Alle domeinen

2012 - Oktober

VOORBEHOUD VRUCHTGEBRUIK - 31.10.2012

Bepaal zelf de omvang van uw vruchtgebruik

U bent van plan om een deel van uw roerend vermogen te schenken aan uw kinderen met voorbehoud van vruchtgebruik. Al te vaak gebruikt men hiervoor een standaardformulering in de schenkingsakte. Op die manier is uw vruchtgebruik echter niet ideaal omschreven. U kunt namelijk zelf in grote mate bepalen waaruit dit vruchtgebruik moet bestaan en wat er zeker in inbegrepen moet zijn...

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 31.10.2012

Fondsen in euro of dollar?

Bij heel wat fondsen heeft u zowel een variant in euro als in dollar. Wat is het verschil tussen beide en voor welk type opteert u uiteindelijk het best?

SCHENKING - NEDERLANDSE NOTARIS - 31.10.2012

Is de Nederlandse notaris nog interessant?

Nu in de circulaire van 19 juli 2012 inzake de antimisbruikbepaling duidelijk gesteld is dat het schenken voor de Nederlandse notaris op zich geen misbruik uitmaakt, blijft de Nederlandse notaris dus ook in de toekomst bruikbaar. Is hij echter altijd de beste keuze en wanneer (zeker) niet?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 31.10.2012

Vastgoed in uw vennootschap stoppen

U heeft privé veel onroerend goed opgebouwd. Wanneer uw kinderen dit onroerend patrimonium erven, zullen ze op het grootste deel ervan tot ± 30% successie­rechten betalen. U overweegt nu om in het kader van een successieplanning uw vastgoed in een (patrimonium)vennootschap te steken en de aandelen daarvan ‘goedkoop’ te schenken aan uw kinderen. Hoe pakt u dat fiscaal gezien het best aan?

HOLDING - 31.10.2012

Waarom en hoe een holding oprichten?

Als we de uitlatingen van een ‘fiscaal expert’ onlangs in de pers mogen geloven, dan ontsnapt een holding aan de toepassing van het gewone tarief van de vennootschapsbelasting. Klopt dat echter wel? In welke gevallen is de oprichting van zo’n holding effectief het overwegen waard, maar dan eerder om financiële redenen en hoe pakt u de oprichting ervan concreet aan?

SUCCESSIERECHTEN - MAATSCHAP - 31.10.2012

Maatschap i.p.v. gesplitste aankoop?

In het kader van een successieplanning werden heel wat aankopen van onroerend goed gedaan via een zgn. gesplitste aankoop. Sinds 1 juni 2012 staat deze echter op de ‘zwarte lijst’ van de fiscus wanneer er met het oog op de aankoop van blote eigendom vooraf geld geschonken wordt aan de kinderen. Een alternatief voor zo’n gesplitste aankoop is de aankoop via een maatschap. Hoe zit dat nu precies?

BELEGGEN - OBLIGATIEFONDSEN - 31.10.2012

Rommelobligaties, nu plots een opportuniteit?

Het leven van een belegger is verre van eenvoudig. Steeds meer mensen hebben hun buik vol van de lage rendementen op overheidsobligaties en van het wispel­turige karakter van de beurs. Zogenaamde rommelobligaties bieden mogelijk een oplossing, al blijft het uiteraard oppassen geblazen, het is immers niet al goud wat blinkt. Waarop moet u letten bij de beoordeling van obligaties?

BELEGGEN - CASH - 31.10.2012

Beperk de kosten en beheer uw cash actief!

Heel wat ondernemers laten het cash geld van hun vennootschap gewoon op een zichtrekening staan of zetten het in het beste geval op een klassiek spaarboekje, wat weinig of geen rendement oplevert. Hoe kunt u het cash geld het best op een veilige manier beleggen? Zijn de zgn. instaptermijnrekeningen en cashfondsen die tegenwoordig weleens aangeraden worden een valabel en interessant alternatief?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 31.10.2012

Hoe maakt u een videocompilatie?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 31.10.2012

Gmail laat u zoeken in bijlagen


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 31.10.2012

Hoe zet u uw apps over?


HARDWARE - E-BOOKS - 31.10.2012

Een tablet of een e-reader?

E-books lezen kan zowel op een tablet als op een speciale e-reader. Beide apparaten hebben elk hun voor- en nadelen. Een overzicht.

SOFTWARE & DIENSTEN - SYNCHRONISEREN - 31.10.2012

Live Mesh: sync’en zonder cloud

Wilt u bestanden tussen pc’s synchroniseren, dan ligt een clouddienst zoals Dropbox of SkyDrive voor de hand. Toch kunt u ook bestanden tussen computers synchroniseren zonder clouddienst, bijvoorbeeld met Live Mesh.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 31.10.2012

Google Maps verdwenen? Gebruik een alternatief!

In iOS 6, de laatste versie van het besturingssysteem van de iPhone en iPad, is Google Maps vervangen door Apple Maps. Ook YouTube zit er standaard niet meer in. Wat zijn de mogelijkheden en alternatieven?

INTERNETCONNECTIE - CONNECTIE - 31.10.2012

Help, geen internetverbinding meer…

Het gebeurt soms dat u aan het surfen bent en dat een bepaalde website of hyperlink ineens niet meer werkt. Dat kan betekenen dat er een probleem is met uw internetverbinding. Wat kunt u zelf doen om te proberen dit op te lossen?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 31.10.2012

Welke smartphone is de juiste keuze?

Bent u op zoek naar een nieuwe smartphone, dan heeft u de keuze uit toestellen met iOS, Android of Windows Phone. Welk mobiel besturingssysteem heeft wat te bieden en hoe zit het met de hardware zelf?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 31.10.2012

Online facturen maken?

Bent u op zoek naar een hulpmiddel voor het maken van facturen? Waarom probeert u het dan eens niet met een tool die volledig online werkt? Wij testten er twee voor u: Invoicefu en Blinksale.

E-MAIL - WEBMAIL - 31.10.2012

Uw webmail perfect inrichten

Veel gebruikers blijven in hun favoriete webmailapplicatie altijd met de standaard­lay-out (kleuren, vakken, schikking, …) werken. Toch loont het vaak de moeite om die aan te passen aan uw eigen voorkeur en werkmethodes.

WEBDIENSTEN - TAAL - 31.10.2012

Vertalen via Google of Bing?

Google Vertalen kent u wellicht al, maar ook de zoekmachine Bing heeft een eigen vertaalmodule waaraan continu gesleuteld wordt. Welke is eigenlijk de beste, nu Bing het bekende Babel Fish overgenomen heeft?

VARIA - VASTGOED - 31.10.2012

Online hulp bij (ver)bouwen

Gaat u uw woning verbouwen? Of plant u de bouw van een nieuw kantoor? Welke sites kunnen u helpen bij de zoektocht naar een goede bouwpartner?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 31.10.2012

Tips voor uw professionele Facebook-pagina’s

Steeds meer bedrijven gebruiken specifieke Facebook-pagina’s om hun producten en diensten in de kijker te zetten. Een goed idee, maar houd dan wel rekening met een aantal aandachtspunten.

SOFTWARE - AUDIO - 31.10.2012

Hoe het geluid uit uw pc in toom houden?

Geluid uit uw pc komt niet altijd op het gepaste moment: het geluid van een foutmelding terwijl u een presentatie geeft, een webpagina die on­voor­zien een video bevat die hard begint te spelen, … Hoe kunt u die geluiden vermijden?

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 31.10.2012

Is een ‘papieren’ vruchtgebruik een probleem?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 31.10.2012

Kortingen en opties en het VAA auto


BANK - ROERENDE INKOMSTEN - 31.10.2012

Wat als u het rijkentaksplafond nadert?

Zodra u over heel het jaar 2012 meer interesten en dividenden geniet dan € 20.020, betaalt u een extra heffing van 4%. Wat als nu blijkt dat u die grens effectief zal bereiken? Kunt u dan nog iets doen om die rijkentaks te ver­mijden?

PRIVÉ - SCHENKING - 31.10.2012

Een schenking zonder notaris: hoe doet u dat concreet?

Wie een schenking doet van geld of effecten en daarop schenkingsrechten wil betalen, krijgt steeds vaker de raad om dat toch zonder notaris te doen. Hoe doet u dat concreet? Hoeveel ereloon spaart u precies uit?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 31.10.2012

Wat met eigen gezondheidszorgen bij palliatief verlof?

Als een zelfstandige palliatief verlof nam om een ‘stervende’ partner bij te staan, ontstond er soms een praktisch probleem inzake de terugbetaling van zijn eigen gezondheidszorgen. Dat is nu opgelost, zelfs voor het verleden. In welke zin?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - MEDISCH RECHT - 31.10.2012

Primeert de algemene regeling op uw contract?

Het gebeurt weleens dat een individueel contract u ruimere (zgn. verworven) rechten toekent dan de algemene regeling van het ziekenhuis. Welke regeling primeert dan: uw contract of de algemene regeling?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 31.10.2012

Wanneer kunt u uw bril (gedeeltelijk) fiscaal aftrekken?

Kunt u een hoorapparaat, een bril of andere ‘medische apparaten’ (gedeelte­lijk) aftrekken als beroepskosten of kan dat niet omdat u die ook privé gebruikt en nodig heeft? Een recent arrest geeft een positief antwoord...

BEROEPSGEHEIM - MEDISCH RECHT - 31.10.2012

Kennis van seksueel misbruik: wat mag/moet u doen?

De voorbije weken werd er in de pers uitvoerig gedebatteerd over het invoeren van een meldingsplicht inzake seksueel misbruik. Zo’n verplichting bestaat nog niet, maar u beschikt wel vaak al over een spreekrecht. Wat houdt dit in?

PENSIOENSPAREN - 31.10.2012

Uw pensioenspaarpot nu al belast?

De regering heft nu reeds een taks van 6,5% op uw pensioenspaarpot, zelfs al bent u nog geen 60. Kunt u nu nog iets doen om hieraan te ontkomen?

SUCCESSIERECHTEN - 30.10.2012

Welke waarde opgeven voor een geërfd pand?


ONROERENDE VOORHEFFING - VARIA - 30.10.2012

Een geluk bij een ongeluk... ?


ONROEREND GOED - PRIVÉ- EN BEROEPSGEBRUIK - 30.10.2012

Ook een lager beroepsgebruik woning heeft voordelen!

Gebruikt u uw woning deels beroepsmatig en deels privé, dan lijkt het op het eerste gezicht het best om het beroepsgebruik daarvan zo hoog mogelijk in te schatten. Nochtans kan een hoger privégebruik ook voordelen hebben...

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 30.10.2012

Maak de ‘juiste’ keuze bij uw keuzebeding

U heeft een huwelijkscontract met keuzebeding, waardoor u bij het overlijden van uw echtgenote kunt kiezen uit de goederen van de huwgemeenschap. Door ‘juist’ te kiezen, bespaart u extra op de successierechten. Hoe zit dat precies?

BTW - 6% - 30.10.2012

De minister wil ook een black box in uw frituur…

Onlangs interpreteerde de minister de voorwaarden waaronder u in uw frituur tegen 6% btw mag afrekenen zo eng, dat u sneller dan u denkt met de black box opgescheept zit. Sowieso wijzigt er voor u vanaf 1 januari het een en ander…

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 30.10.2012

Hoe schenken zonder notaris?

Wie een schenking doet van geld of effecten en daarop schenkingsrechten wil betalen, krijgt van zijn bankier steeds vaker de raad om dat toch zonder notaris te doen. Hoe doet u dat concreet? Hoeveel ereloon spaart u precies uit?

BTW - AFTREKBAARHEID - 30.10.2012

Een factuur op zich niet meer voldoende vanaf 2013?

Vanaf 1 januari 2013 gelden er een aantal ingrijpende wijzigingen inzake btw en facturering. De eerste ontwerpteksten daarvoor werden reeds goedgekeurd in de ministerraad. Waarom begint u daar nu het best al rekening mee te houden?

KORT & BONDIG - 30.10.2012

Kent u deze al... ?


VASTGOED - 30.10.2012

Online hulp van het kadaster?


BELEGGEN - RENDEMENT - 30.10.2012

Levenslang een gegarandeerd inkomen?

U vreest dat uw pensioen te klein zal zijn om rond te komen. Daarom overweegt u een stuk van uw spaargeld aan uw bankier/verzekeraar te geven die dan zorgt voor een maandelijkse rente. Hoe werkt zo’n formule en is die interessant?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 30.10.2012

Hoe worden de interesten op uw bankrekening belast?

De interesten op uw privébankrekeningen zijn in principe belastbaar tegen 21% roerende voorheffing. Interesten op uw beroepsbankrekening daarentegen zijn belastbaar als beroepsinkomsten. Kunt u in een eenmanszaak optimaliseren?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 30.10.2012

Een ‘versnipperde’ bankgift bewijzen én optimaliseren?

Tijdens de verbouwingen van uw dochter heeft u een tiental ‘kleinere’ stortingen gedaan om haar te helpen. U zou daarvan toch graag een bewijs opmaken naar de andere kinderen én de fiscus toe. Hoe pakt u dat praktisch het best aan?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 30.10.2012

Mag ik maar 24.000 km beroepsmatig rijden?

Door de sinds dit jaar ingevoerde jaloezietaks op auto’s heeft u beslist om uw auto uit uw vennootschap te halen en vervolgens uw beroepskilometers door te ­rekenen. Blijkbaar zit er echter een grens op die doorrekening. Klopt dat?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.10.2012

Houd uw sociale bijdragen in het oog!

Het vierde kwartaal is het moment om even na te gaan hoe het met uw sociale bijdragen gesteld is. Nu is het immers extra van belang om ze tijdig te betalen en mogelijk kunt u ook nog een voordeel doen door spontaan méér te betalen...

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 30.10.2012

Wat als u het rijkentaksplafond nadert... ?

Zodra u over heel het jaar 2012 meer interesten en dividenden geniet dan € 20.020, betaalt u een extra heffing van 4%. Wat als nu blijkt dat u die grens effectief zal bereiken? Kunt u dan nog iets doen om die rijkentaks te ver­mijden?

BEROEPSKOSTEN - 30.10.2012

Schepen worden: extra fiscale aftrek?

Stel, u bent verkozen als gemeenteraadslid en/of u zal misschien een mandaat (bv. van schepen) uitoefenen. Wist u al dat u daarmee fiscaal voordeel kunt doen?

GEWAARBORGD LOON - ZIEKTE - 26.10.2012

Wie moet bewijzen dat het attest (niet) verstuurd werd?

Stel, een werknemer was afwezig wegens ziekte en beweert dat hij een doktersattest opgestuurd heeft, maar u heeft er nooit één gezien. Mag u dan weigeren om gewaarborgd loon te betalen?

GROEPSVERZEKERING - 26.10.2012

Lager rendement op bestaand contract: wat nu?

Een aantal verzekeraars blijkt nu ook voor de bestaande groepsverzekeringen het rendement dat ze waarborgen, te zullen laten dalen vanaf 2013. Wat zijn de concrete gevolgen hiervan? Moet en kunt u ook iets doen?

BEDRIJFSWAGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 26.10.2012

Wordt de firmawagen ‘effectief’ weer minder belast?

Onlangs werd er gesuggereerd dat de firmawagens weer minder zwaar belast zouden worden doordat men bij het bepalen van de cataloguswaarde nu toch rekening zou houden met kortingen. In welke mate is dit inderdaad het geval?

EINDEJAARSGESCHENKEN - 26.10.2012

Hoe bepalen wie ‘ten laste is’ voor eindejaarscadeaus?

Voor de eindejaarscadeaus mag u het bedrag van € 35 per werknemer verhogen met € 35 per kind ten laste. Klopt het dat dit alleen kan voor kinderen tot 18 jaar? Hoe weet u wat in deze context verstaan wordt onder ‘ten laste zijn’?

PROEFTIJD - ZWANGERSCHAP - 26.10.2012

De nieuwe blijkt niet geschikt... maar ook zwanger te zijn

Stel, een werkneemster zit nog in haar proeftijd en u verneemt dat ze zwanger is. U zag al niet veel in haar en u besluit dus maar om haar te ontslaan... nu het nog kan (zonder dat het veel geld kost). Is dat echter wel de juiste redenering?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 26.10.2012

Is een eigen bvba oprichten ‘dringend’ genoeg?

Stel, een werknemer blijkt u concurrentie te willen gaan aandoen, want u vangt signalen op dat hij een eigen bedrijf in dezelfde markt aan het oprichten zou zijn. Wanneer kunt u hem ontslaan om dringende reden? Een arrest licht toe...

ONTSLAGBESCHERMING - 26.10.2012

Beschermd via de gemeenteraad?

Heeft u werknemers die ‘opgekomen’ zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen en/of die ook verkozen zijn? Let op, wanneer u zo iemand moet ontslaan...

RSZ- STUDENTENARBEID - 26.10.2012

studentenwerk schoolverlater: weer soepeler


PERSONEEL - VARIA - 26.10.2012

Te koud om te werken: nieuwe regels?


VENNOOTSCHAP - AUTOFISCALITEIT - 26.10.2012

Alsnog ‘korting’ op de jaloezietaks?

Onlangs publiceerde de fiscus nog maar eens een nieuwe toelichting over het privé belastbaar voordeel auto en het blijkt dat er ook nu weer een aantal zaken gewijzigd zijn. Even kijken of het u nu meer of minder zal kosten...

PERSONEEL - INSPECTIE - 26.10.2012

Een ‘onthaalmap’ beschikbaar…

Het NAVB heeft een nieuwe onthaalmap uitgebracht. Is dat het zoveelste ­bundeltje papier dat u verplicht aan iedere pas aangeworven werkkracht moet meegeven? Wat is bij en na zo’n aanwerving allemaal van belang?

LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 26.10.2012

Een heethoofd met ‘verstand van zaken’ aanpakken…

Na een verhitte discussie met uw collega, brak zijn klant zijn stellingen af en gooide hij ze samen met de rest van zijn werkmateriaal op één hoop. Wat nu? Hoe zorgt u ervoor dat u in zo’n geval uiteindelijk aan het langste eind trekt?

AUTO - VARIA - 26.10.2012

Nieuwe auto om afschrijvingstermijn kort te houden?

Uw auto is dit jaar volledig afgeschreven. U kreeg de raad om een nieuwe te kopen, zodat u aftrekbare kosten heeft. Bovendien zou u zo ook vermijden dat u op termijn uw auto over een langere termijn moet afschrijven. Correct?

RECHT - VARIA - 26.10.2012

Niet-erkend, dus mag uw klant 5% borg inhouden?

Sinds kort gelden er nieuwe regels rond de borgstelling voor werken die u als niet-erkend aannemer uitvoert. In welke mate is zo’n borgstelling verplicht? Wat als uw klant op uw eindfactuur 5% als waarborg inhoudt?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 26.10.2012

Slechte betalers te slim af…

Een rechter zette een klant die dacht een ‘meester’ in het protesteren te zijn op zijn plaats. Hoe zet ook u slechte betalers schaakmat?

KORT & KRACHTIG - 25.10.2012

Uiterst interessant om te weten...


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 25.10.2012

Extra werknemer, dus ook een extra fiscaal voordeel?

We vertellen u niets nieuws als we zeggen dat de loonkosten in België hoog zijn. Soms kan uw vennootschap echter een fiscaal voordeel krijgen door een werknemer bijkomend in dienst te nemen. Hoe zit dat in elkaar?

VERKEERSBOETES - 25.10.2012

Nog een woordje over verkeersboetes…

In een vorig advies hadden we het kort over de fiscale regels voor verkeersboetes die uw vennootschap betaalt. Een abonnee had daar nog wat vragen over.

BIJZONDERE VENNOOTSCHAPSVORMEN - 25.10.2012

Veilig toetreden tot een cvoa of comm.v

Een collega vraagt u om mee in zijn vennootschap te stappen. Het gaat echter niet om een gebruikelijke bvba of nv. U twijfelt omdat u schrik heeft voor een onbeperkte aansprakelijkheid. Terecht? De rechters verduidelijkten onlangs…

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - RECHT VAN OPSTAL - 25.10.2012

Eerste positieve ruling over antimisbruikbepaling is er!

Onlangs sprak de Rulingdienst zich voor het eerst uit over een niet-fiscale reden. Die heeft u tegenwoordig immers nodig om de fiscus te ‘tackelen’ bij de zgn. antimisbruikbepaling. Waarover ging de ruling en wat moet u onthouden?

BANK - KREDIET - 25.10.2012

Tegen het jaareinde voldoende ‘cash’ in uw bvba…

Krediet krijgen is tegenwoordig geen sinecure. Steeds vaker eisen banken een persoonlijke borgstelling. Wat kunt u nu, met het einde van het boekjaar in zicht, nog doen om achteraf de boot gemakkelijker te kunnen afhouden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 25.10.2012

Uw voordeel gratis auto weer wat goedkoper?

De fiscus heeft in het voorjaar een lijst met veelgestelde vragen (FAQ) over het voordeel ‘gratis auto’ gepubliceerd. Onlangs werd deze lijst hier en daar bijgeschaafd. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor u als bedrijfsleider?

INTERN PENSIOEN - 25.10.2012

100% zeker dat uw 80%-grens klopt?

Bij de overdracht van uw interne pensioenvoorziening is het cruciaal dat de zgn. 80%-grens klopt! Waarom is dat en hoe lost u dat desgevallend het best op?

RECHT - VARIA - 25.10.2012

Uw poetsfirma betaalt zijn personeel niet correct…

Onlangs werden enkele grotere bedrijven geviseerd omdat ze werkten met o.a. poetsfirma’s die hun personeel niet of te weinig betaalden. Hoe kan dat? Moet ú dat dan controleren? Hoe zorgt u ervoor dat u op dat vlak niets riskeert?

PERSONEEL - ZWANGERSCHAP - 25.10.2012

Nog niet goed gestart en al zwanger...

U heeft net een jongedame aangeworven als winkelbediende of als serveerster. Tijdens haar proefperiode laat ze u echter al weten dat ze zwanger is. Kunt u haar dan nog ontslaan? De rechter zei onlangs wat er dan van belang is.

FACTUUR - PROTESTEREN - 25.10.2012

Facturen leveranciers beter meteen grondig nakijken

U kijkt het best meteen na of de facturen van uw leveranciers zowel naar vorm als inhoudelijk correct zijn, zo waarschuwde de rechter. Wat bedoelt hij precies en wat riskeert u als u in eerste instantie een fout over het hoofd ziet?

BANK - VARIA - 25.10.2012

Uw pensioenspaarpot opgelicht…

De regering int, bij wijze van voorschot, een taks van 6,5% en maakt zo uw pensioenspaarpot een stuk lichter. Wat kunt u en wat moet u vooral niet doen?

FISCAAL - EUROVIGNET - 24.10.2012

Deel eurovignet elektronisch terug te vragen!


VERZEKERINGEN - BRAND - 24.10.2012

Besparen op uw brandverzekering…

De premies voor een brandverzekering van een beroepsmatig gebruikt gebouw kunnen snel oplopen. Hoe kunt u daarop besparen? Kan dat ook op een ‘veilige’ manier, dus zonder meer risico te lopen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 24.10.2012

Moet u het ontslag van een werknemer dan aanvaarden?

Onlangs kwam in de media dat een journalist zijn ontslag gegeven had, maar dat dit niet aanvaard werd door zijn werkgever. Hoe kan dat? Kunt u het ontslag van een werknemer dan ook weigeren door het gewoon niet te aanvaarden?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 24.10.2012

Single, inkomen van € 50.000… en date met de fiscus!

De fiscus besliste om een collega zwaarder te belasten omdat hij op een datingsite een hoger inkomen opgaf dan wat uit zijn belastingaangifte bleek. Kan dat wel? De rechter vond onlangs dat de controleur zijn boekje te buiten ging…

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN EN PLICHTEN - 23.10.2012

Enkele mede-eigenaars zijn tegen de renovatiewerken...

Er zijn dringend werken nodig om het dak van het blok te vernieuwen. Enkele mede-eigenaars verzetten zich hiertegen omdat ze krap bij kas zitten, waardoor de beslissing maar niet genomen kan worden. Is daar iets aan te doen?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 23.10.2012

Forse prijsstijging bodemattesten…


FISCAAL - AANGIFTE - 23.10.2012

Dividend uit residentiële vastgoedbevak belast of niet?

Tegenwoordig is er heel wat te doen rond de zgn. residentiële vastgoedbevak. Wat is dat eigenlijk en waarom komt die nu ineens in beeld? Zijn de inkomsten uit zo’n residentiële vastgoedbevak fiscaal interessanter geworden of net niet?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 23.10.2012

Wat te doen bij een ‘overbevolking’ in uw huurpand?

Uw huurder laat zijn kinderen en kleinkinderen bij zich inwonen en daardoor wonen er veel te veel mensen in uw huurwoning. Kunt u daar iets tegen beginnen? De rechter had hier onlangs een verfrissende kijk op...

SYNDICUS - AANSPRAKELIJKHEID - 23.10.2012

Betaalt uw poetsfirma haar personeel wel correct?

U doet een beroep op een poetsfirma voor bv. uw kantoren of als syndicus voor de hal van het blok. Hoe kunt u weten of die firma haar personeel correct be­­taalt? Kunt u als opdrachtgever in de problemen komen als dat niet het geval is?

FISCAAL - PRIVÉGEBRUIK - 23.10.2012

Niet de bvba huurt, maar ú: fiscaal oké voor iedereen?

Een zelfstandige wil een appartement huren om dichter bij zijn grootste klant te kunnen overnachten. Hij stelt voor om het privé te huren en dat zelf te ‘regelen’ met zijn bvba. Dat is beter voor hem, maar ook voor de verhuurder. Akkoord?

FISCAAL - LENING - 23.10.2012

Lenen bij uw vennootschap voor aankoop privéwoning

De media berichtten onlangs dat banken niet meer bereid zijn om 100% te ontlenen voor de aankoop van een privéwoning. Een van uw klanten heeft echter privé geen centen, zijn bvba daarentegen wel. Wat adviseert u hem het best?

VERKOOP - 23.10.2012

Aanvaard aanbod is nog geen koop…

Cassatie was onlangs heel strikt. Niet elk aanvaard aanbod staat gelijk aan een koop. Hoe kunt u toch nog veilig zaken blijven doen?

BEDRIJFSLEIDERSBEZOLDIGING - 18.10.2012

Voordeel als aandeelhouder of als bedrijfsleider?

Krijgt u van uw vennootschap een bepaald voordeel, dan maakt het fiscaal gezien een groot verschil of u dat voordeel krijgt in uw hoedanigheid van aandeel­houder dan wel als bedrijfsleider, zo verduidelijkte een rechter onlangs...

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 18.10.2012

Speciale regels voor aangifte roerend inkomen


VOORDEEL AUTO - 18.10.2012

Is uw ‘voordeel auto’ nu wat kleiner geworden?

In een nieuwe ‘FAQ’ heeft de fiscus alweer gesleuteld aan zijn interpretatie van de nieuwe regels met betrekking tot het voordeel auto. Wat is er voor u van belang om desgevallend op een lager voordeel belast te kunnen worden?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 18.10.2012

Klopt uw 80%-grens bij overdracht intern pensioen... ?

Uw interne pensioenbelofte overdragen naar een externe groepsverzekering is belastingvrij, tenminste voor zover de zgn. 80%-grens gerespecteerd is. Oei, wat als blijkt dat dit niet zo is? Hoe corrigeert u dat in de praktijk dan het best?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 18.10.2012

De verhoogde ‘miserietaks’ is een feit!

Onlangs werd het ‘verdelingsrecht’ in Vlaanderen verhoogd van 1% naar 2,5%. Er werd wel een vermindering van het belastbaar bedrag (‘abattement’) voorzien. Wanneer geldt dat en wat is er verder nog van belang?

VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 18.10.2012

Notionele interestaftrek van 2012 zeker niet laten liggen!

Dat er aan de notionele interestaftrek (NI) nog ‘geprutst’ zou worden, stond al lang vast. Op basis van een wetsontwerp ligt alles nu min of meer vast. Wat zal er uiteindelijk veranderen en kunt u zelf nog iets doen om geen NI kwijt te zijn?

GROEPSVERZEKERING - 18.10.2012

Hogere premie groepsverzekering?

Momenteel krijgt u amper winstdeelname op de p­remies voor uw groepsverzekering. Daardoor kunt u mogelijk wel meer premie betalen. Hoe zit dat?

VRUCHTGEBRUIK - 18.10.2012

U kunt zelf in grote mate bepalen waaruit uw vruchtgebruik bestaat

U bent van plan om een deel van uw roerend vermogen te schenken aan uw kinderen. U beslist om dit te doen met een voorbehoud van vruchtgebruik.

Al te vaak gebruikt men hiervoor een standaardformulering in de schenkingsakte. Op die manier is uw vruchtgebruik echter niet ideaal omschreven. U kunt namelijk zelf in grote mate bepalen waaruit dit vruchtgebruik moet bestaan en wat er zeker in inbegrepen moet zijn.

Welke clausules neemt u hierbij het best op? Voor drie belangrijke onderdelen van uw vermogen zullen we nagaan welke omschrijving u het best opneemt.


BESTUUR - 18.10.2012

De regels van behoorlijk bestuur: effectief een houvast om als bedrijfsleider niet persoonlijk geviseerd te worden?

Onlangs heeft het Hof van Cassatie de veroordeling van een topbestuurder bevestigd. Hij wordt m.a.w. persoonlijk aansprakelijk gesteld voor wat er in ‘zijn’ vennootschap fout liep. In welke mate moet ook u zich als bedrijfsleider zorgen maken dat u vroeg of laat persoonlijk geviseerd zal worden?

In welke mate bieden de regels van behoorlijk bestuur of de zgn. corporate governance in dat verband voor u enige houvast? Recent onderzoek en een aantal voorstellen die onlangs gelanceerd werden, werpen alvast een nieuw licht op wat ‘goed bestuur’ in uw (familiale) vennootschap al dan niet betekent. We vatten het een en ander voor u samen…


NEDERLANDSE NOTARIS - 18.10.2012

Wanneer is de Nederlandse notaris tegenwoordig nog interessant(er)?

Zoals u weet, kunt u roerende goederen (bv. geld, beleggingen, aandelen, ...) voor de Nederlandse notaris schenken zonder dat er daarop schenkingsrechten betaald moeten worden. Door het nieuwe decreet inzake de schenking van familiebedrijven, maar vooral door de invoering van de nieuwe antimisbruikbepaling is niet altijd duidelijk wanneer een schenking voor de Nederlandse notaris de meest voordelige keuze is.

Soms bent u immers sowieso beter af met een Belgische notaris. In bepaalde gevallen is het nog steeds een stuk voordeliger om met een gewone hand- of bankgift te werken. We overlopen voor u even de meest voorkomende gevallen en gaan na wanneer de Nederlandse notaris effectief nog een voordeel biedt…


MAATSCHAP - 18.10.2012

Maatschap als alternatief voor de gesplitste aankoop van onroerend goed?

In het kader van de successieplanning werden heel wat aankopen van onroerend goed gedaan door middel van een zgn. gesplitste aankoop. Hierbij kopen de ouders het vruchtgebruik van een onroerend goed en de kinderen de blote eigendom om zo de successierechten op dat onroerend goed te vermijden.

Sinds 1 juni 2012 staat de gesplitste aankoop echter op de ‘zwarte lijst’ van de fiscus wanneer er met het oog op de aankoop van blote eigendom vooraf geld geschonken wordt aan de kinderen.

Een mogelijk alternatief voor zo’n gesplitste aankoop is de aankoop via een maatschap. Hoe zit dat nu precies?


PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 18.10.2012

Hoe brengt u uw vastgoed het best onder in een patrimoniumvennootschap?

U heeft in de loop der jaren privé nogal wat onroerend goed opgebouwd. U bezit bv. een privéwoning, appartementen of woningen die u verhuurt aan particulieren en een of meerdere bedrijfspanden die u verhuurt aan uw (werk)vennootschap of andere beroepsmatige huurders.

Wanneer uw kinderen dit onroerend patrimonium erven, zullen ze op het grootste deel ervan tot ± 30% successierechten betalen. U overweegt nu om in het kader van een successieplanning al uw vastgoed in een (patrimonium)vennootschap te steken en de aandelen daarvan te schenken aan uw kinderen.

U kunt het vastgoed in een vennootschap stoppen via een inbreng als kapitaal of via een verkoop. Wat zijn de fiscale gevolgen daarvan en wat doet u het best?


TOEGELATEN ARBEID - 18.10.2012

Welke inkomsten tellen mee als ‘toegelaten arbeid’ wanneer u met pensioen bent?

Als u over enkele jaren uw pensioen aanvraagt, zal u dat niet zomaar ontvangen. De voorwaarde is immers dat u ofwel uw beroepsactiviteit volledig stopzet, ofwel uw inkomen binnen bepaalde perken houdt. Hoeveel u precies mag bijverdienen, ligt vast in de wet. Dat is de zgn. toegelaten arbeid. De regering-Di Rupo kondigde alvast aan dat ze deze bedragen nog zal optrekken.

De vraag is niet alleen hoeveel u mag bijverdienen, ook heel belangrijk is welke inkomsten hier wel of niet voor meetellen. Bezit u een pand, dan vraagt u zich misschien af of u dat wel mag blijven verhuren, dan wel of die huurinkomsten meetellen voor de ‘toegelaten arbeid’. Is dat anders als u als bedrijfsleider verhuurt aan uw eigen vennootschap? Wat als u zaakvoerder blijft in een vennootschap die winst maakt? Tellen de dividenden en tantièmes mee? Wat met een negatieve rekening-courant en achterstallige erelonen die u nog betaald krijgt na uw pensioen?


HOLDING - 18.10.2012

Dankzij een holding nagenoeg geen belastingen meer betalen?

Als we de uitlatingen van een ‘fiscaal expert’ onlangs in de pers mogen geloven, dan ontsnapt een holding aan de toepassing van het gewone tarief van de vennootschapsbelasting. Als dat inderdaad zo is, dan is een holding uiteraard iets voor u. Klopt het verhaal van die expert echter?

In welke gevallen is de oprichting van zo’n holding effectief het overwegen waard, maar dan eerder om financiële redenen en hoe pakt u de oprichting in het voorkomende geval concreet aan? Is dat een soort van vennootschap met specifieke kenmerken?


SOFTWARE - VARIA - 17.10.2012

Sesam, open elk bestand!


ZOEKEN - INTERNET - 17.10.2012

Googelen met de vinger?


NASLAGWERKEN - VARIA - 17.10.2012

Vakliteratuur in een notendop


WEBDIENSTEN - E-BOOKS - 17.10.2012

Een leeslijst als e-book

Via de nieuwe webdienst Readlists maakt u gratis e-books van zelfgeselecteerde webpagina’s. Is deze tool interessant voor u?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2012

Zo presenteert u op een virtueel prikbord

Eerder wezen we u al op RealtimeBoard, een webtool waarmee u een online prikbord kunt omvormen tot een echte slideshow. Nu is er een gelijkaardige, nieuwe speler: Murally. Is die ook de moeite waard?

ONTSPANNING -VIDEO - 17.10.2012

YouTube bekijken vanuit uw luie stoel

Bent u een fervente YouTube-kijker, dan wilt u misschien die video’s rustig vanuit uw stoel bekijken. Met YouTube Leanback maakt u van uw monitor een echte YouTube TV.

SOFTWARE - GRAFISCH - 17.10.2012

Verrassende animaties maken

Een animatiefilmpje bekijken is leuk. Er zelf een maken ligt minder voor de hand. Er zijn echter ook – gratis – tools waarmee het allemaal een stuk eenvoudiger en sneller kan, als u met enkele beperkingen kunt leven.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 17.10.2012

Wat na Thunderbird?

Mozilla kondigde onlangs aan dat het e-mailpakket Thunderbird niet verder ontwikkeld zal worden. Wat zijn de alternatieven als u liever niet naar webmail omschakelt?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2012

Visueel projecten plannen

Webdiensten waarmee u projecten kunt plannen vindt u in overvloed. Maar een cloudtool die alles ook netjes grafisch voorstelt, is zeldzamer. Ganttic is er zo één. Wij testten die voor u uit.

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 17.10.2012

Over internet bellen met uw smartphone

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om via internet te bellen. Logisch, want dat kost niks zolang u binnen uw mobiele datalimiet blijft. Naast Skype kunt u hiervoor ook andere, minder bekende apps gebruiken.

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 17.10.2012

Wie kan wanneer?

Mensen samenbrengen – voor een zakelijke bijeenkomst of een privéfeestje – is niet altijd evident. Kan het nieuwe SelectTheDate hierbij helpen?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 17.10.2012

Op zoek naar een vergaderruimte?

Videoconferencing is efficiënt, maar soms blijft een fysieke vergadering onmisbaar. Hoe vindt u een goede locatie via internet?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 17.10.2012

Handige add-ons voor Dropbox

Dat Dropbox een van de beste clouddiensten is, wist u al wel. Er zijn echter tientallen add-ons beschikbaar voor Dropbox waarmee u nog efficiënter aan de slag kunt. Welke zijn de moeite waard?

COMPUTER - IPAD - 17.10.2012

Uw documenten van iPad naar computer

Heeft u al surfend op uw iPad een interessant document (in Excel, Word, pdf) ontdekt? Hoe zet u het gemakkelijk over naar uw pc of Mac, zodat u het daar in detail kunt bekijken, bewaren, afdrukken of invullen?

GOED OM TE WETEN - RECHT - 16.10.2012

Kosteloos en direct veranderen van telefonie


GOED OM TE WETEN - GROEPSVERZEKERING - 16.10.2012

Verlenging van uw groepsverzekering?


PRIVÉ - ONROEREND GOED - 16.10.2012

Wordt uw Frans buitenverblijf fiscaal harder aangepakt?

De Franse president is op zoek naar € 7 miljard nieuwe inkomsten. Hierbij ­worden ook de Belgen met een buitenverblijf in Frankrijk geviseerd. Wil dit dan zeggen dat u in de toekomst meer zal moeten betalen aan de Franse fiscus?

MEDISCH RECHT - 16.10.2012

Beroepsgeheim of informatieplicht t.o.v. ouders?

Als arts heeft u beroepsgeheim, waardoor u aan derden – ook familie – geen informatie mag geven over een patiënt. Wat doet u echter als uw patiënt minderjarig is en de ouders om info vragen? Valt dat ook onder uw beroepsgeheim?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAPPEN - 16.10.2012

Vruchtgebruik overschat, 309% aan uw been?

Onlangs oordeelde een rechter dat de fiscus de aanslag geheime commissie­lonen van 309% kan toepassen op wie bij de ‘gesplitste’ verkoop van een ­onroerend goed aan de bvba het vruchtgebruik overschat. Wat houdt dit in?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - NO FAULT-WET - 16.10.2012

Allen naar het Fonds, dus geen rechtszaken meer?

Stel, een patiënt meent dat u een medische fout begaan heeft en eist een schade­vergoeding. Kan hij daarvoor, na de inwerkingtreding van de No fault-wet, alleen nog bij het Fonds terecht of kan hij u ook nog voor de rechtbank dagen?

EINDEJAARSGESCHENKEN - 15.10.2012

Gezocht: leuk cadeau van € 35!

Eindejaar zal er weer snel zijn. Hoog tijd dus om op te frissen wat in aanmerking komt als van RSZ-bijdragen en belastingen vrijgesteld eindejaarsgeschenk...

BONUSPLANNEN - 15.10.2012

Bedrag voor loonbonus in 2013 bekend


TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 15.10.2012

Voortaan aangifteplicht 1ste werkloosheidsdag


ONTSLAG - BEWIJS - 15.10.2012

Wat moet een getuigenverklaring voortaan bevatten?

In ontslag- en andere rechtszaken tegen (ex-)werknemers bent u soms genoodzaakt om getuigenverklaringen van uw personeel als bewijs te gebruiken. Een nieuwe wet regelt het gebruik van zulke verklaringen. Waarop moet u letten?

ONTSLAG - 15.10.2012

Is ontslag via sms mogelijk of onmogelijk?

Eind vorige maand zou een bedrijf zijn werknemers via sms ontslagen hebben. Over de vraag of een ontslag nu wel of niet via sms kan, verschenen vervolgens de wildste verhalen in de pers. Wat is nu precies de ware toedracht?

VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN - 15.10.2012

Hoe berekent u wat u zal terugtrekken?

Stel, een werknemer heeft een arbeidsongeval met een werkonbekwaamheid van een aantal dagen of weken tot gevolg. In principe betaalt de verzekeraar u dan het gewaarborgd loon terug. Recupereert u zo echter wel alle kosten?

SOLLICITATIEVERLOF - OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 15.10.2012

Weer intrekken, want direct elders begonnen?

Stel, iemand die zelf zijn opzeg gegeven heeft, blijkt direct na afloop van de opzegtermijn elders te beginnen. Mag u het opgenomen sollicitatieverlof dan beschouwen als ‘onterecht toegekend’ en het omzetten in onbetaald verlof?

AFWEZIGHEID OP HET WERK - ONDERBREKING LOOPBAAN - 15.10.2012

Uw werknemer in de gemeenteraad... en dus afwezig?

Stel, een werknemer werd afgelopen zondag verkozen voor de gemeenteraad en zal mogelijk zelfs een mandaat van bv. schepen uitoefenen. In beide gevallen heeft hij recht op zgn. politiek verlof. Wat houdt dit precies in?

CONCURRENTIEBEDING - 15.10.2012

Een concurrentiebeding voor de hr-verantwoordelijke?

Vooral bij vertegenwoordigers en commerciële bedienden wordt er vaak een concurrentiebeding voorzien. Kan dit eventueel ook bij niet-commerciële bedienden, bv. een boekhouder of hr-verantwoordelijke? Een recent arrest licht toe...

AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 15.10.2012

Dagboek van een herdershond


FISCALE CONTROLE - 15.10.2012

Ook in uw winkel een kassa met black box?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 15.10.2012

U wist niet dat uw huurder het huurgeld als kost aftrekt

Onlangs ontving u van de fiscus een zgn. bericht van wijziging. Uw huurder trekt de betaalde huur kennelijk af en dus moet u privé belasting bijbetalen. Klopt dat wel? Wanneer heeft de fiscus een poot om op te staan en wanneer niet?

ERVEN EN SCHENKEN - ONROERENDE GOEDEREN - 15.10.2012

Geld en stenen, dat is niet hetzelfde!

U geeft een appartement van bv. € 150.000 aan uw zoon en uw dochter krijgt hetzelfde in cash. Mooi geregeld denkt u, want ze krijgen elk evenveel. Nu hoort u zeggen dat daar toch problemen van kunnen komen. Hoe kan dát nu weer?

BTW - HERZIENING - 15.10.2012

Btw terugbetalen wanneer u uw pand deels verhuurt?

Uw bedrijfspand is wat te groot geworden en u overweegt om er een deel van te verhuren aan een collega. Klopt het dan dat u een deel van de btw die u ge­recupereerd heeft moet terugbetalen? Hoe zit dit nu precies?

BUROTICA - INTERNET - 15.10.2012

Hoeveel moet u uw secretaresse betalen?


BELASTINGEN - CONTROLE - 15.10.2012

Minder cashontvangsten dan vorig jaar, een probleem?

Een collega had in jaar x beduidend minder cash gestort op zijn bankrekening dan in jaar x-1. De fiscus vond dat helemaal niet geloofwaardig en belastte hem op het verschil. De rechter had daar gelukkig een meer realistische kijk op...

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 15.10.2012

In welk onroerend goed belegt u tegenwoordig het best?

Beleggen in onroerend goed kan ook via een fonds of bevak. Waar belegt u momenteel het best in: in kantoorgebouwen, residentieel vastgoed of service flats? Is een goede mix misschien eerder de beste keuze?

SUCCESSIEPLANNING - 15.10.2012

Een testament ‘met keuze’ om (fiscaal) te optimaliseren?

U zou graag een testament opmaken, zodat uw partner bij uw overlijden kan kiezen voor die oplossing die zowel inzake comfort als inzake fiscaliteit de beste keuze is. Kan dat wel via een testament en hoe pakt u dat het best aan?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 15.10.2012

Een pand in verschillende stukjes schenken kan nog?

Uw panden schenken aan uw kinderen is vaak te duur door de hoge schenkings­rechten. Door de schenking te spreiden in de tijd schenkt u goedkoper. Hoe zit dit nu precies en mag dit nog wel gezien de nieuwe antimisbruikbepaling?

BELASTINGEN - CONTROLE - 15.10.2012

Gebonden door een akkoord waarvan u niets weet?

Het is gebruikelijk dat uw boekhouder een volmacht heeft om uw fiscale verplichtingen te vervullen. Stel, na een controle sluit hij een akkoord waarmee u het niet eens bent. Kunt u dan nog iets doen? Een recent vonnis licht toe...

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 15.10.2012

Slechts één bureaustoel aftrekbaar als u alleen bent?

De fiscus verwierp bij een collega de aftrek van meer dan één bureaustoel, pc en nog een aantal zaken omdat hij maar alleen was. Is dat tegenwoordig dan ook al van belang? De rechter had daar gelukkig een klaardere kijk op...

VOORDEEL AUTO - 15.10.2012

Daalt uw voordeel auto weer wat?

In een nieuwe FAQ heeft de fiscus zijn standpunt bijgeschaafd voor wie zijn auto kocht via zijn vennootschap. Wat is er voor u als vrije beroeper van belang?

AANDELEN - VARIA - 11.10.2012

minderwaarde op aandelen aftrekbaar... ?

Als uw vennootschap aandelen heeft in een andere vennootschap die failliet gaat, is het verlies op die aandelen dan aftrekbaar en wanneer dan precies... ?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 11.10.2012

Voordeel te doen met de 16,5% op uw intern pensioen?

Uw interne pensioenbelofte voorziet momenteel in een uitkering op uw 60ste. Nu voor zo’n intern pensioen het tarief van 16,5% behouden blijft, is dat dan niet beter dan een groepsverzekering op uw 60ste? Die kost u weldra toch 20%...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 11.10.2012

Bedrijfsvoorheffing en voorafbetaling, allemaal één pot?

Een collega-bedrijfsleider had loon uit zijn vennootschap opgenomen zonder dat daar bedrijfsvoorheffing op ingehouden werd. Geen probleem, dacht hij, ik los dat wel op via een privévoorafbetaling. Is dat echter wel een oplossing?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 11.10.2012

Ik ben mijn bvba niet, beste leverancier…

Sommige leveranciers deinzen er blijkbaar niet voor terug om het grof geschut boven te halen. Riskeert u privé aangesproken te worden als uw bvba krap bij kas zit? Wat is er van belang? De rechter had daar onlangs een klare kijk op…

AANDELEN - OVERDRACHT - 11.10.2012

Fiscale verliezen kwijt wanneer u uw aandelen schenkt?

U bent van plan om de aandelen van uw vennootschap te schenken aan uw kinderen. Kan er dan sprake zijn van een zgn. wijziging van controle, zodat uw vennootschap haar fiscale verliezen kwijt is? Hoe zit dit nu precies?

HOLDING - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 11.10.2012

Hoog tijd voor een holding…

De winst die een holding maakt, valt blijkbaar niet onder het gewone tarief ­vennootschapsbelasting, zo merkte een snuggere ‘fiscaal expert’ onlangs op. Is het ook iets voor u en wat voor vennootschap is dat dan, zo’n holding?

BTW - 11.10.2012

Fiscaal verteerbaar hapje en drankje?

Bij een opendeurdag serveert u uw bezoekers ook een hapje en een drankje. Hoe zit het dan met de btw op die kosten en wat met de directe belastingen?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 11.10.2012

Het dak op, dus meer loon?


PERSONEEL - ONTSLAG - 11.10.2012

Als uw nieuwe kracht niet wíl werken...


OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 11.10.2012

De inspectie neemt uw offerte onder de loep...

Een aantal collega’s werden door de economische inspectie op de vingers getikt omdat hun offertes voor particuliere klanten niet in orde waren. Wat was dan precies het probleem en hoe blijft u buiten schot?

PERSONEEL - SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 11.10.2012

Mag uw familie u nog helpen na de nieuwe wet?

De nieuwe wet over de schijnzelfstandigheid werd onlangs gepubliceerd. Heeft de strengere regeling voor u concrete gevolgen? Kan uw familie u voortaan nog wel helpen als zelfstandige of riskeert u als aannemer daarmee problemen?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 11.10.2012

Uw klant doet het voorbereidende werk…

Uw collega had verder gewerkt op het voorbereidende werk van zijn klant. Nadien doken er problemen op, duidelijk te wijten aan de door de klant uitgevoerde ­werken. Toch deelde uw collega in de klappen. Wat is er voor u van belang?

BANK - INVESTERINGSKREDIET - 11.10.2012

De herziening van uw variabele rente: alert blijven!

U heeft twee leningen lopen bij twee verschillende banken, beide met variabele rentevoet. De ene bank verwittigt u dat de herzieningsdatum eraan komt, de andere niet. Kan dat zomaar? Wat is er voor u van belang?

AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 11.10.2012

Tien jaar gratis ‘gebreken’ herstellen…

Sommige klanten menen nogal gauw dat ze u sowieso gedurende tien jaar ­kunnen optrommelen om zogezegde gebreken gratis te komen herstellen. De rechter zette onlangs de regels nog eens haarscherp uiteen…

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 11.10.2012

Meer dan € 15.000 cash mag volgens de fiscus niet…

Onlangs kwam de problematiek van de cashbetalingen in de media volop onder de aandacht. Bij een abonnee deed de fiscus dan weer moeilijk omdat zijn bvba meer dan € 15.000 ‘geld in kas’ geboekt had. Wat is er voor u van belang?

BELASTINGCONTROLE - 11.10.2012

Fiscaal ‘geflitst’, maar zonder foto?

Een recente wet geeft de fiscus het recht om u geen inzage te geven in uw dossier zolang er een onderzoek of controle bezig is. Oei, wat is dat allemaal?

HORECA - ROKEN - 10.10.2012

Geen e-sigaret in uw zaak?!


PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 10.10.2012

Te veel extra uren voor deeltijdsen geen probleem?

Als uw deeltijdsen te veel bijkomende uren presteren, dan riskeert u problemen met de sociale inspectie. Als u het helemaal correct aanpakt, kunt u er echter perfect voor zorgen dat bepaalde extra uren niet meetellen. Hoe zit dat precies?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 10.10.2012

Is het nu een handelshuur of een concessie?

Baat u een winkel of horecazaak uit in een ‘overheidsgebouw’, dan is het niet altijd duidelijk of het gaat om een concessie of een handelshuur. Wat is er hierbij van belang? De rechter verduidelijkte onlangs het een en ander…

BANK - VARIA - 10.10.2012

Elektronisch (laten) betalen, een probleem?

Fraude met kredietkaarten is een groeiend probleem. Banken zijn in zo’n geval niet altijd happig om gedupeerden terug te betalen. Ze moeten dat nochtans, zo bevestigde de rechter onlangs. Wat is er voor u als middenstander van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 10.10.2012

Vertel aan uw vrienden dat ze ook klant moeten worden

Tegenwoordig is het in om veel elektronische ‘vrienden’ te hebben die met een ‘like’ bevestigen hoe leuk ze iets vinden. Hoever mag je met zo’n ‘vertel-het- aan-een-vriend’-promotie gaan?

BANK - INVESTERINGSKREDIET - 10.10.2012

Herziening van uw variabele rente: alert blijven!

U heeft twee leningen lopen bij twee verschillende banken, beide met variabele rentevoet. De ene bank verwittigt u dat de herzieningsdatum eraan komt, de andere niet. Kan dat zomaar? Wat is er voor u van belang?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 10.10.2012

Is de overdracht ervan nu afgeschaft?


AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 10.10.2012

Jaloezietaks nog iets scherper gesteld...


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 10.10.2012

Is iets verkopen op veilingsites ook al fiscaal gevaarlijk?

U heeft recentelijk uw magazijn opgeruimd en u wenst een paar oude zaken te koop aan te bieden op eBay, Kapaza, enz. Klopt het dat u hiermee moet opletten op fiscaal vlak of maakt dit voor u in feite geen verschil?

PERSONEEL - VERLONING - 10.10.2012

Voor iedereen een iPad cadeau?

U wenst aan uw personeel een iPad te geven die zij ook privé mogen gebruiken. Hoe wordt dit voordeel dan fiscaal gewaardeerd? Is er eventueel een manier om een iPad cadeau te doen zonder dat uw werknemers hierop belast worden?

FACTUUR - VARIA - 10.10.2012

Zonder leveringsbon, geen betaling van uw factuur...

Een klant beweert dat hij uw factuur niet moet betalen omdat u hem geen leverings­bon heeft laten tekenen. Moet dat dan? Is het niet voldoende dat hij uw factuur niet protesteerde? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

FISCAAL - WOONBONUS - 10.10.2012

Voordeel woonbonus blijft dan toch 50%?


BELASTINGVERMINDERING - 10.10.2012

‘Aftrek’ voor beveiliging: 50% of 30%?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 10.10.2012

Wat met vruchtgebruik in vennootschap voor weduwe?

Een echtpaar heeft enige tijd geleden via u een gesplitste aankoop gedaan met hun vennootschap. Nu haar man overleden is, vraagt de weduwe u wat daarvan de gevolgen zijn. Wie heeft nu het vruchtgebruik en wat met de successie?

VERKOOP - VARIA - 10.10.2012

Bent u als verkoper gerust met een exoneratieclausule?

Verkoopt u een huis, dan staat er in het compromis standaard een clausule waardoor de koper u nadien niet kan aanspreken voor eventuele gebreken. Bent u daarmee dan absoluut gerust? Wat zei de rechter hier onlangs over?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 10.10.2012

Kan uw huurder ‘speculeren’ op de wooninspectie?

De laatste jaren worden alsmaar meer huurwoningen onbewoonbaar verklaard. Wat betekent dat voor u als verhuurder? Moet u de huurder in dat geval zijn reeds betaalde huurgeld terugbetalen?

HANDELSHUUR - OPZEGTERMIJN - 10.10.2012

Uw handelshuurder kan nooit plotsklaps weg…

In geval van handelshuur gelden ook voor de huurder in principe vrij lange opzegtermijnen. Dat is echter niet altijd zo. Wat is precies het probleem en is daar eventueel een mouw aan te passen?

VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 10.10.2012

Ook uw patrimoniumvennootschap gratis schenken?

Sinds begin dit jaar zijn de regels om uw familiale vennootschap te schenken of te laten vererven grondig veranderd. Hoe zit die regeling dan nu in elkaar en wat als u uw patrimoniumvennootschap schenkt? Kan dat dan ook voordelig?

VERKOOP - MINNELIJKE ONTBINDING - 10.10.2012

Pas het compromis getekend en dan uit elkaar...

Een koppel tekent een compromis voor de aankoop van een huis, maar nog vóór de notariële akte verleden wordt, gaan ze uit elkaar. Wat nu? Kan de koop nog afgeblazen worden? Wat als één van beiden het huis alleen wil kopen?

WONINGHUUR - HUURDER - 10.10.2012

Welke kandidaat-huurder verkiest u?

De pers berichtte onlangs over een oproep om boetes op te leggen aan verhuurders die zogezegd ten onrechte kandidaten zouden weren. Hoe zit dat?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 08.10.2012

PowerPoint op uw tablet?


ZOEKEN - INTERNET - 08.10.2012

Werk efficiënter met Google


SOFTWARE & WEBDIENSTEN - VIDEO - 08.10.2012

Uw scherm in beeld

Bent u op zoek naar een eenvoudige tool om een digitale opname van uw computerscherm te maken (bv. voor een instructievideo)? Rylstim Screen Recorder wil u daarmee helpen. De moeite waard? Wij deden de test…

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 08.10.2012

Uw site aanpassen aan tablets?

Volgens onderzoek van Adobe is het aantal websitebezoeken vanaf tablets vorig jaar tien keer zo snel gegroeid als via smartphones. Moet u uw eigen website nu toegankelijker maken voor tabletbezoekers?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 08.10.2012

Foto’s bewerken ‘in the cloud’

Om foto’s te bewerken hoeft u niet per se software te installeren: het kan ook met gespecialiseerde webdiensten. We tonen u enkele aanraders: zowel een algemene tool als enkele sites voor specifieke taken.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 08.10.2012

Hoe houdt u al die wachtwoorden bij?

Het advies is snel gegeven: gebruik moeilijke wachtwoorden en op elke site een ander wachtwoord. Maar hoe bewaart u die allemaal op een veilige manier? Een wachtwoordmanager helpt u daarbij. Welke kunt u het best kiezen?

SOFTWARE - IOS - 08.10.2012

IOS 6: upgraden of niet?

U hoeft geen nieuwe iPhone 5 te kopen om toch iOS 6 te gebruiken. Wat kan er met iOS 6 en is het een goed idee om een ouder toestel te upgraden?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - OFFICE - 08.10.2012

Gratis diagrammen en schema’s maken

Microsoft Visio is een van de bekendste programma’s voor het uittekenen van diagrammen en schema’s. Er hangt wel een stevig prijskaartje van circa € 300 aan voor de goedkoopste versie. Zijn er ook gratis alternatieven?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 08.10.2012

Tips en trucs voor iPhone Mail

De Mail-applicatie op uw iPhone werkt vlot en zit perfect ‘ingebakken’ in het hele systeem. Toch lijken sommige functies die u kent uit Outlook of Gmail niet mogelijk. Maar misschien kan de Mail-app wel meer dan u denkt...

NIEUWS - NIEUWSSITES - 08.10.2012

Al het nieuws op één pagina

Alle krantenwebsites geven u het laatste nieuws. Maar er zijn ook sites die de actualiteit van meerdere bronnen verzamelen. Een overzicht.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 08.10.2012

Beveilig uw accounts op de juiste manier

Een journalist van het gerenommeerde tijdschrift ‘Wired’ werd gehackt en al zijn data werden in enkele minuten gewist. Nochtans gebruikte hij goede wachtwoorden. Hoe kan dat en hoe zorgt u ervoor dat het niet bij u gebeurt?

SOFTWARE - BLOATWARE - 08.10.2012

Ook een nieuwe pc verdient een opruimbeurt

Als u een nieuwe pc koopt, dan vindt u daarop waarschijnlijk heel wat meegeleverde software. Dergelijke software kan de werking van uw Windows veranderen of uw pc vertragen. Hoe komt u er veilig van af?

BEDRIJFSLEIDER - BEDRIJFSVOORHEFFING - 08.10.2012

Voorafbetaling als vervanging van bedrijfsvoorheffing?

Wat als uw vennootschap geen bedrijfsvoorheffing inhoudt op het aan u betaalde loon? Voor zover u dan privé maar de nodige voorafbetalingen doet, komt dat toch op hetzelfde neer... of niet? Cassatie sprak zich onlangs hierover uit.

VOORDEEL AUTO - 08.10.2012

Beste controleur, ik doe geen privékilometers...

U heeft in uw vennootschap een ‘dure’ auto en u wilt niet op een gigantisch voordeel auto belast worden. Uw vrouw rijdt privé met een ‘eigen’ auto. Kunt u hard maken dat u enkel daarmee privé rijdt? Volgens de fiscus zelf wel...