ONTSPANNING - KOKEN - 04.05.2012

Een online kok op maat

Koken is in: dat bewijst het succes van kookboeken en kookprogramma’s. Het web staat dan ook vol van receptensites. Wij gingen op zoek naar goede sites voor in enkele concrete situaties.

U heeft bepaalde ingrediënten

U wilt een receptje maken met de ingrediënten die u in huis heeft, zonder dat u nog naar de winkel hoeft. All Recipes (http://www.allrecipes.com) kan u helpen: net onder het zoekveldje bovenaan klikt u op Ingredients. U kunt dan tot vier ingre­diënten ingeven en eventueel ook zaken die u er liever niet bij wilt (bv. omdat u of een van uw gasten die niet eet of er allergisch voor is). Vergelijkbaar is de Ingredient Search-zoekmodule van RecipeBridge (http://www.recipebridge.com/ingredient-search). Hier kregen wij zelfs meer resultaten dan bij All Recipes. U vindt er ook een Advanced Recipe Search waarmee u kunt aangeven hoeveel ingrediënten u hoogstens wilt gebruiken.

SuperCook (http://www.supercook.com) is nóg beter: in het zoekveld vult u een voor een in wat u in huis heeft. Voor elk ingrediënt klikt u op de Add-knop om het in het lijstje te zetten. SuperCook vraagt zelfs of u ook bepaalde andere ingrediënten heeft (Do you have?) om u nog beter te kunnen dienen. Op basis van het lijstje worden rechts recepten voorgesteld. Ofwel staat erbij: “You have everything needed for this recipe!”, ofwel: “You will also need:…” De voorgestelde gerechten zijn ook te bekijken in afzonderlijke tabs (voorgerechten, hoofdgerechten en desserts). Ook hier kunt u via de Exclusions-tab bepaalde dingen uitsluiten.

Zoekt u Nederlandstalige alternatieven? Kijk dan bij Webchef (http://www.webchef.be) en Ingredienten.nl (http://www.ingredienten.nl).

U heeft een bepaald budget

U wilt lekker en toch niet duur koken? Of u wilt uw studerende kinderen wat budgetvriendelijke recepten meegeven? Op de meeste receptensites kunt u niet zo gemakkelijk zoeken naar goedkope recepten. MyRecipes (http://www.myrecipes.com/budget-recipes/) heeft wel een afdeling Budget Recipes, maar die mocht naar onze mening uit­ge­breider en overzichtelijker zijn. Ook in de rubriek Everyday Cooking van All Recipes (http://www.allrecipes.com/recipes/everyday-cooking/) is er een afdeling Budget Cooking. Daarin kunt u via het zoekveldje op zoek naar specifieke gerechten. Kijk daarnaast ook in de Budget Recipes op Simply Recipes (http://simplyrecipes.com/recipes/budget/) en op Taste Of Home (http://www.tasteofhome.com/Recipes/Budget-Recipes).

Op Nederlandstalig vlak is Budgetkoken (http://www.budgetkoken.be) een aanrader. Hier vindt u meer dan 430 recepten die u maximaal € 10 voor vier personen kosten. Ook Low Budget Recepten (http://www.lowbudgetrecept.nl) verzamelt goedkope gerechten, maar is minder uitgebreid.

U heeft een tablet

Ziet u graag hoe een bepaald gerecht bereid wordt? Met een iPad of een andere tablet kunt dit gemakkelijk volgen in de keuken. De Video-afdeling van het befaamde Epicurious (http://video.epicurious.com) focust vooral op kooktechnieken, maar de Recipes-rubriek van Cookshow (http://www.cookshow.com) geeft u toegang tot meer dan 930 receptenvideo’s. Ook FoodTube.net (http://foodtube.net) en Easy2Cook (http://www.easy2cook.tv) zijn aanraders dankzij hun uitgebreide thematische index. Neem ten slotte zeker een kijkje op 5Min (http://www.5min.com – rubriek Food) voor korte, duidelijke instructie­filmpjes.

Slechts enkele ingrediënten in huis? Geen nood: SuperCook vertelt u welke gerechten u hiermee kunt maken. Handige videorecepten vindt u o.a. op FoodTube.net en Easy2Cook.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878