ACTUALITEIT - 11.04.2005

Wordt de fiscus altijd geloofd ?

Als u bezwaar wilt indienen, heeft u slechts drie maanden de tijd. Wanneer begint die termijn nu “officieel” te lo­pen ? Bestaat hierover discussie ?

Slechts drie maanden. Nu de aanslagbiljetten in de bus belanden, zullen heel wat belastingplichtigen tegen deze aanslagen in bezwaar willen gaan. Zoals u weet heeft u hier maar drie maanden de tijd voor. Dit is niet bijster lang. Het is dan ook van belang te weten wanneer die termijn van drie maanden juist begint te lopen…

Wat zijn de spelregels ? De termijn begint te lopen vanaf de datum dat de fiscus het aanslagbiljet verstuurt. Deze datum van verzending vindt u op het aanslagbiljet. Gelukkig telt de dag van de verzending niet mee. Wordt het aanslagbiljet verstuurd op 27 maart, dan kunt u bezwaar indienen vanaf 28 maart tot en met 27 juni 2005. Is de laatste dag van uw bezwaartermijn een zaterdag, een zondag of een wettelijke feestdag, dan krijgt u tijd tot de eerstvolgende werkdag om bezwaar in te dienen.

Let op ! Uw bezwaar moet binnen deze driemaandentermijn bij de fiscus effectief aangekomen zijn. U heeft de bewijslast.

Tip. U kunt uw bezwaarschrift ook persoonlijk indienen tegen af­gif­te van een gedateerd ontvangstbewijs (bv. een kopie van het eerste blad van uw bezwaarschrift dat de gewestelijke directie dan afstempelt). Volledig­heids­halve merken wij op dat in een recent vonnis (rb. Bergen, 10.02.2005) als “tijdig” wordt beschouwd een “aangetekende brief die wordt verstuurd op de laatste dag vóór de termijn afloopt”. Maar deze uitspraak is een uitzondering en zeker geen algemene regel.

Wanneer verstuurt de fiscus ? Goed en wel, maar wanneer verstuurt de fiscus zijn aanslagbiljet ? Er wordt van uitgegaan dat de datum van verzending diegene is die ook effectief op het aanslagbiljet staat (cassatie, 15 juni 2001). De dag volgend op deze datum begint uw bezwaar te lo­pen.

Parlementaire vraag. Een aantal belastingplichtigen kregen hun aanslagbiljet op 9 maart. Op het aanslagbiljet stond echter als datum van verzending 25 februari. Het aanslagbiljet deed er ofwel 14 dagen over, ofwel stuurde de fiscus de aanslag later uit dan het aanslagbiljet liet vermoeden… De be­lastingplichtigen waren zo al 14 dagen bezwaartermijn kwijt (Devlies, beknopt verslag Kamercommissie Financiën (CRABV 51 com 535), 15 maart 2005, p. 3). De minister geeft toe dat er al eens iets fout kan lopen bij de verzending…

De dag na de datum die op het aanslagbiljet staat, be­gint uw termijn van drie maanden te lopen om bezwaar in te dienen. Ook het Hof van cassatie vindt dit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878