?

Met het nieuwe Cloud Experience synchroniseert u bestanden en mappen met de ‘cloud’. De zoveelste clouddienst, of toch een mogelijke concurrent voor het populaire Dropbox?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 21.09.2011

Een demofilm voor uw website

Met een zgn. screencast kunt u bezoekers wegwijs maken in (de mogelijkheden van) uw website. Er bestaan heel wat tools waarmee u zo’n instructiefilmpje kunt maken. Wij testten er enkele voor u.

COMPUTER - TABLET - 21.09.2011

Uw iPad als een verlengstuk van uw computer

Als u zowel over een computer als over een iPad beschikt, dan hoeft u die iPad niet altijd apart te gebruiken. Een aantal iPad-apps maakt het immers mogelijk om uw iPad en uw pc nauw aan elkaar te koppelen.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 21.09.2011

Virusvrij met AVG Free 2012

Elk jaar komen de nieuwe antiviruspakketten rond deze tijd van het jaar op de markt. Zo ook het populaire gratis pakket AVG Free 2012. De ontwikkelaar belooft een snellere en betere beveiliging. Hoe presteert het pakket in praktijk?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 21.09.2011

Een training via video

Volgens recente studies wordt videocommunicatie steeds méér ingezet bij het geven van opleidingen. Wij testten enkele tools waarmee u werknemers, ­collega’s, klanten, enz. van op afstand kunt opleiden of instructies geven.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.09.2011

Time is money!

Als u factureert op uurbasis, dan is het bijhouden van het aantal gepresteerde uren een vervelend karwei. Als u met meerdere mensen samenwerkt, wordt het er niet eenvoudiger op. Welke tools helpen u?

E-MAIL - WEBMAIL - 21.09.2011

De nieuwste tips voor Gmail

Gmail ontwikkelt zich snel. Bent u al mee met de nieuwste features en tips waarmee u het beste uit Gmail haalt?

ZOEKEN - SOCIALE MEDIA - 21.09.2011

Wie is de moeite waard om te volgen op Twitter?

Wie ‘hip’ wil zijn, heeft intussen - minstens uit nieuwsgierigheid - wel een ­Twitteraccount geopend. Maar hoe vindt u twitteraars die interessant of nuttig voor u kunnen zijn?

BEVEILIGING - VARIA - 21.09.2011

Smartphone kwijt?

Een smartphone is niet goedkoop en bovendien heeft u er vaak belangrijke informatie op bewaard. Niet prettig dus als u uw toestel verliest of als het ge­stolen wordt. Gelukkig zijn er tools die u in dat geval kunnen helpen.

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 21.09.2011

Een check-up van uw klanten

Er duiken regelmatig berichten op over een eventuele nieuwe crisis. Hoog tijd dus om de financiële gezondheid van uw zakenpartners na te gaan.

TELEFONIE - GSM - 21.09.2011

Uw iPhone beter beheren


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 20.09.2011

Hoeveel minstens storten in een VAPZ?


GOED OM TE WETEN - SUBSIDIES - 20.09.2011

Impulseo II niet vernietigd door Raad Van State


BELEGGEN - FONDSEN - 20.09.2011

Wanneer verkoopt u het best een fonds?

Uw bankier stelt u wel regelmatig voor om een fonds aan te kopen, maar verkoop­aanbevelingen geeft hij u zelden of nooit. Wanneer verkoopt u het best een fonds waar u vanaf wilt en hoeveel kost u dat dan?

PRIVÉ - SCHENKEN - 20.09.2011

Nog vlug naar de notaris vóór vader echt seniel wordt?

Ouders die lichamelijk of geestelijk zwaar achteruit beginnen te gaan, laten steeds vaker een zgn. notariële volmacht opmaken, zodat hun kinderen nog net op tijd de roerende zaken kunnen wegschenken aan 3%. Hoe werkt dit?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 20.09.2011

Vrijstelling van sociale bijdragen wegens operatie?

Stel, een zelfstandige of een vrije beroeper moet een operatie ondergaan en zal ruim één maand helemaal uit roulatie zijn. Wist u al dat het voor zijn ­sociale bij­dragen van belang is om de sluiting van de zaak of van de praktijk goed te timen?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 20.09.2011

Geen inzage in rekening, dus aanslag van ambtswege?

Als er van een privé(spaar)rekening regelmatig ‘verkeer’ is naar een beroeps­(zicht)­rekening, kan dat ertoe leiden dat de fiscus die wil inkijken. Wat riskeert u als u toch weigert om de fiscus inzage te geven? Een recent arrest licht toe...

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTSEN - 20.09.2011

Wat is het belang van de AV van de ziekenhuisartsen?

De algemene vergadering van de ziekenhuisartsen (AVA) komt één maal per jaar samen om het verslag van de medische raad (MR) te horen. Wist u echter al dat de AVA ook samengeroepen kan worden om op het beleid te ‘wegen’?

ORDE - GMD - 20.09.2011

Ook bij eerste contact al GMD openen of verlengen?

In een recent advies (van 16.07.2011) heeft de Nat. Raad zich gebogen over de vraag of het een deontologische fout is om reeds bij een eerste patiëntencontact een GMD (globaal medsich dossier) te openen. Waarop moet u letten?

BELASTINGCONTROLE - 20.09.2011

Steeds belastingverhoging voortaan?

Ingevolge recente interne instructies moeten de controleurs altijd nog een belastingverhoging opleggen als ze uw inkomsten verhogen. Wat houdt dit in?

EPC - 16.09.2011

Hoe dringend heeft u nu een EPC van uw gebouwen nodig om een boete te vermijden?

Europa legt heel wat verplichtingen op rond energieprestaties van gebouwen. Tegen eind 2012 moet in elke lidstaat de reglementering volledig op punt staan. In België volgen Vlaanderen, Brussel en Wallonië elk hun eigen tijdschema bij de invoering van die EPC-verplichtingen. In welke regio’s werd er onlangs iets gewijzigd in verband met die EPC-verplichting en met welke nieuwe regels moet u binnenkort verder rekening houden?

In de pers was er bovendien onlangs ook heel wat te doen over de boetes. In welke mate riskeert u effectief een boete als u niet tijdig over een EPC beschikt en/of dat EPC niet in orde blijkt te zijn?


SCHENKING - 16.09.2011

Een schenking ‘tijdelijk bevriezen’ tot de jaren van verstand?

U wilt nu een stuk van uw vermogen of familiebedrijf schenken aan uw kinderen.

Wat u absoluut wilt vermijden, is dat ze deze schenking van bv. een beleggingsportefeuille, van een appartement of van aandelen van uw familiebedrijf al na een aantal jaren verkopen om ‘zotte aankopen’ te doen.

Kunt u de schenking als het ware tijdelijk ‘bevriezen’ tot uw kinderen ‘de jaren van verstand’ bereikt hebben en hoe pakt u dat aan zonder te vervallen in al te ingewikkelde structuren?

VOORAL BIJ JONGE TWINTIGERS


LEVENSVERZEKERING - 16.09.2011

Zorg voor de juiste begunstigde in uw levensverzekeringscontract!

Heeft u een levensverzekering afgesloten, dan werd daarin in principe een zgn. ‘begunstigde’ aangeduid aan wie een bepaald kapitaal uitgekeerd zal worden wanneer een bepaald risico zich voordoet (meestal zal dat uw overlijden zijn).

Het is echter zeer belangrijk hoe die begunstigde precies omschreven wordt. Bovendien verdient het aanbeveling om niet enkel bij het afsluiten van het contract, maar ook later regelmatig de begunstigde te ‘evalueren’. Gewijzigde omstandigheden kunnen immers een andere begunstigde vereisen.

Hoe moet de begunstigde in uw contract precies omschreven zijn en waarom is dat van belang? Binnenkort zal ook de wetgeving daaromtrent gewijzigd worden. Wat moet u daarover weten?


RECHT OP AFTREK - 16.09.2011

U kunt misschien meer BTW recupereren op uw pand dan u denkt...

Uw vennootschap koopt of bouwt een nieuw pand of renoveert een bestaand pand. Dat pand wordt ‘gemengd’ gebruikt, bv. het gelijkvloers wordt beroepsmatig gebruikt als kantoor- of winkelruimte en de eerste verdieping verhuurt u als appartement.

Hoe wordt er bepaald hoeveel van de betaalde BTW recupereerbaar is? De fiscus is nogal geneigd om dat gewoon te berekenen op basis van het aantal vierkante meters dat beroepsmatig gebruikt dan wel verhuurd wordt, maar soms komt het beter uit om dat op een andere manier te doen, zoals blijkt uit sommige rechtspraak.

Hoe pakt u dat concreet aan en waarop moet u zoal letten? Hoe zorgt u ervoor dat u op voorhand ‘ingedekt’ bent naar uw BTW-controleur toe?


BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 16.09.2011

Een meerwaarde op een privépand belast tegen 16,50% of zelfs tegen 33%?

Wanneer u een privépand verkoopt voor méér dan u er zelf voor betaald heeft, dan is uw winst (zgn. meerwaarde) normaal gezien niet belastbaar.

Vindt de verkoop echter plaats binnen de vijf jaar nadat u het pand zelf aangekocht (of gebouwd) heeft, dan betaalt u op de meerwaarde in principe 16,50% belasting.

Toch tracht de fiscus dit de laatste tijd meer en meer te belasten tegen 33%. Kan de fiscus dat zomaar doen? Wat vindt de rechtspraak daarvan? Hoe zit dat precies en hoe kunt u ervoor zorgen dat u helemaal geen belasting hoeft te betalen?


OVERNAME - 16.09.2011

Hoe bouwt u zekerheid in bij de verkoop van uw bedrijf?

Indien u uw zaak overdraagt en de aandelen van uw vennootschap verkoopt, kan of wil de koper de koopprijs mogelijk niet dadelijk betalen. Het kan zijn dat hij de centen niet heeft of het kan zijn dat hij een deel later wil betalen om zeker te zijn dat er geen onverwachte schulden meer opduiken.

Hoe zorgt u ervoor dat u uiteindelijk boter bij de vis krijgt? U wilt immers als verkoper graag voldoende zekerheid inbouwen dat u de koopprijs uiteindelijk volledig zal krijgen. Welke waarborgen zijn hier mogelijk? Is het een optie om te werken met een zgn. escrow account?


MEDE-EIGENDOM - 16.09.2011

Een recente wet geeft u meer tijd voor de aanpassing van de statuten in uw appartementsgebouw…

De nieuwe Wet op de mede-eigendom van 28 juni 2010 wijzigde grondig de spelregels die gelden in een appartementsgebouw. Omdat hierdoor de statuten van de verschillende gebouwen niet meer actueel zijn, bepaalde de wet bovendien dat de syndici de statuten van ieder appartementsgebouw moesten aanpassen tegen 31 augustus 2011.

Die termijn van één jaar bleek echter te krap. De syndici klaagden steen en been dat ze de aanpassingen niet rond kregen en ook de mede-eigenaars hadden te weinig tijd om over het één en ander van gedachten te wisselen. Daarom besliste het parlement nog op de valreep om de termijn te verlengen. De wet van 13  augustus 2011 verlengt nu de termijn om de statuten aan te passen met twee jaar. Hierdoor krijgt u dus meer tijd om over een aantal belangrijke beslissingen van gedachten te wisselen met andere mede-eigenaars. We overlopen de belangrijkste punten…


VERMOGENSBEHEER - 16.09.2011

Wees gerust kritisch voor uw beleggingsadviseur, zei cassatie onlangs…

Misschien sloot u een aantal jaren geleden in volle vertrouwen een overeenkomst voor beleggingsadvies met uw bank of met een andere adviseur en stelt u nu vast dat de waarde van uw portefeuille er zwaar op achteruit gegaan is. Als u zich daarover beklaagde, werd er wellicht verwezen naar de ‘kleine lettertjes’. Gaat zo’n beleggingsadviseur dan sowieso altijd vrijuit?

Het Hof van cassatie, ons hoogste rechtscollege, deed onlangs een opmerkelijke uitspraak in een zaak tussen uw collega en zijn bank. In hoeverre staat de deur nu open om uw beleggingsadviseur toch onder vuur te nemen?


BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 16.09.2011

Hoe zou het intussen nog zijn met de ‘dagvergoedingen’... ?

Zoals u weet, kunt u zich, wanneer u beroepshalve naar het buitenland reist, een belastingvrije forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen door uw vennootschap.

Aangezien dit zo lucratief is, is de fiscus steeds argwanend en schaaft hij regelmatig zijn regeltjes daaromtrent wat bij, zoals ook onlangs in een circulaire gebeurd is. Welke regels gelden er tegenwoordig en wat is er recentelijk gewijzigd? Hoe berekent u correct uw vergoeding wanneer u in één zakenreis naar verschillende landen gaat?

Ook de binnenlandse dagvergoedingen zijn recentelijk weer verhoogd. Hoeveel bedragen deze nu en welke zijn de voornaamste regels die daarvoor gelden?


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 15.09.2011

Hoe zit het met de overlijdensverzekering?


MEDE-EIGENDOM - PRIVACY - 15.09.2011

Graag alle e-mailadressen van mede-eigenaars


FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 15.09.2011

Te veel groen geleend, wat te doen met het overschot?

U heeft een groene lening lopen om bv. dubbele beglazing en dakisolatie te plaatsen. Nu blijkt de totale kostprijs lager uit te vallen dan uw leningsbedrag. Kunt u het saldo dan gebruiken voor bv. de tuinaanleg of hoe lost u dat op?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 15.09.2011

Een huurder zonder ‘groene vingers’?

U heeft een woning met een prachtig aangelegde tuin die u thans wilt verhuren. U wilt echter niet het risico lopen dat de huurder de tuin verwaarloost. Hoe pakt u dat aan en wat kunt u doen als het finaal toch misloopt?

FISCAAL - INTERESTAFTREK - 15.09.2011

De fiscale gevolgen van een tweede woning...

Nu zijn eigen woning afbetaald is, wil één van uw klanten een tweede pand kopen om te verhuren. Dat zou hem alsnog fiscaal voordeel opleveren. Hij vraagt u of dat klopt en wat het verschil is tussen een woning en een winkel kopen?

GEMEEN HUURRECHT - OPZEGTERMIJN - 15.09.2011

De garage apart van het appartement verhuren?

Steeds meer mensen in steden hebben geen auto. Stel dat u een dergelijke huurder krijgt voor uw appartement of woning, kunt u de garage dan aan iemand anders verhuren? Hoe zorgt u ervoor dat de twee contracten samen eindigen?

VERKOOP & VERHUUR - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 15.09.2011

De EPC-plicht en de bijhorende boetes

Er is weer heel wat te doen rond de EPC-plicht. In Vlaanderen werd de minimale boete onlangs verlaagd, maar u riskeert binnenkort wel sneller zo’n boete. Wat is er op dat vlak in Wallonië en in Brussel onlangs gewijzigd?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 15.09.2011

De verdeling van de waterfactuur in een appartement…

De laatste jaren is het drinkwater een heel stuk duurder geworden. Hoe wordt deze waterfactuur correct verdeeld in een appartementsblok als er maar één watermeter is? Kunt u als mede-eigenaar vragen om individuele meters?

WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 15.09.2011

Uw huurder eruit, vragen de buren...

Onlangs werd er een huurder op straat gezet omdat die te veel hinder veroorzaakte voor de buren. Kunt u dat als verhuurder in het voorkomende geval ook?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 15.09.2011

Privé kopen voor de woonbonus of toch niet?

Is het zinvol om een privéwoning in eigen naam te kopen omwille van het voordeel van de woonbonus of is het altijd beter om de vennootschap te laten kopen?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 15.09.2011

Moet u sowieso de notaris de verhuis laten regelen?

U wilt uw BVBA verhuizen naar een ander adres. In hoeverre kunt u, al dan niet via uw boekhouder, dat zelf regelen? Moet u sowieso via een notaris passeren? Waarvan hangt dat af?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 15.09.2011

Laat de dienstencheques maar voor wat ze zijn...

De dienstencheques liggen weer onder vuur en u zoekt dus een goed alter­natief. Wat als u nu eens een poetsvrouw via uw vennootschap aanwerft of een kuis­firma inhuurt die ook uw privéwoning kuist? Mag dat en hoe zit dat fiscaal gezien?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 15.09.2011

Onderhandelen over uw voordelen niet meer mogelijk?

Een recente interne instructie binnen de fiscale administratie stelt dat uw controleur bij een controle zeer streng moet optreden indien u uw privé belastbare voordelen niet aangegeven heeft. Wat is dat allemaal en wat nu gedaan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 15.09.2011

Uw bediende wil voortaan als zelfstandige factureren...

Een van uw medewerkers is de torenhoge belastingdruk op zijn loon beu en wil voortaan zijn prestaties vanuit zijn BVBA factureren aan uw vennootschap. Zit u dan niet met een risico op schijnzelfstandigheid? Waarop moet u letten?

VENNOOTSCHAPSNAAM - KEUZE - 15.09.2011

BVBA Indicator, waarom kan dat (niet)?

Regelmatig krijgen we de vraag of de keuze van een vennootschapsnaam volledig vrij is dan wel of men zich toch moet houden aan bepaalde spelregels ter zake. Is daarbij bv. alleen de naam van belang of ook de activiteit en de regio?

KORT & KRACHTIG - 15.09.2011

Uiterst interessant om te weten...


BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 15.09.2011

Ook voor u € 300.000 opstappremie?

Een parlementair die zelf opstapt, krijgt een riante opzegvergoeding. Kunt u dat voor uzelf ook voorzien in geval u opstapt? Hoe pakt u dat het best aan?

KOSTENVERGOEDING - 15.09.2011

De RSZ indexeert ook het bureelforfait


STUDENTENARBEID - 15.09.2011

Nog steeds 23-dagenregel voor studenten

De nieuwe regeling inzake studentenarbeid is pas voor volgend jaar. Stelt u in het vierde kwartaal (= tussen 1 oktober en 31 december) studenten te werk, dan geldt de bestaande regeling dus nog. Wat houdt dit in? Waarop moet u letten?

SUBSIDIES - AANWERVEN - 15.09.2011

Hoe past een schoolverlater nog in het win-winplan?

Stel, een jongere heeft onlangs de (middelbare) school verlaten en nog geen werk gevonden. U wilt hem eventueel wel een kans geven. Kunt u voor een schoolverlater die als werkloze ingeschreven is, (extra) subsidies krijgen?

ONTSLAGBESCHERMING - ONDERNEMINGSRAAD - 15.09.2011

Is een collectief ontslag ook een erkende reden?

Stel, u bent genoodzaakt om over te gaan tot zgn. collectief ontslag waarbij een grote groep werknemers moet afvloeien. Mogen daar ook werknemers­vertegenwoordigers bij zijn of kost dat u een hoge beschermingsvergoeding?

EDUCATIEF VERLOF - 15.09.2011

Hoe beschermt u úw rechten bij educatief verlof?

Stel, een werknemer vraagt educatief verlof aan en de opleiding die hij zal volgen blijkt daar inderdaad voor in aanmerking te komen. Wat zijn nu uw rechten en plichten als werkgever? Hoe reageert u zo efficiënt mogelijk op de aanvraag?

ARBEIDSOVEREENKOMST - PROEFPERIODE - 15.09.2011

Verlies de originele arbeidsovereenkomsten niet...

Ook al lijkt het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst soms maar een formal­iteit te zijn, het is toch van groot belang dat het op de juiste manier gebeurt. Wat kan er bv. mislopen en welke gevolgen kan dit hebben?

ZWANGERSCHAP - ONTSLAGBESCHERMING - 15.09.2011

Ontslagbescherming te lijf gaan met getuigen?

Stel, iemand is beschermd tegen ontslag waardoor de bewijslast i.v.m. een ‘objectief’ motief op u rust. Heeft u ook kans op succes als u enkel kunt terug­vallen op getuigenissen van de werknemers? Volgens een recent arrest wel...

ARBEIDSINSPECTIE - 15.09.2011

Opgepast voor de dataminers?

De arbeidsinspectie zou voortaan door een computer­programma laten bepalen welke bedrijven ze moet controleren. Is daar iets van aan?

RECHT - VESTIGINGSWETGEVING - 15.09.2011

Weldra geen registratiecommissie meer…


PERSONEEL - ONTSLAG - 15.09.2011

Kunt u een kersverse papa voortaan niet meer ontslaan?

Een recente wet voorziet dat vaders beschermd worden tegen ontslag tijdens het zgn. vaderschapsverlof. Hoelang moet u daarmee rekening houden en kunt u uw mannen al die tijd dan echt niet meer ontslaan?

LASTIGE KLANTEN - DESKUNDIGE - 15.09.2011

Volstaat het niet dat één expert u gelijk geeft?

Heeft uw klant klachten over uw werk, dan kunt u samen een expert onder de arm nemen. Kan die klant nadien nog naar de rechter stappen als dat advies niet in zijn voordeel uitdraait? Een rechter had daar onlangs een frisse kijk op…

ONROEREND GOED - VERKOOP - 15.09.2011

Slechts 5% voorschot bij tekenen verkoopcompromis?

Een collega informeerde hoeveel voorschot hij mocht of moest vragen bij de verkoop van een huisje dat hij aan het renoveren was. Moet dat 5% zijn of mag dat eventueel ook méér zijn? Welke regels spelen daarbij een rol?

FACTUUR - PROTESTEREN - 15.09.2011

Een factuur protesteren, kan dat via e-mail?

U bent het niet eens met de factuur van een leverancier en u wilt die protesteren. Kunt u dat ook doen via e-mail of kan dat echt enkel geldig gebeuren via een aangetekende brief? Wat zei de rechter hierover?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 15.09.2011

De fiscus verduidelijkt wanneer u uw klant écht beveiligt

De fiscus kwam onlangs op de proppen met een nieuwe circulaire rond de belastingvermindering voor beveiligingswerken in woningen. Welke nieuwe zaken zaten daarin die van belang zijn voor u als aannemer?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 15.09.2011

€ 100 bij annulatie, wat met de BTW?


HORECA - HANDELSHUUR - 15.09.2011

Minimale afnameverplichting nog geldig?


RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 15.09.2011

Als koppel aan elkaar schenken, de ultieme tip?

Om successierechten te vermijden op geld, aandelen, enz., wordt er dikwijls aan­geraden om als koppel elkaar een schenking te doen voor hetzelfde bedrag. Werkt dat effectief en welke zijn de voorwaarden om dat te kunnen doen?

PERSONEEL - VARIA - 15.09.2011

Educatief verlof op uw kosten? Dat zal wel, buiten!

Eén van uw werknemers wil in zijn vrije tijd een opleiding volgen en vraagt hiervoor zgn. educatief verlof aan. Bent u verplicht om dit toe te staan? In welke mate is die werknemer dan tegen ontslag beschermd?

FISCAAL - CONTROLE - 15.09.2011

Waar komt al dat geld op uw bankrekening vandaan?

Bij een collega deed de belastingcontroleur een zgn. financiële tegenberekening om te ‘bewijzen’ dat uw collega meer verdiende dan hij aangegeven had. Uit­eindelijk liep het goed af. Waarover gaat het en hoe vermijdt u problemen?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.09.2011

Beter niet met een EBVBA werken?

Onlangs uitte een belastinginspecteur in de pers zijn frustratie over zogezegde wantoestanden met EBVBA’s. Bent u met een eenmanszaak beter af?

RECHT - VARIA - 15.09.2011

Geld geleend of geschonken, wie zal het zeggen?

Als u iemand geld geeft en als u wilt vermijden dat hij achteraf beweert dat het om een schenking gaat, dan moet u kunnen bewijzen dat het om een lening gaat. Cassatie verduidelijkte onlangs wat er daarbij van belang is.

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.09.2011

Uw boekhouder luidde de alarmbel...

Bij de goedkeuring van de cijfers van uw BVBA heeft uw boekhouder u een aantal extra verslagen laten tekenen. Dat was volgens hem in het kader van de alarmbelprocedure. Moet u daar verder niet van wakker liggen?

BTW - AANGIFTE - 14.09.2011

Van bank veranderd, denk aan de BTW!


EXTRALEGAAL PENSIOEN - VAP - 14.09.2011

Hoeveel minstens storten bij een VAP?


PERSONEEL - AANWERVEN - 14.09.2011

Goedkoop een werknemer uit failliet bedrijf aanwerven?

Werft u een werknemer aan uit een failliet bedrijf, dan scheelt u dat sinds kort een slok op de borrel in loonkosten. Als die werknemer tegelijk voor andere maatregelen in aanmerking komt, wat is dan de beste optie?

AUTO - FISCALE AFTREK - 14.09.2011

Auto’s en verworpen uitgaven, hoe zit het nu precies... ?

Sinds begin 2010 zijn brandstofkosten ook niet langer voor 100% fiscaal aftrekbaar. Velen stellen zich blijkbaar de vraag of er dan nog een opsplitsing gemaakt moet worden tussen brandstof- en andere autokosten. Even kijken...

ONROEREND GOED - GEMENGD PAND - 14.09.2011

De woning in uw eenmanszaak afschrijven of niet?

Uw woning gedeeltelijk mee afschrijven als beroepskosten is in zekere zin nadelig bij een latere verkoop, maar u doet er nu wel uw voordeel mee. Niet a­fschrijven is dan weer beter voor later. Wat doet u nu het best?

SUBSIDIES - VARIA - 14.09.2011

Is de KMO-portefeuille nog niet leeg?

Vorig najaar was er onvoldoende budget in kas om aan iedereen de subsidie voor de Vlaamse KMO-portefeuille toe te kennen. Het komt er dus nu vooral op aan om er zo snel mogelijk bij te zijn. Even kijken of u er ook recht op heeft?

RECHT - VARIA - 14.09.2011

Is uw merkregistratie verlengen zo’n dure ‘grap’?

Als u een merk of een ander zgn. intellectueel eigendomsrecht wilt beschermen, dan moet u daarvoor betalen. Ook bij een verlenging is dat het geval. Waarop moet u letten, in de wetenschap dat op dat vlak vandaag ook oplichters actief zijn?

SLECHTE BETALERS - BESLAG - 14.09.2011

Verboden om facturen te betalen...

Een leverancier van uw leverancier stuurt bij u een deurwaarder langs met de vraag om niets meer aan uw leverancier te betalen. Kan dat zonder meer?

VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 13.09.2011

Aftrekposten kwijt na overdracht aandelen aan holding?

Draagt u uw aandelen over aan een holding, dan rijst de vraag of de (interne) meerwaarde belastbaar is. Zelden rijst echter de vraag of er door de ‘controle­wijziging’ geen fiscale aftrekposten verloren gaan. Recente rulings lichten toe...

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 13.09.2011

Is de wederzijdse schenking helemaal veilig?

Een wederzijdse schenking tussen echtgenoten kan voordelig zijn op het vlak van de successierechten. Wel rijst de vraag of deze techniek juridisch gezien volledig sluitend is. Daar heeft de Rulingcommissie nu haar visie op gegeven.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 13.09.2011

Het nieuwe schooljaar is begonnen, ook voor u?

In de loop van september starten de diverse avondopleidingen weer. In het aanbod zit er ook een cursus die u interesseert. Kunt u de kost van die opleiding dan ten laste van uw vennootschap leggen? Waarmee moet u rekening houden?

VENNOOTSCHAP - BELEGGEN - 13.09.2011

Is uw belegging in goud ook effectief goud waard?

Goud kopen wordt momenteel door velen aanzien als de enige veilige belegging. Hoe zit dat fiscaal gezien als u met uw vennootschap in goud belegt? Hoe boekt u dat precies? Een recent CBN-advies helpt u alvast met dat laatste...

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 13.09.2011

Zet uw interne pensioenvoorziening tijdig om en bespaar!

U heeft enkele jaren geleden een (fiscaal interessante) zgn. interne pensioenvoorziening aangelegd en u wilt tot uw 65ste werken. Hoe zorgt u ervoor dat uw pensioenkapitaal op uw 65ste zo weinig mogelijk belast zal worden?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 13.09.2011

Herbeleggen in zonnepanelen voor de gespreide taxatie

Komt een investering in zonnepanelen door uw vennootschap in aanmerking voor de gespreide taxatie van meerwaarden? Heeft u dan drie of vijf jaar de tijd? Een recentelijk gepubliceerde ruling licht toe. Krijgt u nog extra fiscale voordelen?

BTW - BTW-TERUGGAVE - 13.09.2011

Oei, de BTW is al doorgestort!

Momenteel hebben nogal wat klanten moeite om uw factuur te betalen, maar u heeft zelf de BTW daarop al doorgestort. Kunt u die BTW nog terugvragen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN EN SOFTWARE - 08.09.2011

Online samenwerken: nieuwe tools!

We bespreken geregeld nuttige zakelijke tools die de samenwerking met bijvoor­beeld collega’s bevorderen. Nu hebben we het over twee nieuwkomers: GroupZap en MangoTasks.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 08.09.2011

Oei, mijn pc heeft een virus (denk ik)!

Een of ander stukje malware heeft uw pc geïnfecteerd… of dat vermoedt u toch. In dat geval komt het erop aan om uit te vissen of het wel degelijk om malware gaat en zo ja, hoe u die weer weg krijgt.

COMPUTER - HARDWARE - 08.09.2011

Uw netwerk nog sneller en efficiënter

U heeft wellicht een netwerk(je) thuis of op kantoor. Vindt u dat het versturen of ontvangen van data soms erg traag verloopt? Met enkele tips en upgrades wordt uw netwerk sneller en efficiënter!

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN EN SOFTWARE - 08.09.2011

Haal alles uit uw contacten(beheer)

In het bedrijfsleven is netwerken van levensbelang. Het is dan ook essentieel om uw contacten goed te onderhouden en te beheren. Welke tools helpen u hierbij?

E-MAIL - MAILING LISTS - 08.09.2011

Een mailing naar al uw klanten?

Een tijdelijke korting, een uitbreiding van uw aanbod of een verhuis van uw zaak: allemaal redenen om een mailing naar al uw klanten te sturen. Kunnen bepaalde webdiensten u daarbij helpen?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 08.09.2011

Doe deze drie deuren zeker goed dicht

De meeste mensen gebruiken het standaard wachtwoord of steeds hetzelfde wachtwoord: ze zien er tegenop om sterke wachtwoorden te onthouden. Dit is echter niet veilig. Welke drie wachtwoorden zijn heel belangrijk?

ONTSPANNING - MUZIEK - 08.09.2011

Streaming muziek voor België

Sites met streaming muziek worden alsmaar popu­lairder, maar een specifiek Belgische site ontbrak. Nu is er de nieuwkomer We7.be.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 08.09.2011

Zonder moeite een mobiele versie van uw site

Vroeger was u echt mee met uw tijd als u uw eigen zelf­ge­maakte website had. Nu bent u pas mee als u uw eigen mobiele site of app heeft. Met deze gratis diensten maakt u een eenvoudige mobiele versie van uw site.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 08.09.2011

Altijd mailen via Gmail


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 08.09.2011

Uitbreiding van de extensies


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 08.09.2011

Uw site zonder www?


EIGEN WEBSITE - VARIA - 08.09.2011

Een webwinkel: waaraan denken?

Denkt u eraan om een online shop te beginnen of om uw huidige website om te bouwen tot een webwinkel? Waaraan moet u dan denken? Een checklist.

BEVEILIGING - BACK-UP - 08.09.2011

Bestanden terughalen uit een back-up in Windows 7

Heeft u Windows 7, dan gebruikt u wellicht de ingebouwde back-uptools. Weet u echter ook hoe u bestanden en mappen snel en efficiënt kunt ‘recoveren’ en terugplaatsen? We doorlopen de mogelijkheden.

ONTSPANNING - VIDEO - 08.09.2011

Streaming audio en video downloaden

Wilt u dat leuke online filmpje downloaden? Of wilt u misschien een interessant radioprogramma bijhouden, dat echter enkel al ‘streamend’ te beluisteren is? Met de juiste tools en enkele trucjes kunt u veel mediabestanden binnenhalen.

BANK - VERZEKERINGEN - 07.09.2011

Uw bank of uw verzekeraar gaat failliet?

Stel dat door de zware problemen van Griekenland uw Belgische bank of ver­zekeraar, die belegd heeft in Grieks staatspapier, failliet gaat door een ‘default’ van Griekenland. Welke bescherming geniet u dan?

ONROEREND GOED - MEDE-EIGENDOM - 07.09.2011

Meer tijd voor de aanpassing van de statuten…

Indien u een appartement bezit, gelden er voor u als mede-eigenaar sinds 1 september vorig jaar andere spelregels. Door een recente wetswijziging krijgt u echter meer tijd om hierover van gedachten te wisselen. Hoe zit dat precies?

PRIVÉ - SCHENKEN - 07.09.2011

Een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop als controle?

U wilt wel een stuk van het huis van bv. uw dochter sponsoren, maar in het verleden is al gebleken dat zij ‘het best wat tegen zichzelf beschermd wordt’. Is een ‘omgekeerde’ gesplitste aankoop dan een mogelijke oplossing?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSGEHEIM - 07.09.2011

Actuele gezondheidstoestand mét antecedenten?

Stel, een patiënt vraagt voor zijn verzekeraar om een attest waarin zijn gezond­heids­toestand beschreven wordt. Volgens een recent arrest kan dit attest ook melding maken van de antecedenten van de betrokken aandoening! Wat nu?

ERELOON - ZIEKENFONDS - 07.09.2011

Ereloonsupplementen moeten teruggeven, kan dat?

Stel, ingevolge een gerechtelijke uitspraak wordt het aanrekenen van ereloon­supplementen betwistbaar geacht voor een bepaalde prestatie. Kunnen de zieken­fondsen dan de terugvordering ervan eisen voor het verleden?

GOED OM TE WETEN - AUTOKOSTEN - 07.09.2011

Wat met de buitenlandse péage en vignetten?


ONKOSTENVERGOEDING - 06.09.2011

Hogere kilometervergoeding sinds 1 juli!


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 06.09.2011

Een privézwembad op kosten van uw vennootschap?

U woont in een pand van uw vennootschap. Mag u uw vennootschap dan een zwembad laten bouwen of moet u dat privé betalen omdat het privé gebruikt zal worden? Welke gevolgen heeft dat voor u en/of uw vennootschap?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 06.09.2011

Verhogen uw ‘voordelen’ uw 80%-grens?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 06.09.2011

Is de auto van uw partner een abnormaal voordeel?

Een recent arrest brengt goed nieuws voor wie zijn echtgeno(o)t(e) op het einde van het leasingcontract de aankoopoptie laat lichten op de auto van de BVBA. Helaas heeft dit arrest ook minder positieve gevolgen voor andere situaties...

BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 06.09.2011

Zonnepanelen op uw gemengde woning?

Zonnepanelen geven een fiscaal nettovoordeel van 40%, terwijl een aftrek als beroepskosten een brutoaftrek geeft van 50%. Beide zijn echter niet te combineren. Wat doet u dan het best voor een gemengd pand?

BTW- BUITENLAND - 06.09.2011

Een BTW-nummer en toch niet BTW-plichtig?

Tegenwoordig moet u als advocaat soms een BTW-nummer aanvragen bij uw BTW-controlekantoor. Betekent dit dan dat u vanaf dat moment ook BTW moet aanrekenen aan uw cliënten en dat u zelf ook BTW kunt recupereren?

GIFTEN - 06.09.2011

Geld voor Afrika: aftrekbaar voor u?

Stel, u doet een gift aan het Rode Kruis of 12-12 voor de hongersnood in Oost-Afrika. Hoe kunt u die in de mate van het mogelijke fiscaal optimaliseren?

BANK - INTERNETBANKIEREN - 02.09.2011

Oppassen met internetbankieren?

Onlangs sprak de pers van een massale aanval op internetbankieren. Is dat nu niet meer veilig? Gaat de bank vrijuit als ú uw voorzorgen niet neemt?

HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 02.09.2011

Uitverkoop wegens waterschade…


FISCAAL - BTW - 02.09.2011

6%-BTW-tarief eindelijk definitief


ONROEREND GOED - VERHUUR & VERKOOP - 02.09.2011

Wat is dat toch met die EPC’s?

De energieprestatiecertificaten, afgekort EPC’s, kwamen de afgelopen weken herhaaldelijk in de actualiteit. Wanneer heeft u zo’n EPC nodig en wat moet u er concreet mee doen? Wanneer riskeert u eventueel een boete?

PERSONEEL - ARBEIDSOVEREENKOMST - 02.09.2011

Zwanger, dus uw contract wordt niet verlengd…

Stel, u heeft een medewerkster in dienst met een contract van bepaalde duur. Ze meldt u dat ze zwanger is. U wilt haar contract dus niet verlengen. Hoe pakt u dat het best aan? Een rechter verduidelijkte onlangs wat u vooral niet moet doen…

RECHT - BETALING - 02.09.2011

Speel niet voor bank voor uw energieleverancier!

Onlangs kregen verschillende collega’s van hun energieleverancier te horen dat de voorschotfacturen het komende jaar fors hoger zouden liggen. Kan uw energie­leverancier dat zomaar eisen? Hoe reageert u daarop het best?

FISCAAL - CONTROLE - 02.09.2011

Actiedag(en) voor de deur…

Dit najaar is er volop gelegenheid om tijdens actiedagen uw klanten in de watten te leggen. Waarop let u als u uw klanten straks iets aanbiedt? Maakt het bv. uit of u wijn koopt om als attentie mee te geven of voor een drink in uw zaak?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 02.09.2011

Verkocht, in de staat waarin het zich bevindt...

Als u een auto of een machine tweedehands verkoopt, dan kan er daarmee weleens iets mis zijn. In hoeverre dekt u zich in door te verkopen “in de staat waarin het zich bevindt”? Een rechter had daar onlangs een heldere kijk op...

ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING - 02.09.2011

Wie wil veranderen, moet dat nu doen...


TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 02.09.2011

Alleen nog elektronische aanvragen


ARBEIDSINSPECTIE - 02.09.2011

Kunt u zich verdedigen tegen de Dienst geldboetes?

Ingevolge de invoering van het sociaal Strafwetboek op 1 juli jl. kan er voor meer inbreuken een zgn. administratieve geldboete opgelegd worden. Wist u echter dat u een dergelijke boete nog kunt betwisten? Hoe werkt dit precies?

GROEPSVERZEKERING - 02.09.2011

Echtscheiding en groepsverzekering: geen goed koppel

Stel, één van uw werknemers is in een (v)echtscheiding verwikkeld en nu beweert zijn bijna ex-partner dat zij rechten kan laten gelden op de groeps­verzekering die u als werkgever betaalt. Is daar iets van aan?

OPZEGGINGSBRIEF - HOGERE BEDIENDE - 02.09.2011

Moet u ingaan op een vraag om opnieuw te tekenen?

Stel, een hogere bediende heeft zijn opzeg gegeven. U heeft zijn brief ondertekend ‘voor ontvangst’ en nu is hij u aan het ‘platmailen’ om ook uw ‘akkoord’ (met de betekende duur) te geven. Moet u daarop antwoorden?

SUBSIDIES - AANWERVEN - 02.09.2011

RSZ-verminderingen voor schoolverlaters?

Stel, u zal een schoolverlater aanwerven. Waarop moet u letten opdat u voor hem een bijkomende RSZ-vermindering zou krijgen? U hoeft er zelfs geen ­speciale aanvragen voor te doen of een hoop papieren voor in te vullen...

PROEFPERIODE - ONTSLAG - 02.09.2011

Een proefbeding in het arbeidsreglement zetten?

Stel, u bent vergeten om de met de werknemer afgesproken proefperiode ook te vermelden in het contract. Gelukkig staat er ook een proefclausule in uw arbeidsreglement. Volstaat dit echter wel?

ONTSLAGBESCHERMING - BRUGPENSIOEN - 02.09.2011

Een dading met een werknemersvertegenwoordiger?

Een werknemersvertegenwoordiger ontslaan met het oog op brugpensioen is gevaarlijk omdat zijn ontslagbescherming van openbare orde is. Kunt u dat oplossen met een dading? Het Hof van cassatie heeft de knoop doorgehakt...

SOCIALE VERKIEZINGEN - 02.09.2011

Verkiezingen door te veel interims?

Als u flirt met de grens van 50 of 100 werknemers, werkt u tussen 1 oktober en 31 december 2011 wellicht beter niet met interims. Waarom is dat zo?

SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 01.09.2011

Te laat betalen kost voortaan meer…


PERSONEEL - ZIEKTE - 01.09.2011

Sinds 1 juli 2011 carenzdag sneller betalen…


PERSONEEL - AANWERVEN - 01.09.2011

Geen ervaring en toch niet de laagste looncategorie?

U wilt iemand aanwerven die nog nooit in de bouw gewerkt heeft. Kunt u die dan zonder meer in de laagste looncategorie inschalen? Onlangs verduidelijkte een rechter wat er daarbij voor u van belang is…

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 01.09.2011

Wie draait er op voor schade door de storm?

De afgelopen weken was er op veel plaatsen schade door de zware stormen. Wat als de werken die u net klaar had, beschadigd zijn door de storm? Bent u als aannemer in dat geval altijd de pineut?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 01.09.2011

6% BTW, ook voor kachels, convectoren, cv’s en liften?

Renovatiewerken kunt u definitief factureren tegen 6% BTW als de privéwoning van uw klant meer dan vijf jaar oud is. Hoe zit dat met de andere ‘uitzonderingsregelingen’? Ook daarover werd er eindelijk klare wijn geschonken…