Alle domeinen

2010 - Mei

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 31.05.2010

‘Meeneembaarheid’ voor uitbreiding van tuin?


GOED OM TE WETEN - ERELOON - 31.05.2010

Speciaal ereloon voor rookstopconsultatie?


BELEGGEN - FONDSEN - 31.05.2010

Kapitaalgarantie: mag het wat minder zijn?

U vindt steeds vaker zgn. kapitaalgarantiefondsen die slechts een kapitaal­garantie geven van 90% i.p.v. 100%. Wat zit daar precies achter en is dat dan nog wel interessant? Even kijken...


PRIVÉ - SCHENKING - 31.05.2010

Kunt u achteraf nog ‘bijsleutelen’ aan een schenking?

U heeft indertijd een schenking gedaan als ‘voorschot op erfdeel’. De situatie is intussen echter grondig gewijzigd en u wilt de schenking veranderen in een schenking ‘buiten erfdeel’ (of omgekeerd). Kan dat en hoe doet u dat correct?


PATIËNTENWENKEN - RUSTHUIS - 31.05.2010

Is de rusthuisfactuur aftrekbaar voor de kinderen?

Als een patiënt opgenomen wordt in een rusthuis, leggen de kinderen vaak bij om de dure factuur te betalen. Gelukkig kunnen zij een deel van die bijdrage mogelijk fiscaal recupereren. Hoe werkt dit precies?


RECHT - CONTRACTEN - 31.05.2010

Is een stilzwijgend verlengd contract nu opzegbaar?

Bepaalde contracten (bv. een gsm-abonnement, een onderhoudscontract voor software, enz.) worden vaak stilzwijgend verlengd. Naar verluidt zou u zulke contracten dankzij een nieuwe wet toch tussentijds kunnen opzeggen. Klopt dat?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 31.05.2010

Van één naar twee auto’s... en bye bye akkoord?

Stel, uw controleur heeft altijd aanvaard dat u 90% van uw auto als beroeps­kosten inbrengt. Als u op een bepaald moment een tweede wagen beroepsmatig begint te gebruiken, geldt die 90% daar dan ook voor? Een vonnis licht toe...


RIZIV-INSPECTIE - 31.05.2010

In beroep of niet in beroep tegen de DGEC?

Uit het laatste jaarverslag van de RIZIV-inspectie bleek dat er minder en minder beroep ingesteld wordt tegen de sancties die uitgesproken werden. Als u toch in beroep zou willen gaan, met welke factoren moet u dan rekening houden?


BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2010

RIZIV-vergoedingen en de aangifte

Heel wat vergoedingen en subsidies die te maken hebben met uw praktijk zijn belastbaar. U moet ze dus opnemen in uw aangifte. Waarover gaat het?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 27.05.2010

Facebook Lite is niet meer


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 27.05.2010

Surfen op uw smartphone


OPLEIDING - TAAL - 27.05.2010

Werkwoorden vervoegen


SOFTWARE - FOTO - 27.05.2010

Een betere organisatie van uw digitale foto’s

Een digitaal fototoestel is een zegen, maar het kan ook een vloek zijn: al snel zit u met een overvloed aan foto’s. Hoe brengt u enige orde in deze chaos? Wij geven u vier concrete tips...


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 27.05.2010

Wees kiesk(l)eurig voor uw website

De website van uw bedrijf of uw zaak is uw online visitekaartje. Het is dus belangrijk dat u hiervoor de juiste kleuren kiest. Waar vindt u online advies en handige tools die u hierbij kunnen helpen?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.05.2010

Makkelijker een meeting inplannen

U werkt met meerdere mensen tezamen. Ieder heeft zijn eigen agenda met afspraken en daardoor is het vastleggen van een vergadering niet altijd een­voudig. Welke webtools kunnen u daarbij helpen?


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 27.05.2010

Beter en sneller draadloos internetten

U heeft ongetwijfeld ook een draadloos wifi-netwerk thuis of op het werk. Vindt u echter dat de snelheid of de betrouwbaarheid tegenvalt, dan kunt u die met een aantal kleine aanpassingen verbeteren. Hoe gaat u te werk?


COMPUTER - BEELDSCHERM - 27.05.2010

Waarom geen twee schermen?

Internetgebruikers zijn vaak multitaskers die bv. tegelijkertijd browsen, chatten en mailen, maar ook op professioneel vlak heeft u vaak veel taken tegelijk openstaan. Waarom zou u dan geen extra werkruimte creëren met twee monitors?


SOFTWARE - DOWNLOADEN - 27.05.2010

Binnengehaalde bestanden beter beheren

In uw browser kunt u zonder problemen allerlei interessante bestanden en nuttige programma’s binnenhalen. Al die downloads efficiënt behe­ren is echter andere koek. Hoe pakt u dit het best aan?


BEVEILIGING - BACK-UP - 27.05.2010

Maak een back-up van uw online gegevens

Heeft u ook heel wat gegevens online staan? Denk maar aan webmail bij Gmail, foto’s op Flickr, documenten bij Google Documenten, enz. Hoe maakt u dan een back-up van dergelijke online gegevens?


E-MAIL - WEBMAIL - 27.05.2010

Nieuws van het webmailfront

De grote webmaildiensten Gmail, Hotmail en Yahoo! Mail hebben altijd wel iets nieuws in petto. Welke nieuwe functies werden er in de afgelopen maanden toegevoegd?


CONSUMENT - VEILINGEN - 27.05.2010

Slimmer zoeken en kopen op eBay

Succesvol aankopen doen op eBay is niet alleen een kwestie van het juiste bedrag op het juis­te moment te bieden. U moet ook gewoonweg het juiste voorwerp vinden om op te bieden. Een aantal diensten kunnen u hierbij helpen...


ONTSPANNING - REIZEN - 27.05.2010

Een goede reis!

Vertrekt u binnenkort op vakantie? De onderstaande websites helpen u alvast om er een goede reis van te maken...


OVERHEID - POLITIEK - 27.05.2010

Goed geïnformeerd naar de stembus

Binnenkort trekken we weer met z’n allen naar de stembus. Welke websites helpen u bij het maken van de juiste keuze?


BUROTICA - TELEFONIE - 25.05.2010

Doe méér met uw iPhone


PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 25.05.2010

Gratis switchen van dynamisch naar defensief?


BELEGGEN - ONROEREND GOED - 25.05.2010

Kantoorgebouwen: vast een goede belegging?

Nu de economie stilaan weer aantrekt, is het volgens uw bankier interessant om te beleggen in kantoren. Dit kan trouwens al voor een klein bedrag van bv. € 1.000 via een vastgoedbevak. Hoe werkt dat precies en is het ook interessant?


BELASTINGEN - BEZWAAR - 25.05.2010

Wel of geen bezwaar indienen tegen een foute aanslag?

Heeft u onlangs uw afrekening ontvangen en is het bedrag onjuist, dan kunt u hiertegen bezwaar indienen. Is dit altijd zinvol of zijn er toch ook ­risico’s aan verbonden? Waarmee moet u in het voorkomende geval rekening houden?


VASTGOED - HUUR - 25.05.2010

De tegenopzeg van de huurder doet er niet meer toe…

Verhuurt u een huis of een appartement, dan kunt u als verhuurder de huur op­­zeggen voor eigen gebruik of om te verbouwen. Na een recent arrest riskeert u nu sneller een forse vergoeding te moeten betalen. Wat is er voor u van belang?


SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 25.05.2010

Aan elkaar schenken is nu nóg voordeliger!

Sinds vorig jaar heeft de fiscus de techniek van wederzijdse schenkingen tussen echtgenoten onder bepaalde voorwaarden fiscaal zeer aantrekkelijk gemaakt. In een recente ruling heeft de fiscus zich nu nog iets soepeler opgesteld...


VASTGOED - VARIA - 25.05.2010

Naar een hoorzitting omdat u geen ‘EPC’ had…

Een collega werd recentelijk uitgenodigd voor een hoorzitting in Brussel. Hij had een huis op een immowebsite geplaatst zonder dat hij over een in Vlaanderen verplicht ‘EPC’ beschikte. Wat deed hij verkeerd en wat riskeert hij nu?


BELASTINGEN - AANGIFTE - 25.05.2010

Haal het maximum uit uw kosten voor kinderopvang!

Binnenkort moet u in uw aangifte ook weer de kinderopvangkosten vermelden. Welke uitgaven (voor welke kinderen) komen er in aanmerking en waarop moet u letten om zeker niets te laten liggen?


VASTGOED - VARIA - 25.05.2010

Dringend uw alarm aanmelden!

Begin maart verscheen er in het Staatsblad een KB dat u verplicht om uw alarmsyste(e)m(en) vóór 1 juli 2010 aan te (laten) melden. Wat is er voor u van belang?


INSPECTIE - ROOKVERBOD - 21.05.2010

Weer sancties voor inbreuken op rookverbod?


RSZ-BIJDRAGEN - 21.05.2010

De aanwerving van nummer 10 uitstellen hoeft niet meer

Werkgevers met minstens 10 werknemers betalen meer RSZ (lees: een extra bijdrage van 1,69%). Ingevolge een wetswijziging wordt het aantal werknemers niet meer beoordeeld op 30 juni van het jaar voordien. Wat betekent dat voor u?


BELASTINGAANGIFTE - CRISISMAATREGELEN - 21.05.2010

Zijn de crisisuitkeringen wel netto?

Het is weer stilaan tijd om de belastingaangifte in te vullen. Als uw werk­nemers vorig jaar (geruime tijd) op crisiswerkloosheid of crisistijdskrediet gestaan ­hebben, kan dit gevolgen hebben voor hun belastingaanslag. In welke zin?


ONKOSTENVERGOEDINGEN - RSZ-INSPECTIE - 21.05.2010

Hoe bouwt u een bewijsdossier op?

Stel, u betaalt een kostenforfait aan een werknemer en u wilt werk maken van een dossier om te bewijzen dat dit forfait gerechtvaardigd is. Wat zit er concreet in zo’n dossier, bv. als het gaat om de inrichting van een bureel thuis?


KLEIN VERLET - FEESTDAGEN - 21.05.2010

Klein verlet op een feestdag, wat is het dan?

Stel, het huwelijksfeest van een familielid van een werknemer vond plaats op een feestdag. Moet u die dag dan betalen als een feestdag of als een dag van klein verlet? Of mag de werknemer zelfs twee keer afwezig blijven?


STUDENTENARBEID - 21.05.2010

Oei, al 23 dagen gewerkt vóór de zomer... En nu?

Stel, u heeft al een contract gesloten met een student voor in de zomer, maar nu blijkt dat die de voorbije maanden al te veel gewerkt heeft en niet meer in aanmerking komt voor de lage RSZ-bijdragen. Zit u dan vast aan dat contract?


BRUGPENSIOEN - 21.05.2010

Brugpensioenvergoeding op basis van deeltijds loon?

Stel, een 60-plusser gaat op brugpensioen. Hij werkt niet meer voltijds, maar is overgeschakeld op deeltijds werk (in het kader van tijdskrediet). Moet u de brugpensioenvergoeding nog berekenen op het voltijdse loon? Een arrest licht toe...


ONTSLAG - ARBEIDERS - 21.05.2010

De extra ontslagpremie en verbreking

De extra ontslagpremie voor arbeiders zal verlengd worden, maar de verplichting om met een aan­ge­tekende brief te ontslaan, valt weg. Wat houdt dit in?


VENNOOTSCHAP - SOCIALE BIJDRAGEN - 21.05.2010

Houd uw balanstotaal onder de € 588.005,65...


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 21.05.2010

Zonder factuurvoorwaarden werken…

Over het nut of de noodzaak van factuurvoorwaarden blijft er onduidelijkheid bestaan. Een collega had een klant die niet betaalde. Hij vroeg ons of het kwaad kon dat er op zijn facturen geen voorwaarden stonden. Hoe zit dat precies?


PERSONEEL - VARIA - 21.05.2010

Het ervaringsfonds sponsort uw investeringen…

Doet u een investering die het werk voor uw oudere werknemers minder zwaar maakt, dan is het sinds kort eenvoudiger om tot 50% van de kosten terugbetaald te krijgen via het ervaringsfonds. Hoe zit dat precies en hoe pakt u het aan?


VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 21.05.2010

De overstap naar een vennootschap: doen of niet doen?

Uw cijfers van 2009 zijn bekend en uw boekhouder stelt om fiscale redenen voor om over te stappen naar een vennootschap. Hij heeft het daarbij over de verkoop of de inbreng van uw eenmanszaak. Wat bedoelt hij hiermee?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.05.2010

Uw klant (ver)bouwt met een sociale lening…

Uw klant kreeg een sociale lening voor de werken die u bij hem uitvoert. In Vlaanderen moet hij voor de huisvestingsmaatschappij een zgn. ramend bestek invullen. Hoe zit dat precies en kan het kwaad dat u hem daarbij helpt?


LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 21.05.2010

De deskundige aan uw kant…

Een collega was voor een klant heel wat uren in zijn atelier bezig geweest. “Niet te controleren”, zei de klant achteraf, “en zo duur!”. Uw collega vroeg zich af of hij iets te vrezen had van de expert als hij er een zaak van zou maken…


BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 21.05.2010

Werken aan een gemengd pand: hoe correct factureren?

Regelmatig vragen abonnees ons hoe ze werken aan een zgn. gemengd pand correct kunnen factureren. Vooral bij bepaalde vrije beroepers ligt dat moeilijk. In welk geval moet u uw factuur opsplitsen? We zetten het voor u op een rijtje...


FISCAAL - CONTROLE - 21.05.2010

Oei, mogen ze uw schuiven openen?

Klopt het dat de fiscus voortaan dezelfde controle­bevoegdheden krijgt als de BTW en dus m.a.w. bij een controle in uw schuiven mag zitten?


BEDRIJFSLEIDER - 21.05.2010

Waar sociale bijdragen betalen sinds 1 mei?

Bent u werkzaam in meerdere landen, dan gelden er nieuwe Europese spelregels inzake de sociale b­ijdragen. Even kijken wat er precies van belang is...


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 21.05.2010

Leven op uw RC om belastingen te besparen?

Om uw privébelastingen en sociale bijdragen onder controle te krijgen, wilt u uw loon voor 2010 nu stopzetten en de rest opnemen via de rekening-courant. Is daar iets op tegen en waarmee moet u zoal rekening houden?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 21.05.2010

Bespaar op uw onroerende voorheffing!

Woont u samen met uw gezin in de woning van uw vennootschap, dan heeft u toch zeker ook een vermindering van onroerende voorheffing wegens kinderlast gevraagd? Pardon, kan dat dan en waarmee moet u rekening houden?


BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 21.05.2010

Kunt u ook met twee bestuurders verder?

In principe heeft u in een NV drie bestuurders nodig. Wat echter als één van uw collega’s opstapt of overlijdt? Hoeveel tijd heeft u dan om weer een derde bestuurder aan te stellen?


AANDELEN - OVERDRACHT - 21.05.2010

Uw niet-gedrukte aandelen aan toonder schenken?

Nog heel wat NV’s hebben aandelen aan toonder en vaak zijn deze aandelen zelfs nooit gedrukt geweest. Hoe zit dat dan als u die aandelen wilt schenken aan uw kinderen (of verkopen)? Moet u die aandelen dan eerst laten drukken?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 21.05.2010

Notionele interestaftrek optimaliseren met een tantième?

U heeft één vennootschap met een groot ‘eigen’ vermogen, maar weinig winst en één met een klein ‘eigen’ vermogen, maar veel winst. U riskeert dus notionele interestaftrek (NI) te verliezen in de eerste vennootschap. Hoe lost u dat op?


KORT & KRACHTIG - 21.05.2010

Uiterst interessant om te weten...


ALGEMENE VERGADERING - 21.05.2010

Jaarvergadering op de Bahama’s…

Vraagt u zich net zoals een aantal collega’s af waar u uw jaarvergadering ‘moet’ houden en of het dit jaar al kwaad kan dat uw aandelen nog niet aangemeld zijn?


HANDELSPRAKTIJKEN - 18.05.2010

Hoe duur zijn sigaretten bij u?


HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 18.05.2010

Kunt u voortaan meer op uw website rekenen?

Vroeger waren er praktische belemmeringen om via uw website producten te verkopen of een tafeltje of een feestzaal te laten reserveren. De nieuwe Wet op de marktpraktijken heeft het één en ander gewijzigd. Hoe zit dat precies?


PERSONEEL - INSPECTIE - 18.05.2010

Alle hulp is welkom op de braderie…

Binnenkort is het bij u braderie en wordt het even superdruk in uw zaak. Gelukkig staan uw familie en uw vrienden wel klaar om in te springen en gratis te helpen, maar mag dat wel en hoe vermijdt u problemen met de sociale inspectie?


ONROEREND GOED - VERHUUR - 18.05.2010

Tegenopzeg van de huurder doet er niet meer toe…

Verhuurt u een huis of een appartement, dan kunt u als verhuurder de huur op­­zeggen voor eigen gebruik of om te verbouwen. Na een recent arrest riskeert u nu sneller een forse vergoeding te moeten betalen. Wat is er voor u van belang?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.05.2010

Moeten wij onszelf oproepen… ?

Vóór eind juni moet in principe in elke vennootschap de zgn. jaarvergadering plaatsgevonden hebben. Hoe mag en moet die precies opgeroepen worden en waarop moet u ook alweer letten bij het tekenen van de nodige verslagen?


FISCAAL - BTW - 18.05.2010

De BTW moet inbinden als u uw deuren openzet…

Tijdens uw opendeurdag of uw braderie zorgt u niet alleen voor wat rand­animatie, maar ook voor een hapje en een drankje. Kunt u de BTW hierop volledig recupereren? Recentelijk nam het Hof van cassatie een duidelijk standpunt in.


HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 18.05.2010

Présolden en braderieprijzen onder de nieuwe wet…

De sperperiode is nog niet begonnen en toch blikt u nu het best al vooruit naar de solden. De nieuwe Wet op de marktpraktijken heeft immers het één en ander veranderd. Wat zijn daarbij de komende maand de belangrijkste aandachtspunten?


MEDE-EIGENDOM - 18.05.2010

Nieuwe wet op de valreep gestemd!


VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 18.05.2010

Voortaan minder snel melden aan de anti-witwascel?

Recentelijk gaf de zgn. Cel voor Financiële Informatieverwerking haar mening over de specifieke indicatoren die er bestaan voor het melden van ‘verdachte’ vastgoedtransacties. Oei, waarover gaat dat en wat is er voor u van belang?


VLAAMS GEWEST - ABATTEMENT - 18.05.2010

Kiezen tussen het abattement en de meeneembaarheid?

U bent van plan om uw oude woning te verkopen en een nieuwe aan te kopen. Krijgt u dan voor uw nieuwe woning ook nog een zgn. abattement en is dat dan cumuleerbaar met de zgn. meeneembaarheid?


REGISTRATIERECHTEN - SAMENWONENDEN - 18.05.2010

Het beding van aanwas als het koppel uit elkaar gaat…

Veel samenwonenden voorzien een zgn. beding van aanwas als ze samen een onroerend goed aankopen. Wat gebeurt er als ze nadien uit elkaar gaan? Kan één van hen dan de verdeling vragen? Een rechter zei recentelijk van niet…


VLAAMS GEWEST - OVAM - 18.05.2010

(Vlaams) bodemattest voor te leggen bij einde huur…

Een klant zoekt een terrein om er zijn camions op te zetten. De verhuurder vermeldt in zijn contract dat de huurder op het einde van de huur een bodemattest moet voorleggen. Mag de verhuurder dat eisen? Hoe bekomt de huurder dit?


BTW - BOUWGROND - 18.05.2010

BTW op grond komt dichter, wat doet u intussen... ?

Ten laatste op 1 januari 2011 zal er bij de verkoop van een gebouw met BTW ook BTW aangerekend moeten worden op het grondgedeelte. Moet u dan ­stilaan bepaalde verkopen versnellen of net niet?


VLAAMS GEWEST - VARIA - 18.05.2010

Het grond- en pandendecreet en de band met de streek

Sinds september 2009 moeten kandidaat-kopers soms een ‘band’ met de gemeente kunnen aantonen om bepaalde gronden of panden te kunnen kopen. Hoe zit dat nu precies en hoe gaat u daar als verkoper mee om?


HUUR - 18.05.2010

Huur terugbetalen aan de huurder?

Recentelijk liet een rechter de verhuurder alle huur terugbetalen die hij ontvangen had na de start van het proces. Dat kan toch niet? Neen, zegt cassatie...


PERSONEEL - VAKANTIE - 17.05.2010

Een dagje verlof om bloed te geven?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 17.05.2010

Piek in de collectieve schuldenregelingen…


FISCAAL - SCHENKING - 17.05.2010

(G)een bankgift vermelden in een notariële akte?

Onlangs vermeldde een notaris een vroegere bankgift in een notariële akte om zo vervelende vragen van de directe belastingen te vermijden. Ineens moesten er op die bankgift echter 3% schenkingsrechten betaald worden. Kan dat?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 17.05.2010

Uw oudere werknemer wil het rustiger aan doen…

Indien uw oudere werknemer overschakelt op lichter werk en hierdoor ­minder verdient, past de RVA sinds 1 mei 2010 een deel van dit ‘verloren’ loon bij. Hoe zit dat precies en kan deze regeling ook ú van pas komen?


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 17.05.2010

Een teruggave van sociale bijdragen belastbaar... ?

Recentelijk stelde de fiscus in een circulaire dat een teruggave van sociale bijdragen aan ‘starters’ voortaan belastbaar is. Wat is dat allemaal en wat ver­andert er dan als u werkt via een eenmanszaak, dan wel via een vennootschap?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 17.05.2010

Zomertijd = motortijd?

Sinds begin dit jaar is uw auto mogelijk fiscaal gezien duurder geworden. Het weer wordt echter beter en misschien is dat wel het moment om u eens op twee i.p.v. op vier wielen te verplaatsen. U bent dan niet alleen de files te slim af…


RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 17.05.2010

Nu gemakkelijker verkopen via internet…

De nieuwe Wet op de marktpraktijken die op 12 mei 2010 van kracht werd, versoepelt de regels voor de verkoop via internet. De klant zou nu wel een langere bedenktijd hebben. Waarover gaat het en wat is er precies gewijzigd?


BANK - VARIA - 17.05.2010

De Vlaamse win-winlening fors uitgebreid…

Recentelijk keurden de Vlaamse ministers de uitbreiding goed van het systeem van de ‘vriendenlening’. Weldra kunt ook ú er in principe gegarandeerd gebruik van maken. Waarover gaat het ook alweer en wat verandert er precies?


PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 17.05.2010

Kosten inzake omgangsrecht ook aftrekbaar?


PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 17.05.2010

Waar vult u uw interesten ‘groene lening’ in?


PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 17.05.2010

De fiscus kan niet zomaar kiezen hoe hij iets belast... !

Kan de fiscus om het even welke inkomsten, bekomen buiten elke beroepswerkzaamheid, onder bepaalde voorwaarden belasten als diverse inkomsten of gelden er wat dat betreft ook beperkingen?


VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 17.05.2010

Laat uw verliezen niet verloren gaan!

Is uw boekhouding niet bewijskrachtig, dan is dat voor de fiscus voldoende om uw aangegeven verliezen te verwerpen en uw resultaat op nul te zetten. Onlangs had een rechter daar echter een totaal andere kijk op...


VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 17.05.2010

Uw huurcontract omzetten in vruchtgebruik?

Als een juist toegepast vruchtgebruik dan toch niet geherkwalificeerd kan worden in huur, kunt u dan ook niet het omgekeerde doen, nl. het huurcontract met uw vennootschap omzetten in een vruchtgebruik? Waarop moet u letten?


CONTROLE & GESCHILLEN - AKKOORD - 17.05.2010

Geen beloftes meer nodig voor uw familiale holding?

De Rulingcommissie is bijna rond met haar nieuwe advies in het kader van de zgn. interne meerwaarde. Tijd dus om even na te gaan wat er ter zake zal ­veranderen en of alles nu soepeler wordt of net niet...


DIVIDEND - 17.05.2010

Neem méér dividend op tegen slechts 15% RV!

U wilt het kapitaal van uw vennootschap verhogen door de reserves (de ‘opgepotte’ winsten) om te zetten in kapitaal. Als u een dividend opneemt, riskeert u om het voordelige tarief van 15% inzake de RV te verliezen. Hoe vermijdt u dat?


PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 17.05.2010

Kunt u uw ouders fiscaal ten laste nemen?

Binnenkort moet u in uw belastingaangifte ook weer de ‘personen ten laste’ vermelden. Kunnen ook uw ouders (en andere familieleden) fiscaal ten laste zijn? Moeten ze daarvoor bij u inwonen of kunt u ook bij hén inwonen?


AANGIFTE - VARIA - 17.05.2010

Bijlagen of niet: bent u nog mee?

Bijlagen bij uw privé-aangifte zijn niet verplicht. Ze ter beschikking houden is voldoende, hoewel het soms aangewezen is om ze toe te voegen... Volgt ú nog?


SOFTWARE - MUZIEK - 12.05.2010

iTunes geeft u meer ruimte op uw iPod


WEBDIENSTEN - KAARTEN & ROUTES - 12.05.2010

Nieuwigheden bij Google Maps


ONTSPANNING - MUZIEK - 12.05.2010

Zit er muziek in u?

U wilt zelf een instrument leren bespelen of u wilt zichzelf of uw kinderen voorbereiden op de muziekschool... Welke websites kunnen u hierbij helpen?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 12.05.2010

Een forum op uw website

Beheert u een website voor een bedrijf, vereniging of club, dan kunt u over­wegen om een forum of ‘bulletin board’ op uw site te zetten. Zo blijven bezoekers, ­klanten en/of leden langer op uw site. Hoe pakt u dit precies aan?


EIGEN WEBSITE - FOTO’S & AFBEELDINGEN - 12.05.2010

Gratis multimediamateriaal voor uw website

Beelden of zelfs video’s zijn altijd aantrekkelijk voor bezoekers van uw site of uw blog. Zomaar multimedia van andere sites plukken, mag niet. Gelukkig zijn er wel een aantal sites waar u beeldmateriaal gratis en vrij van copy­right kunt ­vinden.


WEBDIENSTEN - VARIA - 12.05.2010

“Mag ik even uw computer gebruiken?”

Een pc of laptop dient voor eigen gebruik. Toch kan het soms nuttig zijn om de computer van iemand anders - bv. van een kennis of een collega - in te ­schakelen. Kan dat nuttig zijn om te printen of om te back-uppen?


SOFTWARE - BROWSER - 12.05.2010

Beter surfen op uw smartphone

Smartphones worden normaal gezien geleverd met een standaard webbrowser. Vaak is het echter ook mogelijk om andere mobiele browsers te installeren. Wat hebben die mobiele browsers te bieden, welke zijn er en waar vindt u ze?


SOFTWARE - OFFICE - 12.05.2010

Wat valt er te verwachten van Office 2010?

Elke drie à vier jaar brengt Microsoft een nieuwe versie uit van zijn Office-­kantoorsuite. Nu ligt Office 2010 weldra in de winkel. Wat is er nieuw?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 12.05.2010

CRM-tools voor een goed klantenbeheer

Zonder cliënteel stelt een zaak weinig voor. Het is dus belangrijk dat u een goed contact met uw klanten onderhoudt. Hoe doet u dat en welke ‘customer relationship management’-tools helpen u hierbij?