BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 08.10.2012

Hoe houdt u al die wachtwoorden bij?

Het advies is snel gegeven: gebruik moeilijke wachtwoorden en op elke site een ander wachtwoord. Maar hoe bewaart u die allemaal op een veilige manier? Een wachtwoordmanager helpt u daarbij. Welke kunt u het best kiezen?

U weet het intussen wel: u moet ingewikkelde wachtwoorden gebruiken (met hoofd- en kleine letters, speciale tekens, …), ze moeten voldoende lang zijn en u moet op elke site een ander wacht­woord gebruiken. Allemaal goed en wel, maar hoe bewaart u die ellenlange wacht­woorden­lijst? Alvast één tip: niet in een tekstdocument, Word-document of Excel-document, zelfs als het be­­veiligd is met een wachtwoord (want dat is zo te kraken). Hoe dan wel?

Gebruik een wachtwoordmanager

Een password manager kunt u zien als een kluis. De wachtwoorden worden er veilig in opgeslagen, zwaar versleuteld (met 256-bit AES encryptie, dus zogoed als onkraakbaar). En – niet te versmaden – via de tool kunt u ook met één klik het juiste wachtwoord invullen op een website.

Let op! Alles staat of valt met het master pass­word – de sleutel waarmee uw kluis opengaat. Kies daarvoor een zeer ingewikkeld wachtwoord of beter nog een passphrase: een lange zin met spaties, leestekens, hoofdletters, enz.

Er zijn twee soorten wachtwoordmanagers: webdiensten (die de gecodeerde wachtwoorden op een beveiligde server opslaan) of software die de bestanden lokaal op uw pc bewaart.

Software: 1Password

Wilt u een programma, dan is 1Password (http://www.agilebits.com/onepassword) een aanrader. Deze tool is niet gratis, maar u kunt hem wel 30 dagen gratis uitproberen. U betaalt dan $ 50 voor een Windows- of Mac-licentie en € 12 voor de iOS-versie. Dat zijn forse prijzen, maar 1Password heeft wel heel wat te bieden. De wachtwoorden worden lokaal en veilig opgeslagen en er is voor bijna elke browser een plug-in waarmee wacht­woorden met één klik ingevuld worden. U kunt ook eenvoudig creditcardgegevens of bank­rekeninggegevens veilig bewaren (zo moet u niet steeds uw portefeuille zoeken als u een online aankoop wilt doen). Tip. Een extra troef is dat 1Password optioneel uw gegevens ook in de cloud kan opslaan. Zo kunt u alle gegevens synchroon houden tussen computers en smartphones. 1Password maakt hiervoor gebruik van uw Dropbox-account. In 1Password geeft u uw Dropbox-gegevens in, waarna de tool de beveiligde bestanden in uw Dropbox-map op uw computer plaatst. Die wordt steeds automatisch gesynchroniseerd met uw online Dropbox en met andere toestellen waarop Dropbox geïnstalleerd is. Zo heeft u overal uw wachtwoorden bij de hand.

Een wat minder duur alternatief is RoboForm Desktop (http://www.roboform.com, € 25). Of probeer het gratis KeePass (http://www.keepass.info). Dat is iets ingewikkelder, maar erg veilig.

Webdienst: LastPass

LastPass (http://www.lastpass.com) lijkt op 1Password, maar slaat alle gegevens online op. De beveiliging is erg sterk en de basisversie is zelfs gratis. U beheert alles op een website. Echte software is er niet, maar er zijn wel plug-ins voor browsers en u kunt de gegevens zelfs nog veiliger bewaren met bv. de ‘2-step verification’ van Google Authenticator. Voor $ 12 per jaar krijgt u LastPass Premium en heeft u toegang tot de apps voor alle smartphone-platforms en krijgt u geen adverten­ties meer te zien.

Gebruik een wachtwoordmanager om met alle gemak vele, moeilijke wacht­woorden te kunnen toepassen – een must voor uw online veiligheid. Verkiest u een lokaal programma, probeer dan 1Password ($ 50, maar erg goed) of KeePass (gratis). Wilt u een webdienst, test dan LastPass uit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878