Alle domeinen

2010 - September

FISCAAL - HANDGIFT - 29.09.2010

Kan kwijtschelding van schuld via handgift?


RECHT - BESTELLING - 29.09.2010

Hoe lang kunt u een online aankoop annuleren?

Als u privé (als ‘consument’) iets aankoopt via internet, beschikt u over een bedenktijd waarbinnen u de koop nog kunt annuleren. Ingevolge een nieuwe wet is er het één en ander veranderd aan dit systeem. Waarover gaat het?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 29.09.2010

Welke onkostenvergoedingen aanvaardt de RSZ?

De RSZ gaf recentelijk voorbeelden in haar instructies over welke vaste on­kostenvergoedingen u kunt toekennen. Hoe gaat u hier het best mee om? Kunt u dan voortaan geen hogere bedragen meer toekennen?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 29.09.2010

Uw gepensioneerde werknemer niet te veel betalen…

Een gepensioneerde werkt deeltijds in uw zaak en omdat het jaar weer op zijn einde loopt, vraagt hij u of hij dit jaar niet te veel verdiend zal hebben ‘voor zijn pensioen’. Hoe kijkt u dat na en hoe past u er eventueel nog een mouw aan?


BANK - INVESTERINGSKREDIET - 29.09.2010

De Bazel III-normen zijn ook voor ú van belang…

Midden september was er heel wat te doen rond de nieuwe Bazel-normen. Hoewel deze normen in eerste instantie voor uw bank bedoeld zijn, zijn ze wel degelijk ook voor ú van belang. Hoe speelt u daar straks op in?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 29.09.2010

Kunt u op het einde nog snel een afschrijving boeken?

U wenst nog een investering te doen vóór het einde van het jaar, maar het is evenwel niet zeker dat uw aankoop nog geleverd kan worden dit jaar. Kunt u die investering in het voorkomende geval dan al fiscaal inbrengen?


FACTUUR - KORTING-CONTANT - 29.09.2010

Snelle betalers belonen of late betalers bestraffen?

Omdat uw facturen eerder te laat dan te vroeg betaald worden, denkt u eraan om uw klanten enigszins te ‘responsabiliseren’. Maakt het dan een verschil of u snelle betalers een korting geeft dan wel late betalers een toeslag aanrekent?


BANK - VARIA - 29.09.2010

Een telefoontje van ‘uw bank’…

Heel wat collega’s werden de laatste weken gecontacteerd door oplichters die zogezegd belden namens hun bank. Haakt u de telefoon in als uw bank belt?


FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 29.09.2010

Verhuren aan iemand die dicht bij het werk wil wonen?

Uw huurder heeft een appartement van u privé gehuurd zodat hij dichter bij zijn werk kan wonen. Nu brengt uw huurder dat huurgeld in als beroepskosten... Bent u daar als verhuurder de dupe van en wordt u dus zwaarder belast?


FISCAAL - LENING - 29.09.2010

Herfinancier fiscaal zo optimaal mogelijk!


FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 29.09.2010

Wat met de herkwalificatie bij een gemeubelde verhuur?

Naast een privékantoorruimte verhuurt u ook de meubels voor het kantoor aan uw vennootschap. Telt dan de fameuze 60/40-verdeling ook voor de berekening van de herkwalificatie van huur in beroepsinkomsten of niet?


WONINGHUUR - INDEXERING - 29.09.2010

Ja maar, dat is de tweede keer dat u indexeert dit jaar... !

Sinds een aantal jaren verhuurt u een appartement, maar door omstandigheden heeft u de huurprijs nog nooit geïndexeerd. Kunt u dat dan nu alsnog doen én vervolgens op de normale datum nog eens, ook al volgt die kort daarop?


VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 29.09.2010

Kunt u verkopen aan een vennootschap in oprichting?

Een vennootschap in oprichting wil een koop- of huurovereenkomst aangaan. Kan dat in feite wel en hoe pakt u dat aan? Wat als de vennootschap nadien niet of te laat opgericht wordt?


UW RAADSMAN - HUURRECHT - 29.09.2010

Moet u de plaatsbeschrijving laten registreren?

Bij de aanvang van een huurovereenkomst wordt er in de regel een plaatsbeschrijving opgesteld. Een discussiepunt is dan nogal eens of die beschrijving nadien al dan niet mee geregistreerd moet worden. Hoe zit dat precies in elkaar?


VLAAMS GEWEST - OVAM - 29.09.2010

Een compromis zonder bodemattest is waardeloos…

Onlangs stelde het Hof van cassatie dat een koper steeds onder de koop uit kan als er bij het tekenen van het compromis geen bodemattest beschikbaar was. Daarom stelt ook een ‘klassiek’ aankoopbod niet veel (meer) voor…


BRUSSELS GEWEST - VARIA - 29.09.2010

Ook Brusselse cv-ketels af te stellen...

Sinds kort heeft Brussel een reglementering rond regelmatig onderhoud en eenmalig nazicht van cv-ketels. Vanaf 01.01.2011 wijzigt er het één en ander.


GROEPSVERZEKERING - 24.09.2010

Is de 4,4% premietaks nu aftrekbaar of niet?


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.09.2010

Slimmer worden is niet (altijd) aftrekbaar...


STANDPUNT RECHTER - BETWISTINGEN - 24.09.2010

Kunnen ze de antimisbruikbepaling nu toch toepassen?

De rechtspraak over de zgn. antimisbruikbepaling was de laatste jaren bijna altijd negatief voor de fiscus. Uit een recent arrest van het Hof van cassatie blijkt echter dat de ‘papieren tijger’ soms toch nog kan bijten...


STANDPUNT RECHTER - BTW - 24.09.2010

De BTW volledig recupereren bij een vruchtgebruik?

U wilt een nieuwbouw op een grond die van u privé is, laten financieren door uw vennootschap. Kunt u daarbij met een vruchtgebruikconstructie werken en toch alle BTW op de oprichtingskosten recupereren? Een recent arrest licht toe.


BEROEPSKOSTEN - VOORZIENING - 24.09.2010

Uw ‘voorzieningen’ elk jaar opnieuw verantwoorden?

U heeft bv. vorig jaar een zgn. voorziening aangelegd voor kosten die u pas over vijf jaar plant te maken. U heeft m.a.w. ‘preventief’ 1/5 van die kosten afgetrokken. Kunt u voor die kosten dit jaar gewoon opnieuw hetzelfde bedrag aftrekken?


VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 24.09.2010

Heeft het zin om uw boekjaar te verlengen?

Begin 2011 zal uw vennootschap een belangrijke investering doen, die u helaas niet kunt vervroegen naar 2010 om uw winst wat te drukken. Kunt u echter niet hetzelfde bereiken door uw boekjaar te verlengen? Hoe zit dat precies?


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 24.09.2010

Grotere premie groepsverzekering voor vijf extra jaren?

U heeft een groepsverzekeringscontract dat afloopt op uw 65ste, maar nu wilt u bv. op uw 60ste al stoppen en toch een zo groot mogelijk extralegaal pensioenkapitaal opbouwen. Hoe haalt u het onderste uit de kan?


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 24.09.2010

Wat is het doel van uw uitgave... ?

U plant vóór het jaareinde nog een serieuze uitgave om zo uw winst van 2010 te drukken. Hoe bent u er zeker van dat die uitgave wel degelijk als een kost en niet als een investering beschouwd zal worden? Een recent vonnis verduidelijkt...


CONTROLE & GESCHILLEN - 24.09.2010

Bezwaar indienen via e-mail?

De eerste aanslagen zijn verstuurd, binnenkort krijgt u dus wellicht uw ‘afrekening’. Als u het daarmee oneens bent, kunt u dan via e-mail bezwaar indienen?


WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 23.09.2010

Maak uw YouTube-kanaal sociaal


ONTSPANNING - MUZIEK - 23.09.2010

iTunes 10: moet u upgraden?


NASLAGWERKEN - LANDEN & STEDEN - 23.09.2010

Zakendoen in het buitenland

Exporteert u, overweegt u om een filiaal over de grens te openen of doet u zaken met buitenlandse partners? Waar vindt u dan onmisbare landeninfo en allerlei andere handige info (lokale tijd, nieuws, valuta omzetten, …)?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.09.2010

Websites maken volgens Microsoft

Vroeger werden websites (privé, maar ook professioneel) vaak met Frontpage gemaakt, wat niet altijd een goed resultaat gaf. Microsoft heeft nu niet minder dan drie webeditors, waarvan twee gratis. Welke zijn de moeite waard?


ONTSPANNING - MUZIEK - 23.09.2010

Luister goed: enkele nieuwe muziekdiensten

Internet is een ideaal medium om muziek te beluisteren en te ontdekken. Hoewel de meesten hiervoor automatisch teruggrijpen naar iTunes, duiken er ge­regeld originele diensten op. Wij testten enkele nieuwe spelers.


BEVEILIGING - PRIVACY - 23.09.2010

Wie zat er aan mijn pc?

Zitten bv. familieleden of kamergenoten weleens aan uw pc zonder dat u het weet? Vaak is dit onschuldig: men wil even snel iets bekijken of doen. Soms is het misschien minder onschuldig. Hoe controleert u of uw pc gebruikt werd?


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 23.09.2010

Hoe automatiseert u taken?

Time is money en toch spenderen we dagelijks heel wat tijd aan repetitieve taken: dezelfde handelingen uitvoeren, dezelfde tekst intikken, … Met deze tools kan het efficiënter.


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 23.09.2010

Harde schijf ineens vol! Wat nu?

U heeft een recente computer, maar merkt dat de harde schijf om onverklaarbare redenen bijna vol is. Hoe komt dat, hoe lost u het op en wat kunt u doen om dit te voorkomen?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 23.09.2010

Takenbeheer op elk niveau

Taken toewijzen, opvolgen en beheren kan op verschillende niveaus. Wij testten voor u enkele interessante takenplanners uit, al naargelang van uw behoeften.


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.09.2010

Uw adresboeken bijeenbrengen

U heeft een lijst met contactpersonen in uw e-mailapplicatie, maar ook bij Facebook of andere sociale netwerken. Hoe wisselt u informatie uit tussen deze adresboeken?


ZOEKEN - INTERNET - 23.09.2010

Zoeken naar wat er nu gebeurt

Steeds meer internetgebruikers willen het direct weten als er iets belangrijks gebeurt. Speciale zoeksites richten zich op dergelijk ‘real­time nieuws’, maar ook de vertrouwde zoekmotoren doen hieraan mee...


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 23.09.2010

Microsoft Office: nu eindelijk ook online

Online Office-suites zoals Google Documenten bestaan al langer. Microsoft heeft nu eindelijk een eerste, definitieve versie van Office Online uitgebracht. Wat heeft deze gratis online kantoorsuite precies te bieden?


OVERHEID - OVERHEIDSDIENSTEN - 23.09.2010

E-government anno 2010

E-government is de verzamelnaam voor alle online overheidsinitiatieven. Dit zijn enkele nieuwigheden...


GOED OM TE WETEN - TAK 21 - 21.09.2010

Ook uw Tak 21 beschermd!


GOED OM TE WETEN - BANK - 21.09.2010

Een ‘slapende’ rekening online zoeken?


BRANDVERZEKERING - 21.09.2010

Een brand op kot... wordt die thuis verzekerd?

Stel, uw zoon of dochter gaat weldra op kot om aan de unief te studeren. Wist u al dat het kot (en de inboedel ervan) in principe door uw brandpolis verzekerd wordt? Toch moet u opletten voor een paar addertjes onder het gras...


PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 21.09.2010

Gesplitste aankoop met beding van aanwas

Bij een zgn. gesplitste aankoop betalen de kinderen de blote eigendom en de ouders het vruchtgebruik. Hoe wordt die verhouding in feite bepaald? Waarom is een aanwas van vruchtgebruik bij de langstlevende aan te raden?


FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 21.09.2010

Alleen geleend en toch twee keer de ‘woonbonus’?

Onlangs bevestigde de minister dat ook uw partner mogelijk recht heeft op de ‘woonbonus’ als u voorheen als alleenstaande een lening sloot voor die woning. Wanneer kan dat het geval zijn en waarop moet u letten?


ONROEREND GOED - MEDE-EIGENDOM - 21.09.2010

Moet u nu naar de notaris lopen n.a.v. de nieuwe wet?

Door de nieuwe Wet op de mede-eigendom zijn de statuten van het appartementsgebouw waarin uw praktijk zich bevindt sinds kort misschien verouderd. Hoe brengt u dat in orde? Wat moet er concreet gebeuren?


GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 21.09.2010

Wanneer begint de driedagentermijn te lopen?

Stel, een conflict met het ziekenhuis sleept al maanden aan en toch beslist men om u af te zetten om dringende reden, zonder het advies van de MR te vragen. Is dat niet in strijd met de driedagentermijn? Het Hof van cassatie licht toe...


RIZIV - ERELOON - 21.09.2010

Betaalt het ziekenfonds voor een sportongeval?

Een patiënt blesseert zijn enkel bij een sportwedstrijd en komt bij u voor de ­eerste diagnose en/of zorgen. Mag u die prestatie aanrekenen aan de ­ziekteverzekering (getuigschrift opmaken) of is dat niet toegestaan voor sport­ongevallen?


ZIEKENFONDS - GMD - 21.09.2010

Gmd-verlenging in uw BVBA gestort?

Deze maand storten de ziekenfondsen de gmd-verlengingen van 2009. Als u een BVBA heeft, hoe vermijdt u dan dat er fiscale heibel kan ontstaan?


BUROTICA - INTERNET - 21.09.2010

Internet via het stopcontact


SCHENKING - VARIA - 21.09.2010

Gaat de last over op de (klein)kinderen?


BELEGGEN - VARIA - 21.09.2010

Kan uw tracker failliet gaan?

Omdat trackers lage aankoop- en beheerskosten hebben, zijn ze populair als belegging in o.m. aandelen en obligaties. Hoe veilig is de tracker als de uitgever ervan failliet zou gaan? Krijgt u de aandelen die erin zitten dan terug?


ADVIESHOEK - SUCCESSIE - 21.09.2010

Een keuzebeding: moet het van twee kanten komen?

Een keuzebeding is heel populair omdat het aan de langstlevende echtgenoot de kans geeft om een praktische en fiscaalvriendelijke keuze te maken. Kan een dergelijk keuzebeding ook eenzijdig zijn? Wanneer is dat aangewezen?


VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 21.09.2010

Premie polis gewaarborgd inkomen: altijd aftrekbaar?

Een recente circulaire licht toe hoe het zit met de aftrekbaarheid van de premies wanneer uw vennootschap de premie van uw polis gewaarborgd inkomen betaalt. Hoe zit dat indien u niet in vennootschap zit? Wijzigt er dan iets?


BELASTINGEN - 21.09.2010

Uw controleur, de almachtige?

Door een recente wetswijziging werden de bevoegdheden van de fiscus tijdens een controle gevoelig uitgebreid. Wat is er precies veranderd?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 21.09.2010

Kunt u uw rondjes in de kantine fiscaal inbrengen?

De sportcompetities zijn gestart en zoals ieder jaar kan de lokale sportclub op uw steun rekenen. Hoe zit dat echter als u regelmatig uw gezicht laat zien en een rondje trakteert in de kantine? Kunt u die uitgaven fiscaal inbrengen?


RECHT - (VER)BOUWEN - 21.09.2010

Hoe controleert u of u een inhouding moet doen?

Indien u werken aan uw kantoor laat verrichten door een aannemer, is het van belang dat u vóór de betaling nagaat of deze aannemer geen fiscale of sociale schulden heeft. Hoe pakt u dit concreet aan?


FACTUUR - VARIA - 16.09.2010

Wat te doen als uw klant overlijdt?

U hoort dat uw klant overleden is op een moment waarop u bij hem bezig was en/of er nog het één en ander te factureren was. Wat doet u in zo’n geval? Moet u dan stoppen met werken? Hoe zorgt u ervoor dat uw factuur betaald wordt?


PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 16.09.2010

Mag u dan niet zelf beslissen wie in looncategorie I zit?

De sociale inspectie doet er de laatste tijd tijdens controles moeilijk over als een werknemer meer dan negen maanden in dienst is en nog steeds als ‘­ongeschoolde’ betaald wordt. Hoe vermijdt u discussies op dat vlak?


ONROEREND GOED - HUUR - 16.09.2010

Huurschade te betalen, ook zonder plaatsbeschrijving?

Op het einde van een huur is er vaak discussie over de zgn. huurschade. Of u die als huurder moet vergoeden, hangt af van wanneer uw huurcontract dateert. Hoe zit dat precies? Is er dan niet altijd een plaatsbeschrijving nodig?


LASTIGE KLANTEN - DESKUNDIGE - 16.09.2010

Uw klant haalt er zijn expert bij…

De werken bij een klant schieten goed op. Plots meldt hij echter dat hij een expert gevraagd heeft om het één en ander na te kijken. Mag uw klant zomaar op eigen houtje een expert aanstellen? Hoe reageert u daarop?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - 16.09.2010

Factuur niet geprotesteerd en toch uw geld niet krijgen?

Een collega had zijn werken gefactureerd aan een firma. De factuur werd niet geprotesteerd. Uw collega dacht die factuur dus vlot geïnd te krijgen, maar werd wandelen gestuurd door de rechter. Wat is er voor u van belang?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 16.09.2010

Wie betaalt er of trekt er terug, u of uw (bijna-)ex?

De eerste aanslagbiljetten van 2009 zijn inmiddels verstuurd, zo berichtten de media onlangs. Hoe zit het wanneer u sinds vorig jaar feitelijk gescheiden bent? Hoeveel krijgt ieder dan terug? Moet u misschien alles bijbetalen?


FISCAAL - 16.09.2010

Nog snel een ‘jeep’ vóór Kerstmis?

Om nog kosten te maken vóór het einde van het jaar, wilt u een nieuwe auto kopen. “Neem een jeep”, zei een collega, “dat is beter op fiscaal vlak.” Correct?


ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING - 16.09.2010

Arbeidsongevallen en werken in opdracht

Als u (in onderaanneming) werken uitvoert voor een ander bedrijf, moet u op­letten dat u niet zelf opdraait voor de kosten van een arbeidsongeval dat uw personeel overkomt. Waarover gaat het? Wat kunt u concreet doen?


AANWERVEN - INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING - 16.09.2010

Na de IBO een contract van bepaalde duur geven?

Dankzij een recente maatregel van de Vlaamse overheid (die geldt tot eind 2010) mag het contract dat volgt op een IBO ook van bepaalde duur (van min. één jaar) zijn. Is het echter wel verstandig om een contract van bepaalde duur te geven?


OPLEIDING - SCHOLINGSBEDING - 16.09.2010

Moet uw werknemer een scholingsbeding tekenen?

Stel, een werknemer zal een dure opleiding volgen en u wilt dat hij daarvoor een zgn. scholingsbeding ondertekent. Hij weigert echter in te gaan op uw vraag. Heeft hij het recht om dat te weigeren of gaat het dan om zgn. insubordinatie?


LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 16.09.2010

De staat betaalt uw opslag: tijd voor actie!

Als een groot deel van uw personeel met de trein naar het werk komt, kan het interessant zijn om nu een zgn. derdebetalersovereenkomst (die begint op 1 januari 2011) aan te gaan met de NMBS. Wat kunt u daarmee bereiken?


ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 16.09.2010

Hoe gaat u te werk om vrij te stellen van prestaties?

Stel, u zegt een werknemer op, maar u wilt niet dat hij de opzegtermijn komt presteren. Daarom voegt u aan de opzegbrief een brief toe waarin u hem vrijstelt van prestaties, zoals men dat noemt. Is dat echter wel de goede aanpak?


ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 16.09.2010

Wie heeft er een leidinggevende of vertrouwensfunctie?

Een werknemer die een zgn. leidinggevende functie of vertrouwensfunctie uitoefent, is niet onderworpen aan de regels (en de beperkingen) inzake overuren. Wanneer heeft iemand zo’n functie? Het Hof van cassatie licht toe...


ONKOSTENVERGOEDINGEN - 16.09.2010

Welke forfaits aanvaardt de RSZ?

De RSZ heeft zopas een lijst gepubliceerd met concrete bedragen van kostenforfaits die men aanvaardbaar acht. Wat kunt u aanvangen met deze lijst?


ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 15.09.2010

In welke taal vergadert u?

Tijdens de laatste jaarvergadering was er discussie over de taal waarin de notulen opgemaakt moesten worden? Hoe zit het daar nu in feite mee?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - KAPITAAL - 15.09.2010

RV betalen op een kapitaalvermindering, kan dat wel?

Aangezien een kapitaalvermindering in principe belastingvrij is, is dit een fiscaal interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. Hoe komt het dan dat een collega daar onlangs toch roerende voorheffing op moest betalen?


KAPITAAL - INBRENG - 15.09.2010

Winstbewijzen in ruil voor vers geld?

Zit u in een NV, dan kunt u in ruil voor vers geld zgn. winstbewijzen geven, in plaats van dat geld te lenen of te laten inbrengen als kapitaal. Wat is daarvan het voordeel en hoe begint u er praktisch aan?


DOORREKENEN VAN KOSTEN - VARIA - 15.09.2010

Een zeiljacht, mobilhome, ... via uw BVBA: ja en?

In een vorig advies hadden we het al kort even over het mogelijke fiscale risico van zo’n aankoop via uw vennootschap én over de wijze waarop u dat kunt vermijden. We kregen er heel wat vragen over, dus komen we er even op terug...


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 15.09.2010

Kiezen tussen vruchtgebruik en onverdeeldheid?

Koopt u samen met uw vennootschap een woning via een vruchtgebruik­constructie, dan heeft dat zoals u weet heel wat voordelen. Nochtans kan een aankoop in onverdeeldheid soms een goed alternatief zijn. Waarover gaat het?


JAARREKENING - INHOUD - 15.09.2010

Een jaarrekening ’lezen’: waarnaar moet u (niet) kijken?

De meeste jaarrekeningen zijn inmiddels neergelegd en kunt u dus desgewenst opvragen om te kijken hoe uw klanten en/of leveranciers de crisis beleefd hebben. Hoe ‘leest’ u zo’n jaarrekening echter en waarop moet u letten?


KORT & KRACHTIG - 15.09.2010

Uiterst interessant om te weten...


REKENING-COURANT - 15.09.2010

Fiscus opnieuw teruggefloten!

Interesten zijn fiscaal gelijk aan dividenden in de mate waarin bepaalde grenzen overschreden zijn. Dat telt niet altijd zei cassatie onlangs opnieuw!


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 15.09.2010

Te veel ecocheques gegeven in 2010?


HANDELSHUUR - CONTRACT - 15.09.2010

De hoofdhuurder muist ervanonder…

U zit als onderhuurder in een handelspand. Nu hoort u echter dat de hoofdhuurder - van wie u dus huurt - zijn handelshuurcontract wil stopzetten. Wat gebeurt er met uw handelshuur? Cassatie verduidelijkte het één en ander…


PERSONEEL - AANWERVEN - 15.09.2010

Nu nog soepeler goedkoop aanwerven via een IBO…

De individuele beroepsopleiding (IBO) was al een goedkope manier om mensen aan te werven en in te werken. Sinds kort is het één en ander versoepeld en is zo’n IBO dus nog interessanter, zo meldt de VDAB. Klopt dat echter wel?


RECHT - HANDELSNAAM - 15.09.2010

Uw handelsnaam of logo als merk beschermen?

U wilt vermijden dat morgen iemand uw handelsnaam en/of logo kopieert. Klopt het dat u dat het best doet door ze als ‘merk’ te laten beschermen? Hoe zit dat? Een recente uitspraak van het Benelux-Bureau werpt daar een nieuw licht op...


RECHT - FACTUUR - 15.09.2010

Daarop reageer ik niet meer...

Een collega reageerde niet op een onterechte klacht van een leverancier. Geen probleem, besliste de rechter onlangs. Kan het dan voortaan geen kwaad meer als u niet meteen reageert wanneer u ergens niet akkoord mee gaat?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 15.09.2010

Snel uw brievenbus dichtplakken... ?

De eerste afrekeningen zijn inmiddels verstuurd door de fiscus en binnenkort volgen er nog heel wat. Is dat ook voor u goed nieuws of net niet?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 14.09.2010

Indien beroepsmatig, dan aftrekbaar...


FACTUUR - BETALINGSTERMIJN - 14.09.2010

Een wissel met aval van uw bank, beste klant…

De afgelopen maanden werd er een recordaantal faillissementen ­genoteerd, berichtten de media onlangs. Hoe dekt u zich in wanneer een klant een order plaatst, maar uw factuur met uitstel wil betalen? Biedt een zgn. ­wissel ­soelaas?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 14.09.2010

Hoe kunt u een (bijkomende) controle vermijden?

Door de crisis is de staatskas bijna leeg en zal de overheid op zoek moeten gaan naar inkomsten. Betere, gerichte controles zouden hierbij kunnen helpen. Krijgt u vanaf nu elk jaar een controle? Hoe blijft u uit het zgn. datamining-vizier?


RECHT - VARIA - 14.09.2010

Zet gerust ook uw verplichtingen even ‘in wacht’…

Als uw klant of uw leverancier zijn verplichtingen niet nakomt, dan hoeft u dat ook niet te doen, zo bevestigde het Hof van cassatie nog niet zo lang geleden. De rechter gaf daarbij aan wat er in zo’n geval van belang is…


AUTO - FISCALE AFTREK - 14.09.2010

Twee auto’s op de zaak: wat doet u fiscaal het best?

Autokosten zijn in principe maar voor 75% aftrekbaar in een eenmanszaak en de BTW is voor maximaal 50% te recupereren. Wat doet u nu het best als u twee auto’s heeft: de ene zoveel mogelijk inbrengen en de andere minder of net niet?


WONINGHUUR - WAARBORG - 14.09.2010

Mag het ook nog anders?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 14.09.2010

Huur om te zetten in vruchtgebruik?


FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 14.09.2010

Kunt u beroepsgebruik door uw huurder vermijden?

Uw huurder aan wie u privé een appartement verhuurt, blijkt dat beroepsmatig te gebruiken en bijgevolg wordt u nu zwaarder belast. Hoe anticipeert u het best op zo’n onaangename fiscale verrassing en waarop moet u letten?


VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 14.09.2010

Een (schijn)zelfstandige medewerkster?

Uw collega-vastgoedmakelaar sloot een contract voor zelfstandige samen­werking met één van zijn medewerksters. Nadien beweert ze echter dat ze als bediende aan de slag was. Kan dat dan zomaar?


FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 14.09.2010

De effectieve huur als privé belastbaar voordeel?

U wilt via uw vennootschap een appartement huren als privéwoonst. De verhuurder stelt echter voor dat u het privé huurt en het dan doorrekent aan uw vennootschap. Voor u zou dat hetzelfde zijn, maar voor hem veel beter. Juist?