VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 18.05.2010

Voortaan minder snel melden aan de anti-witwascel?

Recentelijk gaf de zgn. Cel voor Financiële Informatieverwerking haar mening over de specifieke indicatoren die er bestaan voor het melden van ‘verdachte’ vastgoedtransacties. Oei, waarover gaat dat en wat is er voor u van belang?

Meldingsplicht

Preventief optreden? Inderdaad! In het kader van de zgn anti-witwaswetgeving zijn alle instellingen die onder die wet vallen (waaronder ook de vastgoedmakelaars) verplicht om bepaalde ‘verdachte’ transacties voorafgaandelijk te melden aan de zgn. Cel voor Financiële Informatieverwerking (afgekort CFI).

Wanneer is een transactie ‘verdacht’? Dat is onder meer het geval wanneer u vermoedt dat een specifieke vastgoedtransactie te maken heeft met het witwassen van geld dat afkomstig is van ‘ernstige en georganiseerde’ fiscale fraude, waarbij bijzonder ingewikkelde mechanismes of pro­cédés van internationale omvang gebruikt worden (art. 28 van de wet van 11.01.1993).

Wat is ‘ernstige en georganiseerde’ fraude? Dat is immers belangrijk om te weten vermits enkel dergelijke fiscale fraude gemeld moet worden en dus niet de ‘gewone’ fiscale fraude. Volgens de wetgever gaat het onder andere om het onwettig ontwijken van belastingen via een constructie die hiervoor speciaal opgezet werd en waarvoor tussenpersonen gebruikt worden of ingewikkelde juridische constructies opgezet worden. Met zo’n uitleg blijft alles echter vaag en theoretisch…

Indicatoren-KB ter verduidelijking. Zo is het! Om alles dus wat concreter voor te stellen, werd er in 2007 een Koninklijk Besluit uitgevaardigd (3 juni 2007) waarop u zich moet baseren bij uw beoordeling of u al dan niet moet voldoen aan de meldingsplicht. In dat KB worden er een dertiental indicatoren opgesomd, zoals bv. de tussenkomst van stromannen of de weigering van uw klant om stukken voor te leggen over de herkomst van zijn financiële middelen…

Hoe moet u die indicatoren interpreteren? Daarover bestaat immers in de praktijk heel wat discussie… Langs de ene kant is er de strenge interpretatie: zodra u als makelaar één van de feiten of de verrichtingen die opgesomd zijn in het ‘indicatoren-KB’ kunt ‘toepassen’ op uw klant, moet u dat steeds verplicht melden aan de CFI. Een tweede strekking is dan weer soepeler en stelt dat de indicatoren louter richtinggevend zijn. Het komt er m.a.w. op neer dat ze eerder dienst doen als een puur hulpmiddel in uw afweging of u een bepaalde transactie nu al dan niet moet melden…

Het standpunt van de CFI

De indicatoren zijn slechts een hulpmiddel. Goed nieuws dus! De CFI kiest immers voor de soepele interpretatie… In een nota van 8 maart 2010 stelt de CFI dat de indicatoren slechts een ‘hulpmiddel’ zijn om ernstige en georganiseerde fraude op te sporen. Het feit dat u als makelaar één van die indicatoren vaststelt bij uw klant, volstaat op zich dus niet om als gevolg daarvan automatisch een melding te doen.

Tip. U kunt deze nota alsook de lijst met indicatoren raadplegen op http://www.ctif-cfi.be (klik op ­Melders en vervolgens op Toelichtingsnota’s).

Wat is hierbij voor u van belang? Dat de soep dan toch niet zo heet gegeten moet worden als dat ze destijds opgediend werd… Toch kunt u maar beter alles met de nodige voorzichtigheid blijven beoordelen en iedere transactie grondig bekijken waarbij u uw twijfels heeft. Als u immers nalaat een verplichte melding te doen en er komen achter­af problemen van, dan riskeert u een geldboete van € 250 tot € 1.250.000.

U bent per definitie niet verplicht om uw vermoeden van ernstige fraude te ­melden wanneer één van de voorgeschreven indicatoren van toepassing is op uw klant. Die lijst is immers slechts een hulpmiddel. U moet dus zelf de afweging maken of bepaalde handelingen al dan niet verdacht zijn…

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878