Alle domeinen

2012 - Mei

AANGIFTE - VARIA - 31.05.2012

Aangifte taks op omzetting toonderaandelen


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 31.05.2012

Invloed van het wettelijk pensioen op uw 80%-grens

Recentelijk verscheen er een circulaire waarbij de fiscus het wettelijke minimum- en maximumpensioen voor 2011 bekendmaakte voor de berekening van de zgn. 80%-grens. Waar gaat dat over en wat betekent dit precies?

BANKGEHEIM - 31.05.2012

Hoe bekijkt de fiscus het versoepelde bankgeheim?

Vorig jaar werd het fiscale bankgeheim verder uitgehold. De fiscus heeft daarover onlangs een circulaire uitgebracht. Wat is er nu weer precies veranderd en wat moet u vooral onthouden uit deze circulaire?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 31.05.2012

Over vruchtgebruik, de bezoldigingstheorie en misbruik

Onlangs aanvaardde de rechter dat een vennootschap de kosten van een vruchtgebruik aftrok op basis van de zgn. bezoldigingstheorie. Waar gaat dat over? Zal die vlieger ook nog opgaan met de nieuwe antimisbruikbepaling?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 31.05.2012

Van reserves kapitaal maken, is dat interessant?

Uw vennootschap heeft in de loop der jaren veel reserves opgebouwd. Er wordt weleens gezegd dat u die reserves beter omzet in kapitaal omdat dit fiscaal gezien interessanter zou zijn voor uw vennootschap. Klopt dat?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 31.05.2012

Kosten van een publicitair evenement 100% aftrekbaar?

We berichten u regelmatig over de stand van zaken inzake de aftrekbaarheid van de btw op kosten van publicitaire evenementen. Hoe zit dat echter voor de belastingen? Gelden daarvoor dezelfde regels? Een recent arrest licht toe...

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 31.05.2012

Fiscaalvriendelijk een pand in de familie houden?

U heeft een waardevol onroerend goed met een uitstekende ligging en u zou graag hebben dat dit ook na uw overlijden in de familie blijft. Hoe zorgt u daarvoor op een manier die ook fiscaalvriendelijk is?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 31.05.2012

Antimisbruikbepaling: meer nieuws?

De inkt is amper droog of de fiscus komt al met een circulaire over de nieuwe antimisbruikbepaling, die hij zelfs in het Staatsblad publiceert! Weten we nu meer?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 30.05.2012

Rechtstreeks opzoeken in Google Docs


WEBDIENSTEN - VARIA - 30.05.2012

Is uw gebruikersnaam al bezet?


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 30.05.2012

Stemmen kan ook mobiel!


WEBDIENSTEN - VARIA - 30.05.2012

Hoe maakt u een online publicatie?

Onlangs bespraken we nog iBooks Author voor het creëren van lesboeken voor de iPad. Nu testen we opnieuw enkele tools waarmee u digitale publicaties kunt samenstellen.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 30.05.2012

Online gegevens integreren in Google Docs

Google Docs, de handige online officesuite, heeft onder meer een handige spreadsheet-module die voor veel gebruikers een goed alternatief voor Excel is. Bovendien kunt u hier ook online gegevens importeren.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 30.05.2012

Meerdere computers efficiënt bedienen

Gebruikt u soms meerdere pc’s tegelijkertijd, bijvoorbeeld een laptop en een desktop, twee laptops of een Mac en een pc? Met de juiste soft- of hardware is het mogelijk om alles met één toetsenbord of muis te bedienen. Hoe precies?

SOFTWARE - DRIVERS - 30.05.2012

Driver gezocht

Wilt u onder Windows een hardwarecomponent of een apparaat correct kunnen gebruiken, dan heeft u een geschikte driver (stuurprogramma) nodig. Met wat geluk vindt Windows automatisch de juiste driver. Maar wat als dat niet zo is?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 30.05.2012

Defragmenteer uw harde schijf

Heeft u Windows al lang in gebruik, dan wordt de pc trager. Dat komt onder meer door fragmentatie van de bestanden. Wat is dat eigenlijk precies en wat kunt u eraan doen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.05.2012

Enkele nuttige, zakelijke cloudtools

U moet u in uw bedrijf op allerlei zaken focussen. Wij zochten enkele een­voudige cloudtools die u helpen met bepaalde taken of met een betere organisatie van uw job, zodat u zich kunt concentreren op uw corebusiness.

BEVEILIGING - PRIVACY - 30.05.2012

Houd uw socialenetwerkinstellingen onder controle

De meeste mensen gebruiken al snel meerdere sociale netwerken. Maar kent u alle privacygevoelige instellingen op al die netwerken? Blisscontrol helpt u om het overzicht te bewaren.

NIEUWS - PERSOONLIJKE NIEUWSPAGINA - 30.05.2012

Google Currents als nieuwsmagazine op uw tablet?

Google Currents, het Android/iOS-nieuwsmagazine dat de concurrentie aangaat met o.a. het populaire Flipboard, is sinds kort ook buiten de VS beschik­baar. We vergelijken het met enkele alternatieven.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.05.2012

Maak uw eigen online flyers

Een flyer is ideaal voor promotionele doeleinden. U weet natuurlijk dat u papieren flyers kunt uitdelen, maar wist u dat u ook een online flyer kunt maken en verspreiden? Welke webtools helpen u?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.05.2012

Hier heeft u mijn visitekaartje

Zelfs in het digitale tijdperk blijft een visitekaartje ­nuttig als promotie- en netwerkinstrument. Het kan zowel online als op papier staan. Waar kunt u terecht?

GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 30.05.2012

Voor € 882 (i.p.v. € 910) aan pensioensparen?


GOED OM TE WETEN - BANK - 30.05.2012

Een bankkluis voor uw rekeninguittreksels?


PRIVÉ - SCHENKING - 30.05.2012

Is een handgift voortaan fiscaal riskant?

De handgift is een ‘klassieker’ waarmee u vrij eenvoudig schenkings­rechten kunt vermijden. Sinds kort is echter ook op dat vlak de nieuwe zgn. anti­misbruikbepaling in werking getreden. Komt de handgift daardoor onder vuur te liggen?

BELEGGINGSVERZEKERING - 30.05.2012

Uw Tak 21 herschikken zonder fiscale gevolgen?

Onlangs bleek dat een Tak 21-verzekering dan toch niet zo veilig zou zijn. Waarmee moet u rekening houden als u dergelijke beleggingsverzekeringen wilt ‘herschikken’? De minister en de fiscus gaven onlangs tekst en uitleg daarrond...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 30.05.2012

Heeft een zieke jobstudent ook een attest nodig?

Als een jobstudent ziek wordt tijdens de periode waarin hij studentenarbeid doet, heeft hij dan recht op zgn. gewaarborgd loon van zijn werkgever en/of op uit­keringen van het ziekenfonds? Heeft hij een ziektebriefje nodig van u?

AFSCHRIJVINGEN - AUTO - 30.05.2012

In kosten of afschrijven en over hoeveel jaar dan?

Uw auto is inmiddels vijf jaar en volledig afgeschreven. U moet nu dringend een herstelling laten doen van ± € 10.000. Moet u die herstelling dan ook weer over vijf jaar afschrijven of kan dat sneller en/of ineens in de kosten?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 30.05.2012

Wat als u niet mee mag naar de nieuwe campus?

Stel, de campus waarop u actief bent, wordt gesloten en wordt overgedragen aan een ander ziekenhuis. Als het nieuwe ziekenhuis u weigert tewerk te stellen, wat gebeurt er dan met uw contract? Een recent arrest licht toe…

SUBSIDIES - MEEWERKENDE ECHTGENO(O)T(E) - 30.05.2012

Van meewerkend statuut naar bediende door Impulseo?

Stel, uw partner, die het administratief werk doet in de praktijk (geen bvba), valt onder het statuut van meewerkende echtegeno(o)t(e). Is het gelet op de subsidie van Impulseo III nu interessanter om hem/haar als bediende in te schrijven?

GEHEIM COMMISSIELOON - 30.05.2012

Vlug kopen vóór 1 juli: geen 309%?

Privéaankopen laten factureren op uw bvba mag niet meer vanaf 1 juli a.s., zo kopten de kranten onlangs. Wil dit zeggen dat u het tot dan wél nog mag doen?

BELEGGEN - GOUD - 30.05.2012

Nu goud bijkopen of juist niet?

Als belegger heeft u in het verleden al goud opgenomen in uw portefeuille. Koopt u op dit ogenblik het best nog bij of verzilvert u daarentegen beter (gedeeltelijk) uw winst?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 30.05.2012

Verkoop geen aandelen aan een wanbetaler

U staat op het punt om een deel van uw aandelen te verkopen aan een nieuwe vennoot. Wellicht neemt die op termijn uw vennootschap volledig over. Wat de betaling van de aandelenprijs betreft, vraagt hij u echter om even geduld te willen hebben. Zo’n betalingsuitstel is niet zonder risico, zo waarschuwde het Hof van Cassatie onlangs. Wat kan er fout gaan? Hoe kunt u problemen vermijden?

SUCCESSIEPLANNING - BEHOUD CONTROLE - 30.05.2012

De cvba: nieuwe trend in successieplanning?

Wie een vennootschap en vooral dan een nv heeft, wordt soms aangeraden om zijn vennootschap om te vormen naar een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba). Heeft een omvorming naar een cvba echt zo veel voordelen of gaat het eerder om een ‘modetrend’ inzake successieplanning? We overlopen voor u de mogelijkheden van zo’n cvba.

SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 30.05.2012

‘Verkeerde’ gesplitste aankoop ‘rechtzetten’?

Uit de praktijk blijkt dat in het verleden sommige ‘gesplitste’ aankopen van on­roe­ren­de goederen niet volledig volgens de regels van de kunst gebeurden. Het is nl. onvoldoende dat in de notariële akte de opsplitsing gemaakt wordt met het exacte percentage vruchtgebruik/blote eigendom. Wanneer heeft u een sluitende ge­splitste aankoop en wat kunt u nog doen als dat bij u niet het geval blijkt te zijn?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 30.05.2012

Di Rupo en uw zelfstandigenpensioen...

Onlangs werd de discussie over de hervorming van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen definitief afgerond en werden er nog een aantal nieuwe overgangsmaatregelen afgesproken. Hoe zit de definitieve regeling in elkaar? Vanaf welke leeftijd kunt u uitstappen? Voor wie is die nieuwe regeling van toepassing? Heeft het feit dat u vroeger uitstapt een invloed op het bedrag van uw wettelijk pensioen?

BELEGGEN - AANDELEN - 30.05.2012

Kruipt de Europese banksector uit het dal?

De voorbije maanden zijn heel wat beleggers een stuk defensiever geworden. Niet helemaal onterecht zo blijkt, maar omdat u van nature enigszins ‘tegendraads’ ingesteld bent, bekruipt u de onweerstaanbare drang om opnieuw wat meer risico in uw portefeuille te nemen. De aandelen uit de banksector lijken u hiervoor in aanmerking te komen. Is dat effectief een optie?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 30.05.2012

Tak 21 als alternatief voor uw spaarboekje?

Spaarboekjes brengen nauwelijks nog iets op en voortaan is het ook onmogelijk om via een ‘spreiding’ over meerdere banken de rv op uw povere opbrengsten te ‘ontlopen’. Vormt een Tak 21 een veilig alternatief voor uw spaarboekje, maar dan met een hogere opbrengst? Welke impact hebben de nieuwe fiscale regels van Di Rupo op dergelijke beleggingen? Kan ook een Tak 23 een alternatief bieden?

BUROTICA - INTERNET - 29.05.2012

Betaalt u altijd de juiste prijs?


MEDE-EIGENDOM - 29.05.2012

Een geërfd stukje huis verkopen?


BELEGGEN - FONDSEN - 29.05.2012

Obligatiefondsen met een vervaldatum?

Het grote nadeel van obligatiefondsen is de onzekere opbrengst. Vandaar dat meer en meer bankiers uitpakken met een obligatiefonds van bepaalde duur, waarbij men een schatting kan maken van de opbrengst. Een aanrader?

VASTGOED - HUUR - 29.05.2012

Sociaal verhuurkantoor ideaal tegen slechte huurders?

Omdat een spaar- of termijnrekening zo goed als niets meer opbrengt, denkt u eraan een appartement te kopen om te verhuren, maar de rompslomp en de mogelijke miserie houden u wat tegen. Is de zgn. sociale verhuur een oplossing?

SCHENKING - VARIA - 29.05.2012

Geen schenking zonder een welgemeende dankuwel!

Schenkingen (ook bankgiften) moeten door de begiftigde tijdens het leven van de schenker aanvaard worden en dat moet ook bewezen worden. Dit is onlangs opnieuw bevestigd door een rechter. Hoe vermijdt u problemen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 29.05.2012

In kosten of afschrijven en op hoeveel jaar dan?

Uw auto is inmiddels vijf jaar en volledig afgeschreven. U moet nu dringend een herstelling laten doen van om en bij de € 10.000. Moet u die herstelling dan ook weer op vijf jaar afschrijven of kan dat sneller en/of ineens in de kosten?

BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 29.05.2012

Fiscaal voordeel voor dakisolatie: hoe zit het nu precies?

De regering-Di Rupo heeft de fameuze energieaftrek in één pennentrek af­geschaft, behalve voor wat de dakisolatie betreft. Nochtans is er ook voor dit ­laatste het een en ander gewijzigd dat van belang kan zijn. Even kijken...

BELASTINGCONTROLE - 29.05.2012

Oei, alles te vroeg weggegooid dus?

Fiscale fraude zal binnenkort niet meer kunnen verjaren. Wil dat zeggen dat de fiscus u dan kan blijven controleren en dat u niets meer mag weggooien?

SOCIAAL STATUUT - HOOFD- EN BIJBEROEP - 29.05.2012

Worden bijberoepers voortaan geviseerd?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 29.05.2012

Hoe uw ‘voorlopige’ successieplanning opdoeken?

Schenkingen tussen echtgenoten zijn steeds herroepbaar en worden vaak gebruikt als ‘voorlopige’ successieplanning voor familiebedrijven en portefeuilles. Hoe doet u zo’n herroeping concreet op een goedkope manier?

BTW - HERZIENING - 29.05.2012

Voortaan meer gerecupereerde btw terug te betalen?

Recentelijk heeft de Btw beslist dat het zgn. herzieningstijdvak voor onroerende goederen voortaan altijd begint te lopen vanaf 1 januari van het jaar van ingebruikneming. Waarom is dat van belang? Moet u nu meer btw terugbetalen?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 29.05.2012

Een fiscaal interessante ‘restschenking’ mét controle?

Een restschenking (bv. ouder-kind-kleinkind) is fiscaal zeer interessant. Kunnen de ouders dan echter toch nog een beding van terugkeer inbouwen, zodat bij vooroverlijden van hun kind alles belastingvrij naar hen terugkeert?

FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 29.05.2012

Schuldsaldo fiscaal inbrengen niet altijd zinvol!

Bent u in 2011 een hypothecaire lening aangegaan voor uw enige en eigen woning, dan heeft u daar wellicht een schuldsaldoverzekering aan gekoppeld. Neemt u die laatste dan ook het best mee in uw belastingaangifte binnenkort?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 29.05.2012

Afschrijven in het jaar van aankoop: niet te gulzig zijn...

Stel, u bestelt een auto op het eind van jaar x die pas zes maanden later ge­­leverd wordt. Als u een voorschot betaalt, mag u daar dan direct (lees: in jaar x) op beginnen afschrijven? Uit een recent vonnis blijkt dat dit niet altijd het geval is...

KORT & BONDIG - 29.05.2012

Kent u deze al... ?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 29.05.2012

Hoe btw op 50% correct factureren?

Bij de wederverkoop van een auto moet u in principe slechts btw rekenen op 50% van de verkoopprijs. Van belang is echter wel om dat correct te factureren!

OUDERSCHAPSVERLOF - 25.05.2012

Ouderschapsverlof op woensdagnamiddag?


DEELTIJDSE ARBEID - RSZ - 25.05.2012

Deeltijds – voltijds: weerlegbaar – onweerlegbaar?

Als u de formaliteiten inzake de deeltijdse uurroosters niet (correct) naleeft, mag de RSZ ervan uitgaan dat het om een voltijdse tewerkstelling gaat. Een wets­wijziging schaaft het een en ander bij over dit vermoeden. Waarop letten?

EDUCATIEF VERLOF - 25.05.2012

Educatief verlof 2010-2011 al ingediend?


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 25.05.2012

Ook VAA firmawagen voor een bestelwagen?

Stel, uw technisch personeel beschikt over een bestelwagen om mee naar klanten te rijden die niet uitgerust is om passagiers te vervoeren. Moet er dan toch een VAA firmawagen op basis van de cataloguswaarde aangegeven worden?

ARBEIDSONGEVAL - VERZEKERING - 25.05.2012

Niet erkend wegens niet bewezen: hoe vermijden?

Volgens een onderzoek van het ACV zouden verzekeraars steeds meer weigeren om arbeids(weg)ongevallen te erkennen, voornamelijk omwille van een gebrek aan bewijzen. Wat moet u dan precies bewijzen en hoe doet u dat?

FEESTDAGEN - DEELTIJDSE ARBEID - 25.05.2012

Heeft een deeltijdse werknemer ook recht op ‘de brug’?

Stel, u heeft per vergissing een (betaalde) brugdag toegekend aan een deeltijdse werknemer die daar in feite geen recht op had. Dan lijkt het logisch dat u dat mag rechtzetten door er een vakantiedag van te maken of toch niet?

LOONADMINISTRATIE - VAKANTIEGELD - 25.05.2012

Dubbel vakantiegeld: goed voorbereid is half gewonnen

Eind juni betaalt u wellicht het dubbel vakantiegeld van 2012 aan uw bedienden. Hoog tijd dus om een aantal aandachtspunten inzake de berekening van dat dubbel vakantiegeld te overlopen. Waarop moet u zeker letten?

ONTSLAGVERGOEDINGEN - RSZ-BIJDRAGEN - 25.05.2012

Wanneer geen RSZ op niet-concurrentievergoeding?

Als een niet-concurrentievergoeding pas na de beëindiging van de arbeids­overeenkomst onderhandeld wordt, is ze in principe vrijgesteld van RSZ. Wanneer mag u die overeenkomst precies sluiten? Het Hof van Cassatie licht toe...

STUDENTENARBEID - 25.05.2012

Heel de zomer dezelfde student?

Een student langer dan één maand tegen een goedkoop RSZ-tarief tewerkstellen in de zomer? Dankzij de 50 dagenregel kan het nu... Hoe werkt het?

PERSONEEL - VAKANTIEGELD - 24.05.2012

Dit jaar geen vakantiegeld?!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP - 24.05.2012

Hogere dagvergoeding, ook in de bouw?


LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 24.05.2012

Hoezo, een andere aannemer doet de herstelling wel?

Uw werken zijn rond op enkele kleine details na. Binnen welke periode moet u ook die in orde maken? Kan uw klant na een bepaalde periode zonder meer een andere aannemer op uw kosten laten verder werken?

PERSONEEL - ONTSLAG - 24.05.2012

“Hij mag nooit meer het dak op”, zegt de dokter...

Een van de mannen van uw collega had volgens de dokter blijvende gezondheidsproblemen. Uw collega zette zijn contract stop omwille van zgn. medische overmacht. Kon hij dat doen? Wat is daarbij volgens de rechter van belang?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 24.05.2012

Nog in aanbouw en al verkopen?

Stel, u bent nog volop aan de slag in een huis of appartement. Kan dat dan ­zonder meer verkocht worden nog voordat alles afgewerkt is of zijn er in dat geval specifieke aandachtspunten? De rechter vond onlangs alvast van wel…

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 24.05.2012

Voor uw klant dringt het blijkbaar niet…

Een klant tekent enthousiast uw offerte, maar geeft niet thuis als u met hem een concrete startdatum wilt afspreken. Wat is in zo’n geval van belang en hoe reageert u op dit fenomeen dat de laatste tijd steeds vaker opduikt?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 24.05.2012

Nieuwe regels voor particuliere klanten met schulden

Onlangs wijzigde de Wet op de collectieve schuldenregeling. Welke ­wijzigingen zijn voor u van belang als u particuliere klanten heeft en hoe ­voorkomt u in het voorkomende geval problemen?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 24.05.2012

Optimaliseer uw aftrekbare onderhoudsuitkeringen!

Een van de weinige aftrekposten die ontsnapt zijn aan het snoeimes van Di Rupo, zijn de onderhoudsuitkeringen die u betaalt voor uw kinderen. Laat wat dit betreft dus zeker niets liggen. Even kijken waar u vooral moet op letten...

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 24.05.2012

Monsterboete voor aftrek privékosten

Daar pakte de media onlangs mee uit. In welke mate riskeert u echter effectief een monsterboete als er toch privé-uitgaven in uw beroepskosten sluipen?

FISCAAL - 23.05.2012

Als de fiscus uw kostenvergoeding betwist...

Is de fiscus geneigd om uw forfaitaire kostenvergoeding te aanzien als verdoken loon, verweer u dan met deze tegenargumenten die de rechter onlangs gaf...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 23.05.2012

Voortaan maar één dag meer nodig om te vereffenen?

Recentelijk werd een nieuwe wet van kracht die ervoor zorgt dat het opdoeken van uw vennootschap soms een pak sneller kan dan voorheen. Waar moet u rekening mee houden en wordt alles nu ook effectief gemakkelijker?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 23.05.2012

De 4% bijkomende heffing in de praktijk...

Onlangs verscheen het aangifteformulier voor de 4% extra heffing. Als u op de komende jaarvergadering een dividend krijgt waardoor uw roerende inkomsten de grens van € 20.020 overschrijden, hoe begint u dan aan die aangifte?

BEDRIJFSLEIDER - BELANGENCONFLICT - 23.05.2012

Speelt de belangenconflictregel op uw jaarvergadering?

Onlangs werd in de pers de belangenconflictregel in verband gebracht met de stemming over de kwijting op de jaarvergadering. In welke mate moet ook u daarvan wakker liggen en in welke situaties speelt die regel sowieso niet?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 23.05.2012

Vakantiegeld betalen aan uw medezaakvoerder?

Onlangs was er heel wat te doen over het recht op een dertiende maand en vakantiegeld. Wat is voor u van belang, voor het geval een collega-bedrijfsleider daarnaar informeert? De rechters spraken zich onlangs uit...

KORT & KRACHTIG - 23.05.2012

Uiterst interessant om te weten...


PRIVÉVOORDELEN - 23.05.2012

Kiest de fiscus uw vrienden?

Onlangs kopten de media dat er monsterboetes z­ullen komen voor wie nog privé-etentjes met v­rienden of een privélaptop in de kosten steekt. Pardon?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.05.2012

Enkele vragen over het vast recht van € 25 beantwoord

Om een woning uit uw vennootschap te halen tegen slechts € 25, moet u onder meer enig vennoot zijn. Hoe zit dat dan als u onder het wettelijk stelsel gehuwd bent? Wat als u destijds het gebouw met btw kocht en wat bij vruchtgebruik?

PERSONEEL - AANWERVEN - 23.05.2012

Heeft uw IBO’er ook recht op vakantiedagen?

Iemand die een individuele beroepsopleiding (IBO) volgt in uw zaak, moet u veel minder betalen dan een gewone werknemer. Hoe zit dat echter met zo’n IBO’er en zijn of haar vakantierechten? De minister had onlangs goed nieuws…

ONROEREND GOED - VERKOOP - 23.05.2012

Het contract van de makelaar onder de loep...

Stel, u verhuist binnenkort naar een nieuw handelspand. U neemt dus een makelaar onder de arm om het handelspand waarin u uw zaak nu uitbaat, te verkopen. Waar let u op vóór u de makelaarsopdracht ondertekent?

FISCAAL - VARIA - 23.05.2012

Standgeld betaald?! Goed om te weten...


PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 23.05.2012

Krijgt u nu ‘straf’ als u flexibel bent voor uw deeltijdse?

Door de recente Programmawet kan de sociale inspectie voortaan nog strenger optreden als uw deeltijdse buiten de voorziene uren werkt. Oei, stelt u zich dan beter niet meer zo flexibel op?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - ZWANGERSCHAP - 23.05.2012

Nu een hogere uitkering voor alle zelfstandige mama’s?

Binnenkort krijgen zelfstandige mama’s een hogere uitkering voor moederschapsrust. Wie heeft daar precies recht op? Krijgen ook mama’s die een zgn. gelijkstelling wegens bijberoep hebben, die uitkering?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 23.05.2012

Niet overhaast met een andere aannemer in zee...

U heeft een aannemer onder de arm genomen voor bepaalde werken. De samenwerking vlot echter allesbehalve goed. U wilt dan ook met een andere aannemer in zee gaan. Hoe pakt u dat aan en waarop moet u letten?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 23.05.2012

De wettelijke garantieplicht verder uitgeklaard…

Als het gaat om garantie denken uw klanten nogal snel dat ze de wet aan hun kant hebben. Nochtans is dat zeker niet altijd het geval. Onlangs deden rechters een paar interessante uitspraken over veelvoorkomende twistpunten...

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 22.05.2012

Moet die BE ook vermeld worden?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 22.05.2012

Een monsterboete voor een privélaptop?


BELEGGEN - VARIA - 22.05.2012

4% bijkomende heffing, niet alleen voor de rijken!

De 4% extra heffing op roerende inkomsten boven de € 20.020 lijkt vaak een ver-van-mijn-bedshow. Heeft u echter bv. kapitaliserende obligatiefondsen die u nu wilt verkopen, dan valt u mogelijk sneller dan gedacht onder de ‘rijkentaks’...

RECHT - GARANTIE - 22.05.2012

Sowieso twee jaar garantie, want wettelijk verplicht?

Onlangs liet men in de pers uitschijnen dat u niet onder de wettelijke garantieplicht van twee jaar uit kunt. Is dat echt zo of moeten die berichten genuanceerd worden? Heeft een striktere waarborgregeling dan geen zin?

RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 21.05.2012

Buurman, u plant uw haag te dicht bij mijn tuin...

Nu het lente is, gaat u in de tuin aan de slag. De haag van uw buurman die over uw tuin hangt, moet dringend gesnoeid worden, mag u dat zelf doen? Mag die haag of boom daar eigenlijk wel staan?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 21.05.2012

Impact van Di Rupo op uw patrimoniumvennootschap?

Een aantal fiscale maatregelen van Di Rupo & co viseren ook uw patrimoniumvennootschap. Waarmee wordt uw vennootschap al zeker opgezadeld en wat moet nog in een wet gegoten worden? Kunt u zelf indien nodig nog iets doen?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 21.05.2012

Weer enkele wijzigingen aan de Wet mede-eigendom...

Een nieuwe wet wijzigt het een en ander in de spelregels van mede-eigendom. Voor enkele discussiepunten zoals het al dan niet verplicht zijn van een website en het adres waarop de brieven toekomen, wordt de knoop definitief doorgehakt.

VLAAMS GEWEST - WONINGHUUR - 21.05.2012

Binnenkort verplicht een rookmelder in uw huurwoning?

In de media werd onlangs gemeld dat een rookmelder verplicht wordt in ­Vlaamse huurwoningen vanaf 2013. Is dat inderdaad het geval? Geldt die regeling dan onmiddellijk voor alle huurwoningen?

FISCAAL - 21.05.2012

Zwembad en veranda niet aftrekbaar?

Onlangs werden de kosten van een zwembad en een veranda bij een vennootschap verworpen wegens ‘niet beroepsmatig’. Lap, gaat de fiscus die toer op?

HUUR - SLECHTE BETALERS - 21.05.2012

Ik wacht op uw huurfactuur...


OPENBARE VERKOOP - 21.05.2012

Hoogste bod, maar afgewezen...


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 21.05.2012

Verzeker u beter te vroeg dan te laat!

Wordt een pand verkocht, dan loopt de brandverzekering van de verkoper in principe nog drie maanden verder. Als koper rekent u daar echter beter niet te veel op en neemt u het best zelf zo snel mogelijk actie. Wat doet u dan het beste?

HUUR - AANKOOPOPTIE - 21.05.2012

Einde huur bij lichten aankoopoptie...

Stel, een kandidaat wil een pand in eerste instantie huren maar het op termijn eventueel kunnen kopen. Voorziet u in het huurcontract een aankoopoptie, kijk dan wel uit hoe u dat formuleert, zo waarschuwde de rechter onlangs...

SUCCESSIEPLANNING - 21.05.2012

De cvba als (zinvolle) nieuwe trend voor de successieplanning van uw familiebedrijf?

Wie een bvba heeft, kan de aandelen daarvan schenken aan zijn kinderen en voor een stuk de controle blijven behouden over zijn vennootschap door zich eerst statutair zaakvoerder te maken, de statuten te veranderen en dan 99% van zijn aandelen weg te schenken.

Voor wie echter graag nog een stap verder wil gaan inzake behoud van controle en zeker voor wie een nv heeft, wordt soms aangeraden om zijn vennootschap om te vormen naar een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba).

Heeft een omvorming naar een cvba echt zo veel voordelen of gaat het eerder om een ‘modetrend’ inzake successieplanning? We overlopen voor u de mogelijkheden van zo’n cvba.


(VER)BOUWEN - 21.05.2012

(Ver)bouwplannen? Voortaan dreigt u sneller op te draaien voor bepaalde schulden van uw aannemer en zijn onderaannemer(s)…

Onlangs werd een Programmawet gepubliceerd. Onder het luik ‘fraudebestrijding’ staan een aantal strengere regels waardoor u voortaan sneller riskeert op te draaien voor de fiscale en RSZ-schulden van een aannemer waar u een beroep op doet en mogelijk zelfs voor loonachterstallen van zijn onderaannemer(s). Wat is er precies gewijzigd?

Vroeger bleef u buiten schot als u zich strikt hield aan de inhoudingsplicht. Is dat nog altijd zo of zijn er nieuwe valkuilen die een andere aanpak vereisen? Maakt het daarbij uit om welk soort werken het gaat? Hoe zit dat bv. bij werken aan uw privéwoning die in uw vennootschap zit?


VOORDEEL AUTO - 21.05.2012

Spelregels voor uw ‘voordeel auto’ zijn alwéér aangepast...

Rijdt u privé ‘gratis’ met een auto van uw vennootschap, dan wordt u via een zgn. voordeel van alle aard ‘gratis auto’ privé ook belast op dat privégebruik.

Een wet van eind 2011 heeft, zoals u ongetwijfeld weet, de regels voor het voordeel auto gewijzigd, maar de regering liet al snel weten dat de nieuwe regels nog aangepast zouden worden. Dat is nu gebeurd met de Programmawet van 29 maart 2012, en de fiscus heeft ook zijn FAQ, een lijst met veelgestelde vragen over het voordeel auto, geüpdatet.

Wat is er voor u veranderd? Is uw voordeel auto nu goedkoper geworden? Waar kunt u mogelijk optimaliseren? Helpt het bv. om zelf een stuk van uw auto te betalen?


WETTELIJK PENSIOEN - 21.05.2012

Wat wijzigde de regering-Di Rupo op de valreep nog aan uw pensioen als zelfstandige?

Ook al werd de wet rond de pensioenhervormingen al eind vorig jaar goedgekeurd, er bleef nog maandenlang discussie over. Intussen is deze discussie definitief afgerond en werden er nog een aantal nieuwe overgangsmaatregelen afgesproken. De definitieve regeling werd gepubliceerd in de Wet diverse bepalingen van 29 maart 2012.

Hoe zit de definitieve regeling nu in elkaar? Vanaf welke leeftijd kunt u uitstappen? Voor wie is die nieuwe regeling precies allemaal van toepassing? Heeft het feit dat u vroeger uitstapt een invloed op het bedrag van uw pensioen? Wat werd er hier precies gewijzigd?


VRUCHTGEBRUIK - 21.05.2012

Kunt u een ‘verkeerde’ gesplitste aankoop achteraf nog ‘rechtzetten’?

Uit de praktijk blijkt dat in het verleden sommige ‘gesplitste’ aankopen van onroerende goederen (de ouders kopen het vruchtgebruik en de kinderen de blote eigendom) niet volledig volgens de regels van de kunst gebeurden.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het nl. onvoldoende dat in de notariële akte de opsplitsing gemaakt wordt met het exacte percentage vruchtgebruik/blote eigendom, zelfs als de akte vermeldt dat de aankoop met twee bankcheques betaald werd.

Wanneer heeft u een sluitende gesplitste aankoop en wat kunt u nog doen als dat bij u niet het geval blijkt te zijn?


ROERENDE VOORHEFFING - 21.05.2012

Een Tak 21 als fiscaalvriendelijk alternatief voor uw spaarboekje?

We hoeven u niet meer te vertellen dat uw geld op een spaarboekje tegenwoordig quasi niets meer opbrengt. De banken blijven de rentevoeten maar verlagen en het ziet er niet direct naar uit dat er daar weer verandering in komt. Bovendien is het voortaan ook onmogelijk om via een ‘spreiding’ over meerdere banken de rv op uw povere opbrengsten te ‘ontlopen’.

Kan een Tak 21 een veilig alternatief vormen voor uw spaarboekje, maar dan met een iets hogere opbrengst?

Welke impact hebben de nieuwe fiscale regels van Di Rupo & co (vooral dan de verhoging van de roerende voorheffing) op dergelijke beleggingen? Kan ook een Tak 23 een alternatief bieden? Waarop moet u zoal letten?


ONTSPANNING - MUZIEK - 21.05.2012

Zo neemt u online muziek op


ONTSPANNING - REIZEN - 21.05.2012

Uw hotelkamer te duur betaald?


ONTSPANNING - BOEKEN - 21.05.2012

Luister eens naar een boek

We gebruiken onze computers, tablets en smartphones steeds vaker om naar muziek te luisteren. Maar ook gesproken audioboeken raken steeds meer ­ingeburgerd. Een update…

BEVEILIGING - WEBFILTERING - 21.05.2012

Sites blokkeren met een alternatieve dns-server

Met beveiligingssoftware en browserinstellingen is het mogelijk om de toegang tot bepaalde sites te ontzeggen. Het kan echter ook door alternatieve dns-servers te gebruiken. Hoe gebeurt dit precies?

ONTSPANNING - VIDEO - 21.05.2012

YouTube… voor gevorderden

Vindt u het ook interessant of gewoon leuk om regelmatig YouTube-filmpjes te bekijken? Met enkele eenvoudige tips en trucs gaat het kijken naar de video’s net iets beter en kunnen ze aangepast worden aan uw voorkeuren.

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.05.2012

Hoe gidst u anderen naar interessante webpagina’s?

Raken uw klanten of collega’s vaak de weg kwijt op het world wide web? Hoe kunt u hen dan gidsen naar bepaalde webpagina’s? We vertrekken vanuit vier concrete scenario’s en gaan op zoek naar oplossingen.

SOFTWARE - GRAFISCH - 21.05.2012

Software huren: een interessante formule?

Eerst was er de lokaal geïnstalleerde software, daarna deden de cloud-tools hun intrede en nu kunt u ook programma’s gaan huren met een initiatief als ­Creative Cloud van Adobe. Iets voor u?

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 21.05.2012

Verstuur bestanden op een veilige manier

Een bestand versturen via e-mail is snel en gemakkelijk. E-mail is echter niet versleuteld en dus niet heel veilig. Hoe zorgt u ervoor dat u op een veilige manier vertrouwelijke bestanden naar anderen stuurt?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 21.05.2012

Houd sociaal contact met uw klanten

Steeds meer zelfstandigen en bedrijven doen een beroep op sociale netwerken om het contact met hun klanten te behouden. Maar hoe zorgt u ervoor dat u alle vragen, commentaren en eventuele klachten via deze kanalen de baas blijft?

E-MAIL - WEBMAIL - 21.05.2012

Webmail op uw iPad

U voert meer en meer dagelijkse taken op uw iPad uit in plaats van op uw laptop of uw desktop. Wat zijn de mogelijkheden om uw webmailadressen op een iPad te gebruiken?

WEBDIENSTEN - ONLINE RUIMTE - 21.05.2012

Zijn de drie bekendste cloud drives aan elkaar gewaagd?

We hebben de mogelijkheden van Google Drive, Skydrive en Dropbox al naast elkaar gezet. Maar wat onderscheidt de bekendste cloud drives van elkaar en welke online opslagruimte is nu de beste?

WEBDIENSTEN - ONLINE RUIMTE - 21.05.2012

Naast elkaar: Google Drive, Skydrive en Dropbox

De langverwachte Google Drive werd gelanceerd, SkyDrive werd vernieuwd en ook Dropbox werd verbeterd. We bespreken de verbeteringen bij de gevestigde waarden en de mogelijkheden van nieuwkomer Google Drive.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 21.05.2012

Alles voor en over de consument

Als consument bent u graag goed ingelicht over uw rechten, maar ook als handelaar moet u op de hoogte zijn van de spelregels. Deze sites helpen u.

VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 16.05.2012

Fiscale verliezen toch niet verloren na controlewijziging?

Wilt u na de overname van een verliesvennootschap die vorige verliezen nog ‘gebruiken’, dan moet u volgens de fiscus de vroegere activiteit of het personeel behouden. Gelukkig zijn de rechters minder streng, zoals onlangs nog bleek...

BEDRIJFSLEIDER - KOSTENVERGOEDING - 16.05.2012

Een belastingvrije kostenvergoeding van € 500?

Een vennootschap betaalt een belastingvrije kostenvergoeding van maar liefst € 500 per maand aan haar directeur, die ook een bedrijfswagen heeft en daarnaast ook nog andere kosten inbrengt. Kan dat volgens de rechter?

ONTTREKKING - 16.05.2012

Een auto ‘onttrekken’: wat met de belastingen?

We hebben u al verteld hoe de ‘onttrekking’ van een auto uit uw vennootschap werkt voor de btw, maar veel abonnees vragen ons hoe dat boekhoudkundig verwerkt moet worden en welke gevolgen dat heeft voor de belastingen.

BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 16.05.2012

Leningsovereenkomst bepaalt mee de juiste marktrente!

Leent u geld uit aan uw vennootschap en zet u dat in een overeenkomst, dan moet u dubbel opletten met het interestpercentage dat u daarop vraagt, zo bleek recentelijk. Oei, waar gaat dat over en wat moet u hiervan onthouden?

REKENING-COURANT - 16.05.2012

Uw ‘nutteloze’ rekening-courant weer nuttig maken?

Bij de afsluiting van de jaarrekening blijkt dat uw tegoed op uw rekening-courant (rc) zo fors gestegen is dat de zgn. herkwalificatiegrens voor de fiscaal interessante interesten overschreden is. Wat kunt u daaraan doen?

BTW - BTW-CONTROLE - 16.05.2012

Antimisbruikbepaling ook voor de btw?

Er is veel heisa omtrent de nieuwe zgn. antimisbruikbepaling die geldt voor de belastingen, de registratierechten en de successierechten. Geldt deze echter ook voor de btw? Welke ‘antimisbruikregels’ gelden er daar?

CONTROLE - 16.05.2012

Een ‘megadatabank’ voor de fiscus?

Onlangs meldden de media dat de fiscus een ‘megadatabank’ krijgt van Di Rupo & co ‘om alle Belgen door te lichten’. Ziet ‘Big Brother’ voortaan echt alles?

GOED OM TE WETEN - REGISTRATIERECHTEN - 15.05.2012

Miserie verlagen door het tarief te verhogen?


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAFTREK - 15.05.2012

Beveiligingsaftrek voor garagepoort?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 15.05.2012

Wie is aansprakelijk voor de juiste dosis?

Stel, omdat uw voorschrift onduidelijk geweest zou zijn, geeft een apotheker een te hoge dosis mee. De patiënt lijdt ernstige gezondheidsschade en ook u wordt aangesproken. Moet u hiervoor (mee) opdraaien? Een recent arrest licht toe…

PATIËNTENRECHTEN - INZAGE IN DOSSIER - 15.05.2012

Persoonlijke notities: handig of risicovol?

In uw zgn. persoonlijke notities heeft een patiënt geen rechtstreeks inzagerecht. Wat behoort er echter tot die persoonlijke notities? En heeft het wel veel zin om aantekeningen van die aard te maken?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 15.05.2012

Van belastingontwijking naar bazooka-ontwijking!

De zgn. Programmawet is inmiddels gepubliceerd. De ­nieuwe zgn. antimisbruikbepaling is m.a.w. een feit. Waar zit nu precies het ­verschil met vroeger en hoe vermijdt u de toepassing daarvan?

BELASTINGAANGIFTE - 15.05.2012

De aangifte snel indienen: zinvol?

Hoewel heel wat aangiftes pas op het laatste nippertje ingediend worden, kunt u er ook voordeel bij hebben om dit zo snel mogelijk te doen. Wanneer is dat zo?

WOONBONUS - 14.05.2012

Woonbonus en woning buitenland?


BELEGGEN - AANDELEN - 14.05.2012

Toch terug in aandelen beleggen?

Steeds meer beleggers die aandelen de rug toegekeerd hadden, twijfelen nu om toch weer een stukje terug in aandelen te beleggen. Is dat een goed idee en hoe pakt u dat het best aan als u het risico zo goed mogelijk wilt beperken?

SUCCESSIERECHTEN - PROCEDURE - 14.05.2012

Verjaren de successierechten na 2, 5 of 10 jaar?

In de aangifte van nalatenschap worden bepaalde goederen, vaak onbewust, soms te laag geschat of zelfs gewoonweg ‘vergeten’. Na hoeveel jaar verjaren deze ‘onjuistheden’ of ‘vergetelheden’ precies?

BELASTINGEN - FINANCIËLE ACTIVA & BELEGGINGEN - 14.05.2012

Te veel beleggen en het verlaagd tarief...

Als uw bvba te veel belegt in aandelen, riskeert ze geen recht meer te hebben op het zgn. verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting. Hoe werkt dit en wat is het gevolg als de waarde van de aandelen daalt? Een vonnis licht toe...

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 14.05.2012

Wat wijzigt Di Rupo aan uw wettelijk pensioen?

Er was veel discussie over, maar eindelijk is de definitieve regeling rond de pensioen­maatregelen van de regering-Di Rupo gepubliceerd. Wat zijn nu ­precies de gevolgen voor uw zelfstandigenpensioen?

BELASTINGEN - 14.05.2012

Geen overlapping factuur en forfait

Het systeem van de buitenlandse dagforfaits kan interessant zijn voor bv. seminaries die u volgt in het buitenland. Hoe gebruikt u deze dagforfaits?

JAARLIJKSE VAKANTIE - 14.05.2012

hoe het aantal vakantiedagen checken?


JAARLIJKSE VAKANTIE - 14.05.2012

Kan men al met ‘Europese vakantie’?

Ingevolge de invoering van een stelsel van zgn. Europese vakantie krijgen nu ook beginners of herintreders recht op wettelijke vakantie. De concrete modaliteiten zijn echter nog niet bekend. Moet u hiermee dan nu al rekening houden?

STUDENTENARBEID - 14.05.2012

Kinderbijslag en fiscaal ten laste zijn: ook na 50 dagen?

Studenten kunnen sinds dit jaar 50 dagen (i.p.v. twee keer 23 dagen) per jaar aan een laag RSZ-tarief werken. Is daardoor het risico op het verlies van de kinderbijslag of van het niet meer fiscaal ten laste zijn, groter geworden?

KOSTENVERGOEDING - 14.05.2012

Een kosten-policy, geen overbodige luxe!

Stel, u betaalt kosten eigen aan de werkgever terug op basis van kostennota’s, op voorwaarde dat men de nota’s indient binnen bv. drie maanden. Mag u na afloop van die termijn dan weigeren te betalen of gaat dat te ver?

ONTSLAG - PROEFPERIODE - 14.05.2012

Wanneer ontslaan bij zeven dagen ziekte in de proef?

Stel, de evaluatie van een bediende die nog in zijn proeftijd zit, was al niet goed en nu stuurt hij ook nog een ziekteattest op van een ‘dikke’ week. Klopt het dat er een mogelijkheid bestaat om zonder opzeg(vergoeding) van hem af te raken?

SOCIALE VERKIEZINGEN - ONTSLAGBESCHERMING - 14.05.2012

Wie is er nu allemaal beschermd tegen ontslag?

Wanneer de verkiezingen achter de rug zijn, weet u welke personen in de werknemersorganen zullen zetelen en dus beschermd zijn tegen ontslag. Wist u echter al dat deze bescherming ook geldt voor nog heel wat andere mensen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - VERTROUWELIJKHEIDSBEDING - 14.05.2012

Welke informatie is vertrouwelijk?

Stel, u wilt een vertrouwelijkheidsbeding opnemen in het contract waardoor de werknemer vertrouwelijke informatie voor zich moet houden. Welke informatie wordt er op die manier vertrouwelijk en welke niet? Een recent arrest licht toe...

BEDRIJFSWAGEN - 14.05.2012

Gratis privégebruik nu te limiteren?

Een VAA dat bepaald wordt door de catalogus­waarde, biedt ook een voordeel: er is geen fiscaal bezwaar meer dat u de privékilometers beperkt. Nuttig?

BELASTINGBEREKENING - VARIA - 14.05.2012

Pensioensparen verhogen vóór 55 jaar


ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 14.05.2012

Besparen door tijdig uw zaak over te laten?

Sinds begin dit jaar is het in Vlaanderen interessanter geworden om uw familiale onderneming weg te schenken dan om ze te laten vererven, terwijl het voorheen net omgekeerd was. Even kijken hoe het nu zit en welke voorwaarden er gelden...

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 14.05.2012

De opknapbeurt van uw woning wel of niet afschrijven?

Schrijft u niet af op het beroepsmatige deel van uw woning, dan is de winst bij een latere verkoop ervan belastingvrij. Wat doet u dan met een opknapbeurt van uw woning in 2011? Afschrijven of beter niet?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 14.05.2012

Waarom een handgift fiscaal veilig blijft...

De handgift is een fiscale ‘klassieker’ waarmee u vrij eenvoudig schenkings­rechten kunt vermijden. Binnenkort treedt echter ook op dat vlak de nieuwe zgn. anti­misbruikbepaling in werking. Komt de handgift daardoor onder vuur te liggen?

INTERNET - VARIA - 10.05.2012

De economische inspectie, uw vriend…


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 10.05.2012

Hoe reageert u als onderhuurder op een hoger bod?

De verhuurder kan uw huurhernieuwing weigeren als hij een hoger bod kreeg van een andere kandidaat-handelshuurder. Hoe zit dat als u onderhuurder bent en de hoofdhuurder u laat weten dat de eigenaar een hoger bod kreeg?

PERSONEEL - STUDENTEN - 10.05.2012

Uw jobstudenten slim reserveren…

Het nieuwe reservatiesysteem voor jobstudenten heeft zijn eerste kwartaal­overgang overleefd. Enkele onduidelijkheden zijn nu de wereld uit. Waarop moet u bij het begin en het einde van het jobstudentenseizoen letten?

INTERNET - RECLAME - 10.05.2012

Adverteren via Google AdWords?

Er is de laatste tijd veel te doen rond Google AdWords. Wat is het precies en wat is dan het verschil met de zgn. metatags? Hoe ver mag u juridisch gezien gaan met het toevoegen van woorden om uw website beter te laten scoren?

HANDELSPRAKTIJKEN - 10.05.2012

Kortingen voor uw trouwe klanten

Een verzekeringsmaatschappij beloofde haar trouwe klanten een voorkeurtarief en werd daarvoor onlangs geviseerd. Moet u daarmee ook opletten?

WETGEVING - 10.05.2012

Wat brengt de fiscale tsunami ons nog... ?

De vloedgolf aan fiscale maatregelen lijkt even wat in kracht afgenomen, maar niets is minder waar. Toch even kijken wat er nog op ons afkomt...

JAARREKENING - NEERLEGGING - 10.05.2012

‘De tafel plakt’, ook voor uw neergelegde jaarrekening!

Onlangs bleek nogmaals dat eenmaal uw jaarrekening neergelegd is, u die daarna niet zomaar nog kunt wijzigen. Oeps, wat doet u dan het best als u binnenkort zou merken dat u uw jaarrekening van 2011 niet tijdig neergelegd krijgt?

ACTUALITEIT - 10.05.2012

Uw woning toch nog aan 1% uit uw bvba halen?

Net nu u de woning in uw bvba terug naar uw privé wilt halen, is de Vlaamse regering het eens geraakt over een verhoogd zgn. verdelingsrecht! Lap, dat gaat u dan wééral meer kosten of kunt u daar toch nog een mouw aan passen... ?

ALGEMENE VERGADERING - AGENDA - 10.05.2012

Kwijting, niet altijd een formaliteit…

Op de komende jaarvergadering staat de zgn. kwijting ten aanzien van de zaakvoerder(s) of bestuurders op de agenda. Wat houdt dat eigenlijk in? Moet dat unaniem en geldt die kwijting dan sowieso voor iedereen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 10.05.2012

Schrijft de fiscus tegenwoordig zelf de ‘autowetten’?

Recentelijk gaf de fiscus verduidelijking over het voordeel ‘gratis auto’ via een nieuwe zgn. FAQ. Hoewel, ‘verduidelijking’, het lijkt er meer op dat de fiscus meent zelf wetten te kunnen schrijven! Waar gaat dat over en wat nu gedaan?

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 10.05.2012

Waarom heeft u een vennootschap?

Is het werken met een managementvennootschap nu een probleem sinds de nieuwe antimisbruikbepaling of helemaal niet? De minister zelf antwoordt...

ONROEREND GOED - VARIA - 10.05.2012

Inhoudingsplicht verstrengd…

Sinds kort gelden er strengere regels rond de inhoudingsplicht. Geldt dat alleen als uw vennootschap een factuur moet betalen en alleen voor de fiscale en ­sociale schulden van uw aannemer of ook voor diens onderaannemers?

PERSONEEL - ONTSLAG - 10.05.2012

Uw werknemer trapt het af en komt niet meer terug...

Na een woordenwisseling trapt een van uw mannen het boos af. Ook de dag nadien komt hij niet meer opdagen. Mag u er dan van uitgaan dat hij ontslag genomen heeft? “Niet te snel uw conclusies trekken”, zei de rechter onlangs…

OFFERTES & CONTRACTEN - VERBREKING - 10.05.2012

Uw klant wil er onmiddellijk onderuit, kan dat zomaar?

In crisistijd keren er nog al eens klanten op hun stappen terug. Uw collega vroeg een forse schadevergoeding toen zijn klant de getekende offerte wilde annu­leren. In welke mate kan dat? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 10.05.2012

Een peperdure ‘make-over’ op uw kosten?

De klant van uw collega was niet tevreden over zijn werk. Hij wilde alles laten herdoen door een andere aannemer voor een veelvoud van het bedrag dat uw collega gefactureerd had. “Kalm blijven”, zei de rechter en floot die klant terug…

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 10.05.2012

Verscherpte jacht op schijnzelfstandigen

Er zit een nieuwe wet aan te komen met nieuwe regels om de (schijn-)zelfstandig­heid van een onderaannemer te beoordelen. Moet u zich schrap zetten? Waar komt het straks op aan in discussies met de RSZ?

AANSPRAKELIJKHEID - 10.05.2012

Klachten over het materiaal, uw zorg?

Onlangs legde een fabrikant van bouwmaterialen de boeken neer. Wat als uw klant net over die materialen klachten heeft? De rechter had goed nieuws…

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 08.05.2012

Niet-mede-eigenaar kan geen syndicus zijn...


VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 08.05.2012

Geen lening, geen commissie als makelaar?


WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 08.05.2012

Pas een pand gekocht, kunt u de huurder er uitzetten?

U koopt een huis met een huurder erin. Kunt u die huurder er dan meteen uit­zetten of kan dat enkel in bepaalde gevallen? Maakt het uit of het huurcontract al dan niet geregistreerd werd?

VERKOOP - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 08.05.2012

Een ‘slechte’ EPC-score correct ingeschat…

Het is niet evident om in te schatten of een EPC-score van een huis ‘correct’ en/of ‘goed’ is, zo blijkt uit recent onderzoek. Bij een slechte EPC-score dingen klanten steeds vaker af op de prijs. Hoe wapent u zich daartegen?

WONINGHUUR - HUURHERNIEUWING - 08.05.2012

Een huurcontract van negen jaar loopt af, wat dan?

U heeft een huurder die al negen jaar in uw woning of appartement zit. Zijn huurcontract van negen jaar loopt dus af. Wat doet u dan het best: een nieuw contract sluiten of doet u dat juist beter niet?

FISCAAL - KAPITAALAFLOSSING - 08.05.2012

Is uw hypothecaire lening aflossen beter dan sparen?

Het geld op uw spaarboekje brengt tegenwoordig zo goed als niets meer op. Kunt u dan niet beter met dat geld uw woonkrediet (gedeeltelijk) aflossen? Waarmee moet u zoal rekening houden en is die aflossing ook aftrekbaar?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 08.05.2012

Strijdt de fiscus ook nog mee tegen inbraken?

Het aantal inbraken stijgt de laatste tijd, terwijl vreemd genoeg de zgn. techno­preventieadviseurs om werk verlegen zitten en ook uw uitgaven voor beveiliging fiscaal nog steeds aftrekbaar zijn. Wij zetten alles dus nog eens op een rij...

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 08.05.2012

Miserie verlagen door de taks te verhogen?

Binnenkort wordt het zgn. verdelingsrecht van 1% in Vlaanderen verhoogd naar 2,5%, zij het met een vrijstelling in bepaalde gevallen. Wanneer geldt dat verdelings­recht precies en vanaf wanneer wordt het effectief duurder?

VERKOOP - VARIA - 08.05.2012

Volstaat een sms om te (ver)kopen?

Onlangs berichtte de pers over een rechter die de geldigheid van een verkoop van een huis via sms bevestigde. Geldt dat in de twee richtingen?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 08.05.2012

Reclame sturen via de sociale media...

Heeft u een profiel op een socialenetwerksite, dan kunt u zo bouwen aan een netwerk van ‘vrienden’, ‘fans’ en ‘vrienden van vrienden’ van uw zaak. In welke mate kunt u daar commercieel op inspelen? Welke regels gelden hier?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 08.05.2012

Voorkeurtarief voor trouwe klanten?

Een firma kreeg onlangs de wind van voren omdat ze trouwe klanten een voorkeurtarief gaf. Moet u daar ook al mee opletten of bent u baas in eigen zaak?

TAX SHELTER - 04.05.2012

Uw fiscale rode loper voor de Belgische filmindustrie...

Rundskop heeft Matthias Schoenaerts geen windeieren gelegd. Wist u echter dat ook úw vennootschap er wel bij kan varen wanneer zij in de Belgische filmindustrie investeert via een zgn. tax shelter? Waarover gaat dat precies?

TAK 21 - 04.05.2012

Lijdt uw Tak 21 ook onder de hebzucht van Di Rupo?

U heeft dringend geld nodig, maar uw geld zit ‘vast’ in een Tak 21 en als u dat binnen de eerste acht jaar opvraagt, wordt u belast. Hoe zwaar wordt u in zo’n geval tegenwoordig belast en hoe kunt u die belasting wat temperen?

VOORDEEL BEMEUBELDE WONING - 04.05.2012

Voordeel ‘gratis meubels’ duurder dan de meubelen?

Woont u ‘gratis’ in een bemeubelde woning van uw vennootschap, dan zou u sinds dit jaar haast gaan denken dat die meubels met een goudlaag bedekt zijn! Hoe komt dat en wat kunt u doen om dat VAA opnieuw ‘redelijk’ te maken?

VOORDEEL AUTO - 04.05.2012

De neverending auto-story...

De fiscus heeft in een nieuwe ‘FAQ’ in verband met bedrijfswagens het een en ander verduidelijkt aangaande de nieuwe regeling. Wat moet u onthouden?

VENNOOTSCHAP - VERLAAGD TARIEF - 04.05.2012

Verlaagd tarief voortaan minder snel kwijt?

Uw vennootschap kan het verlaagd belastingtarief niet genieten als ze te veel aandelen bezit. Moet u daarbij kijken naar hun aanschafwaarde of naar hun boekwaarde bij de afsluiting van de jaarrekening? Wat zei de rechter onlangs?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 04.05.2012

Een mobiele handleiding of presentatie


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 04.05.2012

Hoe vindt u een bijlage terug?


ONTSPANNING - KOKEN - 04.05.2012

Een online kok op maat

Koken is in: dat bewijst het succes van kookboeken en kookprogramma’s. Het web staat dan ook vol van receptensites. Wij gingen op zoek naar goede sites voor in enkele concrete situaties.

SOFTWARE - APPS - 04.05.2012

Uw apps voor (bijna) niks

De prijs voor de meeste apps op uw smartphone is meestal heel bescheiden, maar het kan nog altijd goedkoper. Er zijn immers vaak prijsdalingen of weggeefacties. Hoe komt u die koopjes op het spoor? Enkele tips.

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 04.05.2012

Alternatieven voor Instagram

Facebook heeft onlangs de populaire fotografie-app Instagram overgenomen. Als u niet veel vertrou­wen heeft in Facebook, zijn er gelukkig voldoende alternatieven waarnaar u kunt overstappen.

SOFTWARE - OFFICE - 04.05.2012

Online gegevens in Excel

U gebruikt Microsoft Excel bv. voor het opvolgen van uw beleggingsportefeuille of voor het opmaken van prijslijsten voor uw zaak. Doorgaans vult u al deze data zelf in. Maar wist u dat u hierin ook een link met internet kunt leggen?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 04.05.2012

Uw route plannen op internet

U heeft een gps in de auto, maar u wilt snel op uw pc een route naar bv. een klant checken. Een paar nieuwe online initiatieven kunnen u hierbij helpen.

ONTSPANNING - MUZIEK - 04.05.2012

Muziek afspelen ‘in the cloud’

Muziek heeft op internet een lange weg afgelegd. Eerst waren er de mp3’s, toen kwamen de streaming muzieksites en nu zijn er de ‘cloud music players’. Wat hebben deze nieuwe diensten u te bieden?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 04.05.2012

De juiste fonts maken uw website beter leesbaar

Een juiste kleurkeuze, gebruiksvriendelijke navigatie, goede teksten en beelden: het draagt allemaal bij tot het succes van uw website. Maar ook de leesbaarheid van de letters is van groot belang. Google Web Fonts helpt u daarbij.

SOFTWARE - MUZIEK - 04.05.2012

Uw muziek beheren met MusicBee

Veel mensen gebruiken Windows Media Player of iTunes om hun muziek­verzameling te beheren. Het gratis MusicBee is een goed alternatief. Wat heeft het programma precies te bieden?