Alle domeinen

2012 - Augustus

BETAALD EDUCATIEF VERLOF - 30.08.2012

Nieuwe bedragen voor schooljaar 2012-2013


TIJDSKREDIET - 30.08.2012

Cao 103 stemt af op het ‘Di Rupo-tijdskrediet’

Sinds 1 september 2012 is er een nieuwe cao inzake tijdskrediet van kracht. Die cao stemt de anciënniteitsvoorwaarden af op de nieuwe (sinds 1 januari) voorwaarden om uitkeringen te ontvangen. Welke ‘norm’ geldt voortaan?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 30.08.2012

Moet u zelf 1% bijpassen op de groepsverzekering?

Heel wat verzekeraars hebben het gewaarborgd rendement op hun groepsverzekeringen verlaagd tot 2,25%, terwijl de wet 3,25% garandeert. Hierdoor zou u als werkgever zelf 1% moeten bijpassen. In welke mate loopt het zo’n vaart?

RSZ-BIJDRAGEN - BRUGPENSIOEN - 30.08.2012

Hoeveel kost brugpensioen voortaan?

De sociale bijdragen op de brugpensioenen werden aangepast door een onlangs verschenen KB. Voor de lopende brugpensioenen valt de verhoging nog mee, maar wat met nieuwe brugpensioenen?

RSZ-BIJDRAGEN - PSEUDOBRUGPENSIOEN - 30.08.2012

Is pseudobrugpensioen nog betaalbaar?

Ingevolge een recent KB is er een nieuw stelsel van sociale bijdragen ingevoerd voor zgn. pseudobrugpensioenen. In welke mate leidt dit opnieuw tot een hogere kostprijs voor u als werkgever?

OPZEGGINGSTERMIJN - FORMULE CLAEYS - 30.08.2012

Kunt u het ‘Claeys-supplement’ laten presteren?

Stel, de minimumopzeg van een ‘hogere’ bediende bedraagt zes maanden terwijl de formule Claeys in tien maanden resulteert. U wilt dat de opzeg gepresteerd wordt. Kunt u dan zes maanden in de opzegbrief zetten en ‘rustig’ afwachten?

OPZEGGINGSVERGOEDING - TIJDELIJK DEELTIJDSE ARBEID - 30.08.2012

Berekening opzegvergoeding bij deeltijds zorgverlof

Als u iemand ontslaat terwijl hij tijdelijk deeltijds werkt, wordt de opzegvergoeding dan berekend op het ‘lopend’ deeltijds loon of op zijn ‘normaal’ voltijds loon? Nog maar eens een arrest, ditmaal in het kader van het zgn. zorgverlof...

AANWERVINGSSUBSIDIES - 30.08.2012

Wachten op het relanceplan?

Begin 2013 treedt het relanceplan in werking, waardoor werkzoekende jongeren aanwerven recht kan geven op nieuwe subsidies. Wacht u daar beter op?

VOORDEEL VERWARMING - 30.08.2012

Energie én belastingen besparen!

U woont in een zeer energiezuinige woning en daardoor zijn de werkelijke energiekosten kleiner dan het voordeel ‘verwarming en elektriciteit’. Wat nu?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 30.08.2012

Bent u als vereffenaar persoonlijk aansprakelijk?

Uw collega heeft onlangs zijn vennootschap opgedoekt en treedt nu op als zgn. vereffenaar. U verneemt dat de fiscus hem persoonlijk wil aanspreken voor de fiscale schulden van zijn vennootschap. Kan dat dan zomaar?

ONROEREND GOED - GESPLITSTE AANKOOP - 30.08.2012

Is werken met een vruchtgebruik nu fiscaal misbruik?

Onlangs kon u in de pers lezen dat een zgn. gesplitste aankoop door de fiscus voortaan als fiscaal misbruik bestempeld wordt. Oei, wil dit nu zeggen dat iedere vorm van gesplitste aankoop geviseerd wordt? Wat dan met het verleden?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 30.08.2012

Wat is er veranderd aan uw extralegaal pensioen?

Di Rupo en co hebben met een recente Programmawet ook de fiscale regels voor uw extralegaal pensioen aangepast. Is uw groepsverzekering voortaan ook een appeltje voor de dorst voor de regering? Eens kijken wat er zoal wijzigt...

INKOOP EIGEN AANDELEN - 30.08.2012

Geld lenen om aandelen van uw bvba in te kopen?

Onlangs berichtten de media over diverse grotere bedrijven die geld lenen om eigen aandelen te kunnen inkopen. Is dat ook voor u een piste die het over­wegen waard is? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

KORT & KRACHTIG - 30.08.2012

Uiterst interessant om te weten...


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 30.08.2012

Uw notionele interestaftrek van 2012 toch opsouperen?

De vierde zgn. Verzamelwet is op komst met daarin de regels over de overdraagbaarheid van nieuwe en oude ‘voorraad’ aan notionele interestaftrek. Bent u die voortaan kwijt? Hoe haalt u dit boekjaar nog het onderste uit de kan?

SOCIAAL STATUUT - 30.08.2012

Schijnzelfstandig, ondanks ebvba?

Di Rupo en co werken in sneltempo aan nieuwe regels om weldra de jacht op schijnzelfstandigen te heropenen. Moet u zich daar nu zorgen om maken?

PERSONEEL - VAKANTIE - 30.08.2012

Toch Europees verlof tijdens bouwverlof…


PERSONEEL - TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 30.08.2012

Meer controles door de RVA op tijdelijke werkloosheid

Nu er in crisistijd meer tijdelijke werkloosheid aangevraagd wordt, stuurt de RVA meer en meer inspecteurs op pad. Hoe zorgt u dat ze niet moeilijk kunnen doen over de tijdelijke werkloosheid die u aanvraagt?

BANK - KREDIET - 30.08.2012

Uw centen sneller cashen via Casheo…

Gemeenten betalen alsmaar trager hun facturen, zo kopte de pers onlangs. Wat als u ook nog geld tegoed heeft bij de een of andere overheid of overheids­instelling? Hoe geraakt u dan snel(ler) aan uw centen?

RECHT - VARIA - 30.08.2012

Twee keer nadenken vóór u naar de rechter stapt?

Een proces aanspannen wordt duurder, zo kopten de media onlangs. Is dat werkelijk zo en denkt u dus voortaan maar beter twee keer na voordat u naar de rechter stapt? Wat is voor u echt van belang?

RECHT - RECLAME - 30.08.2012

Foto’s van mijn vakwerk: mag het, beste klant?

U voert werken uit bij een klant. U zou graag foto’s maken van uw vakwerk voor op uw website en/of om die nadien aan andere potentiële klanten te laten zien. Mag dat zonder meer of alleen als uw klant daar vooraf akkoord mee gaat?

BTW - AFTREK - 30.08.2012

Cassatie houdt wel van een natje en een droogje...

Onlangs werd de Btw opnieuw op de vingers getikt door het Hof van Cassatie met betrekking tot de aftrekbaarheid van de btw op ‘spijzen en dranken’ in het kader van een productpromotie. Even kijken waarop u vooral moet letten...

RECHT - LEVERANCIER - 30.08.2012

Klacht over verborgen gebrek…

Een verkoper ging onlangs vrijuit omdat een zgn. exoneratieclausule in zijn contract stond. Wat als uw leverancier daarmee uw klachten afwimpelt?

INTERNET - VARIA - 29.08.2012

Uw bank belt u achter uw pc? Ja hallo…


HANDELSHUUR - HUURKOSTEN - 29.08.2012

Betaal als handelshuurder niet te veel ‘gemene’ kosten

Huurt u een handelspand in een appartementsgebouw, dan staat in uw contract wellicht dat u ook opdraait voor de gemeenschappelijke kosten. In dat geval kijkt u het best na of u niet te veel betaalt, liet een rechter onlangs verstaan...

PERSONEEL - VAKANTIE - 29.08.2012

Gaan uw werknemers vanaf nu met ‘Europese vakantie’?

Onlangs werd er een nieuwe regeling goedgekeurd waardoor bepaalde werknemers voortaan recht hebben op zgn. Europese vakantie. Waarover gaat dat precies? Zijn dat dan weer extra kosten voor u?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 29.08.2012

Besparen op uw brandverzekering…

De premies voor een brandverzekering van een handelspand lopen al snel op tot boven de € 1.000 per jaar. Hoe kunt u daarop besparen? Kan dat ook veilig, dus zonder meer risico te lopen?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 29.08.2012

Wanneer moet u ook de prijs per kilo vermelden?

Onlangs kwam in de media dat de economische inspectie vorig jaar tijdens controles o.m. bij bakkers vaak vaststelde dat de zgn. prijs per meeteenheid niet vermeld werd. Waar gaat dat over en wanneer moet u die precies vermelden?

HORECA - BLACK BOX - 29.08.2012

Ontsnapt aan de black box, goed nieuws?

In 2013 is de invoering van de geregistreerde kassa met zgn. black box een feit. Wanneer kunt u niet anders dan in uw horecazaak zo’n black box te activeren en mag u zich gelukkig prijzen als u er niet toe verplicht bent?

FISCAAL - BTW - 29.08.2012

Uw opendeur verpest door de Btw?

De Btw durft al eens moeilijk doen over facturen voor hapjes en drankjes tijdens een opendeur. Van de rechter mogen ze geen roet in het eten gooien…

BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.08.2012

Winst nemen op obligaties?

Heel wat obligaties noteren momenteel mooi ‘boven pari’, meestal met een flinke meerwaarde ten opzichte van uw aankoopkoers. Tijd om winst te nemen?

BELASTINGEN - BUITENLAND - 29.08.2012

Uw Frans buitenverblijf zwaarder belast?

U heeft net een zalige vakantie achter de rug in de Provence en dat heeft u veel zin doen krijgen om ook eigenaar te worden van een buitenverblijf in ‘la douce France’. Welke fiscale spelregels gelden er bij de aankoop, het bezit, de verhuur en de verkoop van zo’n onroerend goed? Onlangs is er immers het een en ander gewijzigd. Kunt u dat onroerend goed ook kopen via een vennootschap?

OVERDRACHT VENNOOTSCHAP - 29.08.2012

Te koop: bedrijf met toekomstperspectieven

U wilt over enkele jaren uw bedrijf overlaten en u vraagt zich af hoe u uw bedrijf dan aan een kandidaat-overnemer kunt presenteren. Wat ‘moet’ u hem ver­tellen en hoe ‘correct’ moet alle informatie zijn die u met hem deelt? Een rechter had daar alvast een klare kijk op… Kunt u de waarde van uw vennootschap ook ­baseren op gunstige toekomstperspectieven i.p.v. op de meest recente cijfers?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 29.08.2012

Hoe fiscaal beleggen in onroerend goed?

U heeft privé wat geld om te beleggen. Daarmee zou u het liefst vastgoed kopen. Doet u dat vanuit fiscaal oogpunt dan het best gewoon privé of is het aan te raden om uw geld in uw vennootschap te stoppen (via een lening of een kapitaal­verhoging) en de aankoop met uw vennootschap te doen? Maakt het een verschil in welk soort vastgoed u belegt, nl. residentieel vastgoed dan wel bedrijfsvastgoed?

SUCCESSIEPLANNING - 29.08.2012

Generation skipping ‘op maat’

U bezit onroerend goed (al dan niet in een patrimoniumvennootschap) en u wilt aan successieplanning doen. U wilt zich het vruchtgebruik voorbehouden en de blote eigendom aan uw kleinkinderen geven, maar er tegelijk voor zorgen dat bij uw overlijden uw vruchtgebruik overgaat op uw kinderen. Kan dat wel? Hoeveel kost dat precies en kunt u deze constructie verder ‘op maat’ uitbouwen?

BELEGGEN - AANDELEN - 29.08.2012

Uw portefeuille ‘actualiseren’

Hoe herschikt u uw aandelenportefeuille het best nu het steeds pijnlijker duidelijk wordt dat de groei in Europa negatief zal worden. De Verenigde Staten staan er weliswaar beter voor, maar de echte groei zal toch komen van de ontluikende markten. Hoe past u uw portefeuille het best aan aan deze situatie?

GEMEENTEBELASTINGEN - 29.08.2012

0% gemeentebelasting betalen?

De vakantie heeft u weer zin doen krijgen om toch maar eens dat appartement aan zee te kopen, het liefst in Knokke of Koksijde. U kunt daar dan immers uw domi­cilie vestigen en moet dan geen gemeentebelasting meer betalen... Klopt dat of is het toch niet zo simpel? Wat zegt de rechtspraak van de laatste jaren daarover? Wat moet u concreet doen of kunnen aantonen opdat de fiscus dat zou aanvaarden?

RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 28.08.2012

Verkopen, maar dan wel aan mijn voorwaarden...

Een eigenaar wil de grond naast zijn woning enkel verkopen als eventuele kopers zich aan bepaalde strikte regels houden. Kan dat wel? Moeten ook ­eventuele latere eigenaars daar dan rekening mee houden?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 28.08.2012

Wie doet wat in de raad van mede-eigendom?


MEDE-EIGENDOM - VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS - 28.08.2012

Nog veel vragen over de dubbele aangetekende brieven

Vanaf 1 september 2012 gaat de regeling in rond de dubbele aangetekende brieven in appartementsgebouwen. Hoe zit dat nu ook weer precies en wat als de regeling niet gevolgd wordt?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 28.08.2012

Is de zgn. monsterboete nu effectief versoepeld of niet?

Wordt u privé belast op een voordeel gratis woonst, dan is het voortaan opletten voor de zgn. monsterboete. Uit een recente circulaire blijkt nu dat het risico op zo’n boete dan toch niet zo acuut is als eerst gedacht, of is dat maar schijn?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN ORDE - 28.08.2012

Verkiezingsborden toegelaten of niet?

In aanloop naar de verkiezingen wil een mede-eigenaar in het appartementsgebouw een verkiezingsaffiche hangen voor zijn raam of in de gemeenschappelijke voortuin. Hoe zit die regeling precies in elkaar? Heeft hij toestemming nodig?

REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 28.08.2012

Klein beschrijf kwijt als u ook nog een garage bijkoopt?

U wilt een appartement kopen met klein beschrijf. Eventueel kunt u er nog een garage bijkopen, maar dan is het totale ki te groot voor het klein beschrijf. Valt dat op te lossen? Wat als u geen garage bijkoopt maar nog een appartement?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 28.08.2012

De modernisering van uw lift toch niet zo dringend?

Voor de tweede keer dit jaar geeft de regering een nieuwe timing voor de ­verplichte modernisering van liften. Tegen wanneer moet u uw lift nu laten moderniseren? Kan het geen kwaad dat u alles op de lange baan schuift?

VERKOOP - COMPROMIS - 28.08.2012

Enkel de notariële akte telt

Partijen maken na het tekenen van het compromis nog andere afspraken. Moet er dan een nieuw gemaakt worden? Wat zei de rechter onlangs daarover?

BELEGGEN - 28.08.2012

Tak 21: wat als u binnen de acht jaar wilt uitstappen?

Een zgn. Tak 21 is vrijgesteld van roerende voorheffing (rv) als u deze minstens acht jaar aanhoudt. Wil dat zeggen dat u fiscaal afgestraft wordt als u uw geld te vroeg opvraagt of valt dit allemaal nog mee?

PERSONEEL - VAKANTIE - 28.08.2012

Ziek tijdens de vakantie: pech gehad of toch niet?

Een werknemer werd tijdens zijn vakantie ziek en wil die ‘verloren’ vakantie­dagen nadien nog recupereren. Hij vernam immers in de media dat dat voortaan de nieuwe regel is. Klopt dat wel, moet u dat nu effectief anders toepassen?

FISCAAL - 28.08.2012

Een pand in verschillende stukjes schenken?

Uw panden schenken aan uw kinderen is vaak te duur door de hoge schenkings­rechten. Door de schenking te spreiden in de tijd schenkt u goedkoper. Hoe zit dit nu precies en mag dit nog wel?

VENNOOTSCHAP - 28.08.2012

Neemt u uw aanvullend pensioen het best later op?

Onlangs sleutelde de regering-Di Rupo aan de belastingtarieven voor de uit­betaling van het aanvullend bedrijfspensioen. U betaalt binnenkort meer indien u de uitbetaling vóór uw 62ste opvraagt. Doet u dat dan beter niet meer?

FISCAAL - 28.08.2012

Inbrekers en andere criminelen buiten houden…

Voor inbrekers is België een paradijs, zo blokletterden de kranten onlangs. Al te vaak komen ook overvallen op handelszaken in het nieuws. In welke mate helpt de fiscus u nog om criminelen buiten te houden?

RECHT - 28.08.2012

Niet klagen over verborgen gebreken

Mag u zonder meer in uw verkoopvoorwaarden ­zetten dat u niet aansprakelijk bent voor verborgen ge­­breken? De rechter vond onlangs alvast van wel…

SOCIAAL VOORDEEL - 23.08.2012

Ernie, er ligt een banaan op je bureau...


BIJKOMENDE HEFFING - 23.08.2012

Verduidelijking rond de 4% bijkomende heffing...

Het recente aangifteformulier voor de inhouding van de fameuze 4% bijkomende heffing bleek in de praktijk voor verwarring te zorgen. Een recente circulaire brengt nu wat meer duidelijkheid. Waarover gaat dit en wat moet u onthouden?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 23.08.2012

Uw extralegaal pensioen volgens Di Rupo

De recente Programmawet laat ook uw extralegale pensioenopbouw niet ongemoeid. Er wordt immers in bepaalde situaties een nieuwe bijdrage ingevoerd en ook de rol van ‘SIGeDIS’ vergroot. Wat moet u alvast onthouden?

SUCCESSIEPLANNING - 23.08.2012

De ‘zwarte’ en de ‘witte’ lijst bij successieplanning…

Sinds 1 juni is de zgn. antimisbruikbepaling ook van toepassing inzake s­uccessierechten. In een zeer recente circulaire geeft de fiscus nu zelf een aantal concrete voorbeelden van wat hij wel of niet als ‘misbruik’ beschouwt...

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 23.08.2012

Successieplanning zonder iets te doen...

Om in Vlaanderen uw zaak te kunnen schenken tegen 0%, moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn, waaronder het verkrijgen van een positief attest. Dit attest geeft echter ook op een ander vlak zekerheid. Hoe zit dat precies?

BTW OP AUTO’S - 23.08.2012

Uw auto overkopen of onttrekken?

Om uw auto uit uw vennootschap te halen naar u privé kunt u hem overkopen of onttrekken. Op het eerste gezicht maakt het voor de Btw niet meer uit voor welke optie u kiest. Toch kan het een verschil maken. Wanneer is dat zo?

BEROEPSKOSTEN - VARIA - 23.08.2012

Zorg ervoor dat u niet opnieuw gepakt wordt na diefstal

Tijdens uw verlof werd er ingebroken in uw zaak en er werden nogal wat beroepsmatige goederen meegenomen. Is de schade die hieruit voortvloeit fiscaal aftrekbaar? Wat moet u daarvoor doen? Hoe zit het met de btw?

PRIVÉVOORDELEN - 23.08.2012

309%-aanslag nu toch versoepeld?

De fiscus kan een ‘monsterboete’ van 309% opleggen wanneer uw vennootschap privé-uitgaven betaalt. Een nieuwe circulaire verduidelijkt het een en ander...

BELASTINGEN - BUITENLAND - 23.08.2012

Wordt uw buitenverblijf in Frankrijk fiscaal hard aangepakt door Hollande?

U heeft net een zalige vakantie achter de rug in de Provence en dat heeft u veel zin doen krijgen om ook eigenaar te worden van een buitenverblijf in ‘la douce France’.

Welke fiscale spelregels gelden er bij de aankoop, het bezit, de verhuur en de verkoop van zo’n onroerend goed?

Onlangs is er immers het een en ander gewijzigd door president Sarkozy en de huidige socialistische president Hollande wil het allemaal nog erger maken. Kunt u dat onroerend goed ook kopen via een vennootschap of moet u dat privé doen?


BESTUUR - 23.08.2012

Hoe bindt u uw belangrijkste werknemer nog meer aan uw bedrijf?

U wilt een voor uw bedrijf zeer belangrijke werknemer steviger aan uw bedrijf binden. U mag er immers niet aan denken om hem te verliezen. Anderzijds is het ook uw wens om hem nog meer te motiveren door hem te laten meegenieten van de goede prestaties van uw bedrijf.

U zou hem in beperkte mate medeaandeelhouder kunnen maken van uw vennootschap door hem de kans te geven om een beperkt pakket aandelen van uw vennootschap te verwerven.

De bedoeling is dat hij op termijn zijn aandelen kan verkopen met winst. Hoe kunt u dit het best organiseren?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 23.08.2012

Een (schijn)zelfstandige aan het werk: welk risico loopt u en kunt u zich indekken?

Werken met zelfstandigen is goedkoper dan werken met personeel. Althans, indien het wel degelijk om een zelfstandige gaat en niet om een zgn. schijnzelfstandige. Stelt de sociale inspectie vast dat uw zelfstandige eigenlijk een werknemer is, dan gaan de poppen immers aan het dansen en mag u zich aan een gepeperde rekening verwachten. De regering-Di Rupo kondigde alvast aan dat er hierop in de toekomst strengere controles zullen komen.

Loont het eigenlijk wel de moeite om dit risico te nemen? Hoeveel duurder is een werknemer eigenlijk en wanneer loopt dat verschil het meeste op? Kunt u zich indekken tegen dat risico?


ONROEREND GOED - 23.08.2012

Beleggen in vastgoed, doet u dat het best privé of via uw vennootschap?

U heeft privé wat geld om te beleggen. Beleggen in aandelen riskeert u liever niet wegens te gevaarlijk en veilige cashbeleggingen (spaarboekje, termijnrekeningen, obligaties, Tak 21, …) brengen bijzonder weinig op. U zou met uw geld dan ook het liefst vastgoed kopen.

Doet u dat vanuit fiscaal oogpunt het best gewoon privé of is het aan te raden om uw geld in uw vennootschap te stoppen (via een lening of een kapitaalverhoging) en de aankoop met uw vennootschap te doen? Maakt het voor die beslissing fiscaal gezien een verschil in welk soort vastgoed u belegt, nl. residentieel vastgoed dan wel bedrijfsvastgoed?


KREDIET - 23.08.2012

Hoe kunt u tegenwoordig op veilig spelen als u krediet geeft aan een collega-ondernemer?

Uw vennootschap zit al dan niet tijdelijk met cashoverschotten die niets opbrengen. De vennootschap van uw collega-ondernemer daarentegen krijgt maar moeilijk bijkomend krediet vast bij de bank of alleen een duur kaskrediet. U overweegt dus om uw collega krediet te geven. Met welke aanpak zorgt u ervoor dat u er min of meer zeker van bent dat u uw centen terugziet? In welke mate kunt u tegenwoordig nog met wissels werken om u in te dekken?

Mogelijk vraagt een klant u een extra lange betaaltermijn voor een nieuwe levering en/of zit u met een slechte betaler die belooft om zich aan het door u voorgestelde afbetalingsplan te houden. Kunnen wissels ook in zo’n geval soelaas bieden om die klant krediet te geven?


GENERATION SKIPPING - 23.08.2012

Generation skipping ‘op maat’ in functie van de huurinkomsten?

Bezit u onroerend goed (al dan niet in een patrimoniumvennootschap), dan zal u in het kader van een successieplanning eerder geneigd zijn om enkel de blote eigendom nu al weg te schenken. Het vruchtgebruik blijft dan (levenslang) bij u, zodat u de huurinkomsten (of dividenden in geval van een patrimoniumvennootschap) verder kunt blijven opstrijken om uw ‘karige’ zelfstandigenpensioen aan te vullen.

Heeft u op het moment van uw overlijden kleinkinderen, dan zullen (sommige van) uw kinderen voor zichelf wellicht genoegen nemen met het vruchtgebruik (dus de huurinkomsten) en willen zij dat in het kader van hun eigen successieplanning de blote eigendom al onmiddellijk naar de kleinkinderen gaat. Kan dat wel? Hoeveel kost dat precies en kunt u deze constructie verder ‘op maat’ uitbouwen? Hoe gaat u te werk?


VAKANTIE - 23.08.2012

Verplicht Europa u om extra vakantiedagen toe te kennen aan uw werknemers?

Recente wetgeving bepaalt dat sommige werknemers voortaan recht hebben op zgn. Europese vakantie. Het gaat dan om werknemers die momenteel ‘uit de boot vallen’ en om de een of andere reden geen recht hebben op vier weken betaalde vakantie.

Hoe zit die regeling precies in elkaar en wie heeft daar precies recht op? Moet u direct iets ondernemen? Gaat het trouwens om betaalde vakantiedagen en zijn dat voor u dan extra kosten?

Verder was er onlangs een opmerkelijke uitspraak van het Europese Hof van Justitie waarover veel te doen was in de pers. Het Hof stelde immers dat als uw werknemers ziek worden tijdens hun vakantie, ze deze ziektedagen na afloop moeten kunnen recupereren. Bent u nu wel of niet verplicht om dit onmiddellijk zo toe te passen?


GEMEENTEBELASTINGEN - 23.08.2012

Betaalt u straks geen gemeentebelasting meer?

De vakantie heeft u weer zin doen krijgen om dan toch maar eens dat appartement aan zee te kopen waar u al zo lang van droomt.

Als u dan toch bezig bent, zou u er het liefst een kopen in Knokke of Koksijde. U kunt daar dan immers uw domicilie vestigen en moet dan geen gemeentebelastingen meer betalen...

Klopt dat of is het toch niet zo simpel? Wat zegt de rechtspraak van de laatste jaren daarover? Wat moet u concreet doen of kunnen aantonen opdat de fiscus dat zou aanvaarden?


SOFTWARE - BROWSER - 22.08.2012

Read It Later is nu Pocket


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 22.08.2012

Uw mails in het Nederlands?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 22.08.2012

Minder meldingen graag!


WEBDIENSTEN - VARIA - 22.08.2012

Podcasts: nog iets voor u?

Dankzij het succes van smartphones en tablets heeft zowat iedereen tegenwoordig een mediaplayer bij de hand. Handig voor muziek, maar hoe zit het eigenlijk met de fameuze podcasts?

WEBDIENSTEN - AUDIO - 22.08.2012

Spreek uw eigen reclamespot in

Internet is een handig kanaal om gratis promotie te maken. Er bestaan zelfs tools waarmee u kosteloos een audioreclamespot voor uw website of voor ­Facebook maakt. Wij testten er enkele voor u uit.

NASLAGWERKEN - LANDEN EN STEDEN - 22.08.2012

Een buitenlands avontuur?

Gaat u in het buitenland wonen of werken? Gaan uw kinderen over de grens studeren? Welke websites bieden goede info en werken een goede integratie in de hand?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 22.08.2012

Maak een kloon van uw harde schijf

Heeft u een nieuwe, grotere harde schijf gekocht? Of wilt u een volledige back-up hebben van uw harde schijf? Dan is ‘klonen’ – een exacte kopie op de nieuwe schijf zetten – de beste oplossing. Hoe doet u dit precies?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 22.08.2012

Veilig(er) online bankieren

Internetbankieren is populair. Om het proces veilig te maken, voorzien banken in speciale veiligheidsmechanismen. Toch zijn daarmee niet alle risico’s opgeruimd. Hoe kunt u uw transacties nog beter afschermen?

COMPUTER - MOBIEL - 22.08.2012

Efficiënt bestanden op uw iPad of iPhone zetten

Heeft u een iPad of iPhone? Dan weet u dat die mobiele toestellen geen echte bestandsbeheerder bevatten. Het ligt dus niet altijd voor de hand hoe u precies bestanden op uw apparaat moet zetten. Wat zijn de mogelijkheden?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 22.08.2012

Afsprakenplanner voor uw agenda

We hebben allemaal een drukke agenda en een afspraak maken met klanten of leveranciers ligt dus niet altijd voor de hand. Kan Timetrade u helpen om vlot een afspraak te plannen?

E-MAIL - WEBMAIL - 22.08.2012

Vaarwel Hotmail, welkom Outlook.com

Eind juli heeft Microsoft het vertrouwde maar verouderde Hotmail.com vervangen door de nieuwe Outlook.com-webmaildienst. Die wil vooral Gmail de loef afsteken, maar is het ook een echte verbetering?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 22.08.2012

Uw Dropbox beter benutten

Dropbox is zo populair dat een heleboel andere toepassingen er nuttig gebruik van maken. We bekijken enkele diensten die het dagelijkse gebruik van deze cloud­opslag voor u nog nuttiger maken.

SOFTWARE - OFFICE - 22.08.2012

Office 2013: iets voor u?

Onlangs verscheen de ‘customer preview’ van Office 2013, een voorlopige testversie van de vijftiende incarnatie van Microsoft Office. Wat heeft deze nieuwe versie te bieden en is upgraden nu al de moeite waard?

VERVOER - OPENBAAR VERVOER - 22.08.2012

Trein, tram, bus of metro?

Na de vakantieperiode komen de dagelijkse files weer op gang. Het openbaar vervoer kan gelukkig soelaas bieden. Welke sites bieden u de nodige info?

FINANCIEEL - 21.08.2012

Hoezo, ‘rijkentaks’ van kracht sinds 1 augustus?

Onlangs stond er in de pers te lezen dat vanaf 1 augustus de zgn. rijkentaks van 4% van kracht zou worden. Tiens, was die al niet sinds begin dit jaar van toe­passing? Even kijken hoe de vork ook weer precies in de steel zit...

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 21.08.2012

Is werken met een vruchtgebruik dan toch ‘gevaarlijk’?

In een recente circulaire stelt de fiscus dat een zgn. gesplitste aankoop van een pand door ouders en hun kinderen wel degelijk fiscaal misbruik kan zijn. Oei, wanneer is dat dan precies en waarmee moet u dan voortaan opletten?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 21.08.2012

Een pand twee keer fiscaal in mindering brengen?

Koopt u een voor 100% beroepsmatig pand, dan kunt u dit fiscaal afschrijven en zijn de interesten op de lening aftrekbaar als beroepskosten. Is het pand op zich echter een woning, dan geniet u nog een bijkomende aftrek. Hoe werkt dat?

MEDISCH DOSSIER - 21.08.2012

Wat met de dossiers op het einde van de praktijk?

Wordt uw praktijk overgedragen aan een andere arts, dan kan die ook de ­medische dossiers overnemen, maar wat als de praktijk echt stopgezet en niet overgedragen wordt, bv. bij overlijden van de beroepsbeoefenaar?

GRONDIG ONDERZOCHT - ASSOCIATIE - 21.08.2012

Gevolgen van een te ruim niet-concurrentiebeding

Stel, u wilt de associatie verlaten, maar u zit met een niet-concurrentiebeding van vijf jaar. Heeft het dan zin om de geldigheid van dat beding te betwisten? Zo ja, wat is het gevolg als de rechter u zou volgen? Een recent arrest licht toe...

FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 21.08.2012

Langer werken of meer belastingen betalen?

De reeds lang aangekondigde verhoging van de belastingen op extralegale ­pen­sioenen is thans effectief wet geworden. Wat wijzigt er precies en hoe ontsnapt u daar mogelijk nog aan?

GROEPSVERZEKERING - 21.08.2012

Sociale bijdrage op pensioenpremies

Di Rupo en co hebben opnieuw iets gevonden om uw bvba te treffen: een sociale bijdrage inzake extra­legaal pensioen. Hoe groot is de schade deze keer?

BTW - VERPLICHTINGEN - 20.08.2012

Btw-boetes zijn verhoogd!


HAND- EN BANKGIFT - 20.08.2012

Handgift mogelijk toch frauduleus?

Eerst geld schenken aan uw kinderen om daarna samen met hen een pand te kopen, is in bepaalde gevallen ook misbruik, zei de fiscus onlangs. Pardon?

ONROEREND GOED - ONROERENDE VOORHEFFING - 20.08.2012

Betaal minder grondlasten op uw machinerie

Grondlasten betaalt u niet alleen op uw gronden en gebouwen, maar mogelijk ook op uw machines en installaties. Hoe zit dat precies en wat moet u doen als u die machines niet meer gebruikt en/of verkocht heeft?

AUTO - FISCALE AFTREK - 20.08.2012

Firmawagen hoofdberoep aftrekbaar in bijberoep?

Als zelfstandige in bijberoep gebruikt u voor uw zaak ook de firmawagen waarover u beschikt vanuit uw hoofdberoep. Is het privé belastbaar voordeel voor die laatste dan een aftrekbare autokost voor u of hoe zit dat dan precies?

BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 20.08.2012

Meer uitgeven dan u verdient en toch belasting betalen?

Uw boekhouder legt de laatste hand aan uw privéaangifte en merkt op dat er voor 2011 een fiscaal probleem is. Er zijn namelijk te weinig inkomsten in verhouding tot uw uitgaven. Wat bedoelt hij nu precies? Hoe lost u dit alsnog op?

KORT & BONDIG - 20.08.2012

Kent u deze al... ?


PENSIOEN - 20.08.2012

Groepsverzekering zwaarder belast?

De nieuwe fiscale wetgeving inzake extralegale pensioenen is een feit. Wat betekent dat voor uw groepsverzekering en/of VAPZ en wat kunt u doen?

BELEGGEN - TAK 21 - 20.08.2012

Is er een probleem met de Tak 21-beleggingen?

Klopt het dat nog heel wat mensen 4,25% tot zelfs 4,75% gegarandeerd krijgen op hun Tak 21 en de winst van de ‘totale pot’ naar hen gaat? Is het nog interessant om een Tak 21 te houden of erin te stappen? Waarop moet u letten?

MOEDERSCHAPSRUST - 20.08.2012

Nu een hogere uitkering voor alle zelfstandige mama’s?

Binnenkort krijgen zelfstandige mama’s een hogere uitkering voor moederschapsrust. Wie heeft daar precies recht op? Krijgen ook mama’s die een zgn. gelijkstelling wegens bijberoep hebben, die uitkering?