PROCEDURE - 31.01.2005

De fiscus mag u niet “de kleren van het lijf vragen”

U krijgt een “vraag om inlichtingen” toegestuurd vanwege de fiscus in het ka­der van een indiciair onderzoek. De fiscus verzoekt u een zeer uitgebreide en algemene vragenlijst te beantwoorden. Mag dit ? Wat is de beste strategie ?

Uit de praktijk

Indiciair tekort. Het komt voor dat de fiscus op ba­sis van de gegevens in het dossier vermoedt dat een belastingplichtige wel eens een indiciair tekort zou kunnen hebben. D.w.z. dat hij meer uitgaf dan hij inkomsten had. Het gebeurt dat de fiscus dan een al­ge­mene vragenlijst toestuurt met als doel zoveel mo­gelijk gegevens te verzamelen om zo te bepalen wat het inkomen werkelijk was.

Voorbeeld. Zo’n algemene vragenlijst zou er als volgt kunnen uitzien. Kunt u ons de volgende gegevens bezorgen :

• de stand van elke financiële rekening waarvan u titularis bent bij het begin en het einde van het belastbaar tijdperk;

• de stand van de rekening-courant;

• aktes van leningen, kwitanties van kapitaal­aflos­singen en betaalde interesten;

• facturen van privéuitgaven zoals gas, elektri­ci­teit en verwarming, brandverzekering, andere ver­zekeringen…;

• afschriften van notariële aktes m.b.t. de aankoop van onroerende goederen…

Mag dat ? Het antwoord is kort en bondig : neen ! Immers, de “indiciaire afrekening” is een zgn. bijzonder bewijsmiddel (art. 341 WIB) en biedt de fiscus de mogelijkheid om een supplementaire aan­slag te vestigen. De bewijslast ligt wel degelijk bij de fiscus. U hoeft het onderzoek niet zelf te voeren.

Wat mag wel ? De fiscus mag vragen stel­len, maar die mogen er enkel op gericht zijn te verifiëren of de informatie waarover hij beschikt om­trent de door u gedane uitgaven juist is en om te in­­for­meren hoe u deze uitgaven heeft gefinancierd.

Worden deze praktijken niet afgestraft ?

De rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen (rb. Antwerpen, 20 oktober 2004) heeft zich onlangs uitgesproken over een indiciaire afrekening gebaseerd op antwoorden verstrekt n.a.v. zo’n algemene vragenlijst. De rechtbank vernietigde de aanslag omdat de fiscus de belastingplichtige met zo’n algemene vragenlijst betrekt bij het uitwerken van de bewijsvoering. En dat komt neer op een ongeoorloofde omkering van de bewijslast.

Gevolg ? De vernietiging van de aanslag heeft tot ge­volg dat de onterecht geheven belastingen moeten wor­den terugbetaald. Krijgt de fiscus een twee­de kans ? Ja, maar de tweede aanslag moet gebaseerd zijn op dezelfde belastbare grondslag (of een deel er­van) als die waarop de eerste aanslag werd ge­ves­tigd. Het probleem is dat de fiscus die belast­ba­re grond­slag bewees op basis van onrechtmatig ver­kre­gen inlichtingen. Omdat de wet in geval van her­­taxatie geen bijkomende onderzoekstermijn voor­­ziet, is het voor de fiscus zeer moeilijk een nieu­we aanslag te vestigen.

De te volgen strategie ?

Strategie 1. U weigert te antwoorden op een dergelijke uitgebreide “waslijst”… en u verwijst bv. naar dit vonnis. Het gevaar is dat de fiscus nu nieu­we, meer doelgerichte vragen zal stellen.

Strategie 2. Of u antwoordt “zo goed … mogelijk” zonder dat u zich fiscaal in uw blootje zet. Nadat de taxatie is gevestigd, doorloopt u de bezwaarprocedure en u vraagt daarna voor de rechtbank van eerste aanleg de vernietiging. Zorg ervoor dat u de zaak zo speelt dat de “normale” aanslag- en onderzoekstermijn is verstreken (drie jaar vanaf 1 ja­nuari van het aanslagjaar). De fiscus kan dan geen verder on­der­zoek meer verrichten, de onderzoeks­termijn is verstreken. Een langere en duurdere procedure, maar met een hogere slaagkans.

De fiscus mag geen inlichtingen verzamelen op basis van een algemene vragenlijst. Doet hij dit wel, dan is de aanslag nietig. Buiten de driejarige aanslag- en onderzoekstermijn kan deze nietigheid zeer moeilijk worden hersteld door de fiscus…

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878