NIEUWS - NIEUWSSITES - 21.01.2010

Teletekst is nog springlevend

Na drie decennia oogt teletekst misschien wel wat primitief. Toch is dit nog altijd een prima nieuwsbron. Ook via internet en via uw mobiele telefoon?

1. Van eigen bodem. Door de opkomst van internet leek teletekst een paar jaar geleden ten dode opgeschreven, maar neen hoor: met naar verluidt 800.000 trouwe gebruikers per dag is de teletekstdienst van de VRT vandaag nog steeds springlevend. Die is dan ook niet alleen consulteerbaar via uw tv, maar ook via de website van Één (http://teletekst.een.be). Tip. Sinds kort is er ook een gratis applicatie voor uw iPhone (zoek in de iTunes Store op Teletekst) of BlackBerry (http://teletekst.e-office.com/vrt/Download) beschikbaar. Zowel de online als de mobiele versie is véél sneller en flexibeler (u kunt een paginanummer gewoon aanklikken) dan die van de televisie. Wel jammer is dat u de pagina’s in de smartphone-versie niet kunt uitvergroten of in ‘landscape’ kunt bekijken. Binnenkort zal deze toepassing overigens ook beschikbaar zijn voor andere mobiele toestellen.

Ook de zenders RTBF (http://www.rtbf.be/teletexte/), VTM (http://www.vtm.be/tv/index_teletext.htm) en 2BE (http://2be.be/INTERACTIEF/TEXTTWEE/) bieden online teletekst aan, maar niet mobiel.

2. Uit Nederland. De teletekstdienst van onze noorderburen NOS Teletekst (http://teletekst.nos.nl) is sowieso een toonvoorbeeld. Op http://www.nos.nl/mobiel/ vindt u de mobiele applicatie voor tal van smartphones (iPhone, BlackBerry en Android). Behalve via internet en een smartphone is NOS Teletekst ook nog consulteerbaar via het stand-alone programma Teletekst Browser (http://www.teletekstbrowser.nl - ook als screensaver), via Twitter (http://twitter.com/teletekst_101) en als gadget voor iGoogle (http://www.google.be/ig/directory - zoek op Teletekst).

3. Internationaal. Zoekt u een overzicht van alle - ook buitenlandse - online teletekstkanalen? Kijk dan eens op Watch Internet TVs (http://www.watchinternettvs.com/teletext.html): hier worden ze verzameld per land. Wilt u ook zo’n overzicht op uw smartphone? In de iTunes Store vindt u alvast de iPhone-app Teletekst (€ 2,99) die u overal makkelijk toegang geeft tot verschillende teletekstkanalen.

Teletekst van de VRT is sinds kort consulteerbaar op uw smartphone. De belangrijkste pluspunten zijn de snelheid en de flexibiliteit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878