FINANCIEEL - 21.08.2012

Hoezo, ‘rijkentaks’ van kracht sinds 1 augustus?

Onlangs stond er in de pers te lezen dat vanaf 1 augustus de zgn. rijkentaks van 4% van kracht zou worden. Tiens, was die al niet sinds begin dit jaar van toe­passing? Even kijken hoe de vork ook weer precies in de steel zit...

Sinds wanneer geldt die 4% nu?

Pas sinds 1 augustus? Neen, toch niet. De rijken­taks of m.a.w. de extra belasting van 4% op interesten en dividenden is wel degelijk reeds van toepassing sinds 1 januari 2012. Er is wat dat betreft dus niets gewijzigd.

Wat is er dan wel gewijzigd? Kortweg, dat er sinds 1 augustus nalatigheidsinteresten aange­rekend worden als die extra 4% niet tijdig betaald wordt. Die moet immers betaald worden ­binnen de 15 dagen nadat de interesten of de ­dividenden die eraan onderworpen zijn, toe­gekend werden. Het zijn in principe echter de banken die voor de inhouding en de doorstorting van die extra 4% moeten zorgen.

De banken kunnen niet volgen. Door de chaos bij de invoering van die nieuwe regel kunnen de meeste banken die extra 4% in de praktijk inderdaad nog niet correct inhouden. Hun computer­systemen zullen naar verluidt pas in de loop van de komende maanden volledig aangepast zijn aan die rijkentaks.

Tip. U moet hier zelf niet van wakker liggen. Is uw bank te laat met die 4%, dan zijn de interesten daarop te haren laste.

Door wie ook weer verschuldigd?

Vanaf € 20.020. Datis inderdaad het drempel­bedrag. Alleenwie méér interesten en dividenden ontvangt op jaarbasis betaalt op dat surplus een bijkomende belasting van 4%, bovenop dus de reeds ingehouden roerende voorheffing van 21%.

Dus alleen op interesten en dividenden? Jawel, voor andere roerende inkomsten geldt het dus niet. Daarnaast zijn er ook nog tal van uitzonderingen. Zo is die 4% bv. niet van toepassing op de opbrengsten van spaarboekjes en evenmin op interesten en dividenden waarop sowieso al 25% roerende voorheffing ingehouden werd.

Per persoon of per gezin? Per persoon, goed nieuws dus. Voor wie gehuwd is in een stelsel van gemeenschap van goederen, zoals het wettelijke stelsel, komt dat dus neer op € 40.040 per gezin.

Hoe die € 20.020 precies berekenen?

Niet zo eenvoudig.Wat u zegt... Het berekenen van die grens van € 20.020 is allesbehalve ge­­makke­lijk, precies omwille van het feit dat niet alle interesten en dividenden onderworpen zijn aan die 4%. Daar komt bovendien nog bij dat bepaalde inkomsten wel meegeteld moeten worden voor de berekening van de grens van € 20.020, maar zelf niet onderworpen zijn aan de heffing van 4%.

Overzichtstabel. Zonderglobaaloverzicht is er inderdaad geen beginnen aan. We hebben dan ook de diverse beleggingsinkomsten even naast elkaar gezet en aangegeven of ze onderworpen zijn aan die 4% of niet én of ze meegerekend moeten worden voor het bepalen van de grens van € 20.020.

Nu nog niet, straks ineens wel? Ja, dat kan perfect, gelet op het feit dat die 4% pas begint te spelen vanaf het moment waarop die grens van € 20.020 overschreden is. Uw bank zal m.a.w. vanaf dan 4% extra moeten inhouden en doorstorten aan de fiscus.

U kunt een handige overzichtstabel downloaden van http://artsenwijzer.indicator.be – code AW 22.13.07.

De extra heffing van 4% op interesten en dividenden vanaf € 20.020 is wel degelijk van toepassing sinds 1 januari van dit jaar. Sinds 1 augustus komen daar echter ook interesten bij voor wie te laat betaalt. Raadpleeg onze tabel om na te gaan of en in hoeverre u die 4% verschuldigd bent.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878