SOFTWARE - WINDOWS - 17.11.2011

Kende u deze ingebouwde Windows 7-tooltjes al?

Windows 7 draait al op ongeveer één op de drie pc’s. Toch blijven een ­aantal interes­sante tools die in Windows ingebouwd zijn, voor vele gebruikers on­bekend. We zochten er een aantal uit die zeker de moeite waard zijn.

Digitale post-its. Windows 7 heeft ingebouwde digitale post-its die u in verschillende kleuren op uw scherm kunt plakken. U vindt de tool door Plaknotities in te typen in het zoekveld van het Start-menu. Met de vertrouwde Word-sneltoetsen (bv. ‘Ctrl-B’ om iets vet te zetten), kunt u de tekst de nodige nadruk geven. Zijn deze ingebouwde post-its onvoldoende, kijk dan eens naar Stickies (http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/).

Screenshots nemen. Er zijn heel wat gratis screenshotprogramma’s met een heleboel geavan­ceerde mogelijkheden te vinden, bv. ZScreen (http://code.google.com/p/zscreen/). Als u gewoon snel een eenvoudige screenshot wilt nemen, dan kunt u de ingebouwde Snipping Tool gebruiken (tik Knipprogramma in via Start). U kunt dan van een zelfgekozen zone op het scherm een screen­shot maken, hierop met een pen of een markeerstift zaken aanduiden, en dit scherm­knipsel via e-mail versturen.

Beeldschermkleur kalibreren. U heeft er misschien nog nooit bij stil gestaan, maar toont uw dure monitor eigenlijk wel de juiste, levens­echte kleuren? Met de ingebouwde Windows Display Calibration Wizard (te vinden onder Configuratie­scherm; Beeldschermkleur kalibreren) wordt u door een aantal eenvoudige stappen geloodst om con­trast, helder­heid, kleurbalans en tekstresolutie zo optimaal mogelijk in te stellen.

Vergrootglas. Kunt u een stukje te kleine tekst niet goed lezen of wilt u gewoon iets van dichterbij bekijken, dan kunt u de ingebouwde Magnifier gebruiken (Vergrootglas intypen via Start). U kunt dan inzoomen op uw hele scherm of op een gedeelte of u kunt een ‘vergrendeld zicht’ bekijken (een vaste strook boven­aan die continu inzoomt op het deel van het scherm waar uw muispointer staat).

Problemen oplossen. Als u een probleem heeft met uw pc en u wilt dit stap voor stap kunnen tonen aan een helpdesk, maak dan gebruik van de ingebouwde Problem Steps Recorder (psr intypen via Start). Deze tool legt dan bij elke muisklik een tekstbeschrijving vast van de locatie waar u klikt en maakt een bijbehorende screenshot. U kunt er ook zelf nog commentaar aan toevoegen. Als u klaar bent, maakt het programma automatisch een zip-bestand met daarin een mht-bestand (één enkel html-bestand met daarin alle screenshots). Dat kan een helpdeskmedewerker dan zonder problemen bekijken in een browser. Eventueel kunt u ook iemand vragen om op afstand te helpen met Windows Hulp op afstand (afstand intypen via Start). Met uw toestemming kan die persoon dan zijn muis en toetsenbord gebruiken om uw computer te bedienen en u te laten zien hoe het probleem opgelost kan worden. Voor meer gedetailleerde uitleg hierover, zie http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows7/Windows-Remote-Assistance-frequently-asked-questions

Beveiliging. Niet ingebouwd in Windows 7, maar zeker niet te versmaden als gratis aanvulling is natuurlijk Microsoft Security Essentials (http://www.microsoft.com/nl-be/security/pc-security/mse.aspx), een uitstekende gratis anti­malwareoplossing. Minder bekend is de aan­vullende Malicious Software Removal Tool (http://www.microsoft.com/nl-be/security/pc-security/malware-removal.aspx). Die helpt u om bekende infecties op uw pc op te sporen en te verwijderen als die onverhoopt toch door uw anti­virus­software geraakt zouden zijn.

U denkt Windows 7 van binnen en van buiten te kennen? Bekijk eens enkele van deze nuttige tooltjes (post-its, screenshots, vergrootglas, …) die onder de Windows 7-motorkap zitten en die lang niet iedereen kent.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878