AANDELEN - VARIA - 17.06.2010

U heeft nog tot 5 augustus de tijd…

De Anti-witwaswet voerde begin dit jaar een meldingsplicht in. Wanneer geldt die? Moet een vennootschap zich ook melden en hoe zit dat bij een maatschap?

Meldingsplicht. De nieuwe zgn. Anti-witwaswet verplicht bepaalde aandeelhouders om zich vóór 5 augustus 2010 te melden aan de vennootschap waarvan zij aandelen in handen hebben, kwestie van de aandelen aan toonder nu al boven water te krijgen…

Alleen als u in een NV zit? Dat klopt. De verplichting geldt alleen als u aandelen aan toonder heeft in een NV. Heeft u enkel een BVBA, c­oöperatieve, commanditaire of andere vennootschap, dan hoeft u van die meldingsplicht dus niet wakker te liggen.

Heeft u meer dan 25% in handen? Dat is ook van belang. Heeft u minder dan 25% van de aandelen van uw NV in handen, dan moet u ook niet meteen in actie schieten.

Moet uw holding zich ook melden? Toch wel! Die meldingsplicht geldt immers niet alleen voor natuurlijke personen, maar ook voor zgn. rechtspersonen. Controleert u uw werkvennootschap (NV) dus via een zgn. holding, dan zal die holding zich ook moeten melden aan uw NV.

Let op! Het maakt daarbij niet uit welke soort van vennootschap uw holding is. Uw holding zal als BVBA, Comm.V., … ‘haar’ participatie (van meer dan 25%) moeten melden aan die NV. Is uw holding zelf een NV, dan zijn er zelfs twee meldingen nodig: een eerste door uw holding-NV aan uw werk-NV en dan nog een tweede door uzelf aan uw holding-NV.

Uw aandelen zijn ondergebracht in een maatschap. Heeft u de aandelen van uw NV (bv. in het kader van een successieplanning) ondergebracht in een maatschap, dan liggen de kaarten anders. Zo’n maatschap is zelf immers geen rechtspersoon en heeft dus geen eigen afgescheiden vermogen. Juridisch gezien is die maatschap m.a.w. zelf geen eigenaar van die aandelen. Het zijn de ‘maten’ die eigenaar blijven en zich dus in principe moeten aanmelden.

Hoe pakt u dat praktisch aan? Het is uiteraard mogelijk dat er uit een aandelenregister of de notulen van uw laatste jaarvergadering nu al blijkt wie er precies hoeveel aandelen in handen heeft. Dan moet er eigenlijk niets meer gebeuren. Is dat niet het geval, dan volstaat het in principe dat u een e-mail stuurt naar uw vennootschap waarin u meldt hoeveel aandelen u bezit.

Tip. Laat uw NV voor alle zekerheid de ontvangst van uw melding bevestigen. Verder houdt uw NV alle meldingen het best bij in een apart dossiertje. De kans is immers groot dat uw bank ernaar zal vragen.

U kunt een ‘aanmeldingsmodel’ downloaden van http://­vennootschap.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code VE 02.16.08.

Bezit u meer dan 25% van de aandelen aan toonder in een NV, meld u dan voor 5 augustus. Dat geldt ook voor uw holding als die de aandelen bezit. Bij een maatschap melden de ‘maten’ zich bij de NV.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878