VARIA - KINDEREN - 30.11.2012

Laat uw kinderen ‘veilig’ surfen

Binnenkort hebben uw kinderen opnieuw vakantie. Hoe zorgt u ervoor – zonder allerlei extra software te moeten installeren – dat ze op een ‘veilige’ manier op internet kunnen surfen?

Volgens een recent onderzoek van McAfee weten ouders vaak niet welke sites hun kinderen bezoeken. Vaak heerst er een misplaatst gevoel van zekerheid: ‘er kan mijn kind online niet veel gebeuren’. Toch blijkt dat de helft van alle jongeren zijn browser minimaliseert wanneer pa of ma de kamer binnenkomt...

Tip 1: zoekmachine

U doet er alvast goed aan om in zoekmachines als Google en Bing een filter in te schakelen. Dat doet u via het instellingenicoontje (tandwiel) op de zoekresultatenpagina. Bij Google kan het wel alleen als u een Google-account heeft. Tip. Bij Google kunt u deze SafeSearch-instelling zelfs vergrendelen zodat uw kinderen de filter niet opnieuw kunnen uitschakelen. Een permanent vergrendelde filter herkent u aan de gekleurde ballen die op de zoekpagina’s getoond worden.

Alternatief. U kunt kleinere kinderen ook een alter­natieve zoekmachine laten gebruiken. Kidrex (http://www.kidrex.org) en het Nederlandstalige Koekeltjes (http://www.koekeltjes.nl) zijn alvast aangepaste versies van Google waarbij de strengste SafeSearch-filter sowieso ingeschakeld is. Deze zoekers houden ook rekening met een ‘zwarte lijst’ van websites die ongepaste inhoud bevatten. Wanneer een aanstootgevende zoekterm ingetikt wordt, dan krijgen uw kinderen een ‘Oeps’-boodschap te zien. Koekeltjes toont – in tegen­stelling tot Kidrex – voornamelijk zoekresultaten in het Nederlands. Bovendien is het niet alleen een zoekmachine, maar ook een startpagina met bovenaan tientallen websites die speciaal voor kinderen geselecteerd zijn (school, spelletjes, kleurplaten, speelgoed, televisie, muziek, ...).

Tip 2: filmpjes

Op YouTube wordt het filmaanbod in principe gecontroleerd: expliciete blootvideo’s worden hier bijna nooit getoond. Maar toch vindt u hier ook massa’s filmpjes die minder geschikt zijn voor kinderen. Gelukkig kunt u helemaal onderaan de Veiligheid inschakelen: die filtert de video’s op ongepaste inhoud. Als u ingelogd bent in uw YouTube-account, dan kunt u deze veiligheids­modus zelfs vergrendelen in uw browser zodat uw kinderen die niet zomaar kunnen uitschakelen.

Alternatief. Er bestaan ook kindvriendelijke al­ter­natieven als TinyTube (http://www.tinytube.com) en Kideos (http://www.kideos.com – hier kunt u ook filmpjes zoeken per leeftijds­categorie).

Tip 3: browser

U kunt uw browser ook voorzien van een ‘parental control’-functie. In sommige browsers is deze optie intern voorzien, maar met een add-on zijn de mogelijkheden doorgaans uitgebreider. Zo’n add-on vindt u gemakkelijk door te googelen op ‘parental control’ plus de naam van uw browser.

Alternatief. Eventueel kunt u een aangepaste browser gebruiken zoals KidZui (http://www.kidzui.com) of het Nederlandstalige MyBee (http://www.mybee.nl). Op basis van de leeftijd van uw kind tonen die alleen ‘goedgekeurde’ sites of sites die u zelf toegevoegd heeft.

Let op! Weet dat al deze tips en tools nooit 100% sluitend zijn. We hebben hulpmiddelen beschre­ven, maar deze kunnen nooit volledig in de plaats komen van ouderlijk toezicht.

Ziet u het niet zitten om speciale software te installeren, maar wilt u toch enkele beperkingen instellen? U kunt filters inschakelen in uw zoekmachine, in YouTube én in uw browser (via een add-on).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878