VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSVORM - 15.01.2010

Van start met de nieuwe S- of starters-BVBA… ?

Eind november 2009 werd het ontwerp goedgekeurd dat de oprichting mogelijk maakt van een ‘S-BVBA’. Wat is dat precies, kunt u uw eenmanszaak daar bv. gemakkelijk naar omzetten en wat als een S-BVBA bv. advies vraagt aan u?

Een nieuwe soort BVBA

Een alternatief voor een eenmanszaak? Ja, in zekere zin wel. Zo’n S-BVBA (met de ‘S’ van ‘starter’) moet een alternatief zijn voor iemand die zijn eigen zaak wil uitbouwen, maar liever niet zijn hele hebben en houden op het spel zet, mocht het fout lopen.

Een variant op de (E-)BVBA. Daar komt het inderdaad op neer. Bij een BVBA engageert u zich echter om (minstens) € 18.550 kapitaal in te ­brengen, waarvan er bij de oprichting minstens € 6.200 effectief op de rekening van de BVBA moet staan (€ 12.400 bij een eenpersoons-BVBA). Met een S-BVBA komt u er wel goedkoper van af.

Slechts € 1 kapitaal nodig? Ja en neen. In ­theorie kunt u een S-BVBA oprichten met € 1 aan kapitaal. U zal voor de oprichting echter sowieso eerst bij een boekhouder en een notaris moeten passeren en die werken uiteraard niet gratis. Reken op € 1.500 aan oprichtingskosten. Om al niet meteen in het rood te starten, zal u dus met meer dan € 1 over de brug moeten komen.

Let op! Dat beperkte kapitaal is maar tijdelijk. Ten laatste vijf jaar na de oprichting moet u uw S-BVBA nl. omvormen tot een ‘gewone’ BVBA.

De oprichter is hoofdelijk aansprakelijk. Om schuldeisers (leveranciers, de fiscus, …) toch enige zekerheid te geven, werd er voorzien dat elke oprichter mee hoofdelijk aansprakelijk wordt voor de schulden van de S-BVBA.

Concreet. Tijdens de eerste drie jaar speelt, zoals in elke BVBA, de ‘oprichtersaansprakelijkheid’ (u bent onbeperkt mee aansprakelijk voor zover er kennelijk te weinig startkapitaal is). Nadien geldt er een nieuw soort aansprakelijkheid, waarbij elke oprichter tot vijf jaar na de oprichting aangesproken kan worden om het verschil bij te passen tussen de effectieve inbreng en € 18.550. U riskeert privé m.a.w. niet meer dan met een gewone BVBA.

Interessant voor u?

Als tweede vennootschap? Neen! Heeft u al een vennootschap (u bezit meer dan 5% van de aandelen), dan kunt u immers geen S-BVBA meer oprichten.

Uw eenmanszaak omzetten? Bent u al een tijdje actief als vrije beroeper, dan kunt u inderdaad overwegen om uw praktijk alsnog in een S-BVBA onder te brengen (al dan niet via een ‘inbreng in natura’ van uw bestaande eenmanszaak).

Tip. Bekijk (met uw boekhouder) of u dan niet beter ineens overgaat op een gewone BVBA. U ­be­­spaart zich dan op termijn immers de om­­vorming van uw S-BVBA naar een gewone BVBA.

Een S-BVBA als cliënt?

Hoe weet u dat? Iemand die een S-BVBA opstart, moet dat vermelden op alle officiële documenten. Uw cliënt moet m.a.w. op zijn brieven, bestelbons, e.d. zetten dat hij ‘maar’ een S-BVBA heeft.

Kan die S-BVBA uw ereloon betalen? Wel, dat valt moeilijk in te schatten. Het enige waar u wel min of meer zeker van bent, is dat die S-BVBA met minder dan € 6.200 op de rekening gestart is, zo niet had uw cliënt wellicht meteen voor een gewone BVBA gekozen.

Let op! Staat er onvoldoende geld op de rekening van de S-BVBA, dan kunt u niet zonder meer aan alles wat de oprichter(s) privé bezit(ten). In de praktijk zal het nl. niet evident zijn om de oprichter(s) mee (onbeperkt) aansprakelijk te stellen.

De S-BVBA is enkel een optie als u nog geen vennootschap heeft. Uw eenmanszaak kunt u in principe wel omzetten naar zo’n S-BVBA, maar doorgaans opteert u dan beter ineens voor een gewone BVBA. Gezien het beperkte startkapitaal bent u het best voorzichtig als een S-BVBA binnenkort cliënt wil worden bij u.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878