Alle domeinen

2012 - Juni

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 28.06.2012

Is vruchtgebruik op aandelen afschrijfbaar?

Uw vennootschap koopt het vruchtgebruik op een pakket aandelen. Kan ze op dat vruchtgebruik afschrijven, zoals ze ook het vruchtgebruik op een onroerend goed kan afschrijven? Wat vond de rechter daar onlangs van?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - PENSIOENVOORZIENING - 28.06.2012

Wat vindt Di Rupo I van uw interne pensioenbelofte?

Recentelijk is het ontwerp van programmawet goedgekeurd met daarin ook de wijzigingen rond de zgn. interne pensioenbelofte. Wat is daarbij van belang? Moet u uw intern pensioencontract aanpassen en wat met de eindleeftijd?

PERSONEEL - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 28.06.2012

Is een tankkaart een mooi extraatje?

Onlangs heeft de minister geantwoord op de vraag hoe het voordeel van een tankkaart zonder bedrijfswagen belast moet worden. Is het toekennen van een tankkaart voordelig? Wanneer is dat zo en waarop moet u letten?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 28.06.2012

Reken niet meer privégebruik aan dan nodig…

U heeft een tweede verblijf in uw vennootschap. Wegens het ‘voordeel gratis woning’ en het verlies aan notionele interestaftrek kost dit zowel uzelf als uw vennootschap een behoorlijk bedrag aan belastingen. Hoe ‘mildert’ u dat?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 28.06.2012

Uw dividend ook onderworpen aan de 4% extra heffing?

U beslist op uw algemene vergadering om een stevig dividend uit te keren, bv. als aanvulling op de interesten die u op uw rekening-courant aanrekent. Moet u dan ook nu al die 4% extra heffing betalen? Waarop moet u letten?

MEERWAARDEN - 28.06.2012

Meerwaarden privéaandelen belast?

Onlangs betichtte de fiscus een politicus van fraude omdat hij een meerwaarde op privéaandelen niet aangegeven had. Is dat dan niet meer belastingvrij?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 28.06.2012

Nieuwe bazen, nieuwe 309%-wetten... ?

Eind vorig jaar verscheen er onder de vorige minister van Financiën een ­circulaire die de heisa rond de 309% wat moest temperen. Nu werd de visie op die 309% aan zijn opvolger gevraagd. Voegt die daar nog iets aan toe?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.06.2012

Obligaties worden lastig...

Door de lage rentevoeten moeten obligatiebeleggers vaak overschakelen op langere looptijden. Hoe pakt u dat het best aan?

BELASTINGEN - KOSTENVERGOEDING - 27.06.2012

Hoe hoog mag uw kostenvergoeding zijn?

Nu de belastingdruk alleen maar lijkt te stijgen, is het meer dan ooit belangrijk om zo veel mogelijk geld (op een veilige manier) belastingvrij uit uw vennootschap te halen. Dat kan zoals u weet o.a. via een belastingvrije forfaitaire kostenvergoeding. De voorbije maanden is er daaromtrent nogal wat beweging geweest in positieve zin. Hoeveel kunt u tegenwoordig belastingvrij opnemen?

SUCCESSIERECHTEN - AANGIFTE - 27.06.2012

Een ‘fictieve som’ in de successierechten?

Als u in de laatste drie jaar vóór uw overlijden bv. een onroerend goed verkoopt, dan gaat de fiscus ervan uit dat de opbrengst van die verkoop nog in uw nalatenschap zit. Het is dan aan uw erfgenamen om het tegenbewijs te leveren. Geldt dit vermoeden ook voor andere geldsommen, zoals het optrekken van een groeps­verzekering, e.d.? Hoe kunnen uw erfgenamen dit vermoeden weerleggen?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 27.06.2012

Voortaan minder interesten aftrekbaar?

We hebben u reeds verteld dat Di Rupo & co ook de zgn. thin-cap-regeling ge­wijzigd hebben. Aangezien we regelmatig vragen krijgen van abonnees over de impact van deze nieuwe maatregel, gaan we er nu even dieper op in. Wanneer is de aftrekbaarheid van interesten mogelijk beperkt in úw vennootschap(pen) en hoe kunt u de beperking van de interestaftrek eventueel vermijden?

VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 27.06.2012

Nieuwe regels inzake de mede-eigendom

Amper twee jaar na de vorige wijziging van de spelregels inzake de mede-­eigendom heeft de wetgever beslist om enkele aspecten van de Wet op de mede-eigendom opnieuw te wijzigen. Op 26 april 2012 keurde het parlement een nieuwe wet goed die de knoop doorhakt over een aantal discussiepunten die bleven bestaan in appartementsgebouwen. Wat wijzigt er precies en vanaf wanneer?

SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 27.06.2012

Een ‘gesplitste bouw’ van een pand?

Ouders kopen vaak bv. een appartement aan zee via een zgn. gesplitste aankoop, waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de naakte eigendom. Bij het overlijden van de ouders hoeven er dan geen successie­rechten betaald te worden op dat onroerend goed. Kan dat ook wanneer het onroerend goed niet aangekocht, maar nieuw gebouwd wordt? Hoe pakt u dat concreet aan?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 27.06.2012

Beleggen in vastgoed als ‘veilige haven’?

Door de aanhoudende onzekerheid op de aandelenmarkten enerzijds en de lage rentevoeten anderzijds suggereren steeds meer portefeuillebeheerders hun cliënten om een deel van hun vermogen in vastgoedcertificaten of vastgoedbevaks te stoppen. Daarnaast wordt soms ook voorgesteld om te participeren in een ‘echt’ vastgoedproject. Is dat vandaag de dag allemaal wel interessant?

BELASTINGEN - CONTROLE - 27.06.2012

Is fiscale optimalisatie voortaan ‘misbruik’?

De nieuwe ‘algemene antimisbruikbepaling’ is in werking getreden en er is zelfs al een circulaire over gepubliceerd. Is de nieuwe tekst echt een ‘bazooka’ geworden waarmee de fiscus zowat elke fiscale optimalisatie kan aanvallen of valt het wel mee? Wat kan nog en wat kan niet meer? Voor welke soorten van belastingen is de maatregel van toepassing en waarop moet u letten bij uw fiscale planning?

KORT & BONDIG - 26.06.2012

Kent u deze al... ?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 26.06.2012

Standgeld betaald?! Goed om te weten...


ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 26.06.2012

Successieplanning zonder iets te doen...

Om in Vlaanderen uw zaak te kunnen schenken tegen 0%, moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn, waaronder het verkrijgen van een positief attest. Dit attest geeft echter ook op een ander vlak zekerheid. Hoe zit dat precies?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 26.06.2012

Een pand twee keer fiscaal in mindering brengen?

Koopt u een 100% beroepsmatig pand, dan kunt u dit fiscaal afschrijven en zijn de interesten op de lening aftrekbaar als beroepskosten. Is het pand op zich echter een woning, dan geniet u nog een bijkomende aftrek. Hoe zit dat?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 26.06.2012

Laat een goed doel de successierechten betalen...

U heeft zelf geen kinderen en wilt uw vermogen nalaten aan uw nichtje. Door een goed doel in te schakelen, kunt u haar zo de torenhoge successierechten besparen, maar mag dit nog wel met de nieuwe antimisbruikbepaling?

BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 26.06.2012

Hoe worden de interesten op uw bankrekening belast?

De interesten op uw privébankrekeningen zijn in principe belastbaar tegen 21% roerende voorheffing. De interesten op uw beroepsbankrekening daarentegen zijn belastbaar als beroepsinkomsten. Kunt u ter zake ergens optimaliseren?

FISCALE CONTROLE - 26.06.2012

Een ‘megadatabank’ voor de fiscus?

Onlangs meldden de media dat de fiscus een ‘megadatabank’ krijgt van Di Rupo & co ‘om alle Belgen door te lichten’. Ziet ‘Big Brother’ voortaan echt alles?

GOED OM TE WETEN - ERVEN - 26.06.2012

Erfenis weigeren en fiscaal optimaliseren?


BELEGGEN - TAK 21 - 26.06.2012

Opgelet voor het addertje onder het Tak 21-gras

Ook dit jaar zijn de rendementen van Tak 21-producten behoorlijk laag. Overweegt u om uit te stappen, dan moet u opletten voor de ‘conjunctuurclausule’ die in veel polissen terug te vinden is en die u zuur kan opbreken. Wat is dat precies?

NIET-BETAALDE ERELONEN - 26.06.2012

Rappeleren volstaat niet om te procederen...

Stel, bij het afsluiten van de boekhouding van 2011 blijkt dat er, ondanks (schriftelijke) ‘rappels’ destijds, te veel getuigschriften onbetaald gebleven zijn om alles zomaar blauw-blauw te laten. Wat kunt u doen om die erelonen nog te innen?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 26.06.2012

Nu een hogere uitkering voor alle zelfstandige mama’s?

Binnenkort krijgen zelfstandige mama’s een hogere uitkering voor moederschapsrust. Wie heeft daar precies recht op? Krijgen ook mama’s die een zgn. gelijkstelling wegens bijberoep hebben, die uitkering?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 26.06.2012

Kan de bvba uw woning ‘aftrekken’?

Stel, u bouwt of koopt een pand dat u slechts gedeeltelijk, bv. 20%, voor uw ­praktijk zal gebruiken. Betekent dit dan dat u slechts 20% op kosten van uw bvba mag doen, of mag die toch 100% ten laste nemen? Een vonnis licht toe...

ZIEKENHUISARTSEN - ERELOON - 26.06.2012

Ereloonsupplementen: nu en straks...

Minister Onkelinx wil vanaf volgend jaar de ereloonsupplementen afschaffen in de tweepersoonskamers. “In de meerpersoonskamers is dat immers al langer het geval”, zo berichtten een aantal kranten n.a.v. dit wetsvoorstel. Hoezo?

FISCAAL - 26.06.2012

Oei, alles te vroeg weggegooid dus?

Fiscale fraude zal binnenkort niet meer kunnen verjaren. Wil dat zeggen dat de fiscus u dan kan blijven controleren en dat u niets meer mag weggooien?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 26.06.2012

Niet vergeten te melden aan de boekhouder


BUROTICA - INTERNET - 26.06.2012

Factureren per uur


BELEGGEN - OBLIGATIES - 26.06.2012

Beschermen tegen inflatie met een obligatie?

Momenteel bedraagt de inflatie ongeveer 3% en krijgt u op een veilige belegging met moeite 3% netto. Uw geld ‘stagneert’ dus. Volgens uw bankier kunt u dit oplossen met een inflatiegelinkte obligatie. Klopt dat en hoe werkt dat precies?

BELASTINGEN - INTERESTEN - 26.06.2012

Te zwaar belast op uw buitenlandse interesten?

Heeft u rekeningen in het buitenland, dan worden uw privé roerende inkomsten (interesten en dividenden) meestal niet daar, maar wel in België belast. België belast u daarop, volgens Europa, echter te zwaar. Hoe zet u dat recht?

SUCCESSIEPLANNING - 26.06.2012

Adopteren om successierechten te besparen?

Een echtpaar heeft een aardige spaarcent verzameld, maar ze hebben zelf geen kinderen. Ze willen alles nalaten aan het enige kind van hun (schoon)broer en vragen of adoptie daarvoor niet het beste zou zijn?

BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.06.2012

Hoeveel energiekosten doorrekenen aan de bvba?

Als u een deel van uw woning verhuurt aan uw bvba, kan het interessant zijn om bovenop de huur ook nog een vergoeding voor de energiekosten aan te rekenen. Hoe groot mag die vergoeding dan zijn? Een recent arrest licht toe...

SUCCESSIEPLANNING - 26.06.2012

Minder successierechten, toch alles te zeggen hebben!

Via een zgn. gesplitste aankoop van bv. een appartement samen met uw ­kinderen, kunt u behoorlijk wat successierechten besparen. Deze techniek heeft echter ook nadelen. Bestaat er een alternatief dat daaraan tegemoetkomt?

KOSTENVERGOEDING - 26.06.2012

€ 500 per maand belastingvrij?

De fiscus maakt van een naar zijn zin te hoge belastingvrije onkostenvergoeding graag een ‘verdoken loon’. “Kan niet zomaar”, zei de rechter onlangs...

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 21.06.2012

Schuldsaldo fiscaal inbrengen niet altijd zinvol!

Bent u in 2011 een hypothecaire lening aangegaan voor uw enige en eigen woning, dan heeft u daar wellicht een schuldsaldoverzekering aan gekoppeld. Neemt u die laatste dan ook het best mee in uw belastingaangifte binnenkort?

FISCAAL - EUROVIGNET - 21.06.2012

Eurovignet, elektronisch aan te vragen…


VERZEKERINGEN - VARIA - 21.06.2012

Een goed verzekeringsvoorstel…

Een verzekeraar mocht onlangs van de rechter dekking weigeren omdat de vragenl­ijst vooraf volledig, maar toch ‘fout’ ingevuld was. Wat is voor u van belang en waarom is het nu het moment om uw polissen eens kritisch te bekijken?

AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 21.06.2012

Zijn die afvallende tegels nog wel uw probleem?

Jaren nadat uw collega renovatiewerken uitvoerde bij zijn klant, wilde die hem laten opdraaien voor opduikende problemen. Onlangs zette de rechter die klant mooi op zijn plaats. Wat is in zo’n geval van belang?

PERSONEEL - VAKANTIE - 21.06.2012

Genieten van ‘Europese vakantie’ tijdens bouwverlof?

Wie vorig jaar niet het ganse jaar gewerkt heeft, heeft geen recht op volledig vakantiegeld. Wat doet u met hen tijdens het bouwverlof? Kunnen zij tegenwoordig terugvallen op de nieuwe zgn. Europese vakantieregeling?

REGISTRATIE AANNEMER - 21.06.2012

Erkenningsnummer als kwaliteitslabel?

De kogel is definitief door de kerk. Vanaf 1 juli moet en kunt u als aannemer geen registratienummer meer aanvragen. Een reden om dan maar voor een erkenningsnummer te gaan? Even kijken wat u erbij wint…

BANK - VARIA - 21.06.2012

Voortaan uitkijken met een voorstel tot domiciliëring?

Onlangs was er in de pers heel wat te doen rond het nieuwe Europese domiciliëringssysteem. Dat zou u niet meer even vlot kunnen stopzetten als de oude Belgische variant. Hoe zit dat precies en waar moet u voortaan op letten?

KOSTENVERGOEDINGEN - 20.06.2012

Nieuw km-forfait vanaf 1 juli 2012


OUDERSCHAPSVERLOF - 20.06.2012

Nog zes maanden extra, maar dan zonder uitkering?

Samen met de verlenging van het ouderschapsverlof is er nog een maatregel in werking getreden op 1 juni jl.: het recht op een verzoek om na afloop van het ouderschapsverlof zes maanden deeltijds te werken. Wat houdt dit in?

STUDENTENARBEID - 20.06.2012

Wat als een ouder van een minderjarige zich verzet?

Stel, u heeft een contract gesloten voor de zomer met een minderjarige student. Nu belt zijn vader u in een Franse colère dat dit niet kan zonder zijn toestemming en dat u het contract moet ontbinden. Is dat werkelijk zo? Riskeert u sancties?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 20.06.2012

Hoeveel tijd mag men aan zijn mandaat besteden?

De nieuwe overlegorganen zijn geïnstalleerd. Hoeveel tijd moet u de werk­nemersvertegenwoordigers nu eigenlijk laten besteden aan hun taak in dit orgaan en voor welke zaken mogen ze die tijd gebruiken?

GEWAARBORGD LOON - ZIEKTE - 20.06.2012

Ziek in het buitenland: kunt u iets doen tegen misbruik?

Een werknemer die zich vlak na zijn vakantie ziek meldt, heeft uiteraard recht op gewaarborgd loon voor die ziektedagen. Wat echter als de omstandigheden wel erg verdacht lijken en de werknemer bv. nog in het buitenland blijkt te zijn?

TAALWETGEVING - ONTSLAG - 20.06.2012

Aanmanen in de moedertaal of de wettelijke taal?

Stel, u moet een aangetekende brief sturen naar een werknemer die geen Nederlands begrijpt. U besluit dus maar de brief in het Frans op te stellen. Anders weet hij niet eens waarover het gaat... Of is dit toch geen goede keuze?

CONTROLE PERSONEEL - ONTSLAG - 20.06.2012

Mag u de harde schijf van een pc controleren?

Stel, net wanneer een werknemer afwezig is, vraagt een klant naar een kopie van een document dat op diens pc staat. Mag u dan inloggen op de pc van die werknemer of is dat een schending van de privacy? Een arrest licht toe...

VERZEKERINGEN - 20.06.2012

GI-polis personeel nog aftrekbaar?

Stel, u betaalt een verzekering gewaarborgd inkomen voor uw personeel. Opdat de premie ervan aftrekbaar zou blijven, moet u iets checken vóór 1 oktober...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 20.06.2012

Overgaan van huur naar vruchtgebruik?

U verhuurt thans een deel van uw woning aan uw vennootschap. Omdat u privé echter extra centen nodig heeft, overweegt u het vruchtgebruik te verkopen aan uw vennootschap. Een goed idee of is er een beter alternatief?

JAARREKENING - NEERLEGGING - 20.06.2012

Tijd om eens met uw bank rond de tafel te zitten?

Uw jaarrekening is binnenkort ‘publiek’ en dus kan ook uw bank nakijken hoe uw vennootschap ervoor staat. Tijd om ook zelf even te bekijken of er op basis van uw cijfers geen zaken zijn die u binnenkort het best met uw bank opneemt.

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 20.06.2012

Notionele interestaftrek of investeringsreserve kiezen?

Nu de notionele interestaftrek onder druk staat, vraagt u zich af of u niet beter opnieuw kiest voor de zgn. investeringsreserve om uw vennootschapsbelasting te drukken. Wat is dat ook alweer en wanneer kan dat voordeliger zijn?

KORT & KRACHTIG - 20.06.2012

Uiterst interessant om te weten...


FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 20.06.2012

Beleggen in uw vennootschap of privé?

Is het onder de nieuwe fiscale regels het best om geld dat u even niet nodig heeft door de vennootschap zelf te laten beleggen of haalt u het beter uit de vennootschap om het vervolgens privé te beleggen? Even kijken hoe dat nu zit...

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 20.06.2012

De fiscus en de RSZ kunnen u persoonlijk viseren…

De rechter bevestigde onlangs dat u als bedrijfsleider mogelijk privé moet opdraaien voor de fiscale en/of RSZ-schulden van uw vennootschap. Echter niet zonder meer, merkte dezelfde rechter fijntjes op. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.06.2012

Die 17% extra toch al voor dit jaar... ?

In de recentelijk verschenen vennootschapsaangifte zijn er nu toch al codes voorzien om de 17% van het voordeel gratis auto aan te geven! Kan dat wel?

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 20.06.2012

Taks op omzetting aandelen betaald?

Sinds begin dit jaar betaalt u bij de omzetting van uw toonderaandelen ook een taks. Wie volgt dat eigenlijk allemaal op bij de omzetting in aandelen op naam?

HANDELSHUUR - VOORKOOPRECHT - 19.06.2012

Het handelspand dat u huurt achter uw rug verkocht?

U hoort dat het handelspand dat u huurt te koop staat. Moet de eigenaar u verwittigen als er een bod is omdat u sowieso het recht heeft om een hoger bod te doen? Hoe vermijdt u dat uw huurpand achter uw rug verkocht wordt?

PERSONEEL - ZONDAGSWERK - 19.06.2012

Tijdens de zomermaanden ook op zondag open?

Binnenkort komt de zomersoldenperiode er weer aan. Kunt u uw zaak in die periode ook openhouden op zondag? In hoeverre mag uw personeel dan werken? Onlangs had een rechter een frisse kijk op de onduidelijke regels...

PERSONEEL - STUDENTEN - 19.06.2012

Zieke jobstudent tegenwoordig wel loon blijven betalen?

Een jobstudent kan deze zomer meer dan 23 dagen voor u werken. Zorgt dat ervoor dat u een zieke student nu wel een zgn. gewaarborgd loon moet betalen? Eist u voortaan dan niet het best altijd een ziektebriefje?

PERSONEEL - TIJDSKREDIET - 19.06.2012

Hoe krijgt u het nieuwe ouderschapsverlof nog ‘rond’?

Er was al langer sprake van, maar intussen werd het ouderschapsverlof effectief uitgebreid sinds 1 juni 2012. Hoe zit dat precies en hoe voorkomt u dat uw planning hierdoor volledig in het honderd loopt?

FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 19.06.2012

Langer werken of meer belastingen betalen?

De reeds aangekondigde verhoging van de belastingen op extralegale pen­sioenen is thans effectief opgenomen in een ontwerp van de Programmawet. Wat wijzigt er precies en hoe ontsnapt u daar mogelijk nog aan?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - BEDRIJFSLEIDER - 19.06.2012

Sociale bijdragen laten betalen door uw vennootschap?

U verneemt van een collega dat hij zijn sociale bijdragen steeds laat betalen door zijn vennootschap. Zijn boekhouder heeft hem immers gezegd dat dit veel interessanter is. Is dat effectief zo of hangt het er een beetje van af?

SLECHTE BETALERS - BESLAG - 19.06.2012

Uw klant ‘maakt’ zich arm om u niet te moeten betalen...

Een van uw klanten betaalt uw factuur niet, maar schenkt wel zijn bezittingen aan zijn kinderen zodat er bij hem niets meer te rapen valt. Moet u dat zomaar laten gebeuren? Recentelijk sprak Cassatie zich hier verfrissend over uit...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - VARIA - 19.06.2012

Hervat Di Rupo plots de jacht op schijnzelfstandigen?!

Eind 2010 leek de RSZ de heksenjacht te staken. Onlangs staken Di Rupo en co het vuur echter weer aan de lont. In hoeverre moet u daar nu meteen van wakker liggen en hoe dekt u zich in het voorkomende geval in?

BANK - BETALING - 19.06.2012

Uitkijken met Europese domiciliëring?

Onlangs was er in de pers nogal wat te doen rond het nieuwe Europese domiciliëringssysteem. Is het daarmee inderdaad oppassen geblazen?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 18.06.2012

Huurder zegt zelf op en vraagt dan uitstel?


FISCAAL - AANGIFTE - 18.06.2012

Onbekend ki: precisering!


WONINGHUUR VARIA - 18.06.2012

‘Opendeur’ in uw huurhuis tijdens de opzeg?

U wilt tijdens de opzeg van het huurcontract al op zoek gaan naar een nieuwe huurder of u wilt aannemers al opmetingen laten doen. Kan dat? Hoe zorgt u ervoor dat de ‘privacy’ van de huurder daardoor niet in het gedrang komt?

HANDELSHUUR - ONDERVERHUUR - 18.06.2012

De huurhernieuwing van uw onderhuurder...

U verhuurt een handelspand, bv. aan een brouwerij, die dat pand op haar beurt onderverhuurt. Hoe gaat de huurhernieuwing dan in zijn werk? Moet u reageren als de onderhuurder een hernieuwing vraagt? Wat zei Cassatie hierover?

BANK - KREDIET - 18.06.2012

Tijd om vast te klikken of te herfinancieren?

De langetermijnrente staat nu historisch laag, zo was onlangs in de pers te lezen. Toch wordt over enkele jaren een forse rentestijging verwacht. Is het dan nu niet hoog tijd om uw lopende hypothecair krediet te herbekijken?

WONINGHUUR - RENOVATIE - 18.06.2012

Een handige Harry als huurder...

Uw huurder wil uw huurwoning opknappen als hij in ruil een tijdje minder huur moet betalen. Kan dat? Hoe pakt u dat het beste aan? Mag dat wel in alle gevallen, ook als uw huurder bv. een werkloze is?

FISCAAL - AANGIFTE - 18.06.2012

Groen lachen met uw groene lening of valt dat nog mee?

Wijzigt er ook iets aan de aftrek van uw groene lening nu de energiebesparende investeringen waarvoor zo’n lening dient, niet meer aftrekbaar zijn? Kunt u uw groene lening ook opnemen onder de woonbonus of doet u dat beter niet?

FISCAAL - AANGIFTE - 18.06.2012

Uw tweede woonst of toch uw enige, eigen woning?

Een van uw klanten, die in een woning van zijn vennootschap woont, heeft in 2011 privé een buitenverblijf aan zee gekocht. Hij vraagt u waar en hoe hij het ki en de lening daarvoor moet opnemen in zijn privéaangifte...

HUUR - ACHTERSTALLEN - 18.06.2012

Eerst mij betalen, beste curator…

De huurder van uw handelspand of kantoor gaat ­failliet nog voor hij eruit is. In zo’n geval is nog niet alles verloren, zo verduidelijkte Cassatie onlangs.

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 14.06.2012

Lage energiewoning en uw voordeel verwarming

Woont u in een lage energiewoning, een passiefwoning, enz., dan zijn de werkelijke energiekosten vaak lager dan het voordeel gratis verwarming en elektriciteit. Hoe zit het in zo’n geval met het voordeel? De minister geeft zijn visie...

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 14.06.2012

Gespreide taxatie voor de ‘winst’ op uw goodwill?

U heeft destijds uw eenmanszaak verkocht aan uw vennootschap, die alle activa afgeschreven heeft. Nu wil uw vennootschap die handelszaak verkopen. Kunt u alle ‘winst’ van deze verkoop van de handelszaak gespreid laten belasten?

VENNOOTSCHAP - BELASTINGTARIEF - 14.06.2012

Dan toch beter geen vennootschap?

Een abonnee meldde ons dat zijn vennootschap volgens haar meest recente belastingaanslag maar liefst 55% belastingen betaalt, terwijl wij altijd zeggen dat het hoogste tarief 33,99% bedraagt. Hoe kan dat en hoe gaat u daarmee om?

INKOOP EIGEN AANDELEN - 14.06.2012

Waarom is een inkoop eigen aandelen nog interessant?

Sinds Di Rupo I is een inkoop eigen aandelen volgens velen fiscaal gezien niet meer interessant. Waarom dan niet en klopt die stelling wel? Is er geen enkele reden meer om voortaan nog met een inkoop eigen aandelen te werken?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 14.06.2012

Rekening-courant twee keer optimaliseren?

Een te hoog rekening-couranttegoed levert u een fiscaal nadeel op. U kunt van dit nadeel echter gebruik maken in het kader van uw successieplanning. Als u het slim aanpakt, realiseert u zelfs een dubbel voordeel. Hoe doet u dat?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 14.06.2012

Kan een successieplanning niet meer sinds 1 juni 2012?

Sinds 1 juni 2012 is de zgn. algemene antimisbruikbepaling ook van t­oepassing inzake registratie- en successierechten. Is een successieplanning voortaan onmogelijk? Waar legt u het best de nodige voorzichtigheid aan de dag?

MEERWAARDEN - 14.06.2012

Meerwaarden op aandelen belast?

De recente Programmawet bepaalt dat meerwaarden op aandelen voortaan belastbaar kunnen zijn voor vennootschappen. Wanneer is dat het geval?

MEDE-EIGENDOM - 14.06.2012

Een nieuwe wet brengt weer wat wijzigingen in de spelregels over mede-eigendom...

Bezit u een appartement, dan weet u dat u dat er voor het beheer van de gemeenschappelijke delen door de vereniging van mede-eigenaars (VME) in het gebouw, strikte spelregels vastliggen in de Wet op de mede-eigendom.

Amper twee jaar na de goedkeuring van de wet van 2 juni 2010 waarin deze spelregels grondig wijzigden, heeft de wetgever beslist om enkele aspecten van de Wet mede-eigendom al opnieuw te wijzigen. Vrij snel na de inwerkingtreding van deze wet van 2 juni 2010 werd immers al duidelijk dat ze een aantal nieuwe vragen deed rijzen en aanleiding gaf tot nieuwe discussies.

Op 26 april 2012 keurde het parlement een nieuwe wet goed die de knoop doorhakt over een aantal discussiepunten die bleven bestaan in appartementsgebouwen. Wat wijzigt er precies en vanaf wanneer?


SUCCESSIERECHTEN - 14.06.2012

Kan de fiscus een ‘fictieve som’ aanrekenen in de successierechten?

Als u in de laatste drie jaar vóór uw overlijden bv. een onroerend goed verkoopt, dan gaat de ontvanger van de successierechten ervan uit dat de opbrengst van die verkoop nog in uw nalatenschap zit. Het is dan aan de erfgenamen om het tegenbewijs te leveren. Dit zeer vervelende wettelijke vermoeden geeft in de praktijk dan uiteraard ook aanleiding tot talloze discussies.

Geldt dit vermoeden ook voor andere geldsommen, zoals het optrekken van een groepsverzekering, de opbrengst van de verkoop van een effectenportefeuille, ontvangen huuropbrengsten, de uitbetaling van een vergoeding na een arbeidsongeval, enz.?

Hoe kunnen uw erfgenamen dit vervelende vermoeden weerleggen (m.a.w., hoe kunnen ze een sluitend tegenbewijs leveren) zodat ze niet te veel successierechten moeten betalen?


ONTSLAGTERMIJNEN - 14.06.2012

De nieuwe ontslagregeling sinds 2012 voor arbeiders en bedienden: moet u de formule Claeys nu niet meer toepassen?

Recentelijk paste een rechter de nieuwe ontslagregeling toe voor een bediende die al vóór 2012 in dienst kwam. Hoezo, voor die oude contracten geldt toch nog de formule Claeys? Hoe zit dat precies in elkaar? Welke termijnen neemt u voortaan op in de opzegbrief als u uw bediende moet ontslaan?

En hoe zit dat voor de arbeiders? Welke termijnen past u voor hen toe? Bent u nog altijd verplicht om de zgn. crisispremie te betalen?


KOSTENVERGOEDING - 14.06.2012

Hoe hoog mag uw kostenvergoeding tegenwoordig zijn?

Nu de belastingdruk alleen maar lijkt te stijgen, is het meer dan ooit belangrijk om zo veel mogelijk geld (op een veilige manier) belastingvrij uit uw vennootschap te halen.

Dat kan zoals u weet o.a. via een belastingvrije kostenvergoeding. De voorbije maanden is er daaromtrent nogal wat beweging geweest in positieve zin. Eerst heeft de fiscus nl. zelf in twee rulings een aantal zeer nuttige en inspirerende richtlijnen gegeven over het onderbouwen van een kostenvergoeding. Bovendien is ook de rechtspraak recentelijk zeer behulpzaam geweest door geen probleem te maken van een kostenvergoeding van maar liefst € 500 per maand.

Hoe zit dat nu weer precies met zo’n belastingvrije kostenvergoeding, wat hebben de fiscus en de rechter precies gezegd en wat moet u daarvan onthouden?


OVERDRACHT - 14.06.2012

Hoe vermijdt u verrassingen als u de aandelen van uw vennootschap verkoopt?

U overweegt om over enkele jaren de aandelen van uw vennootschap te verkopen. In bepaalde gevallen volstaat het niet dat u alle afspraken rond die aandelenoverdracht in een overeenkomst giet en die samen met de overnemer tekent om achteraf als gewezen aandeelhouder buiten schot te blijven, zo waarschuwde de rechter onlangs. Wat is precies het probleem en wat riskeert u?

De rechter verduidelijkte welke wettelijke regels er spelen en hoe u zich maximaal kunt indekken tegen onaangename verrassingen. Welke ‘details’ ziet u beter niet over het hoofd?


AFTREKBARE KOSTEN - 14.06.2012

Zijn voortaan niet meer alle interesten aftrekbaar voor uw vennootschap?

We hebben u reeds verteld dat Di Rupo & co ook de zgn. thin-cap-regeling gewijzigd hebben. Deze regeling houdt in dat de aftrekbaarheid van interesten voor een vennootschap in sommige gevallen beperkt moet worden volgens een verhouding van de leningen waarop de interest betaald wordt tot het ‘eigen vermogen’ van de vennootschap.

Omdat we regelmatig vragen krijgen van abonnees over de impact van deze nieuwe maatregel, die op het eerste gezicht enkel van belang lijkt voor de ‘grote jongens’, gaan we daar nu even dieper op in. Wanneer is de aftrekbaarheid van interesten mogelijk beperkt in úw vennootschap(pen) en hoe kunt u eventueel de beperking van de interestaftrek vermijden?


GESPLITSTE AANKOOP - 14.06.2012

Een gesplitste ‘bouw’ van een pand i.p.v. een gesplitste aankoop?

Wanneer ouders op latere leeftijd een onroerend goed aankopen, bv. een appartement aan zee (maar het kan evengoed om hun ‘gezinswoning’ gaan), dan gebeurt dat vaak via een zgn. ‘gesplitste aankoop’, waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de blote eigendom.

Een van de voordelen daarvan is dat bij het overlijden van de ouders de kinderen ‘automatisch’ volle eigenaar worden zonder dat er op dat onroerend goed nog successierechten betaald moeten worden.

Kan dezelfde techniek ook gebruikt worden wanneer dat onroerend goed niet aangekocht wordt, maar nieuw gebouwd wordt? Hoe pakt u dat concreet aan?


ANTIMISBRUIKBEPALING - 14.06.2012

Is uw fiscale optimalisatie voortaan ‘fiscaal misbruik’?

De beruchte nieuwe ‘algemene antimisbruikbepaling’ is sinds kort in werking getreden en de minister van Financiën heeft er intussen ook al een circulaire over laten publiceren.

Hoe zit het nu precies? Is de nieuwe tekst echt een ‘bazooka’ geworden waarmee de fiscus zowat elke fiscale optimalisatie kan aanvallen of valt het al bij al nog wel mee? Wat kan er nog en wat kan er niet meer?

Voor welke soorten belastingen is de maatregel van toepassing en waarop moet u in de toekomst letten bij uw fiscale planning?