PERSONEEL - ONTSLAG - 24.10.2012

Moet u het ontslag van een werknemer dan aanvaarden?

Onlangs kwam in de media dat een journalist zijn ontslag gegeven had, maar dat dit niet aanvaard werd door zijn werkgever. Hoe kan dat? Kunt u het ontslag van een werknemer dan ook weigeren door het gewoon niet te aanvaarden?

Uw werknemer geeft ontslag...

Kunt u dat ontslag dan weigeren? Neen, uiteraard kunt u dat niet echt weigeren. Het zou ­trouwens niet veel zin hebben om iemand die toch wil vertrekken, tegen te houden. Wil uw werk­nemer weg, dan doet hij dat, punt uit. Dat u een dergelijk ontslag kunt weigeren of ‘niet aan­vaarden’, klopt dus eigenlijk niet helemaal.

Hem op andere gedachten brengen? Dat kunt u uiteraard wel. Het is immers mogelijk dat die werknemer zijn ontslag gaf omdat hij vindt dat hij te weinig verdient bij u of omdat hij ontevreden is over een welbepaald punt. Niets belet u uiteraard om dit ‘uit te praten’ en mogelijk kunt u die werknemer dan op andere gedachten brengen.

Tip. Wil hij na zo’n gesprek terugkomen op zijn ontslag, dan volstaat het om in onderling akkoord de opzegging weer stop te zetten.

Soms wel nog iets af te spreken...

Een discussie over de termijn. Ook al moet u het ontslag niet aanvaarden, in sommige gevallen moet er mogelijk nog verder overlegd worden. Zo zal een werknemer dikwijls nog concreet moeten afspreken hoelang de opzeggingsperiode duurt en wanneer hij dus effectief uit dienst gaat.

Liggen er geen termijnen vast? Meestal wel. Een arbeider moet meestal een opzeg presteren van 14 of 28 dagen, naargelang hij al dan niet 20 jaar bij u in dienst is. Ook voor lagere bedienden is de opzegperiode duidelijk. Een bediende die jaarlijks bruto minder verdient dan € 31.467 moet een opzeggingstermijn presteren van 1,5 maand of drie maanden naargelang hij minder of meer dan vijf jaar bij u in dienst is.

Tip. Veel is er daar dus niet over af te spreken, al kunt u uiteraard in onderling akkoord gerust een kortere termijn afspreken.

Niet voor zgn. hogere bedienden. Gaat het om een bediende die jaarlijks meer verdient dan € 31.467 bruto, dan moet hij in principe met u onderhandelen over zijn opzeggingstermijn. De wet legt wel vast dat de termijn in principe niet hoger kan zijn dan 4,5 maand.

Let op! Sinds 1 januari 2012 ligt ook hier de opzeggingstermijn vast en moet er dus niet meer onderhandeld worden. Dit is echter enkel zo voor bedienden die na 1 januari 2012 bij u in dienst kwamen. Zij moeten voortaan een opzeg geven van 45 dagen, aangezien ze dan minder dan vijf jaar bij u in dienst zijn.

Kan hij ook direct opstappen? Dat kan. Ook een werknemer kan ervoor kiezen om ofwel nog een ­periode te blijven werken en een opzegging te geven of om direct te stoppen en een opzeggingsvergoeding aan u te betalen. De opzeggingsvergoeding is gelijk aan het brutoloon dat hij zou ver­dienen tijdens de opzeggingstermijn.

Tip. U kunt deze vergoeding dan in mindering brengen van het zgn. vertrekvakantiegeld dat u nog aan de bediende moet betalen.

Een tegenopzeg geven kan niet. Geeft uw werknemer dus een opzeg van bv. drie maanden, dan heeft hij het recht om die maanden in dienst te blijven. U kunt wel voorstellen om in onderling akkoord het contract onmiddellijk stop te zetten, maar dat kan uw werknemer dus weigeren.

Tip. De rechtspraak aanvaardt meestal wel dat u zo’n werknemer zelf onmiddellijk ontslaat en hem de resterende opzeggingstermijn uitbetaalt.

U kunt een ontslag niet weigeren, u kunt hoogstens proberen om uw werknemer op andere gedachten te brengen. Een zgn. hogere bediende die al van vóór 1 januari 2012 in dienst is, moet in principe wel met u onderhandelen over de opzeggingsperiode die hij nog moet presteren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878