PERSONEEL - STUDENTEN - 29.04.2011

Een jobstudent aanwerven, hoe zat dat ook alweer?

U wilt binnenkort een jobstudent laten inspringen in uw zaak. In de pers was onlangs te lezen dat die voortaan vier dagen méér mag werken, maar klopt dat wel? Is er nu al dan niet iets gewijzigd aan de bestaande regeling?

Hoe zit dat precies?

Een voordelige jobstudent… Een jobstudent is voor u zo voordelig omdat u veel lagere RSZ-­bijdragen moet betalen voor hem. Bovendien moet u ook geen zgn. vakantiegeld uit dienst betalen aan een jobstudent.

Cijfervoorbeeld. Stelt u een maand een ‘gewone’ werknemer te werk en betaalt u hem een brutoloon van € 1.800 per maand, dan kost dit u € 2.551,83 per maand. Een jobstudent kost u daaren­tegen maar € 1.944 per maand buiten de zomermaanden en € 1.890 tijdens de zomer­maanden. Tijdens de zomermaanden is het voor u m.a.w. nog iets goedkoper...

Tip. Ook voor de jobstudent zelf is het een goede zaak. Hij houdt netto méér loon over omdat hij zelf minder RSZ en helemaal geen bedrijfsvoorheffing moet betalen. Waar een gewone werknemer (ongehuwd en zonder kinderen ten laste) netto € 1.313,85 overhoudt als hij één maand bij u werkt, houdt de jobstudent netto € 1.719,00 over. Geen wonder dus dat ze zo gemotiveerd zijn om te komen werken…

Maximaal twee blokken van 23 dagen.Die regeling is dus nog steeds niet gewijzigd, ook al is er al langer sprake van om dit te versoepelen… U krijgt het voordelige RSZ-tarief alleen als de jobstudent op jaarbasis gedurende maximaal twee blokken van 23 dagen werkt. Concreet mag een student 23 dagen werken ­tijdens de zomer­maanden (juli, augustus en ­september) en nog eens 23 dagen tijdens de ­overige maanden van het jaar (bv. tijdens de weekends, de paasvakantie, enz.). Vergeet die vier dagen extra dus maar...

Welke dagen tellen er mee? Om die 23 dagen te berekenen, moet u in principe niet alleen rekening houden met alle betaalde dagen (dus ook feest­dagen, e.d.) die tijdens de duur van het contract vallen, maar ook de dagen tellen die de werk­nemer voordien al werkte bij een andere werkgever.

Let op! Alle gewerkte dagen tellen mee zonder dat er rekening gehouden wordt met het aantal uren dat de werknemer gepresteerd heeft. Werkt de jobstudent op een bepaalde dag bv. maar drie uur, dan telt die dag dus toch volledig mee voor de 23-dagengrens.

Waarmee houdt u het best rekening?

Speciale overeenkomst. U moet met de jongere een speciaal studentencontract sluiten vóór hij bij u begint te werken.

Let op! Ook voor een student moet u tijdig een zgn. DIMONA-aangifte doen (met vermelding van de begin- en de einddatum). U kunt dit ook door uw sociaal secretariaat laten doen.

Kopie van uw arbeidsreglement. Vergeet niet dat ook een jobstudent op zijn eerste werkdag een afschrift van het arbeidsreglement moet krijgen. Laat hem hiervoor een ontvangstbewijs tekenen.

Verklaring op eer. U moet bij de berekening van de 23 dagen telkens rekening houden met de dagen waarop de student elders al gewerkt heeft. Omdat u dit moeilijk vooraf kunt weten, laat u hem hierover het best een verklaring tekenen. Dit om te voorkomen dat de student ‘verzwijgt’ dat hij voordien of tijdens het contract ook elders werkt(e), waardoor u het voordelige RSZ-tarief verliest...

U kunt deze drie modeldocumenten down­loaden van http://middenstand.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code MI 03.04.05.

Dit jaar verandert er vooralsnog niets. Een jobstudent mag dus nog altijd maar maximaal 23 dagen buiten de zomermaanden en maximaal 23 dagen tijdens de zomermaanden werken. Gebruik onze modeldocumenten om in orde te zijn met de verschillende formaliteiten voor het tewerkstellen van jobstudenten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878