Alle domeinen

2012 - April

GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 30.04.2012

Pensioensparen verhogen vóór 55 jaar


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 30.04.2012

Is ‘strippen’ fiscaal gezien nog interessant?


PRIVÉ - ONROEREND GOED - 30.04.2012

Als de Costa del Sol u wel iets zegt...

Door de crisis zijn de prijzen van het vastgoed in Spanje behoorlijk gedaald en tegelijkertijd brengt het geld bij uw bank ook quasi niets op. Waarop moet u ­fiscaal gezien echter letten als u een Spaanse villa zou willen kopen?

PENSIOEN - 30.04.2012

Wat wijzigt Di Rupo aan uw pensioen?

Er was veel discussie over, maar eindelijk is de definitieve regeling rond de pensioen­maatregelen van de regering-Di Rupo gepubliceerd. Wat zijn nu ­precies de gevolgen voor uw zelfstandigenpensioen?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 30.04.2012

Rijverbod wegens epilepsie = werkonbekwaam zijn?

Stel, ten gevolge van een epilepsieaanval in de wagen krijgt een patiënt een rijverbod van drie maanden. Als hij zonder auto niet kan werken of niet op zijn werk kan geraken, valt hij dan zonder inkomen?

ASSOCIATIE - 30.04.2012

Is (met twee) opzeggen gelijk aan uitsluiten?

Stel, in een associatie met drie zou u van de ‘derde’ associé af willen, maar een beroep doen op de uitsluitingsclausule ziet u niet zitten, want dan is er een vergoeding verschuldigd. Is het dan een oplossing om het contract op te zeggen?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 30.04.2012

Te veel beleggen en het verlaagd tarief...

Als uw bvba te veel belegt in aandelen, riskeert ze geen recht meer te hebben op het zgn. verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting. Hoe werkt dit en wat is het gevolg als de waarde van de aandelen daalt? Een vonnis licht toe...

PERSONEEL - SUBSIDIES - 30.04.2012

Wat kost een praktijkassistent(e) nog na Impulseo III?

Nu Impulseo III ook voor solo-huisartsen tegemoetkomt in de loonkosten van een praktijkassistent(e), overweegt u misschien ook om iemand aan te werven. Wat kost zo’n aanwerving dan nog op jaarbasis?

BUITENLANDSE SEMINARIES - 30.04.2012

Geen overlapping factuur en forfait

Het systeem van de buitenlandse dagforfaits kan interessant zijn voor seminarietrips die u zelf moet bekostigen. Hoe gebruikt u deze dagforfaits?

FISCALE VERMINDERINGEN - BEVEILIGING - 30.04.2012

Beveiligingsaftrek voor garagepoort?


VLAAMS GEWEST - ACTUALITEIT - 30.04.2012

Miserie verlagen door het tarief te verhogen?


SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 30.04.2012

Wat wijzigt Di Rupo aan uw pensioen als zelfstandige?

Er was veel discussie over, maar eindelijk is de definitieve regeling rond de pensioen­maatregelen van de regering-Di Rupo gepubliceerd. Wat zijn nu ­precies de gevolgen voor uw wettelijk pensioen als zelfstandige?

BANK - VARIA - 30.04.2012

Optimaliseer de spaarbescherming!

De bescherming van spaargeld ten belope van max. € 100.000 roept niet alleen ongerustheid op, maar ook heel wat ‘inhoudelijke’ vragen. Hoe werkt dit bv. in geval van meerdere rekeningen en meerdere (mede)titularissen?

FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 30.04.2012

Huis afbetaald? Spaar fiscaal voordelig!

Wanneer uw hypothecaire lening voor uw woning afbetaald is, kunt u de vrij­gekomen financiële ruimte opvullen met een ‘fiscale levensverzekering’. ­Hoeveel brengt dit op en hoe stijgt uw rendement door de gunstige fiscaliteit?

BTW - VERPLICHTINGEN - 30.04.2012

Btw-bonnetje, in afwachting van de geregistreerde kassa

In de regeerverklaring van Di Rupo & co worden de plannen i.v.m. de invoering van een geregistreerde kassa hernomen. Zit alles in een stroomversnelling? Wat zijn in afwachting de aandachtspunten rond dat btw-bonnetje?

FISCALE VERMINDERINGEN - ENERGIEAFTREK - 30.04.2012

Fiscaal voordeel voor dakisolatie: hoe zit het nu precies?

De regering-Di Rupo heeft de fameuze energieaftrek in één pennentrek af­geschaft, behalve voor wat de dakisolatie betreft. Nochtans is er ook voor dit ­laatste het een en ander gewijzigd dat van belang kan zijn. Even kijken...

KORT & BONDIG - 30.04.2012

Kent u deze al... ?


CONTROLE - 30.04.2012

Cadeaubon uitgeven, fiscaal top!

Er bestaat nogal wat verwarring over hoe een cadeaubon of -cheque fiscaal verwerkt moet worden. De rechter had daar onlangs een interessante kijk op!

BUROTICA - INTERNET - 30.04.2012

Offertes graag!


BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 30.04.2012

4% bijkomende heffing, niet alleen voor de rijken!

De 4% extra heffing op roerende inkomsten boven de € 20.020 lijkt vaak een ver-van-mijn-bedshow. Heeft u echter bv. kapitaliserende obligatiefondsen die u nu wilt verkopen, dan valt u mogelijk sneller dan gedacht onder de ‘rijkentaks’...

VERZEKERINGEN - BRAND & DIEFSTAL - 30.04.2012

Beter verzekerd tegen een lagere prijs?

Omdat u de laatste jaren uw praktijkgebouw aangepast en heringericht heeft, zou u in feite de zgn. verzekerde waarde van uw brandpolis moeten laten ­aanpassen. U twijfelt, want dan gaat de premie stijgen natuurlijk of toch niet?

ADVIESHOEK - 30.04.2012

Veilig een onroerend goed kopen op lijfrente

U wilt bv. een appartement aan zee overkopen van uw oom. Voor beiden zou het goed uitkomen om dat appartement op lijfrente te kopen. Wat moet u doen om geen last te krijgen met de fiscus?

BELASTINGEN - CONTROLE - 30.04.2012

Moet u uw boekhouding ‘uit handen’ geven?

Als u een belastingcontrole krijgt, gebeurt het dat de controleur vraagt om uw volledige boekhouding mee te nemen naar zijn kantoor. Bent u verplicht om daarop in te gaan? Onlangs gaf de minister hierover een woordje uitleg…

BELASTINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 30.04.2012

Afschrijven in het jaar van aankoop: niet te gulzig zijn...

Stel, u bestelt een auto op het einde van jaar x die pas zes maanden later ge­­leverd wordt. Als u een voorschot betaalt, mag u daar dan direct (lees: in jaar x) op beginnen afschrijven? Uit een recent vonnis blijkt dat dit niet altijd het geval is...

WONINGFISCALITEIT - 30.04.2012

Beknibbeld op uw hypothecair krediet

Vanaf 2014 valt de fiscale aftrek die nu geldt voor hypothecaire kredieten weg. Commotie alom in de pers, maar wat is er nu precies van aan?

ARBEIDSINSPECTIE - 26.04.2012

Actieve opsporingsbevoegdheid ‘indirect’ verruimd?

De sociaal inspecteurs mogen alle documenten opvragen en mogen zelfs heel wat documenten actief opsporen, zoals dat heet. Hoe weet u om welke ­documenten dat het gaat en wat houdt die opsporingsmacht in?

OUDERSCHAPSVERLOF - 26.04.2012

De vierde maand is nog niet operationeel


ECOCHEQUES - UIT DIENST - 26.04.2012

Ik stuur ze niet op, kom jij ze maar halen!

Ook werknemers die in de loop van de referteperiode het bedrijf verlaten, ­hebben recht op ecocheques. Moet u die al geven als ze weggaan of mag u ook voor deze werknemers wachten tot het ‘normale’ toekenningsmoment?

BEDRIJFSWAGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 26.04.2012

Aanpassingen van de cataloguswaarde en de loonfiche

De regering heeft nog maar eens gesleuteld aan het VAA voor de firmawagen, ditmaal aan het begrip cataloguswaarde. Telkens heeft zo’n aanpassing ook een gevolg voor het (netto)loon van uw personeel. Hoe helpt u hen in dit kluwen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 26.04.2012

Mag iedereen die zich aanbiedt, kiezen?

De verkiezingsdag (de zgn. dag y) valt tussen 7 en 20 mei 2012. Ook op die dag kan er nog heel wat fout lopen, bv. wanneer men zich onzeker voelt of een bepaalde kiezer wel mag stemmen. Hoe vermijdt u desastreuze gevolgen?

CONTROLE PERSONEEL - FIRMAWAGEN - 26.04.2012

Gps-tracking niet altijd toegelaten?

Firmawagens worden steeds meer uitgerust met een gps-trackingsysteem. In principe mag u dat echter slechts onder bepaalde voorwaarden gebruiken. Wat als u zich daarvan niets aantrekt? Een recent arrest licht toe...

OUTPLACEMENT - VERZOEK OM ONTSLAG - 26.04.2012

Ook te betalen als men vraagt om te ontslaan!

Meewerken aan een constructie waarin iemand niet zelf zijn opzeg geeft, maar u ingaat op zijn verzoek tot ontslag, is verboden. Wist u al dat er bij een 45-plusser zelfs een ‘direct en automatisch’ financieel gevolg aan verbonden is?

OPZEGGINGSTERMIJN - 26.04.2012

IPA-opzeg voor oud contract? Ja!

De nieuwe opzegregel uit de IPA-Wet geldt enkel voor ‘nieuwe’ bediendecontracten. Zopas heeft een rechter die regel ook voor een ‘oud’ contract aangewend...

RECHT - FACTUUR - 26.04.2012

Foute factuur, dus niets betalen?


VLAAMS GEWEST - ERVEN EN SCHENKEN - 26.04.2012

Besparen door tijdig uw zaak over te laten?

Sinds begin dit jaar is het in Vlaanderen interessanter geworden om uw familiale onderneming weg te schenken dan om ze te laten vererven, terwijl het voorheen net omgekeerd was. Even kijken hoe het nu zit en welke voorwaarden er gelden...

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 26.04.2012

Reclame sturen via de sociale media...

Heeft u een profiel op een socialenetwerksite, dan kunt u zo bouwen aan een netwerk van ‘vrienden’, ‘fans’ en ‘vrienden van vrienden’ van uw zaak. In welke mate kunt u daar commercieel op inspelen? Welke regels gelden hier?

HORECA - ROOKVERBOD - 26.04.2012

Toch niet laten roken op uw halfopen terras?


HORECA - AANWERVEN - 26.04.2012

Een concurrentieverbod voor uw horecapersoneel?

Om goed personeel te vinden, blijkt het hoe langer hoe meer nodig om met een hoger loon op de proppen te komen. Kunt u daardoor nu ook gemakkelijker ­vermijden dat uw goedbetaalde werknemer naar de concurrentie overstapt?

FISCAAL - CONTROLE - 26.04.2012

Van belastingontwijking naar bazooka-ontwijking!

De zgn. Programmawet is inmiddels gepubliceerd. De ­nieuwe zgn. antimisbruikbepaling is m.a.w. een feit. Waar zit nu precies het ­verschil met vroeger en hoe vermijdt u voortaan de toepassing daarvan?

RECHT - VLAAMS GEWEST - 26.04.2012

Nieuwe spelregels voor zgn. watertoets


OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 26.04.2012

Hoe correct een offerte indienen bij de overheid?

Wilt u voor de overheid werken, dan kan dat maar als u uw offerte op de juiste manier indient. Onlangs gaf de overheid zelf aan welke ‘details’ u hierbij zeker niet over het hoofd mag zien...

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 26.04.2012

Nu nog strengere regels inhoudingsplicht…

De pas gepubliceerde Programmawet voorziet onder de vlag ‘fraude­bestrijding’ strengere regels waardoor u als aannemer nog sneller opdraait voor de ­schulden van collega-aannemers. Wat is voor u van belang?

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 26.04.2012

Uw factuur en rappels niet ontvangen?! Kom zeg…

Het aantal slechte betalers blijft een plaag. Ze worden ook alsmaar creatiever in het verzinnen van uitvluchten. Een rechter verduidelijkte onlangs met welke aanpak u hen het gras voor de voeten wegmaait…

BTW - MEDECONTRACTANT - 26.04.2012

Qua btw een lastige klant? Of niet langer zo…

Sommige klanten krijgen een factuur ‘met btw’, anderen factureert u ‘met mede-contractant’. Er zijn ook gevallen die niet in één hokje thuis horen. Onlangs ­verduidelijkte de Btw wat u in zo’n geval moet doen. Het wordt eenvoudiger…

FACTUUR - PROTESTEREN - 26.04.2012

Te veel gefactureerd, dus niet betalen?

Factureert een leverancier te veel, weiger dan gerust om die factuur te betalen, zo werd onlangs in de pers opgeroepen. Dat mag toch niet zonder meer, wel?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 25.04.2012

Wat zit er wel en niet in het buitenlands dagforfait?

De forfaitaire onkostenvergoeding voor een buitenlandse zakenreis is ongeschonden door de begrotingsronde gekomen en blijft fiscaal dus bijzonder interessant. Van belang is wel om te weten wat er juist inbegrepen is en wat niet...

KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 25.04.2012

Het ‘Di Rupo-effect’ op uw kapitaalvermindering...

Nu interesten en dividenden zwaarder belast worden, wilt u een kapitaalvermindering doen. Dat is tenminste toch nog één manier om belastingvrij geld uit uw vennootschap te halen... of zit er ook daar soms een addertje onder het gras?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 25.04.2012

Alarm, vers kapitaal nodig…

In bepaalde gevallen kan het vennootschapsrechtelijk nodig zijn om aan de alarmbel te trekken. Wil dat dan zeggen dat er sowieso vers kapitaal ingebracht moet worden, zoals onlangs in de pers gesuggereerd werd?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 25.04.2012

Waarom is een inkoop eigen aandelen nog nuttig?

Sinds Di Rupo I is een zgn. inkoop eigen aandelen vaak even duur als een dividend. Vreemd genoeg kan dit ook een positief gevolg hebben! Welk dan en als er fiscaal dan geen verschil meer is, waarom zou u dan nog een inkoop doen?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 25.04.2012

Hoe moet het nu verder met uw interne ‘zilverfonds’?

De regering-Di Rupo is vastberaden om komaf te maken met de interne pensioen­voorzieningen wegens fiscaal te interessant. Waarop moet u echter letten als u nu reeds zo’n voorziening aangelegd heeft?

REKENING-COURANT - 25.04.2012

Voor 2011 ook 8,5% interest vragen?

Gratis lenen van uw vennootschap, kost u voor 2011 8,5% aan zgn. fictieve debetinteresten. Hoe zit dat dan als u geld te goed heeft op uw vennootschap?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 25.04.2012

Correct tekenen namens uw vennootschap

Uw managementvennootschap is benoemd tot bestuurder in uw nv. Hoe tekent u dan brieven, ­contracten, e.d. zonder uzelf in uw hemd te zetten?

KORT & KRACHTIG - 25.04.2012

Uiterst interessant om te weten...


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 25.04.2012

Hogere dagvergoeding binnenland


FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 25.04.2012

Nieuwe tabel buitenlandse dagvergoedingen!


PERSONEEL - ONTSLAG - 25.04.2012

Betaalt u nog een boete bij het ontslag van uw arbeider?

De ontslagboete die u moest betalen bij het ontslag van uw arbeider is sinds 1 januari 2012 vervangen door een zgn. ontslaguitkering. Wat betekent dit ­precies voor u? Moet u daar zelf nog iets voor doen?

FACTUUR - VARIA - 25.04.2012

Draait u voortaan sneller op voor schulden aannemer?

De onlangs gepubliceerde Programmawet voorziet heel wat strengere regels rond de zgn. inhoudingsplicht. Riskeert u nu sneller op te draaien voor fiscale en RSZ-schulden van anderen? Waar komt het op aan om buiten schot te blijven?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 24.04.2012

Uw huurder krijgt ‘bezoek’ van de deurwaarder...

Uw huurder zit in financiële problemen en kreeg een deurwaarder op bezoek, laten zijn buren u weten. Ze hebben zelfs een nieuw slot op de deur gestoken. Oei, moet ú nu iets doen of niet?

MEDE-EIGENDOM ALGEMENE VERGADERING - 24.04.2012

Een beslissing die u niet uitkomt opnieuw agenderen?

De algemene vergadering van mede-eigenaars neemt een beslissing waarmee u niet akkoord gaat. Kunt u dit oplossen door die beslissing het volgende jaar opnieuw te agenderen of is dat een risico? Wat zei de rechter hierover?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 24.04.2012

Kan men zomaar leidingen aanleggen over uw grond?

Men legt elektriciteitsleidingen aan die langs uw gevel lopen, kan dat zomaar zonder uw toestemming? Wat als die leidingen in de weg staan voor uw ver­bouwing? Een recent Vlaams decreet verduidelijkt de spelregels...

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 24.04.2012

Worden huizen effectief te duur verkocht?

Belgische huizen zijn gemiddeld genomen 56% te duur, zo blokletterde de pers onlangs. Staat de Belgische vastgoedmarkt er effectief slecht voor? Wat moet u daarvan onthouden?

FISCAAL - AANGIFTE - 24.04.2012

Binnenkort weer energie steken in uw energieaftrek...

Het aangifteformulier personenbelasting voor inkomstenjaar 2011 werd onlangs gepubliceerd. Even stilstaan bij het vak waarin u de fameuze energieaftrek moet opnemen, kan alvast geen kwaad. Ook nu is dat immers weer geen sinecure...

FISCAAL - WOONBONUS - 24.04.2012

Het jaar van de lening is bepalend!

Bent u in 2011 een verbouwingslening aangegaan die valt onder de zgn. woonbonus, dan moet u nu in uw eerstvolgende aangifte een belangrijke keuze maken. Even kijken waarop u specifiek moet letten...

WONINGHUUR - KOSTEN - 24.04.2012

Wie moet dat betalen?

Zelfs als er minimale herstelkosten zijn, proberen huurders er steeds vaker onderuit te komen. Hoe maakt u daarmee als verhuurder komaf?

BTW - BTW-AFTREK - 23.04.2012

Reclame is geen relatiegeschenk: btw aftrekbaar

Een onderneming deelt op een evenement ‘royale’ geschenkartikelen uit. Is de btw op de aankoop daarvan aftrekbaar? Een rechter deed hierover onlangs een uitspraak die indruist tegen de klassieke visie van de Btw. Lees vooral verder...

VASTGOED - HUUR - 23.04.2012

Zelf de woning huren om minder belastingen te betalen?

Uw vennootschap gaat een pand huren waarin u ook privé zal wonen. U heeft echter berekend dat door de stijging van uw voordeel ‘gratis woonst’, u belast wordt op een bedrag hoger dan de effectieve huurprijs. Valt dat op te lossen?

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 23.04.2012

Een managementvennootschap is geen probleem!

Wanneer u eerst bestuurder bent in persoonlijke naam maar nadien dat bestuur waarneemt via uw eigen managementvennootschap, is dat voor menig ­controleur een probleem. Wat vindt de rechter daarvan?

BEDRIJFSLEIDER - ONKOSTENVERGOEDING - 23.04.2012

Nieuwe tarieven buitenlandse dagvergoedingen

Naar jaarlijkse traditie zijn de forfaitaire buitenlandse dagvergoedingen sinds 1 april weer gewijzigd. Krijgt u nu méér en wat zijn ook alweer de voornaamste regels? Was er immers niet het een en ander veranderd door de fiscus?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 23.04.2012

Uw auto uit uw vennootschap halen als dividend?

U wilt uw auto uit uw vennootschap halen, bv. omdat het verhoogde voordeel van alle aard u te duur uitkomt. U kunt dan de auto overkopen van uw vennootschap, maar dat is fiscaal gezien duur. Welk veilig alternatief bestaat er?

KAPITAAL EN LENING - 23.04.2012

Geld in uw vennootschap stoppen: is er iets veranderd?

U wilt extra privégeld in uw vennootschap stoppen. Doet u dat het best via een kapitaalverhoging, via een lening of via een combinatie van beide? Wat is de impact van de recente fiscale wijzigingen op uw keuze?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 23.04.2012

De nieuwe antimisbruikbepaling is er!

De nieuwe antimisbruikbepaling is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Moet u zich nu direct zorgen beginnen te maken? Wat weten we daarover al?

LOON - 19.04.2012

Draait u op voor zwartwerkers die uw poetsbedrijf bij u laat werken?

Recentelijk kwam in het nieuws dat de sociale inspectie een restaurantketen vervolgde omdat het werkte met een buitenlands poetsbedrijf dat illegalen aan het werk zette. Ook de NMBS kwam omwille van een soortgelijke situatie onlangs in de problemen.

Moet u dan werkelijk nakijken of het personeel van uw poetsbedrijf of van andere zelfstandigen waarop u een beroep doet, wel ingeschreven is? Gaat dat niet te ver? Hoe zorgt u dat u niet in de problemen komt als u een beroep doet op zelfstandigen en zeker voor buitenlandse zelfstandigen?

Ook het regeerakkoord van Di Rupo kondigde hierover maatregelen aan. Wat zal er precies veranderen? Is het nodig om u daar al op voor te bereiden?


BESTUUR - 19.04.2012

Hoe pakt u een mogelijk belangenconflict praktisch het best aan?

Soms neemt u binnen uw vennootschap beslissingen waarbij u privé en uw vennootschap een tegenstrijdig belang hebben. Om te vermijden dat u in zo’n geval uw eigen (privé)belang laat primeren op dat van uw vennootschap, voorziet de wet een procedure die gevolgd moet worden. Wat houdt die zgn. belangenconflictregeling in en in welke mate is dat anders geregeld voor een bvba dan voor een nv?

Die belangenconflictregeling is zeker niet iets waar u dagelijks van wakker moet liggen. In bepaalde gevallen doet u er echter goed aan om u daar toch aan te houden, bv. wanneer u uw vennootschap wilt verkopen. Wie kan in welk geval moeilijk doen en hoe vermijdt u in de praktijk problemen?


KINDEREN TEN LASTE - 19.04.2012

Uw kinderen werken als jobstudent in de vakantie, wat zijn de gevolgen voor u?

Binnenkort komt de zomervakantie er weer aan en uw kinderen zijn van plan om tijdens deze maanden aan de slag te gaan als jobstudent. Door de nieuwe soepelere regeling voor jobstudenten kunnen ze voortaan zelfs meer dan vroeger werken, nl. 50 dagen per jaar.

Wat betekent dit echter voor uw belastingaangifte? Hoeveel mogen ze verdienen zodat ze fiscaal nog ten laste blijven? Maakt het iets uit of ze dan al dan niet in uw vennootschap werken?

Hoe is het een en ander geregeld voor de kinderbijslag? Wijzigt er dit jaar iets aan deze spelregels? Hoe zorgt u er m.a.w. voor dat u de kinderbijslag behoudt?


KREDIET - 19.04.2012

Welke specifieke financiële parameters zijn van belang bij een kredietaanvraag voor een investering in uw bedrijfspand?

Banken zijn tegenwoordig kritisch als ze over een kredietaanvraag moeten beslissen. Dat is niet anders voor een investering in een bedrijfspand, ongeacht of het gaat over een aankoop, een nieuwbouwproject of om een grondige verbouwing. In welke specifieke financiële parameters is een bank geïnteresseerd als u met een vastgoedinvestering zit? Een Belgische grootbank liet onlangs in zijn kaarten kijken…

Investeren in de toekomst, bv. in een energiezuinig en duurzaam pand, heeft zijn prijs. Hoe overtuigt u uw bank om u toch krediet te geven? Wat zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij de finale onderhandelingen?


VENNOOTSCHAP - 19.04.2012

In welke mate wordt uw vennootschap geviseerd door de nieuwe maatregelen van Di Rupo & co?

Di Rupo & co laten fiscaal gezien ook uw vennootschap(pen) niet ongemoeid of wat had u gedacht... ? De tot nu toe goedgekeurde wetten hebben dan ook een aantal zaken in de vennootschapsbelasting gewijzigd.

Wat zijn de wijzigingen die relevant zijn voor uw vennootschap, vanaf wanneer gelden ze en wat is de concrete impact ervan op uw vennootschap(pen)?

In welke mate kunt u de negatieve impact van de nieuwe maatregelen vermijden?


TWEEDE VERBLIJF - 19.04.2012

Een tweede verblijf in uw vennootschap, kan dat tegenwoordig nog wel?

De regering-Di Rupo en meer in het bijzonder de staatssecretaris voor Fraudebestrijding ziet niet graag (privé)woningen in een vennootschap. Daarbij wordt nogal eens het voorbeeld aangehaald van ‘een dokter die zijn buitenverblijf aan zee of in Toscane door zijn vennootschap laat betalen’.

Betekent dit dat een tweede verblijf in uw vennootschap niet meer toegelaten is? Wat zijn eigenlijk de fiscale regels voor een tweede verblijf in uw vennootschap en wat is er gewijzigd? Waarop moet u op letten om het risico problemen met de fiscus te verkleinen?


SUCCESSIEPLANNING - 19.04.2012

Hoe zorgt u ervoor dat een ‘restschenking’ geen papieren fiscale optimalisatie wordt?

Een ‘restschenking’ of ‘doorschuifschenking’ is een fiscaal interessant instrument inzake successieplanning, omdat het toelaat om twee generaties lang te ontsnappen aan successie­rechten en soms zelfs ook aan schenkingsrechten.

Wordt er echter niet goed opgelet, dan is de kans groot dat er na verloop van tijd niets meer overschiet van de volledige fiscale optimalisatie. Hoe komt dat? En hoe kunt u er op een relatief eenvoudige manier voor zorgen dat het fiscaal voordeel blijft bestaan?


AANDELENOPTIES - 19.04.2012

Kunt u als kmo-bedrijfsleider na Di Rupo nog geld uit uw vennootschap halen via aandelenopties of zgn. OTC-opties?

Geld uit uw vennootschap halen, om het even op welke manier, is dankzij Di Rupo & co alweer een stuk duurder geworden.

Het loont dan ook de moeite om alle mogelijke pistes dienaangaande te overwegen. Eén daarvan is de techniek van aandelenopties, maar ook daar is alweer het een en ander aan veranderd. Hoe werkt dat precies en wat is er daaraan gewijzigd? Is dat nu nog interessant?

Minder bekend maar daarom zeker niet minder lucratief is de techniek van de OTC-opties. Hoe werkt dat precies? Is dat voordeliger dan aandelenopties? Wat is het voordeel?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.04.2012

Plug-ins geven Gmail extra pit

Als u Gmail gebruikt, dan kunt u de mogelijkheden van deze e-maildienst nog verder uitbreiden met een aantal handige browserplug-ins. We geven enkele nuttige voorbeelden.

BEVEILIGING - PRIVACY - 19.04.2012

Hoe zegt u uw account op?

Om gebruik te kunnen maken van de meeste websites en online diensten moet u zich registreren. Maar als u daarna uw account wilt opzeggen, dan is dat niet altijd even eenvoudig. Hoe kan het toch?

ONTSPANNING - VIDEO - 19.04.2012

Nieuwe YouTube-mogelijkheden


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 19.04.2012

Een plan voor uw site uittekenen

Denkt u eraan om uw huidige website te vernieuwen of om een nieuwe site te (laten) bouwen? In beide gevallen begint alles bij een goede, duidelijke structuur. Welke tools kunnen u hierbij helpen?

BEVEILIGING - BACK-UP - 19.04.2012

Lokale en online back-up in één keer

Regelmatig back-ups maken is een must. Misschien gebruikt u software om lokale back-ups te maken of bewaart u online uw reservekopieën (bv. bij ­Dropbox). Kunt u beide methoden niet met één pakket combineren?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.04.2012

Test Windows 8 zonder risico’s

Windows 8 verschijnt in het najaar. Microsoft biedt wel al een gratis ‘preview’-versie aan voor consumenten. Wilt u nu al aan de slag met het nieuwe systeem zonder risico’s te nemen, installeer het dan ‘virtueel’. Hoe doet u dat precies?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.04.2012

Efficiënter werken met het Windows Start-menu

Waarschijnlijk klikt u vele keren per dag op de Start-knop in Windows 7 en navigeert u vaak door het Start-menu. U kunt nog efficiënter aan de slag als u precies weet hoe u dit Start-menu naar uw wensen instelt.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.04.2012

Het moet niet altijd PowerPoint zijn!

Bekijkt u een presentatie, dan is de kans groot dat die in Microsoft PowerPoint gemaakt werd. Dat merkt u: hoeveel presentaties gebruiken niet steeds dezelfde sjablonen? Zijn er dan geen andere goede presentatiemakers?

SOFTWARE - BROWSER - 19.04.2012

Meteen van start in uw browser!

Wellicht is uw webbrowser een van de computerprogramma’s die u het vaakst opstart. Waarom dan niet meteen zorgen voor een praktische startpagina? Wat als u gewoon een snelle, simpele pagina wilt met uw favoriete adressen?

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 19.04.2012

Hoe krijgt u uw domeinnaam terug?

Iemand pikte een domeinnaam in waarop u meent recht te hebben. Wat zijn dan uw mogelijkheden?

ZAKELIJK - JOBS - 19.04.2012

Zo maakt u een interactief cv


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 19.04.2012

Betere foto’s maken met uw smartphone

Steeds vaker voegen mensen aan hun statusupdates op hun sociale netwerken foto’s toe die ze genomen hebben met hun smartphone. We geven enkele tips over hoe u betere foto’s kunt maken met uw toestel.

WEBDIENSTEN - VARIA - 19.04.2012

Hoe maakt u een online publicatie?

U wilt een eigen online tijdschrift of nieuwsbrief samenstellen voor uw klanten, uw medewerkers, uw hobbyclub, … Een aantal webtools kan u daarbij helpen. Wij testten er enkele voor u uit.

GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 17.04.2012

Een termijnrekening schenken?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 17.04.2012

Woonbonus en woning buitenland?


VENNOOTSCHAP - 17.04.2012

Di Rupo op uw jaarvergadering...

De winst die uw vennootschap in 2011 gemaakt heeft, moet u straks op de jaarvergadering een ‘bestemming’ geven. Met welke fiscale maatregelen van de nieuwe regering moet u dan rekening houden?