WEBDIENSTEN - AUDIO - 22.08.2012

Spreek uw eigen reclamespot in

Internet is een handig kanaal om gratis promotie te maken. Er bestaan zelfs tools waarmee u kosteloos een audioreclamespot voor uw website of voor ­Facebook maakt. Wij testten er enkele voor u uit.

Spreaker

Spreaker (http://www.spreaker.com) is een virtuele geluidsstudio waarmee u geluidsopnames kunt maken. Om dit te kunnen gebruiken, moet u eerst een account aanmaken (of inloggen via Facebook). Nadat u de ontvangen e-mail bevestigd heeft, komt u terecht op uw persoonlijke pagina. Als u daar klikt op de groene Broadcast-knop, kunt u geluid opnemen. Klik nog eens op de Broadcast-knop, geef een naam in voor uw ‘episode’ en klik op Next. U komt dat terecht in de opnamemodule, waar u de toegang tot uw microfoon moet bevestigen.

Let op! Links bovenaan staat standaard de optie Broadcast live aangevinkt: daarmee maakt u opnames die meteen in de virtuele ether gegooid worden. Beter is het dus om Record a new podcast te kiezen: dan kunt u uw opname eerst nog be­luis­teren en eventueel opnieuw doen. Ter info: rechts onderaan kunt u (via Sound FX) geluiden toevoegen uit de bibliotheek of zelf uploaden. Bent u tevreden over het resultaat, klik dan op Yes, Publish!. Uw opname kunt u downloaden (om daarna te integreren in uw site) of rechtstreeks delen via o.a. Facebook of Twitter.

Vocaroo

Veel eenvoudiger, maar niet minder goed, is Vocaroo (http://www.vocaroo.com). Op de home­page vindt u een simpele Click to Record-knop, waarmee u direct een opname kunt maken.

Ook hier moet u eerst de toegang tot uw microfoon bevestigen. Het resultaat kunt u bewaren, delen via verschillende sociale netwerken en integreren in uw site via een aangeleverde embed-code.

FileLab Audio Editor

Spreaker en Vocaroo zijn oké om bv. uw stem op te nemen, maar de postproductiemogelijkheden zijn eigenlijk nihil. Dat is jammer, want een reclamespot moet natuurlijk wel professioneel overkomen. Om het audiobestand daarna dus nog te bewerken en te ‘pimpen’, kunt u de online FileLab Audio Editor (https://www.filelab.com/audio-editor) overwegen. U kunt uw opname uploaden en dan bv. knippen en plakken, stukken verwijderen, enz. U heeft de keuze uit verschillende basiseffecten zoals versterken, in- en uitfaden, normaliseren, echo, galm en equalizing. Ook bv. muziek uploaden en erbij mixen is mogelijk.

Let op! Vervelend is wel dat het uiteindelijke resultaat als wma-, flac- of wav-bestand, maar niet als mp3 bewaard kan worden.

Wavosaur of Audacity

FileLab Audio Editor noemt zichzelf een cloudtool, maar u moet wel eerst een plug-in installeren (werkt alleen in Windows). Daarom is het misschien wel verstandiger om meteen een goed audioprogramma op uw computer te installeren. Wavosaur (http://www.wavosaur.com) en Audacity (http://audacity.sourceforge.net) zijn uitstekende progamma’s waarmee u audio kunt opnemen en daarna uitgebreid editen. Het resultaat kunt u dan als mp3 embedden in uw site.

Let op! Als u uw opname ook wilt delen op o.a. Facebook, dan moet u die eerst wel ergens online plaatsen – op bv. Yourlisten.com (http://www.yourlisten.com) of Soundcloud (http://www.soundcloud.com) – en het van daaruit delen.

Een audio-opname maken kan heel eenvoudig met de webdienst Vocaroo. Wilt u echter een professionele reclameboodschap opnemen, werk dan eerder met een echt audioprogramma zoals Wavosaur of Audacity.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878