COMPUTER - TABLET - 30.11.2012

Surface: een concurrent voor de iPad?

Microsoft lanceerde de Surface, een tablet die met de iPad moet concurreren. Wat is er op de Surface precies mogelijk en kan hij qua mogelijkheden echt de vergelijking met de iPad doorstaan?

Microsoft heeft zijn Surface (http://www.microsoft.com/surface) zelf ontwikkeld en verkoopt de tablet ook via de eigen distributiekanalen (winkels, dealers en online op de Microsoft Store (voorlopig te bestellen voor de Benelux nog op http://www.microsoftstore.de of www.microsoftstore.fr). Dit alleen al is een kleine revolutie voor Microsoft.

Windows RT

De Surface draait op een afgeleide versie van Windows 8: Windows RT. Die ziet er helemaal uit zoals Windows 8, maar u kunt er alleen de nieuwe ‘apps’ op draaien. De gebruikte ARM-processor is namelijk niet compatibel met gewone Windows-programma’s. De apps vindt u in de Windows Store. Er is al een behoorlijke keuze (IE 10, Bing, muziek, weer, SkyDrive, kranten, video, games, …) en de verwachting is dat er snel meer nieuwe apps zullen komen. Positief is wel dat ontwikkelaars Windows 8-apps gemakkelijk (of zelfs automatisch) kunnen uitbrengen voor de Surface.

Hét grote pluspunt van de Surface is dat Office is ingebouwd en wel de allernieuwste Office 2013 (Home-and-Student-editie), met Word, PowerPoint, Excel en OneNote. Outlook ontbreekt en de inge­bouwde Mail-app is matig: er is bv. geen unified inbox om mails van meerdere accounts in één map te bekijken. De snelle quadcore-processor met 2 GB werkgeheugen (het dubbele van de iPad 3) zorgt er wel voor dat de apps erg snel werken.

Hardware

De Surface lijkt op de iPad: het scherm is ongeveer even groot (10,6”), hoewel de resolutie een stuk lager is (1366x768 pixels tegenover 2048x1536 pixels bij de iPad 3). Toch lijkt het Surface-scherm bijna even scherp dankzij een nieuwe technologie: ClearType HD. Het gewicht is gelijk: zo’n 650 gram. Wifi is aan boord, maar er is (nog) geen versie met 3G. Verder is er een camera voor- en achteraan, beide met 720p. Bij de iPad 3 biedt de frontcamera een lagere beeldkwaliteit (480p), maar die achteraan een hogere (1080p). Uiteraard is het scherm multi-touch compatibel. De Surface biedt meer aansluit­opties dan de iPad: zo is er een SD-kaartslot en een USB 2.0-aansluiting. Er is ook een speciale hd-poort om de Surface aan te sluiten op uw pc of tv, maar daarvoor is een extra kabel (€ 40) vereist. De batterij houdt het minder lang vol dan die van de iPad 3: zo’n 6 à 7 uur bij continu gebruik (10 tot 12 uur bij de iPad).

De Surface kost € 489 voor het goedkoopste model met 32 GB geheugen. U betaalt € 100 meer voor de touch cover, een cover die dienstdoet als toetsen­bord en die beter werkt dan het on-screen toetsen­bord van de iPad of andere tablets. Voor € 694 heeft u het topmodel in huis, met 64 GB geheugen en een touch cover. Dit ligt in de lijn van de prijzen voor de iPad-modellen. Let op! Windows 8 neemt veel meer ruimte in dan iOS. Dat betekent dat u van de 32 GB maar 20 GB ruimte over heeft voor apps, bestanden of documenten. Bij het 64-model heeft u zo’n 52 GB ruimte over.

Surface Pro

Wilt u ook gewone Windows-programma’s draaien, dan moet u wachten op de Surface Pro, die zwaarder (1 kg) en dikker is (13,5 mm versus 9,3 mm). De prijs en beschikbaarheid zijn nog niet bekend, maar met 64 of 128 GB geheugen en een 1920x1080-scherm zal die wel flink meer kosten.

De nieuwe Windows Surface mag een concurrent voor de iPad genoemd worden. Microsofts tablet werkt snel en goed en bevat Office 2013. Het is wel nog even afwachten of er genoeg goede apps in de Store beschikbaar zullen komen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878