MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 30.08.2010

Nog snel verkopen helpt niet meer!

Voortaan kunnen ‘achterstallige bijdragen’ van de mede-eigenaar eenvoudiger gerecupereerd worden bij de verkoop van een appartement. Hoe precies?

Één mede-eigenaar betaalt niet. U weet wel: zijn bijdragen in de gemeenschappelijke kosten.In dat geval kan de vereniging van mede-eigenaars (VME) stappen ondernemen om toch aan dat geld te komen, o.a. via de rechtbank, maar dat vraagt natuurlijk tijd…

De wanbetaler wil zijn appartement verkopen…Op zich allicht goed nieuws als zo’n wanbetaler opstapt, maar… voor het aanzuiveren van bestaande achterstallen is dit slecht nieuws. Zolang de wanbetaler eigenaar blijft, kan de VME immers in een juridische procedure beslag laten leggen op zijn appartement en inboedel. Door de verkoop kan hij hier echter aan ontsnappen. Verdwijnt de mede-eigenaar na de verkoop van zijn appartement met de noorderzon én met zijn centen, dan blijftde VME dus met een financiële put achter…

Voortaan toch nog te recupereren? Jawel! De nieuwe Wet op de mede-eigendom voorziet nl. uitdrukkelijk in een procedure om bij de verkoop de achterstallen te kunnen recupereren.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Sinds 1 september 2010 (ook al wordt het compromis al vroeger gesloten!) moet de notaris de syndicus informeren over de datum van de notariële akte en is het aan de syn­dicus om tijdig het bedrag van de achterstallen mee te delen. De notaris zal deze achterstallen dan in principe afhouden van de verkoopprijs en aan de syndicus uitbetalen, op voorwaarde dat de verkoper de achterstallen niet betwist.

De verkoper betwist de achterstallen… In dat geval moet de notaris binnen de drie dagen na het verlijden van de akte de syndicus hiervan op de hoogte brengen via een aangetekende brief.

De syndicus moet snel reageren! Dat is inderdaad wel de boodschap. De VME moet immers binnen de 12 dagen door een deurwaarder beslag laten leggen op het bedrag dat de notaris afgehouden heeft van de verkoopprijs. De syndicus zal aan de VME machtiging moeten vragen om hiervoor een spoedprocedure op te starten. Zolang de procedure loopt, bewaart de notaris het geld van de achterstallen op een speciale rekening. Dat de wanbetaler na de verkoop naar de Bahama’s vertrekt, is dus voor u niet langer een probleem...

De notaris zal voortaan de achterstallen inhouden op de verkoopprijs. Betwist de verkoper de achterstallen, dan moet de VME binnen de 12 dagen beslag laten leggen op (een deel van) de verkoopsom.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878