SOCIAAL STATUUT - 30.08.2012

Schijnzelfstandig, ondanks ebvba?

Di Rupo en co werken in sneltempo aan nieuwe regels om weldra de jacht op schijnzelfstandigen te heropenen. Moet u zich daar nu zorgen om maken?

In stroomversnelling.Wat u zegt… Op 2 juli 2012 dienden Di Rupo en co in de Kamer een wetsvoorstel in om er meteen na het politieke zomerreces over te stemmen.

‘In vennootschap’ en toch geviseerd? In het verleden durfde de RSZ ook wie ‘in vennootschap’ zat weleens te viseren. Meestal werd hij echter door de rechters teruggefloten in dit soort discussies. Als gevolg daarvan drong de RSZ aan op nieuwe regels en krijgt hij die nu ook!

Nieuwe munitie? Neen, niet echt! Met de nieuwe regels verandert er nagenoeg niets voor wie in vennootschap zit. In geval van discussie met de RSZ kunt u dus terugvallen op de oude, voor u gunstige rechtspraak.

Uw managementvennootschap blijft buiten schot. Wees inderdaad niet ongerust. Benoemde u uw (management)vennootschap tot zaakvoerder, dan krijgt de RSZ geen nieuwe munitie om met scherp te schieten. Dat geldt ook voor wie werkend vennoot is of tot zaakvoerder benoemd werd. Zolang dat ‘statuut’ blijkt uit officiële stukken zoals het aandeelhoudersregister, verslagen van de jaarvergadering en de vereiste publicaties, is er in principe geen vuiltje aan de lucht.

Uw ebvba factureert voornamelijk aan één klant. Ook dan heeft de RSZ in principe geen nieuwe argumenten om u te betichten van schijnzelfstandigheid. Van belang blijft uiteraard wel dat op papier én in de praktijk niet de indruk gewekt wordt dat de samenwerking veel weg heeft van een werkgever-werknemerrelatie. Een sluitend contract ‘zelfstandige samenwerking’ kan veel leed voorkomen. Vermijd ook om te werken met een vast maandloon, verlofkaarten, ziektebriefjes, e.d.

Slechts drie sectoren wel meteen geviseerd. Bent u actief in de bouw-, transport- of bewakingssector en werkt u vaak met zelfstandige onderaannemers, dan mag de RSZ die samenwerking binnenkort wel kritisch onder de loep nemen aan de hand van negen nieuwe criteria.

U kunt A. een modelovereenkomst zelfstandige samenwerking en B. de lijst met de nieuwe criteria voor de drie geviseerde sectoren downloaden van http://vennootschap.indicator.be – code VE 04.18.01A en VE 04.18.01B.

Tenzij u in de bouw-, transport- of bewakingssector actief bent, hoeft u niet meteen wakker te liggen van de nieuwe regels. Het kan echter uiteraard geen kwaad om even te checken of alle papieren in orde zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878