Alle domeinen

2005 - April

STANDPUNT RECHTER - 25.04.2005

De “auto maakt de man”…


FISCOTIP - 25.04.2005

Haal meer uit uw groepsverzekering

Heeft u een vennootschap en gaat u een groepsverzekering aan, dan heeft u de keuze of u de premies laat beleggen in veilige of meer risicovolle beleggingsformules. Waarvoor kiest u het best ? Wat als u al een groepsverzekering heeft ?


BEROEPSKOSTEN - 25.04.2005

Begint de fiscus aan plan B ?

Zoals u weet geldt er sinds vorig jaar een gunstige regeling om het voordeel van alle aard voor firmawagens te bepalen. Bepaalde controleurs zouden er echter iets op gevonden hebben. Waarover gaat het ? Moet u hiervan wakker liggen ?


ACTUALITEIT - 25.04.2005

Wat is het minimum ?

Onlangs deed de minister een opmerkelijke uitspraak over de raming van de gezinsuitgaven bij een zgn. in­di­ciaire afrekening. Wat is er van belang ?


PIPELINE - 25.04.2005

Woordbreuk !!!


REGISTRATIERECHTEN - 25.04.2005

Even schuiven met uw partner

Het kan, bv. om fiscale redenen, belangrijk zijn of een pand tot het ge­meen­schap­pelijk of tot het eigen vermogen behoort. Kunt u vrij eenvoudig een pand van bv. het eigen naar het gemeenschappelijk vermogen brengen of omgekeerd ?


FISCALE DROOM - 25.04.2005

Schuif het maar in de schoenen van de huurder

De BTW is voor een patrimoniumvennootschap in principe niet recupereerbaar. Dit is een vervelende zaak wanneer er belangrijke investeringen moeten worden uitgevoerd aan een onroerend goed. Bestaan hier oplossingen voor ?


FORUM VAN DE ABONNEES - 13.04.2005

Vrijstelling van onroerende voorheffing ?


BEROEPSKOSTEN - 11.04.2005

Moet u interest vragen ?

Heeft u een rekening-couranttegoed op uw vennootschap, dan kan uw vennootschap u daar interesten voor betalen. Vaak gebeurt dit echter niet, bv. omdat de vennootschap verlies heeft. Kan dit een probleem zijn ?


FISCOTIP - 11.04.2005

Kiest u de oude of de nieuwe regeling ?

Sinds dit jaar is de “woonfiscaliteit” hervormd, hoewel ook de oude regeling in bepaalde gevallen van toepassing blijft. U heeft echter niet de keuze, behalve in één wel bepaalde situatie. Welke is dat ? Waarvoor kiest u dan het best ?


PERSONEEL - 11.04.2005

De juiste prijs

Het is niet ongebruikelijk dat uw werknemers uw eigen producten kunnen kopen aan een voordelige prijs. Wat vindt de fiscus daar echter van ? Hoeveel korting mag u m.a.w. geven zonder dat u problemen riskeert ?


UITSMIJTER - 11.04.2005

Stuur uw moeder naar Hong Kong


FISCALE DROOM - 11.04.2005

De valkuil voor te snelle afschrijvers…

Het feit dat er niet degressief of versneld mag worden afgeschreven op activa waarvan het gebruik is afgestaan aan derden heeft een bredere draagwijdte dan soms wordt vermoed…


ACTUALITEIT - 11.04.2005

Wordt de fiscus altijd geloofd ?

Als u bezwaar wilt indienen, heeft u slechts drie maanden de tijd. Wanneer begint die termijn nu “officieel” te lo­pen ? Bestaat hierover discussie ?


FRANKRIJK - 01.04.2005

Wat als u uw huis in de Ardèche verkoopt… ?

Als men het over een tweede verblijf in Frankrijk heeft, wordt er over een even­tuele latere verkoop eigenlijk nooit nagedacht. Nochtans is dat niet onbelangrijk aangezien de prijzen daar doorgaans snel stijgen. Wat is het fiscale plaatje als u na een aantal jaar uw Franse woning verkoopt ? Speelt de Belgische fiscus een rol in dit verhaal ? En wat als dit buitenverblijf in een zgn. SCI zit ?


SUCCESIEPLANNING - 01.04.2005

Een bankgift “via” de bank

Ondanks het relatief lage en vlakke tarief van 3 % (in rechte lijn, tussen echtgenoten of sommige samenwonenden) of 7 % (in alle andere gevallen) voor schenkingen van roerende goederen in Vlaanderen en sinds kort ook in Brussel blijft ook de zgn. bankgift populair. Dikwijls beperkt de rol van de bankier zich trouwens niet tot het overschrijven van het geld of de effecten. Hoe zit dit precies in elkaar ?


OBLIGATIES - 01.04.2005

Indekken tegen stijgende rente ?

De kans is groot dat de rente verder stijgt en dat hierdoor de waarde van heel wat obligaties begint te dalen. Wat moet u nu concreet doen ?


VENNOOTSCHAP - 01.04.2005

Beloon de gepensioneerde bestuurder...

U bent sinds een aantal jaar gedelegeerd bestuurder in de familievennootschap. Uw vader, de stichter van het bedrijf, komt nog een aantal dagen per week werken en “voeling houden” met het bedrijf. Officieel is uw vader gepensioneerd, maar u zou hem toch nog graag een vergoeding geven voor zijn werk. Hoe kan dit zonder dat hij te zwaar belast wordt of zonder dat zijn pensioen in het gedrang komt ?


FISCALE AMNESTIE - 01.04.2005

Het leven na de fiscale amnestie

Hoe zit het precies als u wel had willen deelnemen aan de fiscale amnestie, maar niet kon (bv. het ging om onroerend goed, een verzekering). Wanneer zit u bij de risicogroepen en kunt u het geld nu nog repatriëren zoals sommige bankiers voorstellen ?


SUCCESSIEPLANNING - 01.04.2005

Het kluwen ontward…

U denkt er eventueel aan uw onderneming aan uw kinderen te schenken. Of is het beter dat zij erven ? U hoort in dit verband tarieven vallen van 3 %, 2 % en zelfs 0 %. De wetgeving ter zake is ook al meermaals gewijzigd. U bent eigenlijk even het noorden kwijt. Wat is het juiste verhaal ? We bekijken de situatie voor Vlaanderen en het Brussels hoofdstedelijk gewest.


PERSONAL FINANCE - 01.04.2005

Grondstoffen : het nieuwe eldorado ?

 “Koffie wordt 9 % duurder”,“De olieprijs piekt”, “China voert dubbel zoveel koper in als een jaar geleden”, het zijn slechts een paar krantenkoppen die de aandacht trokken van heel wat beleggers. Men kan er immers niet omheen : grondstoffen worden één van de belangrijkste thema’s van dit jaar. Maar hoe begint u eraan ?