WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.04.2012

Het moet niet altijd PowerPoint zijn!

Bekijkt u een presentatie, dan is de kans groot dat die in Microsoft PowerPoint gemaakt werd. Dat merkt u: hoeveel presentaties gebruiken niet steeds dezelfde sjablonen? Zijn er dan geen andere goede presentatiemakers?

PowerPoint (http://office.microsoft.com/nl-nl/powerpoint/) is de de facto standaard voor bedrijfs­presentaties. Een voordeel is wel dat bijna iedereen PowerPoint heeft, zodat u de presentaties gemakkelijk naar anderen kunt doorsturen. Toch zijn er goede alternatieven.

Keynote

De bekendste concurrent is Keynote (http://www.apple.com/iwork/keynote/). Dat werkt alleen op de Mac, maar is daarop wel een heel interessant alternatief. Het is eenvoudiger in gebruik dan PowerPoint en biedt tientallen mooie, sobere en stijlvolle sjablonen (thema’s). Ook de animaties, zowel tussen slides als van elementen op een dia, zijn erg professioneel. Verder kunt u tabellen en 3D-diagrammen invoegen en bevat het pakket praktische grafische tools en directe toegang tot foto’s in iPhoto. Keynote kost € 16 in de Mac App Store of u kunt het als deel van iWork kopen voor € 79. Tip 1. De complete iWork kunt u gratis 30 dagen testen. Tip 2. Met de Keynote Remote-app kunt u met uw iPhone of iPad een presentatie op de Mac besturen.

Google Documenten

Een goed en gratis alternatief (ook voor Mac-gebruikers) is Google Documenten (http://docs.google.com). U hoeft niets te installeren: klik op de site gewoon op Maken, Presentatie. Sinds kort kunt u ook rechtstreeks op de dia (het ‘canvas’) tekenen en animaties en dia-overgangen toe­voegen. Het aantal sjablonen is beperkt (16), maar ze zijn relatief sober en mooi. Bijkomend voordeel is dat u gemakkelijk presentaties kunt delen met anderen en dat anderen ze ook kunnen bewerken als u toestemming geeft. U kunt video’s toevoegen, maar alleen als ze al op het web staan (bv. op YouTube). U kunt presentaties ook publiceren op het web of opslaan als pdf, PowerPoint of jpeg. Tip. Bestaande PowerPoint-presentaties impor­teren kan hier ook.

Prezi: flashy presentaties

Wilt u niet zomaar een diavoorstelling ‘zoals vroeger’? Probeer dan eens iets totaal anders met Prezi (http://www.prezi.com). Met deze webdienst maakt u presentaties waarbij u in- en uitzoomt op bepaalde delen van het canvas. Geen aparte dia’s meer, maar de presentaties zijn kleine ‘flashy’ video’s. U kunt ‘zoomen’, ‘pannen’ en zelfs frames toevoegen in een tijdlijn of ‘storyline’. Het is mogelijk om presentaties met anderen te delen en samen te werken. U kunt afbeeldingen en video’s (online en offline) importeren en uw presentatie zowel online als offline laten zien. Gratis accounts bieden 100 MB opslagruimte. De Enjoy-account ($ 59 per jaar) biedt 500 MB ruimte en de optie om uw presentaties op de Prezi-website privé te houden – een must voor professionele presentaties.

LibreOffice Impress

Heeft u geen honderden euro’s over voor Office, maar wilt u wel traditionele presentatiesoftware? Probeer dan LibreOffice (http://www.libreoffice.org/download/), een gratis kantoorsuite gebaseerd op OpenOffice. De presentatietool heet Impress en hij lijkt op de PowerPoint van enkele jaren geleden. Geen ribbon of lint dus, maar gewone menu’s en knoppenbalken. De sjablonen zijn beperkt en niet de mooiste, maar doen hun werk… gratis.

Wilt u originele presentaties maken, bekijk dan eens de online dienst Prezi. Heeft u een Mac, dan is Keynote beter dan Powerpoint. Anders zijn er nog steeds – helemaal gratis – Google Documenten (webdienst) of Impress (software).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878