BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 25.01.2010

Privégebruik van de gsm binnenkort forfaitair belast

Voor werknemers die van hun werkgever een gsm ter beschikking krijgen, geldt er binnenkort een forfaitair voordeel van alle aard, tenzij tegenbewijs. Heeft dit ook gevolgen voor u als zaakvoerder/bestuurder?

Privégebruik van een gsm

Voordeel van alle aard. Maakt uw werk­nemer ook privé gebruik van de gsm die u hem ter beschikking gesteld heeft, dan bestaat er strikt genomen, net zoals bv. bij een auto, een privé belastbaar voordeel. In principe moeten er dus sociale bijdragen en belastingen op betaald worden.

Bedrag van dat voordeel? Dat is dan dé vraag natuurlijk... Er bestaat niet zoiets als een forfaitair bedrag voor het ‘voordeel gsm’, dus in principe is het belastbaar voordeel gelijk aan ‘de werkelijke waarde ervan voor de verkrijger’. Bon, dan weet u nog niets natuurlijk...

Met de natte vinger? In de praktijk kwam het daar inderdaad dikwijls op neer. Ofwel werd er helemaal geen belastbaar voordeel voor het ­privégebruik van een gsm weerhouden, ofwel werd daar een eerder bescheiden bedrag op geplakt. België op zijn best dus...

Voor de RSZ is het voortaan € 150...

De RSZ moeit zich... De RSZ is het m.a.w. beu dat er geen of veel te lage ‘voordelen gsm’ aan­gegeven worden... Tenzij er een afdoend tegen­bewijs geleverd wordt, gaat de RSZ er dan ook van uit dat het voordeel voor het privégebruik van een gsm gelijk is aan € 150 per jaar of m.a.w. € 12,50 per maand.

Geldt dit sinds 1 januari 2010? Neen, het KB dat deze nieuwe regeling invoert, is immers nog niet goedgekeurd. Wel is het de bedoeling om dit te laten ingaan vanaf 1 april 2010.

Ook voor de fiscus? Neen, strikt genomen niet. Het forfait van € 150 heeft dus enkel betrekking op de berekening van de RSZ-bijdrage voor werknemers. Het spreekt echter voor zich natuurlijk dat de fiscus zich maar al te graag zal laten inspireren door wat de RSZ als norm hanteert...

Gevolg voor u als zaakvoerder?

RSZ, dus alleen voor werknemers? Inderdaad, maar dat neemt niet weg dat ook u privé in principe belastbaar bent op een ‘voordeel gsm’.

Ook voor u € 150 aan belastbaar voordeel? Ja en neen, strikt genomen moet er gekeken worden naar de effectieve kostprijs van uw privé­gebruik, maar begin dat maar eens uit te vissen... Vanaf wanneer is een gesprek overigens een privé­gesprek? Het is toch niet omdat u met uw echtgeno(o)t(e) gebeld heeft dat het per definitie privé was? Als het gesprek over uw schoon­moeder ging wel natuurlijk, maar wat als u vroeg om snel nog een aantal brieven te posten die thuis op uw bureau lagen... ?

Wat doet u in de praktijk? Vooral niet zeggendat u nooit eens privé belt, want dat komt niet geloofwaardig over. Vooral niet nu de fiscus met die € 150 per jaar van de RSZ in zijn achterhoofd zit...

Tip 1. Geef dus in ieder geval zelf al een belastbaar ‘voordeel gsm’ aan. De fiscus moet uw bedrag in het voorkomende geval dan al verhogen als hij het niet voldoende vindt en dat is uiteraard niet zo evident. Het gaat immers om een belastbaar in­komen. Als de fiscus dat wil wijzigen (lees: verhogen), dan moet hij dus ook kunnen bewijzen dat uw voordeel te laag was en hoe gaat hij dat doen?

Tip 2. Niets beletu m.a.w. om een lager bedrag te nemen dan die € 150 van de RSZ. Hanteert u bv. voor uzelf € 75 of € 100 per jaar, dan kan de fiscus daar in feite weinig of niets tegen inbrengen.

Voor werknemers zal de RSZ uitgaan van een forfaitair bedrag van € 150 per jaar, maar voor u als zaakvoerder/bestuurder wijzigt dat in feite weinig. Geef wel vanaf nu spontaan ‘iets’ aan als belastbaar ‘voordeel gsm’ (bv. € 75 of € 100). De fiscus moet immers al bewijzen dat het bedrag te laag is, wat niet evident is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878