Alle domeinen

2010 - Februari

WOON-WERKVERGOEDING - 26.02.2010

Zijn de bedragen nu toch verhoogd in februari?


ONTSLAG - CRISISPREMIE ARBEIDERS - 26.02.2010

Betaalt de RVA alles als u maar 9 werknemers heeft?

Inzake de crisispremie voor het ontslag van een arbeider werd er voor de ‘kleine’ bedrijven (lees: met minder dan 10 werknemers) voorzien in de mogelijkheid om een vrijstelling te vragen. Voor wie geldt dit? Wat moet u ervoor doen?


BEDRIJFSWAGEN - BELASTINGREGIME - 26.02.2010

Met de motor naar Brussel: fiscaal gezien interessant?

Stel, een werknemer die een firmawagen heeft, komt ‘de helft van de tijd’ met een motor naar het werk. Is het voordeel voor het privégebruik dan lager dan 5.000 of 7.500 km per jaar? Kan hij de kosten van zijn motor fiscaal aftrekken?


INGEBREKESTELLING - ONTSLAG - 26.02.2010

Moet u blijven schrijven naar een ‘stoute’ werknemer?

Stel, u stuurt een aangetekende brief waarin u een werknemer een bepaald gedrag verwijt (= een zgn. ingebrekestelling). Hij antwoordt met een brief waarin hij alles ontkent of goedspreekt met uitvluchten. Moet u dan weer reageren?


SOCIAAL SECRETARIAAT - FISCALE FICHES - 26.02.2010

Heeft u alle ‘voordelen’ al gemeld?

In de loop van deze maand zal het sociaal secretariaat u de dubbels van de fiscale fiches opsturen. Stel, op de fiche van een werknemer staat iets verkeerd of iets zelfs helemaal niet vermeld. Is er dan nog tijd om dit te corrigeren?


LOON - AFWEZIGHEID - 26.02.2010

Geen stroom meer en naar huis met een vol loonzakje?

Stel, uw werknemers kunnen niet meer verder werken ingevolge een elektriciteitspanne. Hebben zij voor die (halve) dag dan recht op loon of hoeft u niets te betalen omdat u daar tenslotte toch ook niets aan kunt doen... ?


ONTSLAGBESCHERMING - ZWANGERSCHAP - 26.02.2010

Een dubbele schadevergoeding bij zwangerschap?

Stel, u ziet geen andere mogelijkheid dan een werkneemster te ontslaan die zwanger is. Als men zou oordelen dat u niet over een objectief ontslagmotief beschikt, welke schadevergoeding riskeert u dan? Een recent vonnis licht toe...


RSZ-INSPECTIE - ECOCHEQUES - 26.02.2010

Zijn uw cheques wel ‘legaal’?

Als u ecocheques toekent, moet er daar volgens de RSZ een ‘geschreven basis’ voor bestaan. Wat ­betekent dit? Wanneer is dit gevaarlijk?


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 24.02.2010

Minder sociale bijdragen dankzij de index?


AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 24.02.2010

Draait u op voor de fouten van uw voorganger?

Uw klant vraagt u of u de ruwbouwwerken van uw collega verder wilt komen afwerken. U wilt dat wel doen, maar hoe zit het met de zgn. tienjarige ­aansprakelijkheid? Moet u dan ook opdraaien voor zijn fouten?


BANK - BORGSTELLING - 24.02.2010

Vlaamse waarborg voor uw bankkrediet…

De gevallen waarin u bij een kredietaanvraag bij de bank een beroep kunt doen op de Vlaamse Waarborgregeling, zijn onlangs opnieuw uitgebreid. Even kijken wat er daarbij voor u van belang is vóór u met uw bankier rond de tafel zit…


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 24.02.2010

Hoger voordeel voor verwarming en elektriciteit!

Zit u in een vennootschap en betaalt die uw privérekeningen voor verwarming en elektriciteit, dan zal dat u privé vanaf dit jaar méér kosten. Is het dan beter dat u de facturen voortaan opnieuw zelf betaalt of kan alles bij het oude blijven?


BTW - VARIA - 24.02.2010

Ook op grond binnenkort BTW?

U heeft wellicht al gehoord dat er binnenkort in bepaalde gevallen geen registratie­rechten, maar BTW betaald moet worden bij de verkoop van grond. Hoe zit dat nu precies en wat betekent dat voor u?


SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 24.02.2010

Hoeveel interest dit jaar aanrekenen?

De wettelijke tarieven inzake ­nalatigheidsinteresten zijn onlangs herzien. Hoeveel interesten kunt u v­oortaan aan­rekenen als een klant uw factuur te laat betaalt?


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 24.02.2010

Te weinig eigen inbreng…

U heeft een serieus tegoed op uw vennootschap via uw RC. Toch zegt de bank bij een kredietaanvraag dat er te weinig eigen inbreng is. Hoe lost u dat op?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 24.02.2010

Is het verlaagd tarief wel altijd voordelig?

Nu 2009 voorbij is, wordt het weer cijferen om te zien of uw vennootschap het verlaagd tarief geniet en of u genoeg loon opgenomen heeft. Loont dit echter altijd wel de moeite en bent u soms niet beter af met een extra dividend?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 24.02.2010

Rekening-courant A voor de geldlening, B voor de rest?

U had eind 2009 een RC-vordering op uw vennootschap die deels bestaat uit een geldlening en deels uit de verkoop van bv. uw woning. Hoeveel interesten kunt u dan vragen en hoe legt u dat praktisch gezien aan boord?


AANDELEN - VARIA - 24.02.2010

Wie moet u ‘aanmelden’ bij uw bank?

Misschien ontving u ook een brief van uw bank waarin er u gevraagd werd om dringend de zgn. economische rechthebbenden van uw vennootschap aan te melden. Waarover gaat het? Wat is er voor u van belang?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - HERSTELLINGEN & ONDERHOUD - 24.02.2010

Uw chauffageketel laten betalen door de vennootschap?

U verhuurt een stuk van uw privéwoning aan uw vennootschap en zij betaalt ook uw verwarmingsfacturen. U wordt privé belast op een zgn. voordeel gratis verwarming. Kunt u uw vennootschap de verwarmingsketel laten vernieuwen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 24.02.2010

Hoe langer u wacht, hoe meer BTW u moet betalen?

Wilt u uw ‘oude’ auto uit uw vennootschap halen om hem privé verder te gebruiken of bv. aan uw dochter te geven, dan moet u daar BTW op betalen. Door uw moment goed te kiezen, kunt u echter heel wat BTW besparen. Hoe?


KORT & KRACHTIG - 24.02.2010

Uiterst interessant om te weten...


DOORREKENEN VAN KOSTEN - VARIA - 24.02.2010

Fiscaal is niet alle Haïti-hulp gelijk...

Stortingen op de 12-12-rekening voor Haïti zijn zonder meer fiscaal aftrekbaar. Geldt dat echter ook voor uw steun aan lokale initiatieven ten voordele van Haïti?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - HANDELSPRAKTIJKEN - 24.02.2010

Mag u prijzen aankondigen ‘vanaf € 20’?

Een collega werd onlangs door de economische inspectie op de vingers getikt omdat hij prijzen aankondigde ‘vanaf’ een bepaald bedrag. Wat was precies het probleem en mag u in uw zaak dan niet uitpakken met ‘prijzen vanaf € …’?


PERSONEEL - ZWANGERSCHAP - 24.02.2010

Moet u een zwangere werkneemster ‘verwijderen’?

Een zwangere winkeljuf of dienster zal nu wellicht sneller beweren dat ze niet verder mag werken omdat het werk ‘te zwaar’ is. Sinds 1 januari krijgt ze immers een hogere vergoeding als ze in zo’n geval thuis moet blijven. Hoe zit dat?


BANK - LENING - 24.02.2010

Bouwen met een ‘accordeonlening’ op zak…

U zit privé met (ver)bouwplannen. Uw bank vertelde u dat u via een accordeonlening optimaal profiteert van de lage rentevoet zonder dat u riskeert om meer te moeten betalen na een herziening. Waarover gaat het en is dat inderdaad zo?


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 24.02.2010

Is direct ‘in de kosten steken’ beter dan afschrijven?

Er wordt vaak gezegd dat u eerder kleine investeringen, zoals bv. de aankoop van een computer, beter ineens ‘in de kosten steekt’ in plaats van ze af te ­schrijven. Klopt dat of is het verhaal iets genuanceerder?


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 24.02.2010

Nooit een huurhernieuwing aangevraagd…

Een collega huurt al jaren een handelspand zonder ooit een huur­hernieuwing aangevraagd te hebben. Klopt het dat de verhuurder de huur in zo’n geval op elk moment kan opzeggen, zo vroeg uw collega ons. Hoe zit dat dan?


BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 24.02.2010

Dollar: the only way is up!

De Europese politici die droomden van de euro als dé reservemunt, zijn abrupt wakker geworden. De euro ligt uitgeteld in de touwen, de dollar wint aan vertrouwen...


BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 24.02.2010

Voortaan meer of minder ‘energieaftrek’?

U krijgt een serieuze belastingkorting als u bepaalde milieuvriendelijke investeringen doet aan een woning, bv. de plaatsing van dubbelglas, isolatie, zonnepanelen, enz. Voor deze investeringen kunt u ook een beroep doen op een zgn. groene lening. Sinds 1 januari 2010 zijn de spelregels met betrekking tot deze energieaftrek en de groene lening enigszins gewijzigd. Wat moet u daarover weten?


PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 24.02.2010

Een andere formule voor uw pensioensparen

Wie de 50 of zeker de 55 jaar voorbij is, doet er goed aan om zijn dynamisch ­pensioenspaarfonds te ‘switchen’ naar een zgn. defensief pensioenspaarfonds. Kunt u dan de volledige opgespaarde pot gewoon overhevelen naar een defensief fonds en zo ja, betaalt u dan 0,5% aan beurstaks? Hoeveel kost zo’n switch dan precies? Is switchen naar een ‘pensioenspaarverzekering’ ook mogelijk?


SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 24.02.2010

De ‘gesplitste aankoop’ praktisch bekeken

De zgn. gesplitste aankoop van een onroerend goed, waarbij de ouders het vruchtgebruik van bv. een appartement aan zee kopen en de kinderen de blote eigendom, is een heel populaire manier om later veel successierechten te besparen. In de praktijk rijzen er echter veel problemen. We zetten het één en ander op een rijtje voor u.


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 24.02.2010

Onroerend goed, dus aandelen meer waard?

Zitten er één of meerdere onroerende goederen in uw vennootschap, dan heeft dat uiteraard een invloed op de waarde van uw vennootschap zelf. Kunt u gewoon stellen dat als uw pand bv. € 300.000 waard is, de aandelen van uw vennootschap dan ook € 300.000 meer waard zijn als uw pand in uw vennootschap zit of is het toch niet zo eenvoudig? Welke elementen spelen daarbij een rol?


SUCCESSIERECHTEN - OPVOLGING - 24.02.2010

Uw zoon of uw dochter bij u in het bedrijf?

Uw zoon wil bij u in de zaak komen werken, maar u vindt het - gelet op zijn gebrek aan ervaring - nog te vroeg om hem nu reeds te benoemen tot medezaakvoerder. U wilt m.a.w. de beslissingen voorlopig nog zelf kunnen nemen. Hoe pakt u het dan het best aan? Komt hij bij u werken als werknemer, als zelfstandige, ... ? Welk statuut is voor hem en voor u het meest voordelig?


BELEGGEN - AANDELEN - 24.02.2010

Tijd om te beleggen in ‘IT’?

De IT (information technology) lijkt na jaren van krimpende omzetten en in­­grijpende herstructureringen opnieuw op het juiste spoor te zitten. De sector, die gedurende lange periode genegeerd werd door het gros van de beleggers, kan op een stijgende aandacht rekenen. Is een investering in de IT ook lonend voor u?


VASTGOED - HUUR - 24.02.2010

Opzeg huurcontract: recente ontwikkelingen

Bij de zgn. woninghuur is het vaak de huurder die wettelijk gezien ‘beschermd’ wordt. Voor u als verhuurder is het dan ook altijd uitkijken dat u het ‘correct’ ­aanpakt. Recentelijk wierp ons Grondwettelijke Hof in twee arresten een nieuw licht op bepaalde aspecten rond de opzeg van een huurwoning of een huur­appartement. Wat moet u hiervan onthouden?


BELEGGEN - SPAAR- & TERMIJNREKENINGEN - 24.02.2010

Weet u welk spaarboekje u heeft... ?

Onlangs werd een bank op de vingers getikt omwille van misleidende reclame. Bij de promotie van haar spaarboekje had zij nl. niet gemeld dat het een zgn. niet-gereglementeerd spaarboekje was. Oei, bestaat dat ook en wat is het verschil?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 24.02.2010

De opknapbeurt van uw woning wel of niet afschrijven?

Zit u in een eenmanszaak en schrijft u niet af op het beroepsmatige deel van uw woning, dan is de winst bij een latere verkoop ervan belastingvrij. Wat doet u dan met een opknapbeurt van uw woning in 2009? Afschrijven of beter niet?


BTW - AUTOKOSTEN - 24.02.2010

BTW en voordeel auto: hoe zit dat nu tegenwoordig?

Rijdt u privé met een auto van de zaak, dan moet daar ook BTW op betaald worden. Tegen wanneer is dat precies en hoe moet dit ook alweer be­rekend worden? Recentelijk heeft de BTW een aantal zaken nog eens verduidelijkt...


PERSONEEL - ONTSLAG - 24.02.2010

Hoe vraagt u een afwijking van de ontslagboete?

Tot 30 juni 2010 krijgt u een extra ontslagboete van € 555 als u een arbeider ontslaat. Een recent besluit legt vast hoe u hier als werkgever met minder dan tien werknemers onderuit kunt komen…


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 19.02.2010

Tweede keer, goede keer?


WONINGHUUR - INDEXERING - 19.02.2010

Indexering van huishuur


BODEMATTEST - VARIA - 19.02.2010

Nieuwe regeling inzake bodemsanering


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 19.02.2010

Minnelijk beëindigen kan niet zomaar…

Indien u een handelshuurovereenkomst wilt beëindigen met het akkoord van uw huurder, volstaat het niet om deze beslissing onderling even op papier te zetten. U moet integendeel enkele bijkomende formaliteiten vervullen…


BANK - SCHULDSALDO - 19.02.2010

Een overlijdensdekking voor de successierechten

Om te vermijden dat uw kinderen bij uw overlijden een pak successierechten moeten ophoesten, kunt u een overlijdensverzekering afsluiten waarbij het uit­gekeerde kapitaal gebruikt kan worden om de successierechten te betalen.


REGISTRATIERECHTEN - ABATTEMENT - 19.02.2010

Het Vlaamse renovatie-abattement…

De registratierechten zijn wat betreft de aankoop van een woning al enige tijd een regionale bevoegdheid. We krijgen de laatste tijd ook heel wat vragen over het renovatie-abattement. Wat is er van belang?


REGISTRATIERECHTEN - BOUWGROND - 19.02.2010

Bescheiden woning: wijzigingen

Recentelijk werd het Waalse decreet bekendgemaakt waarbij het regime inzake de ‘bescheiden’ woning grondig gewijzigd werd. Deze belangrijke wijziging is uiteraard ook van belang voor Vlamingen die over de taalgrens kopen...


VERKOOP - VARIA - 19.02.2010

De hoogste bieder...

Sinds 1 januari 2010 gelden er nieuwe spelregels bij de openbare verkoop van onroerende goederen. Wat als u nu concreet een hoger bod doet tijdens zo’n openbare veiling? Kunt u dan nog terugkomen op uw stappen?


WET BREYNE - AANNEMER - 19.02.2010

Brokken bij de buren…

Een collega-bouwpromotor liet ruwbouwwerken uitvoeren door zijn aannemer. Door de trillingen die dat meebracht, vertoonde het pand van de buur scheuren. De promotor draaide op voor alle schade! Hoe kan zoiets en hoe vermijdt u dat?


MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 19.02.2010

Positief advies in wetsvoorstel

Zoals u wellicht weet, bestaat er een wetsvoorstel in­zake de wijziging van de mede-eigendom. De Raad van State gaf nu een positief advies...


NASLAGWERKEN - ENCYCLOPEDIE - 18.02.2010

Uw eigen mini-encyclopedie


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 18.02.2010

Gebruik LinkedIn slimmer


ONTSPANNING - MUZIEK - 18.02.2010

Nieuws uit muziekland

iTunes is natuurlijk erg populair bij muziekliefhebbers. Dat weerhoudt anderen er niet van om af en toe uit te pakken met nieuwe diensten. Dat is nu het geval bij computer­fabrikant HP en bij de filmpjeswebsite YouTube. Interessant?


EIGEN WEBSITE - FOTO’S & AFBEELDINGEN - 18.02.2010

Gratis en legale multimedia die u mag gebruiken

Een site of een presentatie ziet er zoveel boeiender uit wanneer u wat multi­media-inhoud kunt toevoegen. Waar vindt u beelden, films of muziek die u gratis en legaal mag gebruiken?


SOFTWARE - E-BOOKS - 18.02.2010

Een e-boek lezen kan ook op uw computer

Misschien lijkt een e-boeklezer zoals de Amazon Kindle, de Sony Reader of de toekomstige Apple iPad u wel wat, maar vindt u het nog te vroeg om al zo’n toestel te kopen. Hoe kunt u toch al uw eerste ervaring met e-lezen opdoen?


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 18.02.2010

Uw bestanden en mappen netjes op orde

Harde schijven worden steeds groter, maar dat betekent ook dat het steeds moeilijker wordt om snel het juiste bestand terug te vinden. Met enkele een­voudige voorzorgsmaatregelen brengt u uw harde schijf weer in orde.


SOFTWARE - WINDOWS - 18.02.2010

Vijf nuttige tips voor Windows 7

U werkt al enige tijd met Windows 7 of u bent van plan om binnenkort over te stappen? Dan komen deze vijf eerder technische tips misschien vroeg of laat toch wel van pas.


SOFTWARE - BROWSER - 18.02.2010

De beste Chrome-extensies

Sinds de recente versie 4 van Google Chrome kunt u deze browser nu ook ­uitbreiden met (gratis) add-ons of uitbreidingen, net zoals Firefox. Welke ­Chrome-uitbreidingen vormen interessante aanvullingen?


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 18.02.2010

Gratis anti-virus: nieuw en vernieuwd

Er is tegenwoordig geen gebrek aan gratis anti-virusprogramma’s. Gevestigde waarde Avast! Antivirus bracht een verbeterde versie 5 uit en er is nog een ­veelbelovende nieuwkomer: Panda Cloud Antivirus.


E-MAIL - E-MAILADRES - 18.02.2010

E-mail voor uw kinderen

Een apart e-mailadres voor uw kinderen aanmaken, is niet moeilijk. Het kan echter soms wel vervelend zijn als hun mailtjes ook in uw mailbox terechtkomen. Hoe pakt u dit probleem aan?


ZOEKEN - INTERNET - 18.02.2010

Méér dan zomaar zoeken

U gebruikt Google of Bing voor uw dagelijkse zoektochten op internet. Wist u dat u het invulveldje van deze zoekmachines ook kunt gebruiken voor allerlei andere zaken? Wij gingen op zoek naar enkele mogelijkheden…


ONTSPANNING - REIZEN - 18.02.2010

Voor een aangename vlucht

“This is your captain speaking.” Als u van plan bent om binnenkort een vliegreis te maken, dan bereidt u die het best goed voor. Welke websites helpen u hierbij? Wij geven u alvast een checklist mee…


CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 18.02.2010

Boodschappen doen in alle rust

Sinds kort kunt u online shoppen bij Carrefour. Bij ­Colruyt en Delhaize kon dat al. Is dit interessant?


CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 18.02.2010

Financiën draait op volle toeren...


BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 18.02.2010

Jaarlijkse BTW-listing vóór 31 maart?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.02.2010

De nieuwe S-BVBA als fiscaal vehikel... ?

Sinds kort bestaat er naast een gewone BVBA ook een starters- of S-BVBA. Wat is hier in feite zo specifiek aan en vooral, welke perspectieven biedt deze nieuwe vennootschapsvorm op fiscaal vlak?


VASTGOED - OPSTAL - 18.02.2010

Nog toekomst voor de opstalgever?

Het recht van opstal is een courante manier om uw vennootschap een pand te laten bouwen op een grond van u privé. Op het einde van de rit is er mogelijk wel een fiscaal probleem. “Toch niet”, zei de rechter onlangs…


VENNOOTSCHAP - INVESTERINGSAFTREK - 18.02.2010

Verhoogde aftrek voor energiebesparende investeringen

Heeft uw vennootschap in 2009 een energiebesparende investering gedaan, dan kan zij mogelijkerwijze recht hebben op de verhoogde investeringsaftrek. U moet dan wel tegen 31 maart actie ondernemen! Waarover gaat het?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.02.2010

Herwaarderingsmeerwaarden fiscaal gezien nuttig?

Een collega-zaakvoerder heeft zijn cijfers voor 2009 gekregen en beslist om zijn balans op te fleuren door een ‘herwaarderingsmeerwaarde’ te laten boeken. Kan dat ook iets zijn voor uw vennootschap en wint u er fiscaal gezien iets mee?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 18.02.2010

Een jaar langer de hogere notionele interestaftrek?

Het tarief voor de notionele interestaftrek is vanaf dit jaar verlaagd van in ­principe 4,973% naar 4,3%. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u nog een extra jaar de hogere aftrek kunt genieten?


VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 18.02.2010

Ook geen ‘groene lening’ meer voor uw nieuwbouw?

De ‘energieaftrek’ voor dubbelglas, e.d. is recentelijk afgeschaft voor nieuwbouwwoningen. Nu had u net een ‘groene lening’ gesloten (of u wilde er net één ­sluiten) voor dubbelglas in uw nieuwbouw. Bent u nu ook dát voordeel kwijt?


ONKOSTENVERGOEDING - 18.02.2010

Onkostenvergoeding: wie bewijst wat?

Voortaan is het de werkgever en niet de RSZ die moet bewijzen dat een onkostenvergoeding ook echte ­kosten dekt. Heeft dit ook voor u fiscale gevolgen?


GOED OM TE WETEN - BUROTICA - 16.02.2010

Voor efficiënter tikwerk...


GOED OM TE WETEN - BANK - 16.02.2010

Ook € 100.000 bescherming voor uw Tak 21?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 16.02.2010

Zijn staatsobligaties nog ‘safe’?

Met de huidige, enorme begrotingstekorten vragen veel beleggers zich af of hun staatsobligaties nog wel safe zijn. Bovendien verwacht men binnen afzienbare tijd een rentestijging. Doet u uw staatsobligaties beter nu al van de hand?


BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 16.02.2010

Kunt u nog steeds de BVBA uw mazout laten betalen?

Sinds dit jaar zijn de zgn. forfaitaire voordelen van alle aard voor gratis elektriciteit en verwarming voor het eerst sinds lang verhoogd. Is het dan nog interessant om uw privérekeningen door uw vennootschap te laten betalen?


ADVIESHOEK - SUCCESSIERECHTEN - 16.02.2010

Een ‘controleur’ in uw testament?

De laatste jaren wordt er in een testament wel vaker een ‘vertrouwenspersoon’ als zgn. testamentuitvoerder voorzien. Wat doet een dergelijke testament­uitvoerder precies en wanneer is dat aan te raden?


BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 16.02.2010

Een woonkrediet voor uw ‘gemengd’ pand?

U wilt een pand kopen dat u zowel privé als beroepsmatig zal gebruiken. Hoe zit het dan met de fiscale voordelen van uw woonkrediet? Heeft u daar nog volledig recht op? Wat indien u een stuk zou verhuren aan uw vennootschap?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 16.02.2010

Kunt u toch afschrijven op antiek?

Onlangs vroeg een abonnee ons of hij zijn antiek bureau mag afschrijven. ­Volgens zijn controleur mag dit niet omdat antiek alleen maar in waarde stijgt. Heeft die controleur gelijk en zijn er geen andere oplossingen?


BTW - ONROEREND GOED - 16.02.2010

Moet u nu ook op de grond BTW betalen?

U wilt een nieuwbouwappartement of -woning kopen waarin u bv. (ook) uw ­praktijk wilt onderbrengen. Klopt het dat u nu ook BTW zal moeten betalen op de waarde van de grond? Hoe zit dat precies en wat betekent dat voor u?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 16.02.2010

Koopt u uw auto nu beter privé?

Heeft u een BVBA, dan is uw auto mogelijk ‘fiscaal duurder’ geworden. Koopt u hem nu beter privé en laat u de BVBA een onkostenvergoeding betalen?


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAFTREK - 16.02.2010

Wanneer is een gift voor Haïti aftrekbaar?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 16.02.2010

Het kostenforfait voor zaakvoerders is gedaald


BANK - AUTOLENING - 16.02.2010

Liet uw bank een ballonnetje op over uw autolening?

N.a.v. het autosalon lanceerden een aantal banken een nieuwe soort lening, nl. de zgn. ballonlening. Daarmee betaalt u maandelijks minder af voor uw nieuwe auto. Is deze lening inderdaad zo interessant als men laat uitschijnen?


PENSIOENSPAREN - VAPZ - 16.02.2010

Premie extralegaal pensioen: nu of in december?

Volgens uw bank of uw verzekeraar is het beter om de premie van uw extra­wettelijke pensioen (het pensioenparen of het VAPZ) reeds in het begin van het jaar te storten i.p.v. pas in december. Is dat echter wel (altijd) het geval?


VERZEKERINGEN - AUTO - 16.02.2010

Voor 110% correct verzekerd…

Tegenwoordig kunt u een nieuwe auto kopen aan interessante condities. Komt u er daardoor ook bij uw autoverzekering goedkoper van af of is het uitkijken dat u niet overdreven verzekerd bent?


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - INFORMED CONSENT - 16.02.2010

Hoe groot is het risico van een verzwegen risico?

De bewijslast inzake het mogelijk onvoldoende informeren over de risico’s van een ingreep rust op de patiënt. Hoe beoordeelt men in de rechtspraak dan of er een oorzakelijk verband is tussen die gebrekkige info en de eventuele schade?


GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 16.02.2010

Is het interessanter uw goodwill in stukjes te verkopen?

Richt u een vennootschap op, dan kan het interessant zijn om de prijs voor de overdracht van uw goodwill te laten afhangen van uw inkomsten van de eerstvolgende jaren. Wat is het voordeel en vooral, mag het? Een vonnis licht toe...


PERSONEEL - 16.02.2010

Nieuwe regels voor het ontslag van een poetsvrouw

In de gezondheidssector hebben werknemers met het statuut van arbeider, bv. poetsvrouwen, voortaan recht op een even lange opzegtermijn als bedienden. Geldt dit ook voor de poetsvrouw die u tewerkstelt in uw privépraktijk?


GETUIGSCHRIFTEN - 16.02.2010

Bancontact op de fiscale strook?

Stel, u heeft Bancontact geïnstalleerd in uw praktijk. Moet u dan iets speciaals beginnen te doen met uw getuigschriften voor verstrekte hulp?


VAKBOND - ONTSLAG - 16.02.2010

Mag u gesyndiceerden niet meer ontslaan?

Door een recente wetswijziging wordt de syndicale overtuiging van een werk­nemer ook als een zgn. directe discriminatiegrond beschouwd. Wat houdt dit in? Betekent dit bv. dat u iemand die gesyndiceerd is niet meer kunt ontslaan?


AANWERVEN - SUBSIDIES - 16.02.2010

Aanwerven in crisistijden enkel mits subsidies?

Gelet op de crisis bent u uiteraard erg behoedzaam geworden als het op het aanwerven van nieuw personeel aankomt. Subsidies zijn meer dan ooit welkom. Voor wie geeft de overheid die tegenwoordig via haar zgn. win-winplan?


VAKANTIE - UITKERINGEN - 16.02.2010

Op crisiswerkloosheid en gaan skiën, kan dat?

Stel, uw bedienden werken in het kader van crisistijdskrediet of crisiswerkloosheid momenteel maar drie dagen per week. Als iemand gaat skiën tijdens het ­krokusverlof, moet die dan vijf of maar drie vakantiedagen opnemen?


SOCIALE BALANS - OPLEIDINGEN - 16.02.2010

Hoe voegt u de opleidingen toe aan de sociale balans?

Binnenkort ontvangt u van het sociaal secretariaat de sociale balans van 2009.Zoals u weet, moet u daar zelf nog op invullen hoeveel en welke opleidingen uw personeel vorig jaar gevolgd heeft. Hoe doet u dat op een efficiënte manier?


ONWETTIGE AFWEZIGHEID - ONTSLAG - 16.02.2010

Drie dagen niks gehoord, dus buiten?

Stel, u zet in het contract (of het arbeidsreglement) dat iemand die drie dagen niet komt opdagen zonder te verwittigen automatisch buiten ligt. Is dat een simpele oplossing voor een moeilijk probleem... of heeft zo’n clausule geen zin?


OPZEGGINGSTERMIJN - SCHORSING - 16.02.2010

Welke vakantie schorst de opzegtermijn?

De opzegtermijn wordt, zoals u weet, geschorst door zgn. wettelijke vakantie­dagen. Is dat ook het geval voor extrawettelijke vakantiedagen (anciënniteits­dagen, sectordagen, enz.)? Het Hof van cassatie licht toe...