COMPUTER - MOBIEL - 22.08.2012

Efficiënt bestanden op uw iPad of iPhone zetten

Heeft u een iPad of iPhone? Dan weet u dat die mobiele toestellen geen echte bestandsbeheerder bevatten. Het ligt dus niet altijd voor de hand hoe u precies bestanden op uw apparaat moet zetten. Wat zijn de mogelijkheden?

Apple heeft in iOS een onzichtbaar bestandsbeheer ingebouwd, zodat gevaarlijke bestanden (bv. virussen) geen kans krijgen. Mooi, maar het maakt het er niet gemakkelijker op om bestanden op uw iPad of iPhone te zetten. Elke app heeft een eigen opslagruimte en alleen die app kan de bestanden in de eigen opslagruimte bekijken. Dat wil dus zeggen dat u geen nette structuur kunt maken met bestanden per project, mapnaam, enz.

Mail

De snelste manier om een bestand op het apparaat te zetten, is het naar uzelf te mailen vanaf de computer. De Mail-app van iOS weet namelijk precies met welke app een bestand geopend kan worden op de iPhone of iPad. Een pdf wordt bv. standaard met de ingebouwde pdf-lezer geopend. Kunnen meerdere apps een bestand openen, dan vraagt Mail welke app u wilt gebruiken. De e-mail met de bijlage blijft in Mail bewaard, behalve als u de e-mail wist. Tip. Met de zoekfunctie in Mail vindt u gemakkelijk het gezochte bestand.

GoodReader

Als het om pdf’s of Office-bestanden gaat, dan raden we u GoodReader (http://www.goodiware.com/goodreader.html) aan. Deze app kost € 4 voor de iPad-versie en nog eens € 4 voor de iPhone. Ze bevat zelf een soort bestandsbeheer waarin u uw documenten kunt opslaan en ook mappen en submappen aanmaken. GoodReader kan werken met Office-documenten, html-bestanden, pdf’s, afbeeldingen, audio- en videobestanden en zelfs zip-files. Tip. Met GoodReader kunt u direct via wifi bestanden van uw computer naar GoodReader op de iPad/iPhone sturen. Klik in GoodReader op WiFi-transfer en tik het ip-adres over in de browser op uw computer. Kies de bestanden op uw computer en upload ze naar GoodReader.

ITunes

Grote bestanden op de iPad of iPhone zetten gaat het snelst via de usb-kabel en de iTunes-software. Start iTunes, verbind uw apparaat en selecteer het in iTunes. Kies het tabblad Apps en onder de lijst met apps verschijnt File sharing. Selecteer een app, bv. GoodReader, en voeg bestanden toe. Synchroniseert u dan uw iDevice, dan zijn de bestanden beschikbaar in die app. Dit lukt met heel veel apps, zoals iMovie, iPhoto, Keynote, Numbers, Pages en zelfs Google Earth. Tip. De bestanden blijven in de apps staan, zelfs als u daarna synchroniseert voor andere bestanden.

In de cloud

Wilt u altijd toegang tot bepaalde documenten, werk dan met een dienst zoals Dropbox (http://www.dropbox.com). Installeer op uw computer de software en zet uw bestanden in de Dropbox-map. Ze worden zo automatisch naar uw online ruimte gestuurd. Download dan de gratis Dropbox-app voor iOS en u krijgt via wifi of 3G toegang tot de bestanden, zelfs al staat uw pc uit. Bij het inloggen wordt alleen de mappenstructuur binnengehaald. Klik een bestand aan om het daadwerkelijk naar de iPhone/iPad over te zetten. Dan laat Dropbox u de keuze met welke app u het bestand opent. Tip. Heeft u de recentste versie van iOS, dan kunt u ook met Apples eigen iCloud (http://www.apple.com/icloud/) werken. U moet dan wel apps gebruiken die iCloud ondersteunen, zoals Keynote, Numbers, Pages, GoodReader of Sketchbook Pro.

Om af en toe even een bestand op uw iPad of iPhone te zetten, blijft Mail het gemakkelijkst. Doet u het vaker, gebruik dan iTunes, GoodReader (€ 4) of Dropbox.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878