INVESTERINGEN - VARIA - 14.06.2010

Fiscale veiligheid rendeert…

Beveiliging brengt heel wat op! Sommige vennootschapsuitgaven hiervoor zijn zelfs voor 120% aftrekbaar. Welke uitgaven zijn dat dan en hoe zit het met de verhoogde investeringsaftrek voor beveiliging? Moet u kiezen tussen die twee?

Extra aftrek voor investeringen

Beveiliging van beroepslokalen én inhoud.Dat kent u… Plaatst uw vennootschap bv. een alarm, inbraakwerend glas, veiligheidssloten, een kluis met inbraakvertragend slot, enz., dan geeft zo’n investering onder bepaalde voorwaarden recht op een verhoogde investeringsaftrek (art. 69, § 1, 1ste lid, 3° WIB en art. 49/1 KB WIB). Voor het aanslagjaar 2011 bedraagt die aftrek 20,50%.

Voorwaarden? Uw vennootschap moet een KMO-vennootschap zijn, wat hier betekent dat ofwel de aandelen voor minstens 50% bij natuurlijke personen zitten, ofwel dat uw vennootschap klein is in de zin van artikel 15 van de Vennootschapswet (art. 185 quater WIB). Bovendien moet het gaan over een voor 100% beroepsmatig gebruikte investering.

Let op! Een veiligheidsinvestering in een ruimte die zowel beroepsmatig als privé gebruikt wordt, komt dus niet in aanmerking!

Formaliteiten? Uiteraard, wat had u dan gedacht… ? Naast het specifieke formulier voor de investeringsaftrek, moeten de beveiligings­werken uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer die op zijn factuur of op een bijlage daarbij bepaalde verplichte vermeldingen opneemt. Investeert u in een alarminstallatie, dan moet u ook een overeenkomst kunnen voorleggen met een vergunde alarmcentrale, die trouwens ook vóór 1 juli aanstaande uw alarmsysteem moet aanmelden via http://policeonweb.belgium.be

Dus eigenlijk een aftrek van 120,50%? Zo ishet! De investering zelf is immers ook voor 100% afschrijfbaar volgens de normale regels. De investerings­aftrek komt daar dus boven op zodat u in totaal een aftrek van 120,50% heeft. Deze aftrek is iets anders dan de 120% kostenaftrek…

Extra aftrek voor bepaalde kosten

Beveiligingskosten of -diensten. Inderdaad! Het gaat hier dus niet over investeringen die u afschrijft, maar over uitgaven die uw KMO-vennoot­schap onmiddellijk in de kosten mag ­steken en waarvoor zij dus recht heeft op een aftrek van 120%. U hoeft bijgevolg ook niet te kiezen tussen de investeringsaftrek en de 120% kostenaftrek, vermits het twee verschillende zaken betreft…

Welke kosten? Een drietal kosten zijn voorzien (art. 64 ter WIB). Zo gaat het over abonnementskosten voor de aansluiting op een alarmcentrale, de kosten voor het beveiligde transport door een bewakingsfirma of de uitgave voor het gezamenlijk beroep doen op een vergunde bewakingsonderneming door een groep ondernemingen. Betaalt u dus jaarlijks bv. € 1.000 abonnementskosten aan een vergunde alarmcentrale, dan krijgt u een aftrek van € 1.200 (€ 1.000 x 120%).

Let op! ‘Interventie-na-alarm’-abonnementskosten komen niet in aanmerking. Vraag dus desgevallend een duidelijke opsplitsing van uw factuur, want voor gecombineerde abonnementskosten (aansluiting + interventie) krijgt u de verhoogde aftrek niet (circ. Ci.RH. 242/596.157, d.d. 12.05.2009).

Voorwaarde? Uw vennootschap moet de zgn. onaantastbaarheidsvoorwaarde naleven. Dit betekent dat zij een vrijgestelde reserve moet boeken van 20% van de betaalde kosten. In de vennootschaps­aangifte wordt deze 20% opgenomen in het vak van de vrijgestelde reserves (‘andere vrijgestelde reserves’).

Uw abonnementskosten voor de aansluiting op een alarmcentrale, de kosten van beveiligd transport alsook uw bijdrage in een consortiumbewaking zijn voor 120% aftrekbaar. Dit staat los van de investeringsaftrek voor beveiliging die u, mits de juiste investeringen, ook kunt toepassen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878