REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 28.08.2012

Klein beschrijf kwijt als u ook nog een garage bijkoopt?

U wilt een appartement kopen met klein beschrijf. Eventueel kunt u er nog een garage bijkopen, maar dan is het totale ki te groot voor het klein beschrijf. Valt dat op te lossen? Wat als u geen garage bijkoopt maar nog een appartement?

Appartement en garage

Alleen het appartement. Stel dat u een bescheiden appartementje op het oog heeft met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen (ki) van € 700. Vermits dit minder is dan € 745 kunt u dat appartement kopen met klein beschrijf, zodat u maar 5% registratierechten betaalt. U heeft immers nog geen andere woning en u gaat zich daar ook inschrijven en er minstens drie jaar wonen.

Garage bijkopen. U kunt er eventueel ook nog een garage(box) in de kelder van dat appartementsblok bijkopen. Het ki van die garage is bepaald op € 100.

Optelsom van ki’s is groter dan € 745. Koopt u dus zowel het appartement als de garage, dan koopt u dus ‘iets’ met een ki van € 800. Verliest u dan sowieso uw recht op klein beschrijf en moet u de volle pot van 10% registratierechten betalen op zowel het appartement als de garage, of valt dat op te lossen?

Hoe toch klein beschrijf behouden?

Twee aparte aktes. Wilt u zowel het appartement als de garage kopen, dan werkt u het best via twee afzonderlijke aktes. U koopt eerst het appartement en daarna pas de garage. Op die manier kunt u in principe toch het klein beschrijf behouden bij aankoop van uw appartement. Enkel op de aankoop van de garage betaalt u dan de 10%.

Altijd mogelijk? Ja, tenminste op voorwaarde dat er aan de garage een afzonderlijk ki toegekend is. Dit is doorgaans echter wel het geval bij een appartementsgebouw met meerdere garages, autostaanplaatsen, enz.

Kijkt de fiscus mee? De fiscus zou kunnen beweren dat er een verband is tussen het appartement en de garage. Is de garage immers een zgn. aanhorigheid bij het appartement, dan vormen die twee een geheel en zou daardoor het ki te hoog zijn voor het klein beschrijf. Eventueel zou hij ook ­kunnen stellen dat er een eenheid van opzet is en dat u enkel via twee aktes werkt precies om zo het klein beschrijf te krijgen op het appartement.

Uw verweer. Koopt u bv. het appartement en uw partner de garage, dan is er al geen probleem, vermits er twee verschillende kopers zijn. Ook wanneer het appartement gekocht wordt van een andere eigenaar dan die van de garage staat u stevig in uw schoenen. Is dat niet het geval, laat dan voldoende tijd tussen de aankoopaktes, het best enkele weken tot maanden.

Appartement en tweede appartement

Een om te wonen, een om te verhuren. Stel dat u in dat appartementencomplex geen garage bijkoopt, maar een tweede appartement, ook met een ki van € 700, met de bedoeling dat te ver­huren. Samengeteld met het ki van uw appartement om in te wonen (€ 700), overschrijdt u weer de grens van € 745.

Twee aparte aktes. U koopt dan eerst uw eigen appartement met een aparte akte. Zo moet u slechts 5% registratierechten betalen op die aankoop. Pas daarna koopt u het andere appartement via een tweede akte aan het normale tarief (10%). De aankoop in omgekeerde volgorde zou immers betekenen dat u geen klein beschrijf meer krijgt bij de aankoop van uw eigen appartement, want dan overschrijdt u de grens van € 745.

Werk indien mogelijk met twee afzonderlijke aankoopaktes en koop eerst het appartement dat u gaat bewonen. Daardoor kunt u toch nog het klein beschrijf genieten voor dat appartement en betaalt u enkel de volle pot aan registratierechten op de garage of het tweede appartement.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878