FISCOTIP - 24.10.2005

Doe uw voordeel bij ‘zware’ investeringen…

Bij zware investeringen kan het raadzaam zijn om over te stappen naar een vennootschapsvorm. Op dat ogenblik kunt u een belangrijk fiscaal voordeel doen.

We nemen het voorbeeld van een schipper. Hij bezit een boot met een boekwaarde van € 1.000.000. De marktwaarde is € 1.700.000. De boot is aan vervanging toe en de nieuwe kost bedraagt € 4.000.000. Gelet op de grote risico’s wil hij zijn nieuwe investering doen onder de vorm van een ven­nootschap. Ook de meerwaarde (€ 700.000) heeft hij nodig voor de aankoop van de nieuwe boot.

Meerwaarden in eenmanszaak!

Afzonderlijke belasting. Als de schipper blijft werken onder de vorm van een eenmanszaak, is de meerwaarde van € 700.000 belastbaar in de personenbelasting. Dit tegen 16,5%, op voorwaarde dat hij de boot langer dan vijf jaar in zijn bezit heeft (zo niet progressief belastbaar). Al bij al moet hij toch zo’n € 115.500 ophoesten.

Gespreide belasting. Opnieuw op voorwaarde dat de schipper de boot minimaal vijf jaar in zijn bezit heeft, kan hij opteren voor een gespreide belastingheffing. Daartoe moet hij minimaal de verkoopprijs van de boot (hier € 1.700.000) herbeleggen in een ander afschrijfbaar actiefbestanddeel. In dit voorbeeld komt de nieuwe boot daarvoor in aanmerking. De termijn daarvoor bedraagt vijf jaar, te rekenen vanaf 1 januari van het jaar waarin de meerwaarde werd gerealiseerd.

Hoe belast? De meerwaarde (€ 700.000) wordt in resultaat genomen naar rato van de afschrijving op de nieuwe boot, maar wordt dus wel belast tegen het progressieve belastingtarief (eenmanszaak).

Probleem? Onze schipper wil nu net een BVBA oprichten en die nieuwe boot met de BVBA kopen. Betaalt hij dan € 115.500 belasting?

Wat met een vennootschap?

De inbreng van de activiteit in een vennootschap kan naar keuze met belasting of belastingvrij worden gedaan.

Belastbare inbreng. Een belastbare inbreng houdt in dat de oude boot in de vennootschap wordt ingebracht aan de marktwaarde (€ 1.700.000). In dat geval zal de meerwaarde (€ 700.000) in de personenbelasting worden belast als stopzettingsmeerwaarde tegen 16,5%.

Belastingvrije inbreng. Bij een belastingvrije inbreng (alias ‘voortzettingsstelsel’) is het fiscaal gezien alsof de vennootschap de activiteit voortzet zonder verandering van eigenaar. Het gaat dus om een inbreng (geen verkoop), onze schipper krijgt in plaats van zijn boot aandelen in de plaats. De vennootschap neemt de boot in haar boeken over aan de boekwaarde in de eenmanszaak (€ 1.000.000). In de personenbelasting wordt er geen meerwaarde gerealiseerd. Dus dit is al voordelig!

Behoud van anciënniteit. Bij een verkoop is het de vennootschap die de meerwaarde (€ 700.000) zal realiseren. Niettegenstaande het feit dat de vennootschap de boot bv. enkele maanden in haar bezit heeft, komt de meerwaarde in aanmerking voor gespreide belastingheffing! De ‘anciënniteit’ (bv. vijf jaar of meer - zie hoger) van de boot wordt mee overgedragen.

Waarop baseren wij ons? Op artikel 46, § 2, 2de en 3de lid. Zie ook de bijbel van de Administratie (Comm.IB 46): Het neutraliteitsbeginsel heeft tot gevolg dat de activa in de vennootschap waarin de inbreng is gebeurd verder behandeld worden alsof ze niet van eigenaar waren veranderd..

Dan herinvesteert de BVBA in de nieuwe boot. De meerwaarde van € 700.000 wordt dan gespreid belast naar rato van de afschrijvingstermijn van de nieuwe boot en dit dan tegen het tarief van de vennootschapsbelasting (33,99%), dat dus een stuk lager is dan de personenbelasting.

Wanneer u toe bent aan een zware vervangingsinvestering en u wilt tegelijkertijd overstappen naar een vennootschap, dan kunt u dankzij de overdracht van anciënniteit in het voortzettingsstelsel toch opteren voor een uitgestelde en gespreide belasting in hoofde van de vennootschap.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878