BANK - LENING - 28.01.2010

Liet uw bank een ballonnetje op over uw autolening?

Naar aanleiding van het autosalon lanceren een aantal banken een nieuw soort lening, nl. de ballonlening. Daarmee betaalt u maandelijks minder af voor uw nieuwe auto. Is deze lening inderdaad zo interessant als men laat uitschijnen?

Waarover gaat het?

De zgn. ballonlening. Echt nieuw is dit soort auto­lening niet, want een aantal automerken werkten daar vroeger ook al mee. Nu springen een aantal banken echter mee op de kar omdat zo’n ballonlening interessanter is dan een ‘klassieke’ auto­lening, zo wordt gezegd...

Let op! In principe wordt dit soort lening alleen voorgesteld aan zgn. particulieren.

Lening met leasingtrekjes? Dat klopt. Zoals bij een leasing werkt men bij zo’n ballonlening immers ook met een restwaarde. Dat is dan grosso modo het bedrag dat uw auto op het einde van de lening nog waard is. Afhankelijk van de bank en de looptijd van uw lening ligt die restwaarde tussen de 25% en de 50% van de aankoopprijs.

Lagere maandelijkse afbetalingen. De restwaarde blijft buiten de maandelijkse aflossingen die u in uw financieringsvoorstel terugvindt. Dat bedrag lost u gedurende de looptijd van de lening dus niet af. Daardoor moet u elke maand minder terugbetalen. Interessant in tijden van crisis…

Concreet. Bij een ‘klassieke’ autolening van € 20.000 op vier jaar tegen 5,1%, betaalt u maande­lijks ongeveer € 460 af. Bij een ballonlening met een restwaarde van 25% betaalt u voor diezelfde € 20.000 slechts € 366 per maand. Een serieuze besparing, zo lijkt…

De ballon doorprikt

Minder interesten? Neen! Het tarief voor een ‘klassieke’ autolening en een ballonlening is in principe hetzelfde. Op de interesten bespaart u met zo’n ballonlening dus niet, integendeel zelfs.

Duurder dan een klassieke autolening? Absoluut! Dit komt omdat u in feite twee leningen combineert. Op 75% van het geleende bedrag lost u maandelijks kapitaal én interesten af, zoals bij een ‘klassieke’ autolening. Het bedrag van de restwaarde leent u ook, maar dan zonder dat u er kapitaal op aflost. Al die tijd betaalt u echter wel interesten op dat restbedrag.

Concreet. Een autolening van € 20.000 tegen 5,1% op vier jaar kost u ongeveer € 2.101 aan interesten. Voor een ballonlening met een restwaarde van 25% en tegen hetzelfde tarief is dat € 2.573.

Restwaarde ineens terug te betalen? Dat klopt. Zolang de lening loopt, betaalt u op de restwaarde alleen interesten. Samen met uw laatste aflossing moet u echter ineens ook de restwaarde ophoesten.

Let op! Bij een ballonfinanciering liggen de kaarten dus fundamenteel anders dan bij leasing. In dat laatste geval bent u immers nooit verplicht om de restwaarde te betalen.

U heeft zoveel geld niet ineens voorhanden? Sloot u zo’n ballonlening via het automerk, dan is er doorgaans voorzien dat u de auto desnoods inlevert. Banken geven u die mogelijkheid echter niet.

Uw auto tweedehands verkopen? Dat is in zo’n geval mogelijk een oplossing. De prijzen op de tweedehandsmarkt staan de laatste tijd echter onder druk. De kans bestaat dus dat u uw auto finaal niet duur genoeg verkocht krijgt.

Een nieuwe lening sluiten? Dat stelt uw bank u wellicht als alternatief voor. U passeert zo een tweede keer aan de kassa. Welk interesttarief uw bank u in dat geval aanrekent, valt af te wachten.

Met een ballonlening betaalt u maandelijks wel minder af, maar omdat er gewerkt wordt met een zgn. restwaarde, betaalt u voor de hele lening wel méér interesten. Bovendien moet u die restwaarde op het einde van de rit in één keer terug­betalen. Financieel gezien bent u dus beter af met een ‘klassieke’ autolening.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878