BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.06.2012

Hoeveel energiekosten doorrekenen aan de bvba?

Als u een deel van uw woning verhuurt aan uw bvba, kan het interessant zijn om bovenop de huur ook nog een vergoeding voor de energiekosten aan te rekenen. Hoe groot mag die vergoeding dan zijn? Een recent arrest licht toe...

Wat is er gebeurd?

Feiten. Een vrije beroeper heeft een praktijk in Brussel en verhuurt daarnaast ook nog een bureel in zijn eigen woning in Dilbeek aan zijn bvba. Volgens de huurovereenkomst wordt er 40% van de woning verhuurd voor € 375 per maand. Daar bovenop betaalt de bvba ook maandelijks een f­orfait van € 150 voor elektriciteit, gas, water, verwarming en groot onderhoud, ... wat neerkomt op bijna 78% van de totale kosten.

Betwisting. Volgens de fiscus wordt de woning echter slechts voor 25% beroepsmatig gebruikt, met als gevolg dat een deel van de huur als een (fiscaal minder interessante) bezoldiging ‘geher­kwalificeerd’ wordt. Omdat het beroeps­gebruik van de woning slechts 25% bedraagt, beperkt de fiscus ook de aftrek van de energiekosten tot 25% wat betekent dat er slechts een maandelijkse vergoeding van € 48 afgetrokken kan worden.

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter (hof van beroep Brussel, 24.11.2011) oordeelt dat de fiscus het beroepsgebruik van de woning terecht op 25% bepaalde, maar dat betekent nog niet dat dan ook de energiekosten slechts voor 25% aftrekbaar zouden zijn. Hij vindt dat het beroepsmatig karakter van zo’n kosten voor ruimten waarin studiewerk gedaan wordt, niet betwijfeld kan worden, zelfs zonder dat er cliënteel ontvangen wordt. Vermits de vrije beroeper ook effectief bewijst dat hij die kosten werkelijk maakte, kan de fiscus ze niet zomaar (deels) verwerpen. Het feit dat er (in de huurovereenkomst) een forfaitair bedrag overeengekomen werd, speelt daarbij geen rol, zelfs ook niet nu het werkelijke beroepsgebruik van de woning geen 40% bedroeg.

Wat moet u ervan onthouden?

Energiekosten bovenop huur. Als u een beperkt deel van uw woning verhuurt aan uw bvba, is het bedrag aan ‘fiscaalvriendelijke’ huur dat u kunt vragen vaak ook zeer beperkt (afhankelijk van het kadastraal inkomen). Het kan dan interessant zijn om ook nog een vergoeding voor de energiekosten e.d. aan te rekenen, vermits die vergoeding, in tegenstelling tot de huur zelf, in principe niet als loon geherkwalificeerd kan ­worden.

Zelfde verdeelsleutel hoeft niet. Zoals de ­rechter terecht opmerkte, is het echter niet nodig om voor de energiekosten dezelfde verdeelsleutel toe te passen als voor de huur. Meer zelfs, als u daarvoor contractueel een forfaitair bedrag overeenkomt, kan de fiscus dat niet zomaar beperken, zoals ook blijkt uit deze betwisting. Dat de werkelijke energiekosten van de verhuurde lokalen lager zouden zijn, is op zich dus nog geen probleem.

Let op! In deze zaak werd een forfaitaire ver­goeding van € 150 per maand aanvaard, wat toch al de moeite is. Of dat ook voor u mogelijk is, hangt uiteraard af van uw concrete situatie. Als u echter overdrijft en u in verhouding tot de werkelijke kosten een merkelijk te hoge vergoeding aan­rekent, dan kan de fiscus een deel van de kosten wel verwerpen als ‘overdreven beroepskosten’.

Tip. Mogelijk kan het interessanter zijn om de volledige energiefactuur op naam van uw bvba te laten factureren en betalen. Dit zal het geval zijn als het forfaitaire voordeel van alle aard (€ 2.730 in 2012) waarop u dan belast wordt lager is dan het privédeel van de factuur.

U hoeft voor de energiekosten niet dezelfde verdeelsleutel toe te passen als voor de huur, die mag dus hoger zijn. Het is ook mogelijk om een forfaitair bedrag per maand aan te rekenen, zelfs als dit wat hoger is dan de werkelijke kosten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878