NASLAGWERKEN - LANDEN EN STEDEN - 22.08.2012

Een buitenlands avontuur?

Gaat u in het buitenland wonen of werken? Gaan uw kinderen over de grens studeren? Welke websites bieden goede info en werken een goede integratie in de hand?

IslandX

IslandX (http://www.islandx.com) is een nieuw sociaal netwerk voor mensen die op het punt staan om in het buitenland te gaan wonen, werken of studeren. Via de homepage tikt u uw nieuwe verblijfplaats in en met wat geluk bestaat daarvoor reeds een informatieve pagina. Daar vindt u dan een Q&A-rubriek, met antwoorden op vragen als ‘How would you rate the cost of living in Barcelona?’, ‘What’s the best way of getting a job in Paris?’ en ‘What parts of London should be avoided?’

Uw eigen vragen stellen kan, maar daarvoor moet u zich gratis registreren (of inloggen via uw Facebook-account). Daarnaast is er een afdeling Reviews van het uitgaansleven en een kalender met Events. Net zoals bij andere sociale netwerken kunt u hier een groep aanmaken of toetreden tot een bestaande groep of een forum. Bij ons bezoek haperde de website nog al eens. Bovendien hopen we snel op meer gebruikers om deze nieuwe community van nuttige informatie te voorzien.

Expatica

Expatica (http://www.expatica.com) is een overzichtelijke website voor mensen die in het buitenland willen gaan werken of studeren. Expatica focust wel slechts op 11 specifieke landen /steden: Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje, Portugal, Zwitserland, Engeland, Zuid-Afrika, België, Nederland en Moskou. In verschillende categorieën – zoals Moving, Housing, Employment, Education en Leisure – vindt u telkens heel wat gedetailleerde en actuele artikels. Via de tabs bovenaan vindt u uw weg door de subrubrieken.

Zit u met een vraag, dan kunt u terecht in het goedgevulde Forum. Daarnaast kunt u ook via het Tools-menu aan de linkerkant een vraag stellen aan een expert. Binnen elke categorie – een dertig­tal – voorziet Expatica aparte specialisten die uw vraag beantwoorden. Wij deden de test met een vraag over de verplichte technische autokeuring in Spanje en kregen na vijf dagen geen feedback.

Studyportals

Voor studeren in het buitenland is er Studyportals (http://www.studyportals.eu). Die geeft een overzicht van alle mogelijke studierichtingen in de EU. Ze zijn onderverdeeld in o.a. bachelors, masters, PhD’s en korte opleidingen.

Vergeet deze niet!

De klassieker CIA World Factbook (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/) biedt uitgebreide geografische, demografische en economische gegevens over 267 landen. NationMaster (http://www.nationmaster.com/countries/) stelt deze informatie overigens nog overzichtelijker voor. Sowieso nuttig om uzelf voor te bereiden op uw buitenlands avontuur.

Nuttige links

Goede startpunten met o.a. links naar bevoegde instanties, verplichtingen, reisdocumenten, ambassades, enz. zijn nog de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (http://diplomatie.belgium.be) en de Reizen en landen-rubriek van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (http://www.minbuza.nl/reizen-en-landen) Check ook de handige links op JoHo (http://www.joho.nl).

Check Expatica voor duidelijke en uitgebreide informatie – wel slechts voor 11 landen/steden. Wie wil gaan studeren in een ander EU-land, vindt op Studyportals een goed overzicht van het aanbod.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878