ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.10.2012

Visueel projecten plannen

Webdiensten waarmee u projecten kunt plannen vindt u in overvloed. Maar een cloudtool die alles ook netjes grafisch voorstelt, is zeldzamer. Ganttic is er zo één. Wij testten die voor u uit.

Ganttic (http://www.ganttic.com) is vooral geschikt voor ondernemers die vaak meerdere, vergelijkbare projecten hebben lopen. Deze webtool helpt u bij het managen van uw projecten én van de ‘resources’ die daarvoor nodig zijn: personeel, machines, enz. Alles wordt visueel voorgesteld aan de hand van zgn. Gantt-grafieken.

Wat is een Gantt-grafiek?

Een Gantt-grafiek is een standaard die vaak gebruikt wordt als hulpmiddel bij projectbeheer. Ze bestaat uit een aantal rijen, die elk een module of een specifieke taak binnen een project vertegenwoordigen. Op de horizontale as wordt de tijd weergegeven die nodig of beschikbaar is voor dat project. De verschillende tijdbalken geven aan hoeveel tijd er aan elk onderdeel gespendeerd kan worden. Meer info over de Gantt-grafiek vindt u op http://nl.wikipedia.org/wiki/Gantt-grafiek

Hoe werkt Ganttic?

Eerst moet u al uw beschikbare resources ingeven. Die kunt u groeperen (bv. mensen, computers, machines, auto’s, ruimtes, ...). Wanneer u daarna een nieuw project aanmaakt, dan kunt u die resources daarvoor inzetten. Door op de tijdbalk te klikken, kunt u het aantal benodigde uren instellen. Resources verwijderen, verplaatsen en kopiëren kan ook – zelfs tussen verschillende projecten. Binnen elk project kunt u ook aparte taken aanmaken. Daaraan kunt u o.a. (via hyperlinks) bestanden koppelen die door alle teamleden geraadpleegd kunnen worden.

De Gantt-grafieken tonen zowel de project­voort­gang als de beschikbare en ingeplande resources. U kunt namelijk kiezen tussen een ‘Resource view’ en een ‘Project view’. Door het selecteren van een tijdsperiode krijgt u een goed zicht op de bezet­tingsgraad van iedere resource. Zo ziet u meteen waar u tekortschiet en wanneer bepaalde resources on(der)benut zijn. Door ze eventueel te verschuiven, kunt u hier slim op inspelen.

Werken in een team

Als projectleider kunt u teamleden toevoegen aan uw account. Er bestaan drie gebruikersniveaus: administrators (onbeperkte rechten), gelimiteerde gebruikers (u bepaalt zelf wat ze precies mogen) en viewers (mogen alleen kijken). Via het message board kunnen de teamleden communiceren over de lopende en geplande projecten.

Hoeveel kost het?

Als u maximaal tien resources wilt managen, dan heeft u voldoende aan de gratis versie. Het aantal gebruikers en projecten is sowieso onbeperkt. Verder zijn er de te betalen formules Pro 20 (max. 20 resources, $ 25 per maand), Pro 50 (max. 50 resources, $ 49 per maand) en Pro 150 (max. 150 resources, $ 99 per maand).

Zijn er alternatieven?

Ganttic is als cloudtool eigenlijk vrij uniek in zijn soort. Plant u uw projecten echter liever in een vertrouwde omgeving, bv. in Excel? Weet dan dat u hier ook Gantt-grafieken kunt maken, alhoewel die optie niet standaard voorzien is. Hoe dat precies moet, leest u o.a. op http://office.microsoft.com/nl-nl/excel-help/uw-gegevens-presenteren-in-een-gantt-diagram-in-excel-HA010238253.aspx

Ganttic is vooral interessant voor wie vaak meerdere, vergelijkbare projecten heeft lopen. Via duidelijke grafieken krijgt u zicht op het gebruik en op eventuele onderbezetting van uw resources.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878