Alle domeinen

2012 - November

WEBDIENSTEN - VARIA - 30.11.2012

Nieuwe features voor PhotoSnack


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 30.11.2012

Alle Facebook-apps verzameld


NASLAGWERKEN - BOEKEN - 30.11.2012

Zoeken in boeken


CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 30.11.2012

Uw winkelpasjes altijd op zak in uw smartphone

Een vernieuwing in iOS 6 die nog te vaak over het hoofd gezien wordt, is de Passbook-portemonnee om allerlei commerciële pasjes digitaal op te slaan op uw iPhone of iPod touch. Is dat al concreet bruikbaar?

SOFTWARE - FOTO - 30.11.2012

Uw foto’s in een flitsende slideshow

Op internet vindt u een heleboel tools waarmee u digitale foto’s kunt omzetten in een dynamische presentatie. Bolide Slideshow Creator biedt daartoe een resem effecten en overgangen. Wij testten dit programma voor u uit.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 30.11.2012

Houd uw website in het oog

Uw website moet altijd bereikbaar zijn voor uw klanten. Maar hoe weet u of uw site effectief op elk moment van de dag online is? Er bestaan handige monitoringsystemen die u op de hoogte houden. Wij testten er twee voor u uit.

COMPUTER - TABLET - 30.11.2012

Surface: een concurrent voor de iPad?

Microsoft lanceerde de Surface, een tablet die met de iPad moet concurreren. Wat is er op de Surface precies mogelijk en kan hij qua mogelijkheden echt de vergelijking met de iPad doorstaan?

SOFTWARE - WINDOWS - 30.11.2012

Apps… nu ook voor Windows

Op uw smartphone en tablet installeert u geen programma’s, maar apps. Met de komst van Windows 8 heeft het besturingssysteem nu ook zijn eigen app store. Wat heeft die te bieden?

BEVEILIGING - PRIVACY - 30.11.2012

Gelieve me niet meer te volgen bij het browsen

Als u van site naar site surft, dan wordt u meestal op de voet gevolgd door ‘trackers’. Dat zijn cookies die uw surfgedrag bijhouden, met als doel u gepersonaliseerde reclame voor te schotelen. Kunt u dit met ‘Do Not Track’ stoppen?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 30.11.2012

Voor een dubbele viruscheck

U ontvangt een bestand, bv. via e-mail of op een usb-stick, en u twijfelt of het wel betrouwbaar is. Als uw virusscanner onvoldoende zekerheid biedt, dan kunt u de hulp inroepen van een specifieke webdienst.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 30.11.2012

Zet uw Facebook-profiel klaar om te solliciteren

Bij een sollicitatie probeert bijna driekwart van de werkgevers meer over u te weten te komen via sociale media. Op LinkedIn toont u zich ongetwijfeld al van uw beste kant, maar heeft u ook aan uw Facebook-profiel gedacht?

SOFTWARE - E-MAIL & AGENDA - 30.11.2012

Google-toepassingen op iOS

Hoewel Google en Apple niet bepaald beste vriendjes zijn, kunnen de courante applicaties van Google toch perfect werken op iOS-toestellen. Hoe stelt u alles optimaal in?

VARIA - KINDEREN - 30.11.2012

Laat uw kinderen ‘veilig’ surfen

Binnenkort hebben uw kinderen opnieuw vakantie. Hoe zorgt u ervoor – zonder allerlei extra software te moeten installeren – dat ze op een ‘veilige’ manier op internet kunnen surfen?

CONSUMENT - ZOEKERTJES - 30.11.2012

Een cadeau zoeken bij de zoekertjes?

In crisistijden komt het erop aan om – als geschenk of voor uzelf – originele maar niet te dure spullen op de kop te tikken. Zoekertjessites kunnen u helpen.

BELEGGEN - 29.11.2012

Zijn goud en zilver veilig?

De rente staat laag en de economische situatie blijft onzeker. Daardoor zijn edelmetalen erg gegeerd bij beleggers. Kiest u nu beter voor goud of voor zilver?

REGISTRATIERECHTEN - 29.11.2012

Patrimoniumvennootschap verkopen?

Zitten uw gebouwen in een patrimoniumvennootschap, dan kan ofwel die vennoot­schap de gebouwen verkopen, ofwel kunt u de aandelen van de vennootschap verkopen. In het eerste geval zijn er hoge fiscale kosten, in het tweede geval niet. De vraag is dan of de fiscus de verkoop van de aandelen kan aanvechten met de nieuwe antimisbruikbepaling inzake de registratierechten...

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2012

Ook voor u een ‘lightsuccessieplanning’?

Voorziet u niets inzake de successieplanning, dan zullen uw partner en uw kinderen wellicht achterblijven met een (fiscale) kater ingevolge de hoge successie­rechten. Daarom wordt er vaak gewerkt met een ‘lightsuccessieplanning’, die er – in afwachting van een definitieve en grondige successieplanning – voor moet zorgen dat u voldoende ‘ingedekt’ bent bij een plots overlijden. Hoe pakt u dat aan?

PENSIOENOPBOUW - 29.11.2012

Goede opbouw van uw aanvullend pensioen?

Een aanvullend pensioen opbouwen is een must voor wie zijn levensstandaard wil behouden na zijn pensioen. Hoe weet u hoeveel uw aanvullend pensioen zal be­­dragen? Stel dat u verwacht om maandelijks minimaal € 1.500 aanvullend pensioen te ontvangen, hoeveel moet u dan nu daarvoor opbouwen? Kunt u dit nog bijsturen door uw inkomen de laatste jaren vóór uw pensioen nog fors op te trekken?

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 29.11.2012

Ieder kind een managementvennootschap?

Uw kinderen komen bij u in de vennootschap werken (als medezaakvoerder of bestuurder), maar er is dan mogelijk een probleem met de verloning en meer bepaald met de voordelen van alle aard waarvan de kosten door de werkvennootschap gedragen worden. U en uw kinderen hebben elk immers andere prioriteiten op dat vlak. Bieden managementvennootschappen hier een oplossing?

OVERDRACHT VENNOOTSCHAP - 29.11.2012

‘Probleemloze’ overdracht vennootschap?

Zit u in een bvba met meerdere vennoten, dan moet u rekening houden met het verbod op een ‘leeuwenbeding’. Wat houdt dat precies in? In hoeverre kunt u vrij afspreken hoe de winst verdeeld wordt en wie er opdraait voor een eventueel verlies? De rechters verduidelijkten dit onlangs. Vooral met het oog op een latere verkoop van uw aandelen aan een externe overnemer opent dat perspectieven…

BELEGGEN - FONDSEN - 29.11.2012

Valt er iets te verdienen met water?

Het is moeilijk te geloven, zeker in een land zoals België waar de hemelsluizen met de regelmaat van een klok opengaan, maar water – en vooral dan drinkbaar water – is wel degelijk een schaars goed. Met iets wat schaars is, valt er doorgaans ook geld te verdienen. Is het een aanrader om in water te beleggen? Hoe pakt u dat het best aan?

HOLDING - 29.11.2012

Is uw holding nu in gevaar?

Een abonnee vroeg ons of een holdingconstructie eigenlijk wel de toets van de nieuwe antimisbruikbepaling doorstaat. Wanneer is een holding fiscaal veilig en wanneer niet? Waarom doet de fiscus soms moeilijk over holdingconstructies? Hoe ver kan de fiscus met die nieuwe antimisbruikbepaling teruggaan in het ver­leden? Is uw bestaande holding, die u misschien al jaren heeft, nog wel veilig?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAFTREK - 28.11.2012

Giften fiscaal nog interessant?


GOED OM TE WETEN - ERVEN - 28.11.2012

Help, mijn broer heeft fiscale of RSZ-schulden!


PENSIOEN - SOCIALE KAS - 28.11.2012

Zijn ze weer uit op uw geld?

U heeft een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) en uw bank of uw sociale kas raadt u aan om de premie begin volgend jaar al volledig te ­storten i.p.v. per maand of per kwartaal. Is het interessant om daarop in te gaan?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 28.11.2012

Soepeler verlof voor bijstand aan gehospitaliseerd kind

Sinds kort kunnen werknemers op een soepelere wijze zgn. zorgverlof nemen op hun werk als hun minderjarige kind gehospitaliseerd wordt. Vermits ze u dan om een attest kunnen vragen, lichten we dit systeem even toe...

PRIVÉ - SCHENKING - 28.11.2012

Een ‘versnipperde’ bankgift bewijzen én optimaliseren?

Tijdens de verbouwingen van uw dochter heeft u een tiental ‘kleinere’ stortingen gedaan om haar te helpen. U zou daarvan toch graag een bewijs opmaken voor de andere kinderen én de fiscus. Hoe pakt u dat het best aan?

GRONDIG ONDERZOCHT - OPRICHTEN VENNOOTSCHAP - 28.11.2012

Uitstel van betaling of geldlening? Het blijft oppassen!

Een arts richtte een bvba op en verkocht zijn cliënteel zonder dat de bvba direct de verkoopprijs op tafel moest leggen. Zo kon hij nl. op een fiscaal voordelige manier interesten uit de bvba halen. Wat vond het Hof van Cassatie hiervan?

MEDISCH RECHT - 28.11.2012

Mag u een (geldig) euthanasieverzoek weigeren?

Stel, er wordt u gevraagd om euthanasie toe te passen op een ­patiënt, maar u ziet dat niet zitten. Mag u dat eigenlijk wel weigeren, in de veronderstelling dat er een geldige wilsverklaring is? Zo ja, hoe pakt u dat aan?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 28.11.2012

No fault-wet en schade door producten

Onlangs werd er uitvoerig bericht over het overlijden van een baby, ‘wellicht’ ten gevolge van het niet ‘deftig’ functioneren van een toestel. Is dit nu een voorbeeld van een zaak waarin het Fonds voor medische ongevallen zal betalen?

BELASTINGAFTREK - 28.11.2012

Fiscale perceptie ten top... ?

De belastingen worden niet verhoogd, klinkt het ­telkens opnieuw, wel worden veel fiscale aftrekken verlaagd. Is dat niet hetzelfde en wat doet u daartegen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.11.2012

Wanneer is uw bril (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar?

Kunt u een hoorapparaat, een bril of andere ‘medische apparaten’ (gedeelte­lijk) aftrekken als beroepskosten of kan dat niet omdat u die ook privé gebruikt en nodig heeft? Een recent arrest geeft een positief antwoord...

AFTREKBARE KOSTEN - 27.11.2012

Kosten bed & breakfast niet aftrekbaar?


FISCALE CONTROLE - 27.11.2012

Veronderstellen is niet bewijzen!


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 27.11.2012

Omdat politiek geen winstoogmerk heeft…

Bij de laatste verkiezingen hebben heel wat zelfstandigen een plaatsje veroverd in de lokale gemeenteraad. Bent u daar ook bij, lees dan vooral verder, want u loopt het risico om te veel sociale bijdragen te betalen. We verklaren ons nader…

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 27.11.2012

De ultieme ‘truc’ om successierechten te vermijden?

Uw vader heeft u zes maanden geleden een grote bankgift gedaan. Nu krijgt hij bv. op zaterdag een ongeval en volgens de dokter overleeft hij het weekend niet. U zal dus onvermijdelijk successierechten betalen op die bankgift. Of niet?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.11.2012

Een sportcheque als eindejaarsgeschenk, ideaal?

Sport- en cultuurcheques zijn onder bepaalde voorwaarden niet belastbaar voor uw personeel. Hetzelfde geldt voor eindejaarsgeschenken, alleen zijn die ­laatste wel aftrekbaar. Kunt u de voordelen van de twee dan niet combineren?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 27.11.2012

Kunt u echt kiezen wat (fiscaal) het best uitkomt?

Een zgn. keuzebeding geeft de langstlevende alle comfort om goederen te ­kiezen uit de huwgemeenschap en een ‘fiscaal interessante’ keuze te maken. Wat betekent dat nu precies in de praktijk en hoever kunt u daarin gaan?

KORT & BONDIG - 27.11.2012

Kent u deze al... ?


BETAALD EDUCATIEF VERLOF - 26.11.2012

Wie minder naar de les gaat, krijgt ook minder verlof!

Het loon voor dagen van educatief verlof krijgt u in principe terug van de staat. De terugbetaling wordt echter beperkt in functie van de effectief gevolgde lesuren. Hoe vermijdt u een verschil tussen wat u toestaat en wat u terugkrijgt?

BEDRIJFSWAGEN - 26.11.2012

Hoe de CO2-taks berekenen in 2013?


ONDERBREKING LOOPBAAN - ZORGVERLOF - 26.11.2012

‘Speciaal’ verlof voor hospitalisatie van een kind

Voor de situatie waarin een kind van uw werknemer opgenomen moet worden in het hospitaal bestaat er sinds 1 november jl. een nieuw soort verlof, waarbij de RVA een uitkering betaalt. Waarover gaat het hier?

SUBSIDIES - RSZ-VERMINDERINGEN - 26.11.2012

Hoe de loonkosten van een 50-plusser optimaliseren?

Vanaf 1 januari 2013 wordt de RSZ-vermindering voor 50-plussers (ook diegenen die al in dienst zijn) aangepast. Voor jonge 50-plussers zal u niks meer krijgen, voor oudere zal de subsidie daarentegen sterk stijgen. Hoe zit dit in elkaar?

GEWAARBORGD LOON - ZIEKTE - 26.11.2012

Het attest meebrengen als men terug komt werken...

Stel, een werknemer stuurt u een sms dat hij een week afwezig zal zijn wegens ziekte. Het doktersattest brengt hij pas mee wanneer hij het werk hervat. Wist u dat hij dan niet voldoet aan de voorwaarden om gewaarborgd loon te krijgen?

EINDEJAARSPREMIES - 26.11.2012

Niet alles moet nog dit jaar gestort worden!

In de maand december moet u in principe de eindejaarspremies van 2012 betalen aan de werknemers. Met welke deadlines moet u echter rekening houden als u de kosten hiervan budgetteert?

CONCURRENTIEBEDING - LOONBEGRIP - 26.11.2012

Berekeningsbasis voor de compensatoire vergoeding

Stel, u moet aan een bediende een zgn. compensatoire vergoeding betalen voor de toepassing van zijn concurrentiebeding. Mag u zich bij de berekening hiervan beperken tot het maandloon of moet u ‘alles’ meetellen? Een arrest licht toe...

GROEPSVERZEKERING - 26.11.2012

Nog een aantal to do’s voor dit jaar...

Rond de groepsverzekeringen beweegt er van alles. Telkens is er een link met de databank db2p. U zou dus een aantal zaken moeten controleren. Welke?

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 26.11.2012

Is de Noorse kroon een waardig alternatief?

Door de onzekerheid als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone vluchten veel beleggers naar de Noorse kroon. Is dat een valabele vluchtroute zonder risico? Wat moet u als belegger weten over deze Scandinavische munt?

LEVENSVERZEKERING - 26.11.2012

Wat wijzigt in de levensverzekering vanaf 21 december?

Door een uitspraak van het Europese Hof mogen verzekeraars vanaf 21 december geen verschillend tarief meer gebruiken voor mannen en vrouwen voor een levensverzekering. Wat betekent dit concreet voor u?

AUTOKOSTEN - 26.11.2012

Schrijf eens twee auto’s af!

Stel, uw nieuwe auto wordt dit jaar nog geleverd, terwijl uw ‘oude’ auto verkocht zal worden of naar uw zoon zal gaan. Mits een goede timing kunt u ‘fiscaal optimaliseren’. Hoe pakt u dat aan wanneer u geen vennootschap heeft?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 26.11.2012

Een (tweede) woning als praktijk... en de woonbonus

Stel, u bent eigenaar van twee woningen, een waarin u woont en een waarin (uitsluitend) uw praktijk ingericht is. Is dit nadelig voor de fiscale aftrek van uw hypothecaire lening (de zgn. woonbonus)? Een recent arrest licht toe...

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 26.11.2012

Wanneer kunt u uw bril (gedeeltelijk) fiscaal aftrekken?

Kunt u een hoorapparaat, een bril of andere ‘medische apparaten’ (gedeelte­lijk) aftrekken als beroepskosten of kan dat niet omdat u die ook privé gebruikt en nodig heeft? Een recent arrest geeft een positief antwoord...

GEHEIME COMMISSIELONEN - 26.11.2012

309% op élke ‘verkeerde’ uitgave?

De 309%-aanslag blijft voor beroering zorgen. Kan de controleur echter zomaar op élke ‘verkeerde’ uitgave van uw vennootschap die aanslag toepassen?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 23.11.2012

Uw bvba betaalt uw sociale bijdragen…


PERSONEEL - ONTSLAG - 23.11.2012

Langere ontslagtermijnen voor arbeiders in 2013?

Het was al lang aangekondigd dat de opzeggingstermijnen voor arbeiders in de bouwsector langer zouden worden. Onlangs werd duidelijk wat vanaf 1 januari 2013 de nieuwe termijnen zullen zijn. Wat betekent dit concreet voor u?

RECHT - RECLAME - 23.11.2012

Uw klanten vragen via uw website een offerte aan…

Met een aantrekkelijke website kunt u klanten werven. Mag u hen via uw website een offerte laten aanvragen of kunnen ze daardoor achteraf zonder meer onder een getekende offerte uit? De rechter had daar onlangs een frisse kijk op…

6%-BTW-TARIEF - ATTEST KLANT - 23.11.2012

Wanneer verlaagd btw-tarief van 6%?

Een klant vraagt u om werken uit te voeren in zijn woning. Volgens hem kan dat tegen het verlaagd btw-tarief. Volstaat het dat hij u bevestigt dat zijn woning oud genoeg is door een btw-attest te tekenen? Hoe zit dat in onze buurlanden?

LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 23.11.2012

Het betaalde voorschot wordt ingehouden…

Een man liet uw collega weten dat hij de werken niet mocht uitvoeren waarvoor zijn vrouw een offerte getekend had én een voorschot betaald had. Wat zijn uw opties in zo’n geval? Kunt u sowieso het voorschot inhouden?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 23.11.2012

Een goede indruk, dat is wat telt...

De belastingen worden niet verhoogd, klinkt het ­telkens opnieuw, wel worden veel fiscale aftrekken verlaagd. Is dat niet hetzelfde en wat doet u daartegen?

LENING - VARIA - 23.11.2012

De win-winlening heruitgevonden…

Di Rupo broedt op de invoering van een obligatielening mét fiscaal voordeel. Als uw zaak in Vlaanderen gevestigd is, kunt u echter nú al bij familie en vrienden geld lenen en zo beiden uw voordeel doen. Wat is daarbij van belang?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 23.11.2012

Tegen het jaareinde dringend cashen bij uw klanten…

Met het einde van het jaar in zicht is het extra belangrijk om slechte betalers ­achter de veren te zitten, zeker maar niet alleen als u in vennootschap zit. Waarom is dat zo en hoe pakt u die slechte betalers nu concreet aan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 22.11.2012

Een correcte marktrente voor de interesten op uw rc?

Interesten vragen op uw rc-tegoed is fiscaal interessant, zolang u tenminste niet méér vraagt dan de marktrente. Net daar wringt het schoentje vaak, want hoeveel is dat dan precies? Onlangs gaf een rechter nog eens zijn visie daarop...

BEDRIJFSLEIDER - 22.11.2012

Uw sociale bijdragen tijdig betalen...

Uw sociale bijdragen tijdig betalen, is altijd belangrijk, maar in het vierde kwartaal nog iets meer dan anders. Waarom is dat zo?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 22.11.2012

Beste collega, uw rc-schuld wegwerken a.u.b.

Een medevennoot en tevens zaakvoerder heeft een rc-schuld die oploopt. Uw bvba heeft dat geld echter zelf nodig. Wie kan/moet er beslissen dat het geld teruggestort moet worden en wat als uw collega niet meewerkt?

AANDEELHOUDERS - TOETREDING - 22.11.2012

Nieuwe werkende vennoot achteraf goedkoop uitkopen?

U overweegt om een deel van uw aandelen van uw bvba te verkopen aan een nieuwe vennoot. Hoe goedkoop kunt u hem uitkopen als hij beslist om niet l­anger voor u te werken? De rechter gaf onlangs aan waar de grens ligt…

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 22.11.2012

Hoog tijd om uw toonderaandelen om te zetten...

Voor zover dat nog niet gebeurd zou zijn, is het nu hoog tijd om de omzetting van uw aandelen aan toonder ‘in gang’ te zetten, zodat alles nog vóór 31.12.2012 rond geraakt. Dringt de tijd dan zo en hoe doet u dat in de praktijk?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - HOLDING - 22.11.2012

Is uw holding veilig voor de antimisbruikbepaling?

Een holding kan gebruikt worden om op een fiscaalvriendelijke manier geld uit uw werkvennootschap(pen) te halen. Is die fiscale optimalisatie echter wel veilig of kan de fiscus daar nu ook al fiscaal misbruik in zien?

KORT & KRACHTIG - 22.11.2012

Uiterst interessant om te weten...


BEDRIJFSLEIDER - 22.11.2012

Tijd voor uw indiciaire check-up!

Deze tijd van het jaar is hét moment om uw boek­houder een zgn. indiciaire afrekening te laten maken. Is dat ook nodig als u via vennootschap werkt?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 22.11.2012

Dagboek van een herdershond


PERSONEEL - VAKANTIE - 22.11.2012

Kan een jongere die pas in dienst is al verlof opnemen?

Een jongere is pas bij u in dienst en wil graag op het einde van het jaar al wat vakantie opnemen. Heeft hij daar al recht op? Hoe zit dat met de verlofdagen in de gewone, de Europese en de jeugdvakantieregeling?

HORECA - BLACK BOX - 22.11.2012

Btw-bonnetjes bestellen…

Door de intrekking van de circulaire die de technische eisen vastlegt waaraan de black box moet voldoen, is er nu grote verwarring over wie na 1 januari 2013 wel en niet btw-bonnetjes moet uitreiken. Hoe zit het en wat is er van belang?

RECHT - VARIA - 22.11.2012

Vóór u uw leverancier de rekening presenteert…

Uw leverancier komt zijn afspraken niet na. Kunt u hem achteraf de rekening presenteren omdat u het een en ander zelf opgelost heeft? Alleen als u hem correct aanpakt, zo waarschuwde de rechter onlangs…

VLAAMS GEWEST - VARIA - 22.11.2012

Hoeveel brievenbussen en bellen aan uw deur?


FISCAAL - WOONBONUS - 22.11.2012

Is een zgn. pandwissel nog mogelijk?


VERKOOP - VARIA - 22.11.2012

Uw huis proper en netjes achterlaten, beste verkoper…

De verkoper laat in en/of rond zijn huis een puinhoop achter. In zo’n geval kan de koper hem de rekening van de opruimingswerken presenteren, toch? De rechter verduidelijkte onlangs wat daarbij van belang is…

FISCAAL - LEASING - 22.11.2012

Bent u erkend als onroerende leasinggever?

Een recent ministerieel besluit legt de voorwaarden vast waaraan voortaan voldaan moet worden om nog een onroerende financiële lease te kunnen doen. Waar gaat dat over en wat als uw vennootschap niet voldoet aan die voorwaarden?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 22.11.2012

Weigering huurhernieuwing, mét extra melding…

Zelfs als u daar initieel een goede reden voor had, kan een weigering van een handelshuurhernieuwing een kostelijke zaak worden, zo oordeelde Cassatie onlangs. Wat is daarbij van belang en wat doet niet ter zake?

WONINGHUUR - KOSTEN - 22.11.2012

Het maandbedrag van de huurkosten optrekken?

Omdat de energiekosten gestegen zijn, wilt u het bedrag dat uw huurder u maandelijks als bijdrage in de kosten betaalt, aanpassen. Kunt u dat zomaar of maakt het uit wat er precies in het contract voorzien is?

BTW - VERHUUR - 22.11.2012

Vakantiewoning verhuren vergelijkbaar met een hotel?

Op de gewone verhuur van een onroerend goed zit zoals bekend geen btw, op de diensten aangeboden door een hotel wel. Het verhuren van een vakantie­woning valt onder het eerste, volgens de Btw. Volgens Cassatie daarentegen...

VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 22.11.2012

Heeft u al van de zgn. omgevingsvergunning gehoord?

De krijtlijnen van het door de Vlaamse regering goedgekeurde principe van de zgn. omgevingsvergunning zijn bekend. Wat houdt die vergunning in? Is het de zoveelste vergunning op rij of zit er toch een vereenvoudiging aan te komen?

VASTGOEDMAKELAAR - 22.11.2012

Neem de bedenktijd correct op...

Als vastgoedmakelaar moet u een bedenktijd voorzien in uw bemiddelingscontracten. Uit een recent arrest blijkt dat het ook van belang is hoe u die opneemt...

RECHT - PC - 20.11.2012

Softwarepolitie langs alle kanten klemgereden…

De invallen van de zgn. softwarepolitie deden in het verleden al heel wat stof opwaaien. Enkele rechters, en niet de minsten, oordeelden onlangs dat ze niet mogen overdrijven. Wat is voor u in dat verband van belang?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 20.11.2012

Staan er al twee data op uw facturen?

Vanaf 2013 wijzigen de spelregels inzake de verplichte btw-vermeldingen op een factuur. Wat betekent dat concreet voor uw in- en uitgaande facturen en klopt het dat u uw factuurlay-out daardoor zal moeten aanpassen?

SLECHTE BETALERS - VERHOGINGSBEDING - 20.11.2012

Rechtsplegingsvergoeding én schadebeding?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 20.11.2012

Fiscale perceptie ten top...?

De belastingen worden niet verhoogd, klinkt het telkens opnieuw, wel worden veel fiscale aftrekken verlaagd. Is dat niet hetzelfde en wat doet u daartegen?

FISCAAL - EUROVIGNET - 20.11.2012

Hoogtewerker vervoert geen goederen, dus...


VERZEKERINGEN - VARIA - 20.11.2012

Uw poetsvrouw is niet ingeschreven, wél verzekerd?

U doet een beroep op een poetsvrouw zonder dat die als dusdanig ‘in dienst’ is. Wat als haar iets overkomt tijdens de werkuren? Kunt en/of moet u zich daar via een verzekering tegen indekken?

PERSONEEL - ONTSLAG - 20.11.2012

Veelgestelde vragen over ontslag...

Het regent ontslagen de laatste tijd en daarbij duiken telkens dezelfde vragen op. Moet ook u bv. rekening houden met de specifieke regels inzake collectief ontslag en waarom is de timing van het ontslag van een bediende van belang?

BTW - ONROERENDE VERHUUR - 15.11.2012

Uw buitenverblijf verhuren met btw?

Verhuurt u een onroerend goed, dan moet u op de huurprijs in principe geen btw aanrekenen. Soms is dat echter toch het geval, zelfs sneller dan u misschien denkt, volgens de rechter. Is verhuren met btw ook voor u opportuun?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 15.11.2012

Gebouw inbrengen en geld uit halen: fiscaal misbruik?

U heeft vroeger een bedrijfsgebouw ingebracht als kapitaal in uw vennootschap. Nu wilt u het kapitaal verminderen ‘in cash geld’. Kan dat nu nog of is dat een probleem met de nieuwe antimisbruikbepaling? Wat kan er wel of niet?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 15.11.2012

De ideale combinatie voor (wettelijke) samenwoners?

Samenwonenden willen er meestal zeker van zijn dat de langstlevende partner in de gezinswoning kan blijven. Hoe zorgt u voor die zekerheid zonder in te b­oeten op de gunst­regeling inzake de successierechten op de gezinswoning?

VASTGOED - HUUR - 15.11.2012

Twee ‘constructies’ met huur onder de loep genomen...

U verhuurt uw woning deels aan uw vennootschap, maar veel brengt dat privé niet op. U zou die huur dan ook willen omzetten in een vruchtgebruik ofwel de huur vooruit laten betalen. Zijn daar tegenwoordig risico’s aan verbonden?

CONTROLE - 15.11.2012

309% voor uw onkostenvergoeding?

Een controleur vond de onkostenvergoeding van een notaris te hoog en belastte zijn vennootschap op een stuk daarvan met de aanslag van 309%. Terecht?