EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.09.2010

Websites maken volgens Microsoft

Vroeger werden websites (privé, maar ook professioneel) vaak met Frontpage gemaakt, wat niet altijd een goed resultaat gaf. Microsoft heeft nu niet minder dan drie webeditors, waarvan twee gratis. Welke zijn de moeite waard?

Te betalen: Expression Web

De rechtstreekse vervanger van het intussen gedateerde Frontpage is Expression Web (http://www.microsoft.com/expression/products/Web_Overview.aspx). Daarvan verscheen onlangs de vierde versie. Expression Web is nog een echte wysiwyg- (what you see is what you get-)html-editor zoals Frontpage, met als grote verschil dat de gegenereerde code nu wel netjes aan alle web­standaarden voldoet. De nieuwste versie bevat bovendien heel wat extraatjes, zoals de mogelijk­­heid om css-lay-outs te maken en ondersteuning voor asp.net, asp, php, Flash, Javascript, enz. Daarnaast krijgt u ook Search Engine Optimisation (SEO-)tips en kunt u uw websites rechtstreeks via ftp publiceren. In tegenstelling tot Frontpage maakt Expression Web geen deel meer uit van Office, zodat u € 190 of € 100 (upgrade) moet neertellen. Er bestaat wel een demo (60 dagen). Gelukkig heeft Microsoft ook een paar gratis alternatieven.

Gratis: Visual Web Developer

Visual Web Developer (http://www.microsoft.com/express/Web/) is het gratis ‘broertje’ van Expression Web. De laatste versie (2010) maakt deel uit van de gratis Visual Studio 2010-suite voor beginnende ontwikkelaars en bevat ook een gratis database (SQL Server 2008 Express Edition), zodat u sites met achterliggende databanken kunt bouwen. Let op! U heeft dan wel een Windows-server met SQL Server nodig bij uw webhostingfirma en die is duur. Visual Web Developer is dus meer voor echte ‘developers’, maar toch kunt u de tool perfect gebruiken om ‘gewone’ webpagina’s en -sites te bouwen. De wysiwyg-functies (onder de tab Design) zijn uitstekend en kunnen zich meten met die van Expression Web. Tip. Wilt u niet vanaf nul beginnen, probeer dan de ingebouwde Starter kits. Die zijn ook ideaal om bij te leren over de beschikbare technologieën.

Ook gratis: WebMatrix

Onlangs lanceerde Microsoft ook WebMatrix (http://www.microsoft.com/web/webmatrix/), niet te verwarren met Web Matrix van 2004 (een programma dat niet meer bestaat). WebMatrix is volledig nieuw ontwikkeld en gebruikt het ‘lint’, net zoals in Office 2007 en Office 2010. WebMatrix is voor­al bedoeld voor de beginnende webprogrammeur. Het bevat wel geen wysiwyg-‘engine’. U moet dus uw pagina’s in html schrijven of in php, asp of asp.net. Dat is echter niet zo moeilijk, want WebMatrix bevat een toolbox vol ‘elementen’ die u naar de webpagina sleept zodat de juiste html-code direct verschijnt. Dit werkt bv. met formulieren, knoppen, enz.

Uniek aan WebMatrix is de ingebouwde SQL­ Server Compact Edition. Dit is een gebruiks­vriende­lijke database die u in uw websites kunt gebruiken, bv. voor een webshop of om gemakkelijk met meerdere talen te kunnen werken. Met deze Compact Edition van de database moet er op de webserver helemaal geen exemplaar van SQL Server geïnstalleerd zijn. WebMatrix zet de database namelijk om in een gewoon bestand, dat u naar elke webserver kunt uploaden, zelfs naar de gratis website van uw provider.

Tip. WebMatrix bevat ook een ingebouwde web­server waarmee u alle pagina’s lokaal op uw pc kunt uittesten, zonder dat u zelf instellingen moet aanpassen of een server moet configureren! Tot slot zijn de Web galleries interessant, waarmee u met één muisklik een echte cms of blog aanmaakt (zoals WordPress, phpBB of Drupal).

Wilt u alle comfort van het vroegere Frontpage, dan moet u Expression Web (€ 190) aankopen. Visual Web Developer biedt ook een goede, gratis wysiwyg-editor. WebMatrix (ook gratis) is interessant als u zelf graag met code werkt of gemakkelijk een database aan uw site wilt verbinden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878