Alle domeinen

2010 - Oktober

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 27.10.2010

Muntdiversificatie: (on)zin?

Veel obligatiebeleggers menen dat muntspreiding essentieel is om een goed resultaat te behalen met een obligatie­portefeuille. Klopt deze stelling wel?

SUCCESSIERECHTEN - BEHOUD CONTROLE - 27.10.2010

Geen successierechten, wél controle!

U wilt uw vennootschap nu al overlaten aan uw kinderen (die u zullen opvolgen) om te vermijden dat zij bij uw overlijden successierechten zullen betalen op wat u in uw leven opgebouwd heeft. U wilt echter ook nog de nodige controle behouden over uw bedrijf, tot u de tijd rijp acht om uw bedrijf volledig los te laten. Dat kan via een zgn. maatschap. Hoe werkt dit ‘controlevehikel’ en hoeveel kost het u?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 27.10.2010

Goedkoop pand uit uw vennootschap halen?

U wilt een pand dat in uw vennootschap zit naar u privé halen zonder dat de fiscale kostprijs daarvan te hoog oploopt. Één van de mogelijkheden daartoe is dat uw vennootschap de blote eigendom van het pand inbrengt in een andere vennootschap en dat u daarna zelf de blote eigendom privé overkoopt van die vennootschap. Hoe zit dat precies en welke fiscale voordelen zijn eraan verbonden?

VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 27.10.2010

U wordt voortaan beter geïnformeerd!

De laatste jaren is er in de vastgoedwereld een tendens om de koper vooraf zo volledig mogelijk te informeren (bv. het energieprestatiecertificaat). Sinds 1 september 2010 voorziet ook de nieuwe Wet op de mede-eigendom een extra verplichting voor de verkoper om bijkomende informatie te geven aan de kandidaat-koper van een appartement. Welke informatie zal u als kandidaat-koper voortaan krijgen?

BELEGGEN - AANDELEN - 27.10.2010

Opnieuw beleggen in de banksector?

De financiële markten lijken langzaam maar zeker wat meer tot rust te komen. Of het ergste beursleed inmiddels geleden is voor deze sector, kan men nooit voor­spellen. Wat echter wel zeker is, is dat de meeste aandelen uit de bank- en verzekerings­sector goedkoop staan. Is het intussen opnieuw interessant om in deze sector te beleggen?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 27.10.2010

Meer ‘goedkope’ interest op uw RC!

U verkoopt bv. een privépand aan uw vennootschap en u boekt de prijs op uw rekening-courant (RC) zodat u er, in afwachting dat uw vennootschap kan be­talen, fiscaal gezien interessante interesten op kunt vragen. Is er dan geen gevaar op herkwalificatie in fiscaal gezien veel duurdere dividenden? Het Hof van cassatie heeft daarover recentelijk twee zeer interessante uitspraken gedaan...

AANDEELHOUDERS - STEMRECHT - 27.10.2010

Heeft een werkende vennoot meer te zeggen?

U bent met twee vennoten in uw BVBA. De ene is zaakvoerder, de andere louter vennoot. Heeft de werkende vennoot dan niet méér te zeggen?

FINANCIEEL - LENING - 27.10.2010

Binnenkort ook een win-winlening voor uw BVBA?

De nieuwe regels rond de Vlaamse win-winlening worden weldra goedgekeurd. Niet alleen starters kunnen daardoor goedkoop geld lenen. Kunt u binnenkort dan geld lenen aan uw vennootschap en daar fiscaal uw voordeel mee doen?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 27.10.2010

Onbezoldigd volgens de statuten en toch vergoed?

In de statuten van uw vennootschap staat dat u als zaakvoerder/bestuurder onbezoldigd bent... U zou nu echter toch een loon willen opnemen. Kan dat dan zomaar of moet u toch het best met een aantal zaken rekening houden?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 27.10.2010

Niets gekregen en toch belastbaar?

In plaats van u te laten belasten op de zgn. debetinteresten voor uw voordeel gratis lening, laat u die interesten bijboeken op uw RC. Klopt het dat die interesten een inkomen zijn voor uw vennootschap? Zij heeft toch niets ontvangen...

DAGELIJKS BESTUUR - FORMALITEITEN - 27.10.2010

De raad van bestuur in een NV, niet zo vrijblijvend!

In een NV zijn er niet alleen bestuurders in plaats van zaakvoerders, maar is er ook een zgn. raad van bestuur. Wat is zijn taak precies en zijn er bepaalde spelregels die ter zake gevolgd moeten worden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 27.10.2010

Privé de optie (laten) lichten, altijd belastbaar?

Naar verluidt doet de fiscus opnieuw moeilijk over een vermeend belastbaar voordeel indien een auto van de vennootschap op het einde van het lease­contract privé gekocht wordt. Is dat altijd terecht en hoe verweert u zich?

KORT & KRACHTIG - 27.10.2010

Uiterst interessant om te weten...


TANTIÈME - VARIA - 27.10.2010

Een tussentijds tantième?

Een tussentijds dividend opnemen kan perfect, maar kan dat ook met een tantième en is dat in het voor­komende geval zinvol of doet u het beter anders?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEKELIJKSE RUSTDAG - 27.10.2010

Een krantenwinkel mag toch altijd open zijn?


RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 27.10.2010

Wie betaalt de rekening?

Een abonnee vroeg ons of een hand- of bankgift ook kan aan iemand anders dan de kinderen (die dus geen erfgenaam is) en wie er dan opdraait voor de successierechten als de schenker binnen de drie jaar overlijdt. Even kijken...

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 27.10.2010

Wie werkt er bij u tijdens de avondshopping?

Onlangs was er heisa rond het inzetten van personeel tijdens de avondshopping in Gent. De vakbonden beweerden dat alle winkeliers de regels aan hun laars lapten. U kunt dat echter perfect regelen. Wat is er daarbij van belang?

RECHT - BETALING - 27.10.2010

Betaald of nog niet betaald, dat is de vraag…

Over de vraag of er al dan niet al betaald werd, ontstaan er nogal eens discussies. Een tijdje geleden kwam zo’n discussie ‘tussen handelaars’ voor de rechter. Het Hof van beroep gaf duidelijk aan waar het er in zo’n geval op aankomt...

FISCAAL - CONTROLE - 27.10.2010

“Uw reservatieboek”, vraagt de controleur…

De fiscus vraagt u tijdens een controle om uw reservatieboek te tonen. Hoezo, bent u dan verplicht om met zo’n reservatieboek te werken en moet u dat dan ook nog voorleggen aan uw controleur? Een recent vonnis licht toe…

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 27.10.2010

Hernieuwing aanvragen als de verhuurder overleden is

U hoort dat uw handelsverhuurder zopas overleden is. Moet u zich zorgen maken over uw handelshuurcontract of loopt dit gewoon verder? Aan wie moet u na zijn overlijden uw aanvraag tot huurhernieuwing richten?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 27.10.2010

Staat uw brandpolis op punt?

Als het op betalen aankomt, doen verzekeraars vaak moeilijk, zo ondervond een collega. Waarop let u als u beroepsmatig actief bent in uw privéwoning?

AUTO - LICHTE VRACHT - 27.10.2010

Hoe weet u zeker dat het een ‘fiscale’ lichte vracht is?

Aangezien een lichte vracht tal van fiscale voordelen heeft, worden voertuigen soms als lichte vracht verkocht terwijl ze voor de fiscus een ‘gewone’ auto blijken te zijn. Hoe weet u dan zeker dat het fiscaal gezien om een ‘lichte vracht’ gaat?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 27.10.2010

Iedereen ‘gelezen en goedgekeurd’ laten zetten?


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 27.10.2010

Is het een voorschot op de erfenis of niet?

U wilt een schenking doen aan uw zoon of dochter via een officiële schenking bij de notaris. Geldt zo’n schenking dan altijd als zgn. voorschot op de erfenis of net niet en waarom moet u daar speciaal op letten?

PERSONEEL - ONTSLAG - 27.10.2010

Een privéfeit als reden voor ontslag?

Onlangs kon u in de media volgen hoe drugsperikelen uit het privéleven van een politica leidden tot haar ontslag. Kunt u een werknemer ontslaan als u ontdekt dat hij buiten de werkuren zijn boekje te buiten gegaan is?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 27.10.2010

Alleen bij slechte betalers werkt De Post niet…

Het ‘klassieke verhaal’ bij slechte betalers is dat ze uw factuur niet ontvangen hebben. Waarom stuurt u beter niet zonder meer een kopie van uw factuur? Hoe krijgt u de rechter in het voorkomende geval sneller op uw hand?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 27.10.2010

Hoe een 50-plusser het voordeligst in dienst nemen?

Sinds 1 oktober 2010 moet u bij de aanwerving van een 50-plusser kiezen t­ussen de Vlaamse aanwervingspremie en het federale win-winplan. Welke maatregel kunt u wanneer toepassen en welke brengt u het meest op?

RECHT - VARIA - 27.10.2010

Uw transporteur in de fout, u mee de boot in?

Vrachtwagens en ladingverlies, het is nog net geen dagelijkse kost. Klopt het echter dat u als opdrachtgever ook aangesproken kunt worden als uw transporteur in de fout gaat? Hoe dekt u zich hiertegen in?

BTW - AFTREKBAARHEID - 27.10.2010

Houd opendeurdagen mét BTW-aftrek!

De aftrek van BTW op drank en hapjes blijft een discussiepunt, ook al is de rechtspraak in uw voordeel. Is er echt geen manier om die miserie te vermijden?

STANDPUNT RECHTER - VERLIEZEN - 25.10.2010

Kunt u de ‘overgenomen’ verliezen nog recupereren?

Neemt u een andere vennootschap over die zgn. overgedragen verliezen heeft en wijzigt u eveneens haar activiteit, dan zijn die verliezen in principe niet meer aftrekbaar. Een rechter had daar onlangs echter een frissere kijk op…

BEROEPSKOSTEN - 25.10.2010

zijn parkeerboetes aftrekbaar?


INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 25.10.2010

Gespreide taxatie en onroerend goed: ruime keuze!

Uw vennootschap heeft destijds een bouwgrond gekocht, er een pand op gebouwd en dat later met ‘winst’ verkocht. Kunt u dan die volledige meerwaarde gespreid laten belasten of het deel met betrekking tot de grond niet?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 25.10.2010

Niet opgenomen loon beter niet op uw RC zetten?

Uw vennootschap zit wat krap bij kas en u neemt dan ook de rest van het jaar uw loon niet op, maar u boekt het op uw RC. Een collega-zaakvoerder beweert echter dat u dat beter anders doet. Klopt dat?

ERVEN & SCHENKEN - HAND- & BANKGIFT - 25.10.2010

Schenk elk de helft en bespaar!

Ouders schenken meestal samen ‘gemeenschappelijke goederen’ aan hun kinderen. Voor de meeste roerende goederen kan dit via een hand- of bankgift. Fiscaal gezien is het nochtans interessanter dat elke ouder afzonderlijk schenkt...

BTW - BTW OP AUTO’S - 25.10.2010

Hoe het best afpingelen op uw nieuwe auto?

Het jaareinde is traditiegetrouw een goed moment om een nieuwe auto te kopen omdat veel dealers dan extra kortingen geven. Is zo’n extra korting trouwens te verkiezen boven een hogere overnameprijs voor uw oude auto?

ROERENDE VOORHEFFING - 25.10.2010

Nog snel even ‘cashen’?

De geruchten dat het tarief van de roerende voor­heffing (RV) fors verhoogd zal worden, worden alsmaar hardnekkiger. Kunt u daarop anticiperen?

VLAAMS GEWEST - 25.10.2010

Heeft u uw woonrecht al gedeclareerd?


VERKOOP - VARIA - 25.10.2010

Bij gesplitste eigendom ook een gesplitste verkoopprijs?

U krijgt de opdracht om een pand te verkopen waarvan de ouders het vrucht­gebruik bezitten en de kinderen de naakte eigendom. Moet u dan ergens ­speciaal op letten én vooral, gaat die ‘splitsing’ dan over de verkoopprijs?

FISCAAL - LENING - 25.10.2010

Uw hypothecaire lening op iets minder dan tien jaar?

Opdat uw woonkrediet fiscaal aftrekbaar zou zijn, moet de lening hypothecair zijn én minstens lopen op tien jaar. Hoe moet die tien jaar dan in feite berekend worden om geen problemen te hebben? Een recente circulaire licht toe...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 25.10.2010

Een beslissing nemen zonder samen te komen...

De vereniging van mede-eigenaars moet een bepaalde beslissing nemen, maar er is geen vergadering gepland. Is het in dat geval mogelijk om iets te beslissen zonder samen te komen? Wat zegt de nieuwe wet hierover?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 25.10.2010

Ketelstress in Brussel en elders in het land…

Recentelijk voerde het Brussels gewest eigen regels in rond het onderhoud en de ‘diagnose’ van cv-ketels. De contracten moeten dus aangepast worden en zorgen voor extra papierwerk, zoals in de andere gewesten. Even toelichten…

WONINGHUUR - WAARBORG - 25.10.2010

Gelukkig is er nog de huurwaarborg…

U wilt als verhuurder de huurwaarborg van uw huurder gebruiken om achter­stallig huurgeld mee te betalen. Kan dat wel en wat als de bank weigert om de rekening vrij te geven?

FISCAAL - WOONBONUS - 25.10.2010

Alleen geleend en toch twee keer de woonbonus?

Nog niet zolang geleden bevestigde de minister dat ook uw partner mogelijkerwijze recht heeft op de woonbonus ondanks het feit dat u voorheen als alleenstaande een lening aanging voor uw woning. Wanneer kan dat het geval zijn?

BTW - BOUWGROND - 25.10.2010

Welke datum is er van belang?

Binnenkort zal er bij nieuwbouw ook BTW betaald moeten worden op het grondaandeel. Recentelijk gaf de BTW aan welke datum doorslaggevend zal zijn...

ONTSPANNING - MUZIEK - 21.10.2010

Maak een wekker van iTunes


WEBDIENSTEN - VARIA - 21.10.2010

Neem uw voorzorgen met verkorte url’s


COMPUTER - MOBIEL - 21.10.2010

De iPad en de apps

De iPad blijkt een enorm succes te zijn: per kwartaal gaan er 4,5 miljoen stuks over de toonbank. Het toestel heeft een aantal beperkingen, maar een grote troef zijn de apps waarmee u de mogelijkheden uitbreidt. Hoe zit dat precies?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.10.2010

Wie stemt er voor?

Als ondernemer of zelfstandige moet u luisteren naar wat uw klanten u te vertellen hebben. Dat kan gemakkelijk via een online enquête. Wij testten voor u twee vernieuwde diensten uit: Flisti en Micropoll.

WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 21.10.2010

Actie en… JayCut!

Uw video’s monteren bij een online dienst verliep nooit zo snel als met software zoals Windows Live Movie Maker. Doet de onlangs vernieuwde webtool Jaycut het beter?


SOFTWARE - E-MAIL - 21.10.2010

Uw sociale contacten beheren met Outlook

Microsoft Outlook is bij uitstek bekend als een e-mailtoepassing voor zakelijk gebruik. Door bijkomend de Outlook Social Connector te installeren, kunt u ­echter ook uw sociale contacten in Outlook beheren.


SOFTWARE - VARIA - 21.10.2010

Windows Live Essentials, essentieel voor uw pc?

Windows Live Essentials is een verzameling van nuttige Microsoft-programma’s die vroeger meege­leverd werden met iedere Windows-installatie, maar nu niet meer. Wat heeft de nieuwste versie 2011 van dit gratis pakket te bieden?


SOFTWARE - BEVEILIGING - 21.10.2010

Gratis beveiligingstools van Norton

Norton associeert u met pakketten zoals Norton Antivirus en Norton Utilities. ­Uitstekende beveiligingssoftware, maar… niet gratis. Onlangs bracht Norton toch een aantal gratis tools uit. Zijn ze de moeite waard?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 21.10.2010

Demonstreer het op afstand

Soms wilt u een ontwerp van bv. een document of een plan via internet aan anderen kunnen tonen op uw eigen scherm. Wij gingen op zoek naar handige ‘desktop sharing’-webtools die u daarbij kunnen helpen.


E-MAIL - WEBMAIL - 21.10.2010

Hotmail Wave 4: wat is er nieuw?

Hotmail is geleidelijk aan een nieuwe versie - de zgn. Wave 4 - van haar populaire webmaildienst aan het uitrollen. Wat mag u ervan verwachten?


BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 21.10.2010

Wachtwoorden en meer: veilig… en overal

Heeft u ook tientallen verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen? Wilt u ook uw kredietkaartgegevens, bankrekeningnummers, enz. veilig opslaan? Hoe raadpleegt u deze gegevens op een veilige manier op andere ‘devices’?


ONTSPANNING - TELEVISIE - 21.10.2010

Uw pc… op tv!

Heeft u ook veel films op uw pc staan? In plaats van ze op uw computer te ­be­­kijken, kunt u ze ook op uw HD-televisie afspelen. Wat heeft u daar precies voor nodig en hoe doet u dit?


ONTSPANNING - BOEKEN - 21.10.2010

E-books: waar vinden en waar lezen?

De jaarlijkse Boekenbeurs staat weer voor de deur. Hoe staat het intussen met het aanbod van e-books?


BUROTICA - E-MAIL - 19.10.2010

Maak uzelf bekend via een vCard


BELEGGEN - FONDSEN - 19.10.2010

Wanneer betaalt u 25% op distributiefondsen?


BELEGGEN - SPAARBOEKJE - 19.10.2010

Hoe hard werkt het geld in uw vennootschap?

Op welke rekening kunt u het geld van uw vennootschap op dit moment het best plaatsen? Zijn er eigenlijk banken die ondernemingen toelaten op hun internetspaarrekeningen?


BELASTINGEN - AANSLAG - 19.10.2010

Wie betaalt er of trekt er terug, u of uw (bijna-)ex?

De eerste aanslagbiljetten van 2009 zijn inmiddels verstuurd, zo berichtten de media onlangs. Hoe zit het wanneer u sinds vorig jaar feitelijk gescheiden bent? Hoeveel krijgt ieder dan terug? Moet u misschien alles bijbetalen?


VASTGOED - VARIA - 19.10.2010

Tijdelijke controle op onroerend goed inbouwen?

U overweegt om een woning te kopen op naam van uw kind, maar u wilt wel nog 5 jaar de controle behouden. Voorbehoud van vruchtgebruik tot u sterft, vindt u té langlopend. Is werken met een ‘tijdelijk’ vruchtgebruik dan een alternatief?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 19.10.2010

Is de verdeelsleutel heilig... ?

U bent van plan om de buitenmuren van uw gemengd pand te herschilderen en dit omdat u uw gemengd pand aantrekkelijker wilt maken voor potentiële klanten. Betekent dit dan ook dat u meer schilderkosten kunt inbrengen?


BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 19.10.2010

Kunt u op het einde nog snel een afschrijving boeken?

U wenst nog een investering te doen vóór het einde van het jaar, maar het is evenwel niet zeker dat uw aankoop nog geleverd kan worden dit jaar. Kunt u die investering in het voorkomende geval dan al fiscaal inbrengen?


BELASTINGEN - CONTROLE - 19.10.2010

Uw beroepsgeheim en de uitgebreide bevoegdheden…

De bevoegdheden van de fiscus werden onlangs gevoelig uitgebreid. Hoe valt dit nu te rijmen met uw beroepsgeheim en wat indien u de fiscus ontvangt in uw privéruimtes om de werking van het kantoor niet te storen?


AUTOKOSTEN - 19.10.2010

Aftrek parkeerboete: is er iets nieuw?

Onlangs was er in de media enige heisa over het feit dat parkeerboetes fiscaal aftrekbaar zouden zijn. Was dat al niet voor een deel zo of is er iets gewijzigd?


GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 19.10.2010

Verlaagd BTW-tarief van 6% verlengd!


GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 19.10.2010

Kan kwijtschelding van schuld via handgift?


BRANDVERZEKERING - MEDE-EIGENDOM - 19.10.2010

Volstaat een ‘blokpolis’?

Bevindt uw praktijk zich in een appartementsgebouw, dan wordt u meestal door de statuten verplicht om toe te treden tot een zgn. blokpolis om u te verzekeren tegen brand. Volstaat dit of kunt u zich het best nog bijkomend verzekeren?


PRIVÉ - ERVEN - 19.10.2010

Een keuzebeding: moet het van twee kanten komen?

Een zgn. keuzebeding is heel populair omdat het aan de langstlevende echtgenoot de kans geeft om een praktische en fiscaalvriendelijke keuze te maken. Kan een keuzebeding ook eenzijdig zijn? Wanneer is dat aangewezen?


PRAKTIJKGEBOUW - HUUR - 19.10.2010

Huurschade te betalen, ook zonder plaatsbeschrijving?

Bij het einde van een huur is er vaak discussie over de zgn. huurschade. Of u die als huurder moet vergoeden, hangt af van wanneer uw huurcontract dateert. Hoe zit dat precies? Is er dan niet altijd een plaatsbeschrijving nodig?


BEROEPSGEHEIM - 19.10.2010

Moet de dokter zwijgen of uit de biecht klappen?

Stel, u bent op de hoogte van problemen inzake seksueel misbruik bij één van uw patiënten. Verbiedt uw beroepsgeheim het u dan om te spreken of is er een andere, hogere norm die u dat wel toelaat of u daar zelfs toe verplicht?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 19.10.2010

Hoe dient u de fiscus van antwoord?

Als de fiscus u een vraag om inlichtingen stuurt, bent u in principe verplicht om te antwoorden, ook al zou u dat liever niet doen. Wat riskeert u eigenlijk als u dan maar ‘naast de kwestie’ zou antwoorden? Een recent arrest licht toe...


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 19.10.2010

De twee sporen van de nieuwe No fault-wet...

Volgens de nieuwe No fault-wet kan een patiënt die slachtoffer geworden is van een medisch ongeval zich wenden tot het Fonds, maar hij kan ook nog naar de rechtbank gaan. Zal u zich dan op twee fronten tegelijk moeten verdedigen?


BELASTINGAFTREK - 19.10.2010

Fout parkeren op kosten van fiscus?

In de media liet men de voorbije weken uitschijnen dat de fiscus uw parkeerboetes ‘financiert’ omdat ze fiscaal aftrekbaar zouden zijn. Klopt dat echter wel?


HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 15.10.2010

Herfstprijzen en mid season-acties…


HANDELSPRAKTIJKEN - KORTINGEN - 15.10.2010

Nu wél lanceringskortingen mogelijk…

Een collega vroeg ons hoe het na de invoering van de nieuwe Wet op de marktpraktijken zit met lanceringsacties. Kunt u tegenwoordig wél met lancerings­kortingen werken? Hoe lang mag zo’n lanceringsperiode duren?


PERSONEEL - UITZENDARBEID - 15.10.2010

Uw interim nadien vast in dienst nemen…

U heeft handen te kort in uw zaak en u wenst iemand via interim aan te werven. Valt de interim mee, dan zal u hem wellicht vast in dienst nemen. Kan dat zomaar en waar houdt u in dat geval het best rekening mee?


BANK - WAARBORG - 15.10.2010

“Die volmacht toch maar omgezet”, meldde de bank…

Een collega had destijds voor zijn investeringskrediet geen echte waarborgen gegeven, maar had gewerkt met een volmacht. De bank bleek die volmacht toch omgezet te hebben. Kan de bank dat zomaar en dan nog op uw kosten?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - HANDELSHUUR - 15.10.2010

Goedkoop de huurhernieuwing geweigerd…

De verhuurder weigerde de hernieuwing van de handelshuur. De uitbater van een frituur kreeg een forse uitzettingsvergoeding. De beenhouwer die zijn atelier in hetzelfde pand had, bleef met lege handen achter. Waar liep het fout?


RECHT - ROKEN - 15.10.2010

Wie is (rookt) er de sigaar in het ‘smoking restaurant’?

Volgende maand gaat een collega in Doornik van start met een ‘rookrestaurant’. Volgens hem slaagde hij erin om alle obstakels van de rookwetgeving te omzeilen. Is dat dan echt mogelijk?


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 15.10.2010

Hoeveel tijd heeft u voor de successierechten?


6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 15.10.2010

Samen afbreken en wederopbouwen: 6% BTW!


PERSONEEL - VAKANTIE - 15.10.2010

Uw mannen aan het werk op 12 november?

De bouwsector legt jaarlijks 12 inhaalrustdagen vast, waarvan de eerst­volgende 12 november 2010 is. Kunt u hiervan afwijken en uw mannen op die dag toch laten werken? Wat moet u daar dan concreet voor doen?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - INHOUDINGSPLICHT - 15.10.2010

RSZ inhouden bij onderaannemer zonder personeel?

Uw collega werkte met een onderaannemer zonder personeel. Hij keek bij de betaling dan ook enkel na of die fiscale schulden had. Iemand zonder personeel kan toch geen sociale schulden hebben, dacht hij. Ten onrechte, zo bleek…


OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 15.10.2010

Eerst een prijsofferte maken voor alle meerwerken?

Vóór u bij een klant aan werken begint, maakt u meestal een prijsofferte op. Moet u dan voor alle meerwerken altijd eerst een bijkomende prijsofferte opmaken om achteraf alles te kunnen doorfactureren? Een recent vonnis verduidelijkt…


SLECHTE BETALERS - AANMANING - 15.10.2010

Steek gerust een tandje bij als uw klant te laat betaalt…

Eind september werd er op de Europese top in Brussel beslist om slechte betalers voortaan 8% interesten aan te rekenen als ze niet binnen de 30 dagen betaald hebben. Hoe zit dat precies? Geldt die regeling nu al?


FACTUUR - 15.10.2010

Nog nieuwe factuurvermeldingen…

Een recent KB voert in het kader van de energieaftrek opnieuw wijzigingen door aan de lijst van verplichte factuurvermeldingen. Wat moet u nu aanpassen?


HERKWALIFICATIE INTERESTEN - 15.10.2010

Geldlening of niet: dat is de vraag...

Alleen interest op een ‘geldlening’ kan geher­kwalificeerd worden in een dividend! Wat dan als u bv. uw loon niet opneemt, maar op uw RC laat boeken?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 15.10.2010

Op citytrip dankzij een extra dividend!

U gaat in december op citytrip en u wilt die trip betalen met de opname van een dividend uit uw vennootschap. Kan dat eigenlijk wel nog, want uw jaar­vergadering is toch al voorbij?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 15.10.2010

Moet u sowieso even terugkomen na 30 dagen... ?

De forfaitaire onkostenvergoeding voor buitenlandse dienstreizen blijft fiscaal bijzonder interessant, maar roept omwille daarvan ook nog steeds de nodige vragen op. De meest interessante willen we u dan ook niet onthouden...


JAARREKENING - VARIA - 15.10.2010

Leert uw balans u hoeveel uw vennootschap waard is?

Het balanstotaal op 31.12.2009 was hoger dan dat van het jaar voordien. Wil dat dan zeggen dat uw vennootschap meer waard geworden is als u nu uw aan­delen zou verkopen? Wat is er daarbij van belang?


DAGELIJKS BESTUUR - VASTE VERTEGENWOORDIGER - 15.10.2010

Is een ‘vaste vertegenwoordiger’ eigenlijk wel zinvol?

Is uw vennootschap zaakvoerder/bestuurder in een andere vennootschap, dan moet u doorgaans uzelf als zgn. vaste vertegenwoordiger aanduiden. Heeft dat voordelen of kunt u dan net zo goed zelf zaakvoerder/bestuurder zijn?


KAPITAALVERHOGING - 15.10.2010

Altijd méér verhogen dan volstorten?

Nog vóór het jaareinde een kapitaalverhoging doen, kan fiscaal interessant zijn. Klopt het echter dat u ook met de volstortingsplicht uw voordeel kunt doen?


EDUCATIEF VERLOF - 15.10.2010

Vóór of na 31 oktober: wat houdt dit in?