BELEGGEN - GOUD - 27.01.2010

Goud blijft schitteren!

De goudprijs blijft records breken. Heel wat land­genoten profiteren er dan ook van om hun gouden munten te verkopen. Is dat echter wel een juiste beslissing?

Recordprijs. De prijs van goud bedraagt intussen meer dan $ 1.100 per ounce. Veel beleggers profiteren dan ook van dat recordniveau om hun gouden munten van de hand te doen. Logisch, maar is dit wel een juiste inschatting?

Relatie dollar/goud. Veel beleggers die geen goed oog hebben in de evolutie van de dollar, kopen goud om zich in te dekken tegen dat valutaverlies. Traditioneel verliest de dollar van zijn glans naarmate de aandelenmarkten het beter doen. De economie lijkt intussen uit het diepe dal te kruipen. Dit betekent dus goed nieuws voor de aandelenmarkten… en minder goed nieuws voor de dollar. Veelal wordt er aangenomen dat een dalende dollar gecompenseerd wordt door een stijgende goudprijs en omgekeerd. Nochtans geldt deze wetmatigheid niet altijd even strikt. Ook in euro blijft de goudprijs nl. stijgen, zij het weliswaar tegen een lager ritme.

Reden? De goudprijs wordt ook nog op een andere manier ondersteund. Om de economie voor het ergste te behoeden, hebben de diverse monetaire overheden nl. zware kapitaalinjecties in de economie gedaan. Momenteel ‘slaapt’ dat geld nog in de zakken van de consumenten, maar vroeg of laat vindt het zijn weg terug naar het reguliere circuit, met een inflatieopstoot tot gevolg. In de loop der jaren is goud echter hét middel bij uitstek gebleken om zich in te dekken tegen muntontwaarding.

Mijnproducenten. Recentelijk raakte ook bekend dat een aantal mijnbouwgroepen, die zich jarenlang ingedekt hadden tegen een val van de goudprijs door een deel van hun productie op voorhand te verkopen tegen een afgesproken prijs, deze strategie vandaag de dag niet meer toepassen. Een duidelijk teken aan de wand dat ook zij uitgaan van een hogere goudprijs...

Hoewel de goudprijs al een mooie rit achter de rug heeft, lijkt de hausse nog niet ten einde. Voorlopig verkoopt u uw goud dan ook beter nog niet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878