AUTOKOSTEN - BRANDSTOF - 19.01.2010

Meer tanken, evenveel aftrekken?

Sinds dit jaar zijn de brandstofkosten van uw auto nog slechts voor 75% aftrekbaar. Hoe kunt u dat ‘verlies’ beperken en de aftrek zo hoog mogelijk houden?

Sinds 1 januari zijn de brandstofkosten niet meer voor 100% aftrekbaar, ongeacht of u een vennootschap heeft of niet. Een reden te meer dus om het aftrekbare bedrag zo hoog mogelijk te proberen te houden. Hoe beperkt u de kans dat de controleur nóg eens ‘in uw vlees kan snijden’?

Een raming. Heeft u geen vennootschap, dan aanvaardt de fiscus dat u uw brandstofkosten raamt aan de hand van het aantal beroepsmatige kilometers, het verbruik en de gemiddelde brandstofprijs (die elk jaar bekendgemaakt wordt). De fiscus gaat daarbij vaak uit van het (gewoonlijk lage) verbruik opgegeven door de constructeur, maar daar hoeft u zich zeker niet bij neer te leggen. In de praktijk kan dit verbruik heel wat hoger liggen, wat ook in de rechtspraak reeds aanvaard werd (bv. Gent, 28.10.2008). Dat geeft u natuurlijk wel wat marge…

Tip. Houd gedurende enkele maanden toch de bewijsstukken van uw tankbeurten bij om uw hogere verbruik aan te tonen. De controleur kan dan moeilijk beweren dat u net dán méér verbruikt zou hebben.

Bewijsstukken. Wie een vennootschap heeft, moet het bedrag van zijn brandstofkosten in principe aantonen aan de hand van bewijsstukken. Het beste is dan dat u een factuur kunt voorleggen van het tankstation waar u gewoonlijk tankt. Het is bovendien belangrijk dat de factuur voldoende gedetailleerd is en bv. ook de data en de hoeveelheden bevat. Onlangs oordeelde de rechtbank (Antwerpen, 27.05.2009) nog dat de fiscus de aftrek van de brandstofkosten terecht verwierp omdat de factuur enkel de maand en een bedrag vermeldde en er verder geen betalingsbewijzen of leveringsbonnen voorgelegd konden worden.

Tip. Als het praktisch niet haalbaar is om een factuur te vragen, dan betaalt u beter niet cash als u tankt. Als u naast het ticketje ook een bewijs van de elektronische betaling van uw tankbeurten kunt voor­leggen, is het voor de controleur immers al heel wat moeilijker om hard te maken dat het bv. voor de auto van uw partner was.

Raamt u uw brandstofkosten, zorg er dan voor dat u een hoger verbruik dan het ‘gemiddelde’ kunt verantwoorden. Bewijst u de werkelijke kosten, zorg dan ook voor be­­talingsbewijzen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878